Intrebari-Raspunsuri
M-am gandit ca aceasta pagina ar putea fi utila. Nu sunt vreun mare specialist, dar stiu unele lucruri si as putea fi de oarecare ajutor.
Sa nu-mi cereti retete cu dedicatie. Mi se cer zeci de retete, traduceri și sfaturi în fiecare luna. Atat în scris, pe blog și pe mailul personal, cat și la telefon. Cine face o astfel de cerere trebuie sa știe ca nu este singurul cu astfel de pretentii. Nu am timp sa acopar aceste cereri și nici nu vreau s-o fac. Cine are nevoie de retete, sa și le caute singur(a). Aici, pe blog, sau oriunde altundeva.
Cereti informatii, nu retete. Sprijin din tot sufletul pe cei care doresc sa se educe si isi cauta surse de inspiratie. Ofer deci, cu placere, informatii despre cum sa gatiti mai corect și mai variat: despre tehnologie culinara, despre ingrediente, despre ustensile. Atat cat ma pricep și în masura timpului disponibil.
Nu ma intrebati ceea ce ati putea gasi si singuri cu o simpla cautare pe Google, in 2 minute, pe site-uri in limba romana. Ii inteleg pe cei care nu stiu limbi straine, dar nu si pe cei care, in loc sa cheltuie 2 minute din timpul lor, ma pun pe mine la treaba.
Am cumparat de curand cativa cartofi violet si nu am gasit ca mod de preparare decat o salata cu ceapa si un piure. Ai ceva sugestii ? Multumesc !
@marinela: Se gatesc exact ca si cartofii nostri. Ca sfat, dat fiind pretul si faptul ca atuul lor principal este culoarea, i-as folosi acolo unde aceasta este mai bine pusa in valoare.
Buna seara,
As vrea sa incerc sa fac creveti fiindca am gasit cateva retete interesante aici, insa … daca voi cumpara creveti proaspeti cum ii curat? Ar fi prima data cand faca asta si mi-ar prinde extrem de bine cateva sfaturi.
Creveti am mai mancat si imi plac mult, insa vreau sa invat si sa ii prepar de la zero 🙂
Multumesc anticipat!
O seara buna!
@Anda: Iata aici un link care arata cum se procedeaza: https://www.youtube.com/watch?v=4FORmX-_eHE
Sunt curioasa cum se degreseaza laptele de la tara…nu am pretentia sa aiba 0,1 %, doar sa fie partial degresat
@oanaevelyn: Nu cred ca la tara era nevoie sa se tina dieta cu cantitati reduse de rgasimi. le ardeau muncind la camp sau pe langa casa. 🙂 raspunsul meu este ca nu stiu daca si cum se face aest lucru. Poate stie raspunsul cineva dintre cititori.
Multumesc Radu. Treaba sta cam asa: Prima oara cand am facut pui in oala minune am pus circa 1.5 l ulei de porumb, insa am depasit temperatura de 375 grade farenheit, si cred ca si timpul de gatire sub presiune a fost cam mare, ideea este ca atunci s-a prajit prea mult puiul (am scos din oala niste semi-carbuni de pui, nu crispy-strips), insa atunci cand rupeai dintr-o bucatica avea o aroma deosebita ce semana extraordinar de mult cu ce este la KFC (cand nu este facut in graba datorita clientilor ce asteapta la coada pofticiosi); dupa aceea, ziua urmatoare am incercat cu ulei de palmier pentru prajit, insa de data asta am pus 4 litri de ulei (oala avand capacitate de 4.8 litri din cate am constatat) si nu avea nici un gust puiul (prima mare dezamagire), apoi am incercat astazi cu 4 litri de ulei de porumb (crezand ca e vina uleiului) dar acelasi lucru (a doua mare dezamagire, iar au mancat cateii ce trebuia sa mananc cu multa satisfactie eu). Maine voi incerca cu circa 2 litri de ulei de porumb (cred ca din cauza asta, mai exact a temperaturii foarte greu controlabila cand sunt cantitati mari de pui si ulei nu a iesit ce trebuia) si sunt aproape sigur ca voi obtine ceea ce vreau in proportie de 60% macar dupa care nu mi-ar mai ramane decat sa descopar exact amestecul de condimente. Crede-ma Radule, voi reusi (mai devreme sau mai tarziu, eu sper mai devreme) sa fac la mine acasa pui exact ca la KFC, caci nu-mi convine sa ma duc la restaurantele lor ori de cate ori vreau sa mananc asa ceva. Am investit destul (zic eu) ca sa ma las batut tocmai acum, odata ce descopar macar gustul asemanator, iti promit ca postez reteta aici, si mai departe, daca consideri de cuviinta, o imbunatatesti, sau faci ce crezi mai bine cu ea… Numai bine Radu…
Am incercat, nu s-a intamplat nimic rau, oricum in oala nu am pus decat vreun litru si ceva de ulei, aduca vreo 20% din volum. A iesit ceva chiar interesant, foarte aproape de KFC, asta seara incerc din nou, si cu condimente, cred ca sunt pe cale sa descopar reteta…
@romila_ciprian: Nu stiu ce te-a inversunat asa pe puii KFC, dar imi place tenacitatea ta. 🙂 Sper sa reusesti. Iti tin pumnii.
Salut Radu. Te-am intrebat acum cateva zile despre reteta KFC. Spune-mi te rog, care este diferenta intre alimente prajite in ulei (deep-fry) si cele prajite tot in stil deep-fry dar in oala sub presiune? Am gasit un clip vechi in care sunt cineva (chiar intr-un restaurant KFC din cate am observat) explica cum se gateste puiul, prezentand utilajele, ustensilele si etapele necesare. In acest clip am constatat ca de fapt puiul este prajit intr-o friteosa profesionala ce ofera posibilitatea prajirii si sub presiune. Faza e ca eu nu am asemenea utilaj acasa si as vrea sa incerc in oala sub presiune cu ulei de porumb (pentru ca stiu ca rezista la temperaturi mari), ca sa nu mai zic ca am achizitionat si un termometru pentru bucatarie ca sa monitorizez temperatura necesara, insa cred ca o sa am nevoie de temperatura constanta de prajire pe care nu stiu cat de usor o pot obtine tinand cont ca am aragaz normal, pe gaz, dar aici pot folosi niste trucuri la o adica sau voi avea nevoie de o plita pe inductie (stiu ca la aia ii poti seta temperatura, whatever… Arunca o privire te rog si spune-mi ce parere ai, sper sa apuci sa-mi raspunzi cat mai repede posibil, eu acum o sa fac un experiment cu oala sub presiune, sa vad ce iese, poate-poate… Numai bine Radule.
@Ciprian: Nu stiu, nu am incercat niciodata un astfel de utilaj. Te sfatuiesc insa sa nu incerci sa faci asta in oala sub presiune caci uleiul in atomizat amestecat cu aburi poate exploda.
Eh Radule ce sa zic…stii si tu cum e cu alimentele la care spunem “Bleah” 😛
Mersi mult de indicatii, voi incerca in curand…sa vedem ce iese 🙂
@Anca: Stiu, cum sa nu. Dar mai stiu un lucru: nu trebuie sa te silesti sa mananci ce nu-ti place. Daca nu-ti place, nici sanatos nu-ti va fi.
Buna Radu,
Felicitari pentru blog, il citesc de fiecare data cu placere!
As vrea sa iti cer sfatul despre peste. Recunosc ca nu imi place din cauza aromei puternice si nu il gatesc.
As vrea sa incerc totusi pentru ca este sanatos si sa o mai rarim cu carnea.
Spune-mi te rog, din experienta ta, cam ce specii de peste as putea gati si in ce mod, cu ce condimente, pentru a evita gustul de balta si aroma neplacuta?
Multumesc!
@Anca: Gust de balta? Chiar si la pestele oceanic? 🙂
Poti marina orice peste intr-un amestec de ulei, suc de lamaie, usturoi, sare si piper. Ii poti baga in burta felii de lamaie si ierburi aromate (marar, patrunjel, menta, busuioc, coriandru). Daca chiar vrei sa nu mai simti aroma de peste, desi mi se pare cam aiurea lucrul asta, condimenteaza-l din belsug cu curry sau alt amestec de mirodenii. Sau pune langa el un mujdei concentrat.
Salut Radu! Am incercat sa pregatesc de cateva ori cunoscutele Crispy Strips urmand mai multe retete, fie ele video sau doar scrise, insa nu pot obtine crusta aceea specifica si nici gustul inconfundabil de la KFC. Ai idee daca sunt folositi si fulgi de porumb zdrobiti, sau doar faina de grau cu condimentele respective? Whatever… Te rog, daca ai idee despre modul de gatire, tipul de condimente, uleiul in care sunt prajite, etc… Orice mi-ar fi de ajutor.
@Ciprian: Reteta de la KFC este tinuta la mare secret, asa ca nu stiu sigur ce contine. Se pare ca este vorba despre un amestec de faina si pesmet panko asezonat cu sare, zahar, piper negru, piper alb, salvie, busuioc, paprika, ghimbir, maghiran, ceapa, usturoi si ardei de cayenne, la care, zic unii, se mai adauga si MSG. Ouale, se pare, nu sunt ca atare, ci batute cu putin lapte. Carnea este prajita intr-un amestec de uleiuri vegetale pentru prajeli multiple.
Poate ar merita investite vreo 2-3 ore in cautarri pe Internet, imposibil sa nu gasesti ceva.
Ma puteti abona la newsletter ? Imi plac foarte mult retetele si citesc cu interes articolele. Felicitari !
@marinela: Imi pare rau, inca nu am newsletter. Poate in viitorul apropiat…
buna ziua as dori sa achizitionez cerneala de sepie si nu stiu de unde un nr tel sau adresa va miltumesc
@daniela: Incercati la RFamily, telefon: 0722.365.359. Persoana de contact Mircea Radianu.
Buna Radu,
Numele meu este Carmen si nu ne-am mai auzit pe aici. Te admir pentru pasiunea ta intr-ale bucatariei, probabil ai facut din asta o meserie.
Eu am demarat acum ceva vreme o afacere cu nuci murate si administrez site-ul http://www.nuci-murate.ro. Din testele de piata a rezultat ca doua retete de nuci murate prind cel mai bine si una din ele este cu nuca murata in miere. Daca esti interesat, din productia din primavara viitoare iti acord gratuit cantitatea care-ti este necesara sa te edifici asupra produsului si sa-ti incerci creativitatea. Nuca murata este un condiment minunat, spun cunoscatorii si unul dintre ei este chef Mihai Zamfira (Top Chef / Antena 1), cu care deja colaborez de mai bine de un an. Sunt deschisa la colaborare de felul link exchange, retete, sugestii.
Cu consideratie,
Anason stelat eu cumpar de 2 sau 3 ani din piata Matache din Bucuresti. In hala cu legume-fructe este un comerciant care ce vrei si ce nu vrei , mirodenii fructe uscate. Preturile sunt mai mici in general decat la cei ce vand on-line sau ce luam din suprmarket.
Unde se poate gasi cutit de bucatar profesional cutlery si cat costa
@claudiu: Este o intrebare foarte generala. Este ca si cum ati intreba unde se gaseste paine si cat costa ea. Un cutit de bucatar bun poate costa oricat intre 50 ei 5000 de lei, functie de fabricant, materialul din care este facuta lama, dimensiune, forma etc. Eu mi-am cumparat cutite de la FT-Shop.ro unde gasesti cutite pentru toate buzunarele.
Ma bucur ca ai rubrica asta ca te pot “bombarda “cu intrebari
-Care este fructul cu cea mai mare concentratie de vitamina C
-limeta,lamia.catina sau merisorul ? sau este un alt fruct care are concentratie mai mare de Vitamina C decat aceste fructe ?!
Multumesc
@M.E.: Nu cred ca stie cineva care este acel fruct. Apar mereu date noi si alimente “minune”. Ardeiul iute contine vitamina C de 2-3 ori mai mult decat o lamaie, limeta sau portocala. Despre catina nu stiu, este un fruct care nu-mi spune nimic.
Patrunjelul este si el foarte bogat in vitamina C.
Poti te rog sa ma indrumi si sa imi spui cum sa pregatesc lintea,
adica trebuie tinuta in apa, cat timp trebuie sa o fierb, la foc mare sau mic…..
Eu am pregatit-o de cateva ori dar ceva nu este in regula.
Multumesc
@M.E.; Depinde de tipul de linte. raspunsule ste cam lung si eu sunt pe fuga. Poate o cercetare proprie pe internet te-ar lamuri cel mai bine.
-Cum se calculeaza pierderile ?
@OWA: te referi la pierderile suferite de alimente dupa tratamentul termic?
Asa este. Dar cel mai cel lucru e acel zambet poznas (si mandru) care iti apare in coltul gurii cand vezi ca cei din jur chiar savureaza ceea ce pregatesti chiar daca uneori habar nu au de ingrediente :). Si pentru asta meritati toata apreciere mea (si a tatalui meu care iubeste preparatele “picante” sa spun asa).
@Georgiana: Ma potrivesc, deci, cu dumnealui. Les grands esprits se rencontrent. 🙂
Eu defapt nu as pune o intrebare … mai degraba as face o remarca la adresa dvs si a acestui blog. Dupa cum v-am zis va urmaresc de cand cu Brava TV cand retetele dvs imi faceau cu ochiul lucru mare. Nu o sa va mint dar, ca orice gospodina, eram putin retinuta in multe lucruri in ceea ce priveste bucataria internationala, nu in cazul tuturor retetelor insa. Prima reteta pe care am incercat-o a fost cea de tzatziki pe care am servit-o alaturi de o friptura si care a mers de minune, iar toti invitatii au savurat-o. Mi-am dat seama atunci ca nu trebuie sa imi mai fie teama de lucruri noi si ca totul tine doar de imaginatie, iar de atunci am un respect deosebit fata de dvs si fata de tot ceea ce faceti pt noi in fiecare zi pe acest blog nemaipomenit.
Si va multumesc pt retetele zilnice postate insotite de sfaturi si de vorbe frumoase. Si la cat mai multe.
O zi buna!
@Georgiana: O zi buna si dvs. ma bucur ca ati pus in practica ceea ce am crezut dintotdeauna: bucataria este, pe langa talent, o mare dorinta de a experimenta si de a face placere altora. Ma bucur mult ca ati depasit retinerea cauzata de prejudecati sau de teama. Viata este scurta si merita traita la maxim, chiar si in bucatarie. 🙂
Salutari ,
Umaresc blogul , este educativ (culinar) si interesant .
Am vazut cateva retete , cele orientale , care se fac cu sos de stridii , de unde gasesc un sos bun , care a si vazut eventual stridia , in cora de ex e o chesti plina de chimicale si aroma de stridii .. ?
M-am tot uitat pe blog , e si o sectiune pentru condimente ?
M-ar interesa niste recomandari privind condimentele , care cum merg si cum se combina intre ele 🙂 …
ps : cand ai timp si chef poti sa faci o sectiune de sos-uri , salsa , etc pentru diferite tipuri de carnuri 🙂
@L!nux: Cauta sos de stridii fabricat de Lee Kum Kee; gasesti la Dragonul Rosu 1 si 2.
Cate ceva despre sosuri, mirodenii, condimente si altele poti gasi accesand butonul FEED ME TENDER din meniul blogului.
Cand am timp si chef pot face multe, dar trebuie sa le iau si eu la rand, asa cum am placere si nevoie. Pana atunci gasesti la RETETE o sumedenie de sosuri, plus retete de paste, orez si carne asociate cu sosuri.
Trebuie sa te acomodezi un pic cu structura blogului. Este organizat asa cum l-am gandit eu, nu cum si l-ar dori fiecare in parte. 🙂