Sunt convins ca unii ar numi acest preparat “mousse de castravete”, dar consistenta sa, desi usoara si delicata, se aseamana mai mult cu cea a unui jeleu.
Reteta este simpla si cu putina manopera, iar rezultatul final nu este doar gustos, ci, in acelasi timp, surprinzator si decorativ. Nu cred ca ma hazardez spunand ca ar putea fi o gustare potrivita pentru masa de Revelion.
Bucatarie: franceza
Dificultate: usor
Cantitate: 10 portii
Timp de pregatire: 20 minute
Timp de gatit: 1 minut + racire
Ingrediente:
2 castraveti Fabio
30 g gelatina (foi sau praf)
8 linguri de apa rece
200 g branza cu mucegai Edelpilz de la Delaco
600 g crema de branza Ceva Fin Cremos de la Delaco
100 g iaurt gros, bine scurs
1/2 lingurita de piper alb, sau dupa gust
cateva boabe de struguri, pentru servit
frunze proaspata de menta, pentru servit
feliute subtiri de castravete, pentru servit
Instructiuni:
Se curata castravetii de coaja si seminte si se toaca grosier.
Se inmoaie gelatina in apa rece, intr-un castron termorezistent, circa 2 minute; apoi se pune castronul peste o cratita cu apa care clocoteste molcom. Se incalzeste, amestecand ocazional, pana ce gelatina este dizolvata complet.
Se proceseaza intr-un blender crema de branza si branza cu mucegai, pana ce se obtine o pasta omogena. Se adauga, iaurtul si gelatina dizolvata, dupa care se proceseaza din nou.
Se adauga castravetele tocat si se asezoneaza cu piper alb. Daca simtiti nevoia, desi branza cu mucegai este destul de sarata, adaugati si un pic de sare. Se proceseaza inca o data, scurt. Castravetele nu trebuie pulverizat total, el trebuie sa ramana sub forma de bucetele fine, care insa dau un pic de textura jeleului.
Se spala cu apa rece un castron potrivit ca dimensiune (circa 1,2 litri). In castronul ud se transfera mixtura de branza si se bate usor castronul de suprafata de lucru, ca sa nu se formeze goluri de aer. Se acopera cu folie de plastic si se transfera in frigider. Se raceste spuma 4-6 ore, sau pana ce se fixeaza.
Se trece un cutit pe marginea castronului, ca sa ajutati desprinderea spumei. Apoi se tine baza castronului in apa fierbinte, timp de 10-15 secunde. Se acopera castronul cu o farfurie mare si se rastoarna, scuturand si lovind usor baza sa, ca spuma sa se desprinda cu usurinta. Se garniseste spuma cu boabe de struguri si frunze de menta.
Nota:
Punctul critic al retetei este cantitatea corecta de gelatina. Socotiti 10 g la fiecare 500 g de mixtura.
Daca doriti o textura mai deosebita, amestecati in mixtura, inainte de a o raci, si miez de nuca tocata. Nuca merge bine cu branza cu mucegai si va da un gust interesant si o textura crocanta.
Puteti servi jeleul si cu rosii cherry, de exemplu. Alaturarea branza – rosii este deja banala, dar functioneaza perfect ca gust. La fel, in cazul ardeilor grasi
Andivele, la randul lor, nu sunt banale si merg foarte bine cu branzeturile.
Puteti incerca si o varianta cu o usoara aroma de usturoi: pisati fin 2 catei de usturoi si incorporati-i in mixtura.
Pentru o aroma mai puternica, incorporati in spuma si un pic de verdeata tocata foarte marunt: menta, marar, patrunjel.
Atractiva din toate punctele de vedere! Face fata unei mese festive cu brio! Multumesc!
Nu am combinat niciodata branza cu gelatina pentru o gusta-
re. Este interesanta si usoara reteta. Ma gandesc ca va fi bine
de preparat si in timpul verii cand nu este o fericire sa te in-
calzesti pe langa aragaz.
Trebuie sa fie foarte gustos! Mi se pare ca este ceva surprinzator si pe o masa de sarbatoare mai deosebita si vreau sa incerc cat mai curand.
@Elena Toma: Da, este un preparat care se potriveste cu ideea occidentala de mancare mai “deosebita”. 🙂
Este si foarte gustos.
Arata foarte bine. Merge ca aperitiv?
@Tenis: Cum in limbajul profesionist “aperitiv” inseamna “bautura care iti face pofta de mancare”, termenul corect ar fi “gustare”.
Da, este foarte potrivit.