Jeleu de migdale cu sos de ghimbir

Iata un desert destul de neobisnuit pentru occidentali, din cauza sosului. Jeleul obtinut cu agar-agar are alta consistenta decat cel obtinut cu gelatina; este mai plcauta, mai putin apoasa.
Gustul jeleului amestecat cu sos este, la inceput, oarecum socant: incepe prin a fi destul de picant, neasteptat pentru un desert, dar sfarseste dulce, placut si racoritor. Aroma este imbatabila: de caramel, citrica si proaspata.
Jeleu de migdale cu sos de ghimbir
Este un desert potrivit pentru vremea calduroasa si umeda, caci te racoreste extraordinar de bine; in plus, este usor, foarte aromat si extrem de interesant.

Acest desert a fost gatit si servit la Bistro GUXT, participantilor la evenimentul culinar “Cina in stil chinezesc”, desfasurat ieri, 16 iulie 2015, incepand cu orele 19:00.

Bucatarie: chinezeasca
Grad de dificultate: usor
Cantitate: 6-8 portii
Timp de preparare: 5 minute
Timp de gatit: 115 minute

Ingrediente:
1,7 litri apa
15 g fire de agar-agar
250 g zahar alb
125 ml lapte evaporat
2 lingurite de esenta de migdale
1/2 lingurita de colorant galben alimentar (optional)
100 g radacina proaspata de ghimbir, tocata grosier
100 g zahar brun
10 g migdale tocate, pentru servit

Instructiuni
:
Se da in clocot jumatate din cantitatea de apa. Se adauga firele de agar-agar si se amesteca pana ce se dizolva. Se adauga 250 g zahar si colorantul alimentar, daca se foloseste, si se amesteca. Se toarna mixtura intr-un vas adanc, printr-o sita.

Se adauga laptele evaporat, amestecand constant. Cand mixtura s-a racit putin, se adauga esenta de migdale. Se imparte amestecul intre 6-8 ramekine, sau alte vase de dimensiune potrivita

Se prepara sosul de ghimbir dand in clocot restul de apa cu ghimbir si zahar brun, intr-o oala acoperita, timp de minim 90 de minute, sau pana ce sosul prinde o culoare galbena-bruna si se ingroasa. Se indeparteaza ghimbirul.

Citeste si articolul →   Dulceata de nuci verzi

Pentru a servi desertul aveti mai mult optiuni.
Puteti lasa jeleul asa cum iese din ramekine, pastrand forma acestora.
Feliati jeleul felii cat mai subtiri si aranjati-le artictic pe o farfurie.
Taiati jeleul cubulete si serviti-l dintr-o cupa.
Alegeti orice alta optiune va trece prin cap.

In toate cazurile de mai sus, jeleul se serveste stropit cu sosul de ghimbir (acesta poate si rece, la temperatura camerei sau caldut – cu cat este mai cald, cu atat iuteala ghimbirului va fi mai puternica, dar la fel va si fi dulceata sa, ba chiar si aroma) si presarat cu migdale tocate.

Nota:
Agar-agar este o substanta extrasa din alge de mare. A fost descoperit in Japonia, pe la 1658, de Mino Tarōzaemon; in Japonia agar-agar este numit “kanten”. Agar-agar gelifica pe la 32-40 °C si redevine lichid in jurul temperaturii de 85 °C. Incheaga mult mai bine decat gelatina obisnuita, si la temperaturi mai mari decat aceasta; de asemenea, este reversibil, adica se poate gelifia, relichefia, regelifia si asa mai departe.
Se gaseste in comert sub forma de pulbere, fulgi sau de fire. Provenind din sursa vegetala, poate fi inclus in dieta vegetariana.

2 comentarii pe “Jeleu de migdale cu sos de ghimbir

  1. cristi-j spune:

    Superb! Felicitari!
    Multe dintre deserturile bucatariilor sud-est asiatice au legatura cu jeleurile. Nu sunt neaparat nemaipomenite dar cel putin vizual sunt aratoase, mai ales daca e vorba de o gama larga. Am cateva poze recente foarte potrivite … hahaha.
    Imi place ce ai facut si sosul e grozav.

    • Radu Popovici spune:

      @cristi-j: Chiar a avut mare succes la eveniment. A fost surprinzator pentru toti; nimeni nu se astepta la un desert picant.
      Sunt curios sa vad pozele.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.