Combinatia de pui, creveti, sofran si orez sugereaza o asemanare a acestei retete cu paella spaniola, dar numele ei pare a proveni de la “jambon à la ya” (“jambon” inseamna “sunca” in franceza, iar “ya” inseamna “orez “ in creola). Jambalaya este o mancare plina de gust, satioasa, care se serveste inclusiv la mesele festive.


Bucatarie: creola
Dificultate: usor
Cantitate: 4 portii
Timp de preparare: 20 minute
Timp de gatit: 35 minute

Ingrediente:
1 piept de pui, circa 350 g in total, taiat bucatele
200 g carnat afumat, taiat felii
2 linguri de ulei de floarea-soarelui
2 linguri de faina
1 ceapa mare, feliata subtire
1 ardei gras verde, curatat de seminte si feliat
200 g rosii, decojite si tocate
2 catei de usturoi, pisati
1 lingurita de cimbru uscat
250 g creveti, decorticati
1 cana cu orez cu bob lung
2-3 cani cu apa
cateva firisoare de sofran
1 lingurita de sos Tabasco (sau pasta de ardei iute)
2 linguri de frunze de patrunjel, tocate
cateva frunze de patrunjel, pentru ornat
sare
piper negru, proaspat macinat

Instructiuni:
Se inmoaie sofranul in apa calda si se lasa la infuzat cateva minute. Se incinge uleiul intr-o tigaie mare. Se adauga bucatile de pui si se rumenesc uniform, apoi se scot cu o spumiera si se pun deoparte.

Se micsoreaza flacara. Se presara faina in grasimea ramasa in tigaie si se amesteca pana se obtine un rantas auriu. Se readuc bucatile de pui in tigaie, apoi se adauga carnatii, ceapa, ardeiul gras, rosiile, usturoiul si cimbrul. Se gatesc ingredientele 10 minute, amestecand frecvent.

Se adauga orezul, apa si mixtura de sofran. Se asezoneaza cu sare, piper si sos Tabasco. Se da mixtura in clocot, apoi se micsoreaza flacara si se fierbe orezul 10 minute.

Se adauga crevetii, se amesteca si se continua pana ce acestia se fac roz-portocalii, orezul este fraged, iar lichidul a fost absorbit.

Se adauga patrunjel ai se amesteca. Se orneaza jambalaya cu frunze intregi de patrunjel si se serveste imediat.