Intrebari-Raspunsuri
M-am gandit ca aceasta pagina ar putea fi utila. Nu sunt vreun mare specialist, dar stiu unele lucruri si as putea fi de oarecare ajutor.
Sa nu-mi cereti retete cu dedicatie. Mi se cer zeci de retete, traduceri și sfaturi în fiecare luna. Atat în scris, pe blog și pe mailul personal, cat și la telefon. Cine face o astfel de cerere trebuie sa știe ca nu este singurul cu astfel de pretentii. Nu am timp sa acopar aceste cereri și nici nu vreau s-o fac. Cine are nevoie de retete, sa și le caute singur(a). Aici, pe blog, sau oriunde altundeva.
Cereti informatii, nu retete. Sprijin din tot sufletul pe cei care doresc sa se educe si isi cauta surse de inspiratie. Ofer deci, cu placere, informatii despre cum sa gatiti mai corect și mai variat: despre tehnologie culinara, despre ingrediente, despre ustensile. Atat cat ma pricep și în masura timpului disponibil.
Nu ma intrebati ceea ce ati putea gasi si singuri cu o simpla cautare pe Google, in 2 minute, pe site-uri in limba romana. Ii inteleg pe cei care nu stiu limbi straine, dar nu si pe cei care, in loc sa cheltuie 2 minute din timpul lor, ma pun pe mine la treaba.
reteta pt sos grenoble o stiti?
@ileana popa: Ulei, salota, capere, suc de lamaie, vin alb, sare, piper. Finisare cu 1-2 cubulete de unt rece.
Felicitari pentru acest blog, imi plac mult articolele si cred ca este o idee buna faptul ca nu contine doar retete,. Am citit mai sus despre wok, eu il folosesc doar la spaghete.
Am cumparat de la supermarket un “Sos picant dulce si acru” Chain Kwo. Credeam ca e un sos dulce-picant obisnuit, dar am avut o surpriza. Reteta e una neobisnuita (pentru mine). Intre ingredientele comune contine PRUNE! Nu stiu la ce as putea sa il folosesc, deoarece gustul sau este diferit in comparatie cu toate sosurile dulci-picante pe care le-am incercat pana acum.
@mihai: Sigur ca este diferit de sosurile dulci-picante, caci mai are si o componenta acrisoara, provenita, macar partial, de la prune. Nu l-am gustat, dar teoretic ar trebui sa se potriveasca bine cu porc, vanat, miel, vita, rata.
Buna Radu,
Numele meu este Diana si ma confrunt cu o problema creata de prietenul meu. Mi-am propus sa gatesc o cina in stil chinezesc pentru doua persoane, asadar m-am aprovizionat si cu nelipsitele urechi de lemn. Nefiind acasa eu, l-am rugat pe el sa puna cateva in apa…insa cand am ajuns acasa am gasit un bol urias in care se balaceau toate urechile de lemn din punga. Am gatit o parte din ele, insa nu stiu cum sa le pastrez pe celelalte…sa le pun in borcane…. sau nu…Astept cu interes sugestiile tale.
Multumesc anticipat!
@diana: Nu m-am lovit de situatia ta. Cred ca ar mai rezista, cu siguranta, 1-2 zile, lasate in apa, in frigider. Gateste-le in acest interval.
Sau, marineaza-le: amesteca putin otet, sos de soia, zahar, suc de ghimbir (rade ghimbirul si stoarce razatura), ulei de susan. Apoi le gatesti in aburi sau le sotezi iute la wok, cu ceva ceapa verde, si le servesti cu orez fiert.
Stie cineva cum se prepara boiaua afumata?
@Florin: Se afuma, intr-un afumator normal sau improvizat, ardeii proaspeti, sau ardeii uscati si pisati. Am afumat diverse alimente in afumatoare improvizate, dar nu boia. Trebuie s afaci niste probe, nu poate fi vreo mare filozofie.
Buna ziua!
Am nevoie de ajutorul dvs. cu urmatoarele doua probleme:
– unde pot sa gasesc frunze de lime/limeta (am vazut ca de cele mai multe ori este folosit termenul de kaffir) proaspete in Bucuresti? Frunze uscate am gasit de unde sa cumpar.
– Cu ce pot sa inlocuiesc planta lemongrass intr-o mancare?
Multumesc.
@Cristi: Nu am vazut niciodata in Bucuresti frunze proaspete sau congelate. Limeta si limeta kaffir sunt doua fructe diferite. In bucataria asiatica sunt folosite frunzele celui de-al doilea fruct.
Lemongrass-ul nu are un inlocuitor real; este folosit pentru aroma sa citrica si proaspata, un piculet picanta. Puteti face aproximari folosind coaja si suc de limeta, la care adaugati foarte putin ghimbir.
Buna! As vrea sa stiu si eu cum se poate conserva rucola. Multumesc!
@Adina: Pentru cateva zile sau timp de acteva luni? Sunt mai multe metode. Va sugerez acest link: https://www.reteteleluiradu.ro/2012/07/26/pastrarea-si-conservarea-ierburilor-aromate-1/.
Reveniti daca aveti nelamuriri.
Multumesc frumos! Eu tot ce-mi doresc este sa consum ulei extravirgin de masline si nu altceva. Nu ma intereseaza gustul, ci doar sa fie autentic si sa se respecte ceea ce scrie pe eticheta. In lpus caut metode de a verifica cat de cat calitatea uleiului.
Am citit pe un forum ca “uleiul demasline care arde pe gat este slab calitativ” si am vrut sa va intreb si pe dumneavoastra daca este asa eu avnd in casa vreo 3 sortimente care “ard” si unul mai bland
Tot legat de gustul intepator care ramane pe gat (sau arsuri) al uleiului extravirgin… am vazut ca dumneavoastra folositi termenul “inecacios de una, doua sau mai multe tusituri”. Cred ca ne referim la aceeasi caracteristica, dar nu sunt sigura.
@Ilinca: Chestie de perceptie: mie mi se pare inecacios, eventual putin amarui sau picant; nu simt arsuri si nici intepaturi. Cele care dau senzatia de inecacios/amarui/picant/intepator nu sunt de calitate mai slaba. Dimpotriva, chiar. Orice ulei extra virgin bun am gustat, lasa, intr-un fel sau altul, aceasta senzatie.
Gustul bun sau rau unui ulei de masline extra virgin este chestie de ….gust personal. Depinde de tipul de masline folosit, in primul rand. Mie, de plda, imi plac cele inecacioase, picante, amarui. Exista insa si uleiuri la care aceste caracteristici sunt mai blande. treuie doar sa faceti incercari pana gasiti uleiul care va place.
Stiu cateva persoane care nu suporta uleiul de masline, in primul rand fiindca are gust de masline. 🙂
Uleiurile de masline extravirgine care la degustare dau catre final arsurile/intepaturile acelea pe gat sunt mai slabe din punct de vedere calitativ?
Buna , deocamdata nu am nici o intrebare in minte , dar sunt sigur ca o sa am cateva sa iti pun , deoarece am citit cateva raspunsuri si esti foarte priceput. Felicitari! 🙂 Iubesc gastronomia!
@Bogdan_andrei: Impartim aceeasi iubita. 🙂
Radu, intreb si eu un specialist … Uite, am cutite de bucatarie clasice la care nu-mi vine sa renunt si necesita ascutire. Cel mai la indemana ar fi sa le ascut acasa decat sa umblu dupa o tocilarie.
Am cautat pe net si am gasit un puck din piatra dar cu transportul adaugat iese dublu la pret decat as lua din supermarket scula aia cu niste chestii ca niste rotite, mai are si o mica piatra dar o fi buna la ceva ori doar o sa ma enervez cu ea si nu merita luata?
Tu cum ascuti cutitele? (banala intrebare dar mie mi-e de folos 🙂 )
Multumesc pt. raspuns.
@Lia: Le intretin taisul folosind un masat. De ascutit, am un om care face asta. Am si eu scule cu rotite, dar sunt tot pentru intretinerea taisului, daca cutitul apuca sa se toceasca, nu faci nimic cu rotitele alea.
Cum as putea sa folosesc chinotto intrun preparat , sau mai bine spus ce ar trebui sa fac ca sa scot un sirop din ele ??? Va multumesc anticipat !!!
@cosmin: Nu am gatit niciodata cu chinotto… nici nu cred ca as face-o, este ca si cum as gati cu pepsi sau fanta. Nu inteleg din ce vreti sa extrageti sirop? Aveti fructe de chinotto?
Amestecul -5 condimente- l-am gasit la Dragonul rosu mega (cel mai nou deschis inclusiv duminica), au si vin din orez paste din orez tot felul de chestii chinezesti. Succes!
@Roziy: La Dragonul rosu se gasesc sute de alimente chinezesti, japoneze, thailandeze, indiene etc. Nu stiu ce este acest “mega”, stiu insa ca magazinul din Dragonul Rosu 1 este deschis duminica. O fi acelasi magazin?
Nu am citit tot, sper sa nu repet o intrebare a altcuiva …
De fapt am nevoie de o confirmare.
Te rog sa-mi confirmi urmatoarea teorie:
cumin este totuna cu chimion dar care este altceva decat chimen. Am intalnit des retete care cer cumin si deopotriva altele cu chimen, multi (inclusiv cativa cu site de retete) fac aceasta confuzie spunand ca chimen e cumin.
Deja o cataloghez confuzie pt ca mi-am procurat de la un magazin arabesc cumin (ei il numesc “camun”) si mirosul si gustul este altfel decat la chimen pe care nu-l suport deloc in mancaruri.
Multumesc pt. raspuns, voi citi dar nu mai raspund ca sa nu lungesc topicul 🙂
@Lia: Chimion (cuminum cyminum) este diferit de chimen (carum carvi), sunt doua plante diferite. Sunt inrudite, ce-i drept, dar semintele (de fapt sunt fructele plantei, dar toata lumea le numeste seminte) difera si ca aspect, si ca aroma. In engleza “cumin” inseamna “chimion”, iar “caraway” inseamna “chimen”.
Salut Radu. Felicitari pentru site! Voi avea material de studiu multa vreme. Am reusit sa-mi fac rost de un fund de lemn din acela mare (80×60) pentru framantat aluat, cu margini pentru a sta fix pe masa cand framant. Intrebare: Sa-l ung cu ulei inainte de prima utilizare la fel ca cele pentru tocat sau nu? Va fi folosit exclusiv pentru aluat. Acum lemnul este simplu fara alte “tratamente”. Multumesc!
@marius: Da. Unge-l cu putin ulei si lasa-l sa intre in lemn, pana ce este uscat. Nu-l spala niciodata cu detergent, ci doar cu o carpa umeda. Dupa aceea, unge-l din nou cu putin ulei si lasa-l sa stea asa pana il refolosesti. Exista uleiuri speciale pentru asezonarea fundurilor de tocat, dar poti folosi si un ulei pentru gatit. As alege unul rafinat, de floarea-soarelui, fara miros si gust.
V-as ruga daca se poate sa ma indrumati unde pot gasi o carte cu retede dietetice ,fara sare si grasimi (mentionez ca am fost operat de by pass si mi s-a recomandat acest fel de regim)
Poate aveti chiar dumneavoastra asa ceva.
Va multumresc pentru intelegere
@laurentiu Ivanescu: Carti cu retete dietetice au fost publicate in Romania de editura “Reader’s Digest” Din cate stiu ele se pot comanda online sau telefonic pe site-ul editurii.
Am renuntat deocamdata la experimentele pentru reteta KFC… desi sunt sigur ca mult nu mai am si descopar condimentele cu care este pregatit, cel mai bine ar fi sa experimentez pana gasesc gustul marinadei nu al puiului, caci marinada da gustul desavarsit, nu cred ca are rost sa cheltui bani sa tot cumpar pui pentru experimente doar… Multumesc mult pentru sugestiile pentru gulas. Te-am intrebat pentru ca am vazut multe retete pe net, si cu carne de porc, si cu oaie, si cu pui, acum cel putin m-am dumerit cu ce carne se face in general, eram sigur ca e vorba de carne de vita, chimen si paprika. Numai bine Radu.
@Ciprian: Cred ca exista scopuri mai bune, decat puiul KFC, carora sa li te dedici. De exemplu, studierii temeinice a tehnologiei culinare. 🙂
Salut Radu. Spune-mi te rog, stii cum se face gulasul? Numai bine.
@Ciprian: Salut. Nu-i niciun mister. Este o tocana de vita, cu sos din belsug, aproape ca o supa, asezonata cu paprika si chimen, cu adaus cartofi si morcovi. gasesti retete destule pe Internet.
Ce mai faci cu puiul stil KFC? Cum iti merg experimentele?
Buna Radu,
Am mancat la o petrecere un sos tare bun din mustar, castraveti murati tocati marunt si alte ingrediente pe care nu le mai stiu. Ai idee ce sos poate sa fie? Mancarea a fost furnizata de o firma de catering. Multumesc.