Dupa orez, grau si porumb, cartofii sunt cea mai importanta recolta din lume si una dintre principalele surse de carbohidrati din multe tari. Pe glob exista, de altfel, peste 5.000 de varietati de cartofi, fiecare cu caracteristicile sale.

Reteta de fata este extrem de populara in India, unde este gatita practic in fiecare casa. Exista, bineinteles, mai multe variante, unele cu o condimentare mai simpla decat cea prezentata de mine.

Bucatarie: indiana
Dificultate: usor
Cantitate: 2 portii
Timp de preparare: 10 minute
Timp de gatit: 18 minute

Ingrediente:
3 linguri de ulei de orez
1 lingura de seminte de chimion + 1 lingurita
4 cartofi, fierti si taiati cubulete
2 ardei iuti verzi, tocati
2 cepe, tocate foarte marunt
1 lingurita de seminte de mustar negru
2 lingurite de pudra de curcuma
1 lingurita de ghimbir, ras
2 lingurite de usturoi, ras
3 linguri de frunze de coriandru, tocate
sare
1 lingura de seminte de coriandru, pisate
1 lingura de seminte de chimion, pisate
2 lingurite de boia dulce
1/2 lingurita de boia iute
2-3 linguri de frunze de schinduf uscate, sfaramate intre palme
2 lingurite de suc de lamaie
feliute de lamaie pentru servit
iaurt
1 rosie, curatata de seminte si tocata
10 cm bucata de castravete, tocat
1 ceapa verde, tocata
frunze proaspete de menta

Instructiuni:
Se prajesc uscat (fara ulei), intr-o craticioara mica, 1 lingurita de seminte de chimion. Se lasa sa se raceasca putin, apoi se adauga la iaurt. Se mai adauga sare, rosie, castravete, frunze de menta, piper si ceapa verde. Se pune salata raita deoparte, in frigider, acoperita.

Se incinge tigaia la foc mic si se adauga ulei. Se adauga semintele de mustar si restul de seminte de chimion si se amesteca 10 secunde. Se adauga ceapa tocata, se sareaza si se gateste pana se face aurie.

Se adauga curcuma, se amesteca, se adauga ghimbir si usturoi, se amesteca din nou si se gatesc 1 minut. Se adauga ardeiul iute verde tocat. Se gateste 2 minute, apoi se adauga frunzele de schinduf. Se amesteca si se gateste mixtura inca 1 minut.

Se amesteca intr-un castron coriandrul pisat cu chimion pisat, boia dulce si boia iute. La aceasta mixtura se adauga 1-2 linguri de apa si se amesteca bine, ca sa se obtina o pasta omogena. Se evita astfel arderea mirodeniilor atunci cand se adauga in tigaia incinsa.
Se adauga mixtura de mirodenii in tigaie, se sareaza, se amesteca si se gatesc ingredientele timp de cateva minute. Se obtine astfel un amestec aromat (masala), relativ uscat si rumenit.

Se adauga cartofii in tigaia si se amesteca pana ce cubuletele sunt uniform imbracate in masala. Se lasa pe foc 2-3 minute, se stropesc cu suc de lamaie, se adauga frunze de coriandru tocate si se amesteca. Se potrivesc cartofii de sare si se servesc alaturi de raita si de feliute de lamaie.

Nota:
Salata raita este foarte gustoasa si, in acelasi timp, extrem de racoritoare. Aceasta prospetime mentolata a salatei echilibreaza in mod placut cartofii cu chimion, care sunt picanti si iuti.