Intrebari-Raspunsuri
M-am gandit ca aceasta pagina ar putea fi utila. Nu sunt vreun mare specialist, dar stiu unele lucruri si as putea fi de oarecare ajutor.
Sa nu-mi cereti retete cu dedicatie. Mi se cer zeci de retete, traduceri și sfaturi în fiecare luna. Atat în scris, pe blog și pe mailul personal, cat și la telefon. Cine face o astfel de cerere trebuie sa știe ca nu este singurul cu astfel de pretentii. Nu am timp sa acopar aceste cereri și nici nu vreau s-o fac. Cine are nevoie de retete, sa și le caute singur(a). Aici, pe blog, sau oriunde altundeva.
Cereti informatii, nu retete. Sprijin din tot sufletul pe cei care doresc sa se educe si isi cauta surse de inspiratie. Ofer deci, cu placere, informatii despre cum sa gatiti mai corect și mai variat: despre tehnologie culinara, despre ingrediente, despre ustensile. Atat cat ma pricep și în masura timpului disponibil.
Nu ma intrebati ceea ce ati putea gasi si singuri cu o simpla cautare pe Google, in 2 minute, pe site-uri in limba romana. Ii inteleg pe cei care nu stiu limbi straine, dar nu si pe cei care, in loc sa cheltuie 2 minute din timpul lor, ma pun pe mine la treaba.
Eu sugerasem mai demult ca arfi util sa afisezi si o adresa de mail, sa fii prezent pe toate caile de comunicare. Eu una comunic mult cu mailul. Daca nu aveam cont FB cum puteam lasa mesaj privat? Ca nu orice bservatie o pot spune public. Poate iti scapa vreun dezacord gramatical 😛 si o fi de ajutor sa iti spun privat ca ai dactilografiat gresit 🙂 ..de-astea …
@Didi: Am notat.
Buna seara,
Stiti cumva unde pot sa gasesc guma xantan? vreau sa prepar un desert si nu stiu unde sa gasesc, nici macar nu stiu ce scop are acest ingredient.. multumesc
@andrei: Este o polizaharida folosita ca aditiv alimentar, de obicei pentru a ingrosa sosurile sau cremele. Este listata in listele de ingrediente ale multor produse alimentare procesate. Nu am vazut-o niciodata pe piata, adica oferita spre vanzare, dar, recunosc, nici nu am cautat-o vreodata.
Buna ziua
Imi puteti spune daca as putea gasi cod sarat si uscat ( bacalhau ) la noi in tara ? Imi place bucataria portugheza si as vrea sa prepar cateva reteta …doar ca imi lipseste “materia prima”
@Gabriel: Imi pare rau, nu stiu. Este posibil, dar nu m-am intalnit niciodata cu el aici.
Wow. Arata delicios. Va multumesc ! 🙂
Buna ziua!
M-am uitat pe site cautand o reteta de costite “lipicioase” dar nu am gasit. Imi puteti da un sfat in legatura cu prepararea acestei retete (condimente folosite, sosuri,garnituri)?
Multumesc!
@Alex: Iata un link cu o varianta asiatica de coaste lipicioase, care mi se pare excelenta: https://www.youtube.com/watch?v=KgOBAWbkq5Q
Daca preferi ceva mai european, gatesti la fel, dar schimbi aromele: sare, piper, usturoi, fulgi de ardei iute, cimbru, boia dulce, miere, otet, vin alb, supa.
am inteles Radu.
inca n-am ce-mi trebuie, le mai aman. sa vad pe unde gasesc radicchio asta … daca spui ca se face dulce in urma prepararii si nu mai este atat de amarui, cred ca ar fi ok.
inca o intrebare, te rog pt. ca google nu m-a lamurit deplin.
Radicchio este ruda cu andiva? Este aceeasi planta dar rosiatica la varf? Am citit ca este amaruie, se foloseste ca si andiva la salate, in principiu. Pot inlocui cu andiva intr-un preparat? Ms
@Didi: Radicchio nu este una cu andiva. Difera mult si la forma, si la culoare, si destul de mult si la gust. Este amaruie cand o mananci cruda; daca o gatesti devine mai dulceaga. Nu as inlocui andiva cu radicchio.
Radu, cand ai tu timp…
Marsala este un vin asemanator cu Madeira? … Nu ca as sti cum e Madeira … (am gasit ceva la tine dar numai mentionat in reteta)
Intrebarea este din ce gama de vinuri face parte, cu ce as putea inlocui la o mancare cu carne de pui. Mi-a casunat pe o reteta de la G.R. dar nu stiu ce recomandare de vin sa fac ca se gateste cu 375ml la un pui, este baza.
Multumesc pt raspuns 🙂
@Didi: Marsala este un vin sicilian fortifiat cu brandy, similar vinurilor de Porto, Madeira si Jerez (Sherry). As zice ca poti inocui Marsala cu Madeira (si cu Porto, si cu Sherry) intr-o reteta.
Mda… deci nu e se recomanda, cand ai ficat sensibilos.. 🙁 Oricum, multumesc tare mult ! 🙂
Intrebare întrebatoare: Am dat din întamplare, peste niste pestisori ”capelin”, doldora de icre ! Se pot gati (icrele) altfel decat sub forma de salata ? Mi-amintesc vag ceva legat de asta, dar nu sunt sigura … Multumesc !
@VreauSaStiu: Din cate stiu eu, icrele se mai pot praji. Se fac bilute de icre, se dau prin faina si se prajesc in ulei, asa cum se prajesc chiftelele.
Felicitari pentru articolul Ipohondrii culinare !
@marinela: Multumesc. “Noroc” ca am avut destule exemple la indemana ca sursa de inspiratie. 🙂
foarte de folos si lamuritor linkul. multumesc!
alta data voi da search inainte de a intreba ceva 🙂
asta am zis si eu din prima;
cred ca la Cristian bucatarmaniac am citit pt prima oara ceva pe acest subiect si avea aceeasi parere ca si tine
m-am linistit; multumesc pt raspuns
……………………………………………………………………………………
mai am o intrebare, te rog, cand ai timp
gatesc mult cu carne de vita tanara de regula, pulpa; friptura am constatat ca e mai buna si suculenta prelucrata termic putin timp 3-5 minute pe fiecare parte;
cum pot insa ca sa imbunatatesc gustul cand o gatesc cu sos bucati mici, pt ca ramane asa … parca uscata, greu de inghitit si mancarea nu prea are gust; la mancarea cu bame in stil arabesc o corectez bine de tot cu oase de miel (o gaselnita arabeasca) dar asta nu merge la orice fel;
cu porc nu amestecam pt ca nu mancam porc din pacate;
sosul, ok, cu mirodenii, vin, dar carnea in sine ca sa nu mai fie asa uscata-fada? tot asa, prelucrata termic putin si la mancarea cu sos?
Multumesc pt raspuns, atunci cand vei avea timp, nu e zor
@Didi: Depinde de carne. As zice, ca sa fii sigura, gateste carnea indelung, la foc foarte mic, acoperita. Te mai poti inspira de aici (Cum se gateste carnea de vita).
Aveam doua intrebari dar pe a doua nu mi-o mai amintesc … o sa ma lovesc de problema si voi reveni.
Cand ai tu timp, mi-ar fi de ajutor ca sa aflu parerea unui specialist, ma intereseaza ca esti de formatie chimist si ai o explicatie avizata …
Mi-a trecut pe la ureche dar ieri, o cititoare, m-a pus pe ganduri cu un comentariu in bucataras cum ca mierea din ultima mea prajitura care este prelucrata termic laolalta cu restul, ar deveni toxica dupa 40 grade. N-am stiut ce sa-i raspund si nici cum sa argumentez. Isi mai pierde din calitati dar oare chiar sa devina toxica? Pe noi adultii nu ne-ar afecta dar este vorba de copii. Multumesc pt. raspuns! .. daca s-a mai discutat despre asta, doar sa imi indici te rog unde gasesc.
@Didi: Am auzit si eu aberatia asta… ca si multe altele. Lumea se isterizeaza din toate prostiile. Mierea tratata termic, intr-adevar, isi pierde o parte din nutrienti. Ca orice alt aliment, de altfel. Este un lucru normal, caci o parte din enzime, vitamine si din ceilalti micronutrienti se descompun in diverse alte substante. Nu mai are calitatile sale vindecatoare si conservante. Insa in niciun caz nu devine toxica.
Buna, Radu!
Mai demult urmaream fiecare postare, am preparat dupa retetele tale si comentam cu numele Lia, nu este important ca sa iti amintesti. De acum voi semna Didi pt ca mi-am facut si eu, motz, blog.
Scriu aici pt. ca nu stiu unde sa ma vaicaresc…
1. N-am mai intrat aici pentru ca nu gasesc optiunea ca sa ma abonez prin mail. Nu mai dispun de timp ca sa intru din bookmarks ca pe vremea Liei. Uit. Eu asa vad noile postari, prin newsletter pe mail, m-ar ajuta si doresc acest tip de abonare. Poate exista dar nu gasesc fereastra.
2.Nu afisezi adresa de mail pt. comunicari care nu privesc pe cititori. Probabil ca nu ai timp sa verifici si o astfel de corespondenta. … Puteam sa nu am cont pe FB asa cum n-am avut pana in septembrie cand am lansat blogul, am avut si in alte ocazii inainte de FB sa spun diverse si n-am avut unde.
3.Pe FB nu stiu de ce nu gasesc buton ca sa bifez notification sa pot vedea cand postezi ceva nou. Am creat o “interests list” dar nu-mi place. Mie una imi place si sunt obisnuita cu newsletter pe mail.
4.Musai imi trebuie buton ca sa bifez cand postez acest comentariu. N-o sa imi mai aduc aminte sa revin in cazul in care raspunzi. Timpul fizic este f. comprimat, stii bine! Daca as primi notificare pe mail ca ai raspuns vin in mare graba ca sa citesc. Poate exista un astfel de buton dupa ce voi valida, o sa vad, dar nu imi amintesc sa fie.
Toate aceste neajunsuri au facut sa nu mai intru aici de cateva luni bune. Nu stiu daca te preocupa traficul lipsa …
Evident, faci asa cum crezi ca este convenabil pt. tine, eu spun ce imi lipseste. Sa ma ierti, nu te cert 😛 (nu mi-as permite), sper doar sa fie constructiv.
Si acum ma duc sa vad ce mai este nou si sa-mi resalvez o minunata reteta pierduta de care-mi amintesc 😉
O zi linistita sa ai!
@Didi: Ai perfecta dreptate. Blogul meu este demodat din aceste puncte de vedere. Sper sa-l pot reface cam in 1-2 luni.
Buna,Radu!
Te rog, asemanator recomandarilor pt pregatirea carnii de vita (cumparare,aerare,temperare etc),
sa ne recomanzi si cum preparam muschiul de porc-porcul in general.
Multumesc!
@calinm: Este pe lista. Ii va veni randul candva.
Buna RADU,foarte interesante articolele un adevarat abecedar pt gurmanzi si nu numai.Am o intrebare..unde gasesc ” fond de vita “concentrat?….STIMA
@mihai: Eu cumpar un concentrat de fond de vita, de o calitate extrem de buna, de pe http://www.ft-shop.ro.
Va salut, daca se poate sa-mi recomandati un magazin in Bucuresti unde as putea gasi constant busuioc proaspat, ulei de susan, etc., in supermarket-uri destul de rar gasesc.
Multumesc.
@Stefan: Bin pacate nu va pot ajuta cu busuiocul proaspat. Se gaseste sporadic.
Ulei de susan, presupun ca din cel brun, folosit pe post de condiment si nu la gatit, se gaseste constant in hipermarketuri gen Cora, Carrefour, MegaImage.
buna seara , a-si dori si eu o reteta de conservare a costitelor de porc , si in special daca se poate , cantitatile de sare si condimente folosite exacte , multumesc frumos !
@raduci: Imi pare rau, nu pot sa va dau un raspuns corect; nu ma pricep in acest domeniu. Incercati pe Internet.
Marea mea dilema e ULEIUL DE MASLINE. Eu folosesc ulei extravirgin, nu doar de masline ci si de floare, porumb, canepa, rapita, soia dar si nuca, susan, dovleac dar le folosesc numai in salate, paste sau ca adaos la ciobe, supe, mancare insa niciodata la gatit ci inainte de servit. In multe retete am vazut ca autorii recomanda la gatit(adica la preparate fierte sau prajite, ulei de masline. Unii chiar ulei extravirgin. Dupa cate stiu, uleiul extravirgin devine toxic la temperaturi inalte. Cum e bine? Cu sau fara extravirgin la fiert si prajit? Si nu m-am lamurit, desi am studiat toate etichetele din magazine, daca uleiul de SANSA sau POMACE este rafinat sau presat la rece ?
Multumesc anticipat ! 🙂
@Dana: Uleiul de masline extra virgin nu devine toxic decat la temperaturi de peste 206°C. Cum mai toate prajirile (cu exceptia stir-fry) au loc intre 180-200°C, nu este nicio problema legata de sanatate in a-l folosi. Singura problema este legata de pret: este cam scump ca sa-l folosim la orice prajire banala.
Alte uleiuri extra virgine isi ating insa punctul de fumegare, smoking point, la temperaturi mai joase.
Iata ca ghid doua link-uri:
– pentru temperaturile de fumegare ale uleiurilor: http://www.goodeatsfanpage.com/collectedinfo/oilsmokepoints.htm
– convertor Fahrenheit- Celsius:
Nu prea inteleg insa cum folositi uleiul la fiert? Poate rumeniti mai intai carnea in ulei si apoi o fierberi molcom?
Uleiul sansa, sau pomace, este extras din masa ce ramane dupa presarea maslinelor (adica dupa ce se extrage uleiul de masline virgin). Aceasta masa contine mai ales frunze, samburi, pulpa fibroasa si coji de masline. Din aceasta masa reziduurile de ulei sunt extrase cu solventi si apoi rafinate pentru a indeparta solventii. In final sunt amestecate cu o parte cu ulei extra virgin si imbuteliate.
Eu nu l-as folosi. Daca tot consta mai ales din ulei rafinat, mai bine folosesc unul de floarea-soarelui, care este mai ieftin.