Jambalaya cu pui si creveti

Combinatia de pui, creveti, sofran si orez sugereaza o asemanare a acestei retete cu paella spaniola, dar numele ei pare a proveni de la “jambon à la ya” (“jambon” inseamna “sunca” in franceza, iar “ya” inseamna “orez “ in creola). Jambalaya este o mancare plina de gust, satioasa, care se serveste inclusiv la mesele festive.
jambalaya pui creveti1 - Jambalaya cu pui si creveti 1 - Retetele lui Radu

Bucatarie: creola
Dificultate: usor
Cantitate: 4 portii
Timp de preparare: 20 minute
Timp de gatit: 35 minute

Ingrediente:
1 piept de pui, circa 350 g in total, taiat bucatele
200 g carnat afumat, taiat felii
2 linguri de ulei de floarea-soarelui
2 linguri de faina
1 ceapa mare, feliata subtire
1 ardei gras verde, curatat de seminte si feliat
200 g rosii, decojite si tocate
2 catei de usturoi, pisati
1 lingurita de cimbru uscat
250 g creveti, decorticati
1 cana cu orez cu bob lung
2-3 cani cu apa
cateva firisoare de sofran
1 lingurita de sos Tabasco (sau pasta de ardei iute)
2 linguri de frunze de patrunjel, tocate
cateva frunze de patrunjel, pentru ornat
sare
piper negru, proaspat macinat

Instructiuni:
Se inmoaie sofranul in apa calda si se lasa la infuzat cateva minute. Se incinge uleiul intr-o tigaie mare. Se adauga bucatile de pui si se rumenesc uniform, apoi se scot cu o spumiera si se pun deoparte.

Se micsoreaza flacara. Se presara faina in grasimea ramasa in tigaie si se amesteca pana se obtine un rantas auriu. Se readuc bucatile de pui in tigaie, apoi se adauga carnatii, ceapa, ardeiul gras, rosiile, usturoiul si cimbrul. Se gatesc ingredientele 10 minute, amestecand frecvent.

Se adauga orezul, apa si mixtura de sofran. Se asezoneaza cu sare, piper si sos Tabasco. Se da mixtura in clocot, apoi se micsoreaza flacara si se fierbe orezul 10 minute.

Citeste si articolul →   Pulpe de pui la cuptor cu ghimbir

Se adauga crevetii, se amesteca si se continua pana ce acestia se fac roz-portocalii, orezul este fraged, iar lichidul a fost absorbit.

Se adauga patrunjel ai se amesteca. Se orneaza jambalaya cu frunze intregi de patrunjel si se serveste imediat.

11 comentarii pe “Jambalaya cu pui si creveti

  1. RamonaA spune:

    Nu am stiut…si aficanii de pe aici , zic ei cã vorbesc criolu.
    Off, ii tot incurc :)) numai cachupa am mancat o datã si mi-a plãcut, dar cine a fãcut nu mi-a dat reteta (cicã e complicat pt. mine…).
    Carnati nu sunt ca cei din Romania, dar am descoperit 2 feluri(acceptabili) cu care gãtesc.
    Imi place sã gãtesc cu fructe de mare, chiar dacã cumpãr si congelate…in ziua liberã imi gãsesc ceva timp liber sã fac ceva si pt. sufletelul meu…
    Meritã incercatã reteta, nu ia mult timp.

  2. memphis spune:

    Buna reteta si cred ca ai dreptate cand spui ca depinde mult de calitatea carnatilor. Eu am unii picanti si afumati, cu o aroma foarte placuta de cimbru, cred ca merg bine in reteta aceasta.

  3. RamonaA spune:

    Bun mai este si picant…in legãturã cu sofranul, am la borcan sec, imi place sa pun cam in toate mancãrurile.
    Din ce tarã este reteta?
    Sunt 2 feluri de mancare africane, pe care de mult vreau sã le fac, se numeste una “cachupa” si alta” moamba” dar nu am reteta :((

    • Radu Popovici spune:

      @Ramona: Jambalaya apartine de bucataria creola, adica de cea rezultata din combinarea bucatariilor africane cu franceza, spaniola, portugheza, caraibiana, indiana, mediteraneana si altele. Bucataria creola este populara in statul Louisiana – si in special in New Orleans (SUA) si in unele insule din Caraibe. Cachupa si moamba provin din fostele colonii portugheze din Africa. O sa-ti caut retetele.

  4. Ioane spune:

    Wow! Prima data am auzit de jambalaya in “Seinfeld” (o pregatea The Soup Nazi, care avea supe atat de bune, incat ti se inmuiau genunchii atunci cand le mancai:) ) si de atunci m-a tot ros curiozitatea. Asa ca nu pot decat sa iti foarte multumesc ca ai pus reteta pe site. Mai gasisem variante pe net, insa tu esti sursa nr. 1 de retete “exotice” si tot ce am pregatit din retetele tale a iesit excelent, asadar stiu ca o sa iasa 🙂

    • Radu Popovici spune:

      @Ioane: Jambalaya depinde destul de mult de carnatii alesi. Trebuie sa fie de buna calitate, afumati, ca sa dea aroma intregului anbsamblu. Bafta la gatit!

  5. cristi-j spune:

    acum vreo 14 ani am avut ocazia , vrand-nevrand , sa iau primele contacte cu feluri de mancare si ingrediente exotice , de care nici macar nu auzisem vreodata . jambalaya a fost unul dintre ele si habar n-aveam cum se scrie , cum se pronunta sau ce e de fapt . si mai avea si creveti inauntru , intregi , necuratati , cu toate mustatile si picioarele . mai vazusem cocktail de creveti aranjati frumos in pahar dar asa , in intreaga lor “frumusete” , era cu totul altceva . hahaha . au fost mici probleme de adaptare dar asta pana am mancat , si gusturile complet noi si-au facut loc foarte usor si sigur .

    • Radu Popovici spune:

      @cristi-j; Eu cred ca nici nu au cum sa nu-si faca loc si gusturile noi. Unele preparate sunt chiar exceptionale, conteaza doar sa ai chef sa le gusti. Restul vine de la sine.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.