Jeui Ha – Creveti betivi

Jeui Ha – Creveti betivi

Aceasta reteta are si varianta video.

Reteta, foarte populara in mai toate restaurantele chinezesti, isi trage numele de la generoasa cantitate de alcool folosita la gatit.

  • Bucatarie: chinezeasca
  • Grad de dificultate: usor
  • Cantitate: 3-4 portii
  • Timp de preparare: 1 ora 5 minute
  • Timp de gatit: 5 minute

Ingrediente:

  • 20 creveti cruzi (sau prefierti), circa 350-400 g in total
  • 100 ml vin de orez, sau vin alb, sec
  • 1 limeta, coaja rasa si sucul de la
  • 1 ardei iute rosu, taiat rondele
  • 30 ml brandy
  • 1/2 lingurita de sare
  • 1/2 lingurita de piper alb, macinat
  • 2 lingurite de seminte de susan
  • 2 fire de ceapa verde, tocate
  • 2 cm de radacina proaspata de ghimbir, tocata marunt
  • 1 lingura de ulei, pentru prajit
  • cateva foi de salata verde, pentru servit

Instructiuni:

Se decorticheaza crevetii, se despica in partea dorsala si se curata de vinisoarele negre si subtiri. Se spala bine si se sterg prin tamponare cu prosoape de hartie.

Se oparesc crevetii intr-un vas mare plin cu apa clocotita, timp de 30 de secunde. Se scurg si se pun deoparte. Daca crevetii sunt prefierti (de culoare roz), se omite etapa de oparire.

Se combina intr-un castron crevetii cu restul ingredientelor (mai putin coaja rasa de limeta, semintele de susan, salata verde si ardeiul iute), se acopera si se lasa sa stea la temperatura camerei circa 1 ora. Intre timp, se prajesc semintele de susan intr-o craticioara, fara ulei. Cand incep sa se rumeneasca si sa sara din tigaita, se iau de pe foc si se pun deoparte.

Se incinge uleiul intr-un wok, sau tigaie mare. Se scurg crevetii si se prajesc la foc iute, 1-2 minute, amestecand ocazional.

Atentie, amestecul in care s-au marinat crevetii contine alcool si este posibil ca uleiul incins sa sara atunci cand acestia se adauga in tigaie.

Citeste si articolul →   Creveti cu usturoi, gatiti in aburi

Se scot crevetii din wok cu o spumiera si se aranjeaza pe o farfurie, peste foile de salata verde.

Se presara cu seminte de susan prajite, coaja rasa de limeta si rondele de ardei iute. Se servesc fierbinti.

Daca nu gasiti pe piata pasta thailandeza rosie de curry, o puteti inlocui oarecum aproximativ cu 1 lingurita de pasta de ardei iute amestecata cu 1/4 lingurita de coaja rasa de limeta, 1/4 lingurita de seminte de chimen macinate, 1/2 lingurita de seminte de coriandru macinate, 1/4 lingurita de praf de ghimbir si 1/4 lingurita de praf de usturoi.


4 comentarii pe “Jeui Ha – Creveti betivi

  1. Marius Delaepicentru spune:

    Despre curăţirea creveţilor

    Tubul excretor poate fi scos, dar poate fi şi lăsat. Dacă creveţii au fost înfometaţi înainte de pescuire, sau dacă au fost crescuţi în ape mai puţin mîloase, nu e nicio problemă să le lăsăm tubul pe loc. În cazul în care se doreşte „eviscerarea”, e mai uşor de scos tubul de la bun început. Adică, înainte de îndepărtarea crustei. Cum? Presupunem că plecăm de la creveţi de mărimea 21-25, fără cap şi torace (cazul cel mai probabil).

    Se ia corpul crevetelui şi se curbează între trei degete. Degetul mare şi arătătorul pe partea convexă, iar cu degetul mijlociu se ţine contra pe partea cealaltă. Frîngerea între degete, face să se dezgolească parţial corpul pe curbura dorsală. Se introduce un vîrf de scobitoare între segmentele 2 şi 3 ale crustei şi se agaţă tubul, ca atunci cînd vrem să descoasem ceva. La creveţii fără torace, tubul iese preferenţial din partea opusă cozii. Se apucă şi se trage cu atenţie în lungul corpului. Abia după aceea se poate, bine mersi, îndepărta crusta. Se poate lăsa înotătoarea codală, pentru un efect de culoare. Punctele de inserţie ale cozii opun niţică rezistenţă. De aceea, dacă doriţi să lăsaţi înotătoarele pe loc, trebuie să le ţineţi ferm solidare cu corpul, şi să dezghiocaţi cu atenţie segmentele vecine. Bineînţeles, prima operaţie este cea de îndepărtare a acului din coadă, ca să nu ne rănim.

    Despre gradul de pătrundere la sotare/ fierbere

    Fructele de mare au timpi scurţi de tratament. Altminteri, se întăresc prea mult. Creveţii e bine să rămînă niţel cruzi (translucizi) în mijloc. După ce culoarea le-a virat, pot fi scoşi pe farfurie. Pentru a evita mai uşor rateurile, creveţii pot fi răciţi înainte de tratamentul termic. Ne mai putem da seama de gradul de pătrundere şi după cum îşi schimbă forma. Ideal e să-i scoatem cît încă au formă de virgule. Cînd au ajuns colac, e, de multe ori, tîrziu. Consistenţa trebuie să fie cam ca cea a muşchiului de porc perpelit. Atunci cînd vinişoarele se contractă, şi măresc turgescenţa muşchiului, atît cît să pîrîie niţel, cînd băgăm incisivii în el. Ţinînd seama de timpii scurţi de tatament, recomandarea mea este să evitaţi creveţii prefierţi. Ei se pot folosi însă la salate, cocteiluri şi la alte preparate reci.

    Există şi metode de lungire a creveţilor. Dacă, de pildă, vrem să facem creveţi pane, atunci, îi descojim de cruzi şi le lăsăm coada. Apoi, cu vîrful cuţitului, le facem mici crestături transversale. Tăierea din loc în loc, a tendoanelor longitudinale ne ajută să reducem tensiunile interne ce-ar duce la curbare.

    • Radu Popovici spune:

      @Marius Delaepicentru: Excelente informaţii. Chiar plănuiam un articol despre creveţi şi, dacă nu ai nimic împotrivă, aş folosi şi cele spuse de tine aici.

  2. Ada spune:

    OOO, daaaa! As putea manca zi de zi ceea ce se vede in farfuria de mai sus. Combinatia creveti, ghimbir… etc. e minunata (cu M mare). Dar, oare, nu ar merge trase in ulei si rondelele de ardei iute, asa ca sa fie gustul lui mai difuz, mai atenuat cumva si nu foarte puternic, in detrimentul celorlalte ingrediente?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.