Kachumber – salata indiana traditionala

Kachumber este o salata indiana, servita mai ales ca insotitor al curry-urilor picante si aromate. Este gustoasa, racoritoare si usoara; are calitatea de a curata papilele gustative prea incarcate de aromele mirodeniilor unui curry indian si de a pregati cavitatea bucala pentru urmatoarea inghititura.
Kachumber - salata indiana traditionala - reteteleluiradu.ro

Felul traditional de a manca al indienilor implica adunarea intregii familii, 3-4 generatii cateodata, in fata unei mese complete: orez, paine chapati, sabzi (legume gatite, cu sos), dal (un curry de linte, naut sau fasole), salata, muraturi, chutney. Lucrul cel mai important era ca, astfel, intregul grup de meseni capata toti nutrientii necesari.

Astazi, societatea indiana s-a fragmentat in grupuri mai mici, cel mai adesea doar parinti si copii, si nimeni nu mai are timpul necesar pentru astfel de mese elaborate.

Meniul s-a simplificat, dar acest tip de salate este inca destul de prezent.

Kachumber nu are o lista fixa de ingrediente. Eu am folosit castraveti, ceapa si rosii, caci sunt cele mai frecvente vegetale folosite la prepararea sa. Kachumber mai poate insa contine si laptuci, ridichi, ardei grasi, fasole verde, porumb, germeni de fasole mung, germeni de alfalfa.

Kachumber este un preparat sarac in mirodenii. Chimionul este cel mai folosit, dar se mai pot adauga seminte de fenicul (preferate de mine pentru aroma placuta, camforata… care se potriveste bine cu cea de menta), seminte de mustar, boabe de piper sau de coriandru etc.

Ierburile aromate cele mai folosite sunt menta, o aroma sine qua non a salatei, adesea si coriandru. Eu am preferat sa folosesc doar menta, dar este o alegere personala… chestie de gust.

Descriere Kachumber – salata indiana

  • Bucatarie: indiana
  • Dificultate: usor
  • Cantitate: 4 portii
  • Timp de preparare: 10 minute
  • Timp de gatit: 0

Kachumber – Ingrediente:

  • 200 g rosii bine coapte, taiate cubulete (eu am folosit tomate galbene si rosii)
  • 100 g castravete, curatat de seminte si taiat semilune
  • 1 ceapa rosie, tocata marunt
  • 1/2 ardei iute, feliat subtire (sau dupa gust)
  • sare, dupa gust
  • zahar, dupa gust
  • 1 lingurita de seminte de chimion, zdrobite putin in piua
  • 1 lingurita de seminte de fenicul, zdrobite putin in piua
  • suc proaspat de lamaie, dupa gust
  • 2 linguri de menta proaspata, tocata
  • 2 linguri de ulei de mustar (sau ulei de floarea-soarelui, ori de porumb)

Mod de preparare – Instructiuni:

Se combina intr-un castron rosiile cu castravete, ceapa si ardei iute.

Se combina separat sarea cu zahar, chimion, fenicul, suc de lamaie si ulei. Se amesteca pana ce sarea si zaharul se dizolva. Se stropesc vegetalele cu acest dressing si se amesteca.

Se presara salata cu frunze de menta. Se serveste salata rece sau la temperatura camerei, alaturi de un curry si orez sau paine.

Nota:

O salata similara este “kachumbari”, populara in tari africane ca Tanzania, Kenya, Rwanda, Uganda, Malawi si Congo. Cuvantul “kachumbari”, provenit din limba swahili, are ca origine termenul “kachumber”, provenit din sanscrita.

Cred ca salata aceasta a fost adusa in Africa de colonistii britanici si de emigrantii indieni adusi de acestia.

O alta salata, asemenatoare cu kachumber este “pico de gallo”, una dintre salatele foarte populare in Mexic si alte tari din Mezoamerica.

Sumar reteta
recipe image
Nume Reteta:
Kachumber
Publicata:
Timp preparare:
Timp gatire:
Timp total preparare:
Voturi:
51star1star1star1star1star Based on 1 Review(s)