Jeera Murgh – Pui cu chimion

Desi chimionul crud are o aroma oarecum chimica (cel putin eu asa o simt), atunci cand este gatit are o contributie absolut delicioasa in orice reteta. Reteta propusa de mine este plina de aroma, usor picanta, foarte gustoasa.


Jeera murgh este un preparat originar din statul indian Uttar Pradesh. Face parte dintr-o serie de preparate apartinand asa-numitei bucatarii mogule moderne, care este un amestec de metode traditionale si moderne de a gati.
Bucatarie: indiana
Dificultate: usor
Cantitate: 2 portii
Timp de preparare: 10 minute
Timp de gatit: 17 minute
Ingrediente:
400 g carne de pui dezosata, fara piele, taiata bucatele
2 linguri de ghee (sau unt, ulei de arahide, floarea-soarelui, orez)
1 1/2 lingura de seminte de chimion
1/2 lingurita de boabe de piper negru
2 lingurite de ghimbir proaspat, ras
4 catei de usturoi, rasi
1 lingurita de seminte de coriandru
2 lingurite de pasta de ardei iute
4 pastai de cardamom verde, usor despicate
1 1/2 lingurita de boia dulce
1/4 lingurita de boia iute
1/2 lingurita de garam masala
2 linguri de iaurt
1 lingura de suc de lamaie
sare
frunze proaspete de coriandru, pentru ornat
orez Basmati fiert, pentru servit
Instructiuni:
Se prajesc uscat boabele de coriandru si jumatate din cantitatea de chimion, la foc mic, pana ce incep sa miroasa puternic si sa se rumeneasca putin. Se lasa sa se raceasca, apoi se piseaza intr-o piua.
Se incinge ghee-ul intr-un karahi (wok, sau tigaie mare) si se adauga restul de seminte de chimion, piperul si cardamomul. Se prajesc la foc mic 3 minute. Se adauga usturoi, ghimbir si pasta de ardei iute si se continua 1-2 minute.
Se sareaza si se adauga macinatura de coriandru si chimion. Se gateste 2-3 minute, apoi se adauga cele doua feluri de boia, iaurtul si bucatile de pui. Se sareaza, se mareste flacara si se gateste carnea 3 minute, amestecand frecvent.
Se acopera apoi tigaia, se micsoreaza flacara si se continua gatitul 3-4 minute.
Se adauga garam masala si se continua alte 2 minute. Se adauga sucul de lamaie, se potriveste de sare si se amesteca. Se serveste curry-ul imediat, fierbinte, ornat cu frunze proaspete de coriandru si feliute de lamaie, alaturi de orez fiert.
Nota:
In mod traditional aceasta reteta foloseste o boia numita in literatura de specialitate “Kashmiri chilli powder”, cu gust nu foarte iute, de culoare rosie-inchisa, aromata. Eu am folosit un amestec de boia dulce si iute de casa, foarte aromate ambele, ca sa replic gustul boielei indiene.
Chimion se gaseste la Bacania Veche, Ki-Life si magazinele de alimente arabesti si indiene. Substituirea sa cu chimen nu este o solutie, caci desi inrudite indeaproape, aceste mirodenii au gust si aroma diferite.
Ghee se gaseste la magazinele de alimente arabesti si indiene, uneori si in supermarketuri. Daca va lipseste, folositi un amestec de unt si ulei rafinat (de floarea-soarelui, arahide sau orez).
Cardamom verde si garam masala se gasesc in magazine ca Bacania Veche, Ki-Life, dar si in cele de alimente arabesti si indiene.
Orez Basmati se gaseste in toate supermarketurile mari.
Coriandru proaspat se gaseste destul de des in supermarket. Daca nu-l aveti la indemana, folositi patrunjel. Nu este acelasi mlucru (au gust si arome destul de diferite), dar este cel mai bun substituent de pe piata noastra.


6 comentarii pe “Jeera Murgh – Pui cu chimion

  1. cristi-j spune:

    in mintea mea ramasese altfel aceasta reteta si dupa ce am vazut poza si am citit varianta prezentata de tine a trebui sa caut sa vad si sa aflu mai multe , sa fiu sigur daca stiam bine … hehehe . am gasit mai multe tipuri diferite de jeera murgh dar in majoritate acestea au caracteristici care difera oarecum de ce ai facut tu . strict din punct de vedere al “procesului de fabricatie” cred ca se poate face mai bine si ma refer aici la o eventuala marinare , bucati mai mari , daca se adauga iaurt , cand si cat , consistenta , aspect … nu vorbesc de gust si aroma , sunt sigur ca sunt bune iar mie imi place mult chimionul .
    in mintea mea (din nou … hahaha) imaginea mancarii indiene e foarte buna adica aratoasa si ca sa-mi intaresc aceasta parere m-am uitat prin doua carti de retete indiene si printr-un meniu pastrat de la un restaurant indian . acum depinde si cu ce e comparata si desigur la ce ne referim , desi curry e cel mai cunoscut si sunt nenumarate retete de toate tipurile , nu e nici pe departe singurul , india e uriasa si foarte diversa , la fel si preparatele culinare . iar jeera murgh de exemplu arata altfel , cel putin eu asa stiu .

    • Radu Popovici spune:

      @cristi-j: Sigur ca sunt mai multe variante, asta este caracteristic oricarui preparat traditional. Pot sa-ti spun de unde provine reteta, este „India – the ultimate book on Indian chisine – Food and Cooking” de Pat Chapman, care contine retete vechi, traditionale, specifice anumitor zone cu cultura culinara veche. Chiar ti-o recomand, daca o poti comanda de pe Internet.

  2. Yoyo spune:

    mancarea indiana nu este dintre cele mai aratoase. Mai toate chestiile lor seamana cu o tocana, dar toate sunt fabuloase ca gust si aroma. Imi place ca ai indicat de unde se pot cumpara ingredientele si cu ce se pot substitui. Macar bucurestenii sa se poata orienta mai repede. Am retinut reteta, promit sa o gatesc.

    • Radu Popovici spune:

      @Yoyo: Curry-urile seamana cu tocanele noastre, exista insa si preparate deosebite si chiar spectaculoase. Tptusi, parca preparatele indiene nu arata la fel de bine, in general, ca cele din alte bucatarii. Compenseaza insa la gust si aroma! 🙂
      Mereu am indicat substituenti acolo unde a fost posibil. Mi se pare o chestie de bun simt. Daca tot vin cu retete exotice, trebuie sa dau cat mai multe detalii posibil.

  3. memphis spune:

    Cred ca aceasta reteta e foarte aromata. Mi se face pofta doar cand ma gandesc la acel adaus de garam masala, de la sfarsit, iar sucul de lamaie vine cu un pic de aciditate racoroasa, care sa echilibreze si completeze gustul. in plus mai este si simpla si rapida. 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.