Desi chimionul crud are o aroma oarecum chimica (cel putin eu asa o simt), atunci cand este gatit are o contributie absolut delicioasa in orice reteta. Reteta propusa de mine este plina de aroma, usor picanta, foarte gustoasa.


Jeera murgh este un preparat originar din statul indian Uttar Pradesh. Face parte dintr-o serie de preparate apartinand asa-numitei bucatarii mogule moderne, care este un amestec de metode traditionale si moderne de a gati.

Bucatarie: indiana
Dificultate: usor
Cantitate: 2 portii
Timp de preparare: 10 minute
Timp de gatit: 17 minute

Ingrediente:
400 g carne de pui dezosata, fara piele, taiata bucatele
2 linguri de ghee (sau unt, ulei de arahide, floarea-soarelui, orez)
1 1/2 lingura de seminte de chimion
1/2 lingurita de boabe de piper negru
2 lingurite de ghimbir proaspat, ras
4 catei de usturoi, rasi
1 lingurita de seminte de coriandru
2 lingurite de pasta de ardei iute
4 pastai de cardamom verde, usor despicate
1 1/2 lingurita de boia dulce
1/4 lingurita de boia iute
1/2 lingurita de garam masala
2 linguri de iaurt
1 lingura de suc de lamaie
sare
frunze proaspete de coriandru, pentru ornat
orez Basmati fiert, pentru servit

Instructiuni:
Se prajesc uscat boabele de coriandru si jumatate din cantitatea de chimion, la foc mic, pana ce incep sa miroasa puternic si sa se rumeneasca putin. Se lasa sa se raceasca, apoi se piseaza intr-o piua.

Se incinge ghee-ul intr-un karahi (wok, sau tigaie mare) si se adauga restul de seminte de chimion, piperul si cardamomul. Se prajesc la foc mic 3 minute. Se adauga usturoi, ghimbir si pasta de ardei iute si se continua 1-2 minute.

Se sareaza si se adauga macinatura de coriandru si chimion. Se gateste 2-3 minute, apoi se adauga cele doua feluri de boia, iaurtul si bucatile de pui. Se sareaza, se mareste flacara si se gateste carnea 3 minute, amestecand frecvent.

Se acopera apoi tigaia, se micsoreaza flacara si se continua gatitul 3-4 minute.
Se adauga garam masala si se continua alte 2 minute. Se adauga sucul de lamaie, se potriveste de sare si se amesteca. Se serveste curry-ul imediat, fierbinte, ornat cu frunze proaspete de coriandru si feliute de lamaie, alaturi de orez fiert.

Nota:
In mod traditional aceasta reteta foloseste o boia numita in literatura de specialitate “Kashmiri chilli powder”, cu gust nu foarte iute, de culoare rosie-inchisa, aromata. Eu am folosit un amestec de boia dulce si iute de casa, foarte aromate ambele, ca sa replic gustul boielei indiene.

Chimion se gaseste la Bacania Veche, Ki-Life si magazinele de alimente arabesti si indiene. Substituirea sa cu chimen nu este o solutie, caci desi inrudite indeaproape, aceste mirodenii au gust si aroma diferite.

Ghee se gaseste la magazinele de alimente arabesti si indiene, uneori si in supermarketuri. Daca va lipseste, folositi un amestec de unt si ulei rafinat (de floarea-soarelui, arahide sau orez).

Cardamom verde si garam masala se gasesc in magazine ca Bacania Veche, Ki-Life, dar si in cele de alimente arabesti si indiene.

Orez Basmati se gaseste in toate supermarketurile mari.

Coriandru proaspat se gaseste destul de des in supermarket. Daca nu-l aveti la indemana, folositi patrunjel. Nu este acelasi mlucru (au gust si arome destul de diferite), dar este cel mai bun substituent de pe piata noastra.