Kachumber – salata indiana

Kachumber – salata indiana traditionala

Kachumber este o salata indiana, servita mai ales ca insotitor al curry-urilor picante si aromate. Este gustoasa, racoritoare si usoara; are calitatea de a curata papilele gustative prea incarcate de aromele mirodeniilor unui curry indian si de a pregati cavitatea bucala pentru urmatoarea inghititura.
Kachumber - salata indiana traditionala - reteteleluiradu.ro

Felul traditional de a manca al indienilor implica adunarea intregii familii, 3-4 generatii cateodata, in fata unei mese complete: orez, paine chapati, sabzi (legume gatite, cu sos), dal (un curry de linte, naut sau fasole), salata, muraturi, chutney. Lucrul cel mai important era ca, astfel, intregul grup de meseni capata toti nutrientii necesari.

Astazi, societatea indiana s-a fragmentat in grupuri mai mici, cel mai adesea doar parinti si copii, si nimeni nu mai are timpul necesar pentru astfel de mese elaborate.

Meniul s-a simplificat, dar acest tip de salate este inca destul de prezent.

Kachumber nu are o lista fixa de ingrediente. Eu am folosit castraveti, ceapa si rosii, caci sunt cele mai frecvente vegetale folosite la prepararea sa. Kachumber mai poate insa contine si laptuci, ridichi, ardei grasi, fasole verde, porumb, germeni de fasole mung, germeni de alfalfa.

Kachumber este un preparat sarac in mirodenii. Chimionul este cel mai folosit, dar se mai pot adauga seminte de fenicul (preferate de mine pentru aroma placuta, camforata… care se potriveste bine cu cea de menta), seminte de mustar, boabe de piper sau de coriandru etc.

Ierburile aromate cele mai folosite sunt menta, o aroma sine qua non a salatei, adesea si coriandru. Eu am preferat sa folosesc doar menta, dar este o alegere personala… chestie de gust.

Citeste si articolul →   Pastitsada

Descriere Kachumber – salata indiana

  • Bucatarie: indiana
  • Dificultate: usor
  • Cantitate: 4 portii
  • Timp de preparare: 10 minute
  • Timp de gatit: 0

Kachumber – Ingrediente:

  • 200 g rosii bine coapte, taiate cubulete (eu am folosit tomate galbene si rosii)
  • 100 g castravete, curatat de seminte si taiat semilune
  • 1 ceapa rosie, tocata marunt
  • 1/2 ardei iute, feliat subtire (sau dupa gust)
  • sare, dupa gust
  • zahar, dupa gust
  • 1 lingurita de seminte de chimion, zdrobite putin in piua
  • 1 lingurita de seminte de fenicul, zdrobite putin in piua
  • suc proaspat de lamaie, dupa gust
  • 2 linguri de menta proaspata, tocata
  • 2 linguri de ulei de mustar (sau ulei de floarea-soarelui, ori de porumb)

Mod de preparare – Instructiuni:

Se combina intr-un castron rosiile cu castravete, ceapa si ardei iute.

Se combina separat sarea cu zahar, chimion, fenicul, suc de lamaie si ulei. Se amesteca pana ce sarea si zaharul se dizolva. Se stropesc vegetalele cu acest dressing si se amesteca.

Se presara salata cu frunze de menta. Se serveste salata rece sau la temperatura camerei, alaturi de un curry si orez sau paine.

Nota:

O salata similara este “kachumbari”, populara in tari africane ca Tanzania, Kenya, Rwanda, Uganda, Malawi si Congo. Cuvantul “kachumbari”, provenit din limba swahili, are ca origine termenul “kachumber”, provenit din sanscrita.

Cred ca salata aceasta a fost adusa in Africa de colonistii britanici si de emigrantii indieni adusi de acestia.

O alta salata, asemenatoare cu kachumber este “pico de gallo”, una dintre salatele foarte populare in Mexic si alte tari din Mezoamerica.

18 comentarii pe “Kachumber – salata indiana

  1. cristi-j spune:

    De acord ca lucrurile sunt interpretabile. Cu toate astea, merg pe mana celor de acolo si pe felul cum isi descriu ei mancarea si felul in care o folosesc.

    Cred ca in privinta filtrelor. logicii si numarului de surse stau extrem de bine.
    Sigur, wikipedia in sine nu inseamna mare lucru (desi este sursa principala si uneori singura folosita de tine) dar eu verific pe zeci de surse (inclusiv carti). Nu stiu de unde stii tu atat de bine ca pe wikipedia posteaza diletantii, asta e o afirmatie gratuita si imposibil de probat dar la general e foarte corect si important ce spui, se reduce la “trust no one” si “everybody lies” adica e nevoie de munca si timp pentru a ajunge la raspunsurile cele mai aproape de adevar adica nu e chiar pentru oricine care a dat 2 click-uri pe net.

    Sper ca e evident, chiar si pentru altii, ca e vorba de discutii, nu altceva, foarte utile pentru a ne clarifica fiecare intelesurile si cunostintele.

    • Radu Popovici spune:

      @cristi-j: Cu exceptia unor articole scrise acum 4-5 ani, cand wiki era cam singura sursa, nu cred ca am mai utilizat-o vreodata ca singura sursa de documentare; este adevarat, arunc intotdeauna o privire si pe wiki.
      Spun ca articolele sunt postate de diletanti, nu toate bineinteles, dar majoritatea, fiindca pot vedea nivelul la care sunt scrise. Pe multe le-as putea rescrie mai bine, iar eu sunt un diletant. 🙂

  2. cristi-j spune:

    Nu doar eu consider salsa ca fiind condiment ci cei mai multi dintre cei care o utilizeaza des adica din tarile de baza, pline de mexicani si sud-americani, nu e vorba doar de internetul anglofon.
    Cred ca gresesti, cele mai multe nu sunt simple salate, cred ca aproximativ jumatate pot fi considerate salate dar jumatate, si as zice ca jumatatea mai cunoscuta, populara si des utilizata, sunt sigur altceva. Si de fapt e suficient sa ne uitam intr-o carte despre bucataria mexicana sau macar la articolul despre salsa pe wiki.
    Cred ca gresesti, iti pot da nenumarate exemple si citate despre faptul ca salsa (o parte) e folosita ca relish.
    Cred ca gresesti, foarte multe salsa au gusturi foarte puternice care influenteaza asezonarea, daca ne gandim numai la folosirea extensiva a ardeilor iuti.
    Cred ca gresesti, relish nu inseamna ca trebuie sa fie gatit.
    1. Olives, pickles and pieces, slices or sticks of raw vegetables, such as carrots, celery, broccoli, cauliflower, radishes, cucumbers and peppers, which are served as appetizers. When a group of vegetables are gathered and served together they are often referred to as a relish tray.
    2. Individual fruits or vegetables as well as mixtures of these foods that have been sliced, diced and chopped into small bits, flavored with vinegar, salt, sugar, and spices to create a savory, sweet tasting flavored sauce served to complement a variety of foods. Relishes are typically used as a condiment, similar to a salsa. One of the most common types of relish is pickle relish, but there are also a wide variety of different relishes providing flavors from sweet to tart and mild to spicy.
    Cred ca e corect, exista puncte de reper, mi se pare insa ca iti scapa din vedere unele dintre ele.

    Sigur ca poti sa consideri salsa (si relish) ce vrei tu dar atunci de ce termenul general e salsa (sos) si nu ensalada? Banuiesc ca exista o explicatie si ca cei de acolo stiu mai bine atat despre denumiri cat si despre utilizari.

    • Radu Popovici spune:

      @cristi-j: Daca cel putin jumatate dintre chestiile numite “salsa” pot fi considerate salate, eu as zice ca cealalta jumatate ar trebui denumite altfel. Sau invers. Daca te iei dupa wiki si surse asemanatoare, sos inseamna “a sauce is liquid, cream or semi-solid food served on or used in preparing other foods”. Salsele pastoase ar fi “dipuri”, nu sosuri.
      La acele “cred ca gresesti” ale tale, ai putea adauga, cu obiectivitate, la fel de multe “cred ca ai dreptate”. Salsele care nu sunt pastoase si nu au gust puternic, adica jumatate dintre ele dupa afirmatia ta (eu as zice mai mult mai mult de jumatate), nu sunt nici sosuri si nici condimente (relishuri).
      Ca o concluzie, as zice ca gresesc in aceeasi masura in care altii nu au dreptate. Una peste alta, termenul “salsa” este foarte general si are marginile blurate rau. La fel si relishurile, care se suprapun peste salate, muraturi si chutney-uri. Ce descrii tu la punctele 1 si 2 sunt, pentru mine, salate. Daca fac o salata de rosii cu ceapa verde, cu chimion, seminte de floarea-soarelui, sare, piper, ardei iute, ulei si otet nu inseamna ca fac un condiment. Fac o SALATA. Poate fi condimentata, picanta sau iute, dar este tot o salata.

      Hai ca cadem de acord ca nu suntem de acord.

      Am mai remarcat un lucru pe Internet. Este de ajuns ca un tembel sa scrie un lucru, uneori chiar eronat, ca alti fraieri sa-l reia fara niciun fel de discernamant. Mi s-a intamplat si mie sa fiu un astfel de fraier, asa ca stiu bine cum merg lucrurile.
      Normal este insa sa trecem informatiile prin filtrul propriilor cunostinte (daca le avem), prin cel al experientei (daca ne-am format-o) si logicii si sa le comparam cu alte surse, cat mai credibile posibil: carti adica. Pentru mine nu inseamna nimic faptul ca wiki scrie ca relish este un condiment. Stiu bine cat de lejer se utilizeaza termenul de condiment si stiu la fel de bine ca in wikipedia posteaza in general diletantii.
      De asemenea, din pacate, multe dintre dictionare abunda in greseli atunci cand vine vorba despre bucatarie. Pot da ca exemplu DEX-ul, dar mai sunt si altele, in mod vizibil scrise de persoane care nu au gatit in viata lor, sau care nu au meditat deloc la insemnatatea folosirii unei terminologii corecte si clare.

  3. Memphis spune:

    Superba fotografie. Cred ca ai facut bine ca ai taiat vegetalele cubulete mai maricele. Se pot vedea mult mai bine.

    Nu prea-mi vine la indemina sa socotesc kachumber altceva decit salata. Dupa mine si salsele mexicane, cele mai multe dintre ele, sunt tot salate, nu sosuri cum le denumesc multi, mai ales in internetul anglofon.

    O sa incerc si eu reteta. Sunt curios cum merge linga un curry picant.

    • Radu Popovici spune:

      @Memphis: Exista salse date prin blender sau tocate marunt, cu aspect de pasta “grauntoasa”, desi as zice ca acestea nu sunt cele mai numeroase. Si eu ma gandesc la salata, nu la sos, atunci cand vine vorba de salsa.

    • cristi-j spune:

      Imi pare rau pentru voi dar e suficient sa ne uitam la etimologia pentru “salsa” ca sa vedem ca e vorba de un condiment si mai exact de un sos, nu de o salata … hahaha
      Adevarul e ca si eu ma gandesc la multe salsa ca la niste salate dar idea lor e sa aiba rolul de condiment, relish, sos.
      Cat despre katchumber, afirmatia mea, desi corecta oarecum (ca ar fi considerat un condiment), era facuta mai mult pentru a “condimenta”/ intarata dialogul … hahaha

      • Radu Popovici spune:

        @cristi-j: Nu ai decat sa socotesti salsa ca fiind condiment sau orice vrei tu… dar cele mai multe sunt doar simple salate. Nu pot avea rol de relish daca nu sunt gatite si daca nu au gust puternic, care sa influenteze asezonarea. Oricat ar fi definitiile astea de confuze, exista niste puncte de reper. Asta este parerea mea. Nu incerc s-o impun si nici nu pretind ca reprezinta mai mult decat modul meu de a percepe lucrurile; am insa mare incredere in cele mai multe dintre perceptiile mele. 🙂

  4. cristi-j spune:

    De ce nu e corect pentru tine?
    Definitia de pe wiki, de exemplu, zice ca e un condiment care poate fi folosit ca sos, dip, garnitura sau salata.
    Dupa mine are tot ce-i trebuie ca sa poata fi numita condiment.
    Tot pe wiki, daca te uiti pe diferite liste de condimente o sa gasesti mereu raita.
    Asa cum in restaurantele vestice gasesti pe masa ketchup, mustar si tabasco asa in restaurantele indiene ti se aduc 3 condimente gratuite si de multe ori unul dintre ele e raita.
    Iar sosurile-garnituri sunt tocmai condimente, ajuta mancarea sa fie mai buna, pun in valoare gustul/aroma, aduc ceva in plus la gust sau completeaza/complimenteaza felul principal.

    • Radu Popovici spune:

      @cristi-j: Pur si simplu nu o percep ca pe un condiment. Nu prea are nici gust si nici aroma puternica, asa cum pretind eu de la un condiment. Nici maioneza nu o vad ca pe un condiment, de pilda. Probabil este chestie de perceptie personala, caci cu un pic de extrapolare orice sos poate fi numit condiment.

      • cristi-j spune:

        “Nu prea are nici gust si nici aroma puternica, asa cum pretind eu de la un condiment” – Acum inteleg si are sens ce spui dar perceptia mea e mai permisiva … hahaha si, oricum, fata de salata mi se pare mult mai corecta incadrarea.

  5. cristi-j spune:

    Intr-adevar, Asia de sud-est are multe salate interesante dar e cumva ciudat ca cele doua mari culturi culinare care le-au influentat, China si India, nu prea au.
    Pentru mine raita nu e salata, ideea e iaurtul si efectul lui impreuna cu restul felurilor din meniu, celelalte ingrediente sunt folosite in cantitati mici, doar ca suport si pentru a aromatiza si face mai interesant iaurtul. Eu o consider condiment.

  6. cristi-j spune:

    Pentru mine India nu a fost niciodata un loc al salatelor. Si de fapt nici nu prea este, paradoxal, cu atat de multi vegetarieni, cu atat de multi saraci, lumea nu mananca prea multe alimente crude. Iar in China acest lucru e inca si mai evident, chinezii nu mananca alimente negatite si nu prea au salate.

    Deci, desi stiam foarte clar ca mesele indiene sunt formate din multe lucruri puse impreuna : orez, paine, curry, dal, raita, achar, chutney si vegetale crude (de obicei cateva feliute de castravete si ceapa rosie), nu m-am gandit niciodata cum se numeste aceasta salata simpla, de baza, atotprezenta in meniurile indiene.

    Azi am invatat ceva nou. Si pentru ca am cautat pe net sa vad ce mai pot afla in plus (nu prea multe si cam incurcate) iata cateva completari:

    Kachumber (unde un ingredient important e castravetele) suna pentru mine foarte aproape de cucumber (castravete in engleza) dar nu am reusit sa gasesc ce inseamna si de unde vine acest cuvant (cu exceptia mentionarii limbii sanscrite de care spui si tu)

    Desigur ca exista mai multe transcrieri si variante.

    Interesant ca daca traduci „salata” in principalele limbi din India gasesti ceva apropiat de „salad” in majoritatea lor cu exceptia gujarati unde e „kachumbar” si marathi unde e „koshimbir” iar acestia sunt cei doi termeni sub care se intalnesc cele cateva salate indiene.
    In hindi „kacha” inseamna crud, negatit.

    O caracteristica a acestei garnituri (am impresia ca nu e considerata salata decat de catre vestici, pentru indieni e un acompaniament pentru alte mancaruri) e ca ingredientele sunt taiate marunt ceea ce nu se vede in poza ta.

    Pe langa variantele foarte apropiate din Africa si America (pico de gallo mai e numita salsa proaspata) exista una similara chiar langa noi, Coban Salatasi – salata ciobanesca din Turcia.

    Daca traduci kachumbari din swahili gasesti ca inseamna muratura (pickle) ceea ce e interesant pentru ca primele muraturi se crede ca au fost facute cu castravete, o planta originara din India.

    • Radu Popovici spune:

      @cristi-j: Interesante completari, multumesc.
      De fapt, cred ca indienii au salate, doar ca prefera sa le denumeasca garnituri. Nu au salate ca fel principal, dar au destule salate de insotire a “felurilor principale”, adica salate-garnituri. Si celebra raita poate fi socotita salata… cel putin din punct de vedere occidental, unde termenul este acordat cu destula lejeritate unei game imense de preparate calde si reci.

      Chinezii nu au salate crude… dar ii compenseaza cei din Asia de Su-Est: thailandezii, vietnamezii, cambodgienii, laotienii, indonezienii, malaezienii, filipinezii. Si multe dintre ele sunt interesante.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.