Jeui Ha – Creveti betivi
Aceasta reteta are si varianta video.
Reteta, foarte populara in mai toate restaurantele chinezesti, isi trage numele de la generoasa cantitate de alcool folosita la gatit.
- Bucatarie: chinezeasca
- Grad de dificultate: usor
- Cantitate: 3-4 portii
- Timp de preparare: 1 ora 5 minute
- Timp de gatit: 5 minute
Ingrediente:
- 20 creveti cruzi (sau prefierti), circa 350-400 g in total
- 100 ml vin de orez, sau vin alb, sec
- 1 limeta, coaja rasa si sucul de la
- 1 ardei iute rosu, taiat rondele
- 30 ml brandy
- 1/2 lingurita de sare
- 1/2 lingurita de piper alb, macinat
- 2 lingurite de seminte de susan
- 2 fire de ceapa verde, tocate
- 2 cm de radacina proaspata de ghimbir, tocata marunt
- 1 lingura de ulei, pentru prajit
- cateva foi de salata verde, pentru servit
Instructiuni:
Se decorticheaza crevetii, se despica in partea dorsala si se curata de vinisoarele negre si subtiri. Se spala bine si se sterg prin tamponare cu prosoape de hartie.
Se oparesc crevetii intr-un vas mare plin cu apa clocotita, timp de 30 de secunde. Se scurg si se pun deoparte. Daca crevetii sunt prefierti (de culoare roz), se omite etapa de oparire.
Se combina intr-un castron crevetii cu restul ingredientelor (mai putin coaja rasa de limeta, semintele de susan, salata verde si ardeiul iute), se acopera si se lasa sa stea la temperatura camerei circa 1 ora. Intre timp, se prajesc semintele de susan intr-o craticioara, fara ulei. Cand incep sa se rumeneasca si sa sara din tigaita, se iau de pe foc si se pun deoparte.
Se incinge uleiul intr-un wok, sau tigaie mare. Se scurg crevetii si se prajesc la foc iute, 1-2 minute, amestecand ocazional.
Atentie, amestecul in care s-au marinat crevetii contine alcool si este posibil ca uleiul incins sa sara atunci cand acestia se adauga in tigaie.
Se scot crevetii din wok cu o spumiera si se aranjeaza pe o farfurie, peste foile de salata verde.
Se presara cu seminte de susan prajite, coaja rasa de limeta si rondele de ardei iute. Se servesc fierbinti.
Daca nu gasiti pe piata pasta thailandeza rosie de curry, o puteti inlocui oarecum aproximativ cu 1 lingurita de pasta de ardei iute amestecata cu 1/4 lingurita de coaja rasa de limeta, 1/4 lingurita de seminte de chimen macinate, 1/2 lingurita de seminte de coriandru macinate, 1/4 lingurita de praf de ghimbir si 1/4 lingurita de praf de usturoi.
Despre curatirea crevetilor
Tubul excretor poate fi scos, dar poate fi si lasat. Daca crevetii au fost înfometati înainte de pescuire, sau daca au fost crescuti în ape mai putin mîloase, nu e nicio problema sa le lasam tubul pe loc. În cazul în care se doreste “eviscerarea”, e mai usor de scos tubul de la bun început. Adica, înainte de îndepartarea crustei. Cum? Presupunem ca plecam de la creveti de marimea 21-25, fara cap si torace (cazul cel mai probabil).
Se ia corpul crevetelui si se curbeaza între trei degete. Degetul mare si aratatorul pe partea convexa, iar cu degetul mijlociu se tine contra pe partea cealalta. Frîngerea între degete, face sa se dezgoleasca partial corpul pe curbura dorsala. Se introduce un vîrf de scobitoare între segmentele 2 si 3 ale crustei si se agata tubul, ca atunci cînd vrem sa descoasem ceva. La crevetii fara torace, tubul iese preferential din partea opusa cozii. Se apuca si se trage cu atentie în lungul corpului. Abia dupa aceea se poate, bine mersi, îndeparta crusta. Se poate lasa înotatoarea codala, pentru un efect de culoare. Punctele de insertie ale cozii opun nitica rezistenta. De aceea, daca doriti sa lasati înotatoarele pe loc, trebuie sa le tineti ferm solidare cu corpul, si sa dezghiocati cu atentie segmentele vecine. Bineînteles, prima operatie este cea de îndepartare a acului din coada, ca sa nu ne ranim.
Despre gradul de patrundere la sotare/ fierbere
Fructele de mare au timpi scurti de tratament. Altminteri, se întaresc prea mult. Crevetii e bine sa ramîna nitel cruzi (translucizi) în mijloc. Dupa ce culoarea le-a virat, pot fi scosi pe farfurie. Pentru a evita mai usor rateurile, crevetii pot fi raciti înainte de tratamentul termic. Ne mai putem da seama de gradul de patrundere si dupa cum îsi schimba forma. Ideal e sa-i scoatem cît înca au forma de virgule. Cînd au ajuns colac, e, de multe ori, tîrziu. Consistenta trebuie sa fie cam ca cea a muschiului de porc perpelit. Atunci cînd vinisoarele se contracta, si maresc turgescenta muschiului, atît cît sa pîrîie nitel, cînd bagam incisivii în el. Ţinînd seama de timpii scurti de tatament, recomandarea mea este sa evitati crevetii prefierti. Ei se pot folosi însa la salate, cocteiluri si la alte preparate reci.
Exista si metode de lungire a crevetilor. Daca, de pilda, vrem sa facem creveti pane, atunci, îi descojim de cruzi si le lasam coada. Apoi, cu vîrful cutitului, le facem mici crestaturi transversale. Taierea din loc în loc, a tendoanelor longitudinale ne ajuta sa reducem tensiunile interne ce-ar duce la curbare.
@Marius Delaepicentru: Excelente informatii. Chiar planuiam un articol despre creveti si, daca nu ai nimic împotriva, as folosi si cele spuse de tine aici.
OOO, daaaa! As putea manca zi de zi ceea ce se vede in farfuria de mai sus. Combinatia creveti, ghimbir… etc. e minunata (cu M mare). Dar, oare, nu ar merge trase in ulei si rondelele de ardei iute, asa ca sa fie gustul lui mai difuz, mai atenuat cumva si nu foarte puternic, in detrimentul celorlalte ingrediente?
@Ada: Ba da, sigur ca se poate. Oricum , in varianta postata ardeiul iute este de decor, nu trebuie mancat musai…