Jeera Aloo – Cartofi cu chimion

Dupa orez, grau si porumb, cartofii sunt cea mai importanta recolta din lume si una dintre principalele surse de carbohidrati din multe tari. Pe glob exista, de altfel, peste 5.000 de varietati de cartofi, fiecare cu caracteristicile sale.
jeera aloo - Jeera Aloo – Cartofi cu chimion 1 - Retetele lui Radu
Reteta de fata este extrem de populara in India, unde este gatita practic in fiecare casa. Exista, bineinteles, mai multe variante, unele cu o condimentare mai simpla decat cea prezentata de mine.

Bucatarie: indiana
Dificultate: usor
Cantitate: 2 portii
Timp de preparare: 10 minute
Timp de gatit: 18 minute
Ingrediente:
3 linguri de ulei de orez
1 lingura de seminte de chimion + 1 lingurita
4 cartofi, fierti si taiati cubulete
2 ardei iuti verzi, tocati
2 cepe, tocate foarte marunt
1 lingurita de seminte de mustar negru
2 lingurite de pudra de curcuma
1 lingurita de ghimbir, ras
2 lingurite de usturoi, ras
3 linguri de frunze de coriandru, tocate
sare
1 lingura de seminte de coriandru, pisate
1 lingura de seminte de chimion, pisate
2 lingurite de boia dulce
1/2 lingurita de boia iute
2-3 linguri de frunze de schinduf uscate, sfaramate intre palme
2 lingurite de suc de lamaie
feliute de lamaie pentru servit
iaurt
1 rosie, curatata de seminte si tocata
10 cm bucata de castravete, tocat
1 ceapa verde, tocata
frunze proaspete de menta
Instructiuni:
Se prajesc uscat (fara ulei), intr-o craticioara mica, 1 lingurita de seminte de chimion. Se lasa sa se raceasca putin, apoi se adauga la iaurt. Se mai adauga sare, rosie, castravete, frunze de menta, piper si ceapa verde. Se pune salata raita deoparte, in frigider, acoperita.
Se incinge tigaia la foc mic si se adauga ulei. Se adauga semintele de mustar si restul de seminte de chimion si se amesteca 10 secunde. Se adauga ceapa tocata, se sareaza si se gateste pana se face aurie.
Se adauga curcuma, se amesteca, se adauga ghimbir si usturoi, se amesteca din nou si se gatesc 1 minut. Se adauga ardeiul iute verde tocat. Se gateste 2 minute, apoi se adauga frunzele de schinduf. Se amesteca si se gateste mixtura inca 1 minut.
Se amesteca intr-un castron coriandrul pisat cu chimion pisat, boia dulce si boia iute. La aceasta mixtura se adauga 1-2 linguri de apa si se amesteca bine, ca sa se obtina o pasta omogena. Se evita astfel arderea mirodeniilor atunci cand se adauga in tigaia incinsa.
Se adauga mixtura de mirodenii in tigaie, se sareaza, se amesteca si se gatesc ingredientele timp de cateva minute. Se obtine astfel un amestec aromat (masala), relativ uscat si rumenit.
Se adauga cartofii in tigaia si se amesteca pana ce cubuletele sunt uniform imbracate in masala. Se lasa pe foc 2-3 minute, se stropesc cu suc de lamaie, se adauga frunze de coriandru tocate si se amesteca. Se potrivesc cartofii de sare si se servesc alaturi de raita si de feliute de lamaie.
Nota:
Salata raita este foarte gustoasa si, in acelasi timp, extrem de racoritoare. Aceasta prospetime mentolata a salatei echilibreaza in mod placut cartofii cu chimion, care sunt picanti si iuti.

18 comentarii pe “Jeera Aloo – Cartofi cu chimion

  1. Radu V spune:

    Namaste !
    Astazi am frunzarit si eu site-ul dvs.
    Am si eu o pasiune (destul de noua) pentru mancarea indiana, am avut serviciul langa restaurantul Taj si mirosurile din zona restaurantului m-au cucerit. Am o carticica pe care incerc sa o dovedesc – sa fac toate retetele respective.
    Acolo e o varianta de raita mai simpla, doar cu castraveti si condimente, mult mai simpla decat cea care ati postat-o mai demult. Mi-a placut un detaliu la acea raita, tigaia in care se prajesc semintele de chimion se incinge pana fumega si se opreste focul exact in momentul introducerii semintelor – amestecandu-se un minut semintele.

    Imi place si mie Vahrehvah, pentru mine este memorabila prezentarea desertului rasmalai (http://www.vahrehvah.com/Rasmalai:95) cand vorbeste de iubire, o sa incerc sa-i fac si eu sotiei un astfel de desert, desi trebuie sa aloc ceva timp gatitului acestui preparat.

    Eu caut frunze proaspete de curry, am inteles ca isi pierd destul de repede aroma, se gasesc oare la acest K-Life ?

    • Radu Popovici spune:

      @Radu V: Nu am mai fost pe la Ki-Life de ceva vreme, dar sunt sigur ca nu am vazut niciodata frunze de curry proaspete. Nu sunt sigur daca au avut vreodata frunze congelate, care sunt acceptabile.
      Orice desert este bun daca este gatit cu dragoste. 🙂

  2. Fab Chef spune:

    Wow! Ce bogatie de arome. Salata raita este minunata si se potriveste de minune cu felurile de mancare indiene – foarte condimentate. N-am toate ingredientele – dar voi incerca cu ce am la dispozitie.

    • Radu Popovici spune:

      @Fab: Salata raita merge de minune, intr-adevar, langa curry-uri condimentate, dar si de sine statatoare; este o gustare deosebita oricand. 🙂

  3. Roxana spune:

    O reteta pe gustul meu. Nu am eu chiar toate ingredientele, dar cu siguranta o sa fiu pe aproape. Astazi incerc si eu! 🙂 Abia astept sa vad cum imi ies!

  4. Corina spune:

    Gatind dupa retetele lui Radu am ajuns sa marim treptat numarul de sertare cu borcanase. O sa vezi ca in cateva luni nu o sa-ti mai lipseasca multe .

  5. cristi-j spune:

    am descoperit vahrehvah acum aproape 5 ani cand era la inceput pe youtube.
    iti spune ceva ? hehehe … aveti surse comune , ca sa zic asa , inclusiv la introducere . e bine ca ai adaugat raita ca sa nu fie chiar identica.
    in multe variante se adauga pudra de mango.
    in unele regiuni in loc de frunze de schinduf se pun frunze de curry.

    • Radu Popovici spune:

      @cristi-j: Il stiu pe vahrahvah, este simpatic, imi place. Daca zici ca are ceva similar, chiar avem unele surse comune. Datele din introducere provin dintr-o carte despre cartof, care trateaza pe larg despre cartofii peruvieni, iar reteta este adaptata dupa una traditionala.

      Ai dreptate cu ingredientele, am vazut variante si cu amchoor, dar nu aveam in casa, asa ca am renuntat le ele. Cu frunze de curry am mai gatit, am preferat sa le folosesc pe cele de schinduf care, oricum, incep sa se treaca. Trebuie sa le consum rapid, caci si-au cam pierdut aroma.

  6. andra spune:

    @Yoyo: Cunosc senzatia asta. La inceput si eu cind citeam lista de ingrediente mi se parea nesfirsita si ma intrebam ce rost are sa ma complic. Dupa ce am gatit retete indiene de citeva ori nu mi s-a mai parut asa de complicat. Chiar am inceput sa iubesc toate mirodeniile astea si sa experimentez.
    Nici eu nu am frunze de schinduf, asa ca pun reteta aste deoparte pentru moment. Sau poate o sa fac vreo inlocuire, sa vad cum am chef. 🙂

    • Radu Popovici spune:

      @andra: Cum spuneam, exista variante de reteta cu o asezonare mai putin complexa. Pana la urma este vorba despre cartofi cu chimion, acesta din urma ar trebui sa fie esential. Restul mirodeniilor au rolul de a sustine chimionul.

    • Radu Popovici spune:

      @Yoyo: Gustul este putin amarui, iar aroma… hm… greu de descris. Are o nota de seminte de schinduf, dar este mai mult de atat. Chiar ma gandeam daca niste frunze proaspete amarui, ca nasturel, rucola, papadie, si un pic de praf de curry nu le-ar putea inlocui. In orice caz, daca faci asta, adauga frunzele proaspete si curry-ul la sfarsitul gatitului.

  7. Yoyo spune:

    Cand am citit lista de ingrediente m-am cam speriat. la prima vedere sunt foarte multe, apoi mi-am dat seama ca am doar doua puncte sensibile: unde gasesc in Bucuresti mustar negru si frunze de schinduf? Le pot inlocui cu altceva?

    • Radu Popovici spune:

      @Yoyo: Recunosc, reteta are o asezonare destul de complexa. Totusi, am pe blog altele si mai si. 🙂
      In ce priveste mirodeniile mentionate de tine se gasesc, poate, la Ki-Life si la Bacania Veche. Probabil si in alte locuri, dar nu prea mai sunt la curent cu ultimele magazine aparute. Mustarul negru ar putea fi, la nevoie, inlocuit cu unul alb, desi sunt diferite. Daca nu gasesti frunze de schinduf, omite-le din reteta si gata.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.