Jeui Ha – Creveti betivi

Aceasta reteta are si varianta video.

Reteta, foarte populara in mai toate restaurantele chinezesti, isi trage numele de la generoasa cantitate de alcool folosita la gatit.

  • Bucatarie: chinezeasca
  • Grad de dificultate: usor
  • Cantitate: 3-4 portii
  • Timp de preparare: 1 ora 5 minute
  • Timp de gatit: 5 minute

Ingrediente:

  • 20 creveti cruzi (sau prefierti), circa 350-400 g in total
  • 100 ml vin de orez, sau vin alb, sec
  • 1 limeta, coaja rasa si sucul de la
  • 1 ardei iute rosu, taiat rondele
  • 30 ml brandy
  • 1/2 lingurita de sare
  • 1/2 lingurita de piper alb, macinat
  • 2 lingurite de seminte de susan
  • 2 fire de ceapa verde, tocate
  • 2 cm de radacina proaspata de ghimbir, tocata marunt
  • 1 lingura de ulei, pentru prajit
  • cateva foi de salata verde, pentru servit

Instructiuni:

Se decorticheaza crevetii, se despica in partea dorsala si se curata de vinisoarele negre si subtiri. Se spala bine si se sterg prin tamponare cu prosoape de hartie.

Se oparesc crevetii intr-un vas mare plin cu apa clocotita, timp de 30 de secunde. Se scurg si se pun deoparte. Daca crevetii sunt prefierti (de culoare roz), se omite etapa de oparire.

Se combina intr-un castron crevetii cu restul ingredientelor (mai putin coaja rasa de limeta, semintele de susan, salata verde si ardeiul iute), se acopera si se lasa sa stea la temperatura camerei circa 1 ora. Intre timp, se prajesc semintele de susan intr-o craticioara, fara ulei. Cand incep sa se rumeneasca si sa sara din tigaita, se iau de pe foc si se pun deoparte.

Se incinge uleiul intr-un wok, sau tigaie mare. Se scurg crevetii si se prajesc la foc iute, 1-2 minute, amestecand ocazional.

Atentie, amestecul in care s-au marinat crevetii contine alcool si este posibil ca uleiul incins sa sara atunci cand acestia se adauga in tigaie.

Se scot crevetii din wok cu o spumiera si se aranjeaza pe o farfurie, peste foile de salata verde.

Se presara cu seminte de susan prajite, coaja rasa de limeta si rondele de ardei iute. Se servesc fierbinti.

Daca nu gasiti pe piata pasta thailandeza rosie de curry, o puteti inlocui oarecum aproximativ cu 1 lingurita de pasta de ardei iute amestecata cu 1/4 lingurita de coaja rasa de limeta, 1/4 lingurita de seminte de chimen macinate, 1/2 lingurita de seminte de coriandru macinate, 1/4 lingurita de praf de ghimbir si 1/4 lingurita de praf de usturoi.