Kasteel Donker

Am placerea de a va prezenta astazi una dintre noile beri intrate in meniul de bauturi de la Bistro GUXT. Este vorba despre o bere care face parte din categoria asa-numita a berilor „de abatie”, sau „de manastire”, cele care produc beri in stilul manastirilor trapiste.
Este vorba despre o bere stil quadrupel, produsa de beraria Van Honsebrouck, care detine castelul Ingelmunster, in orasul flamand cu acelasi nume. Prezenta castelului a sugerat si numele berii brune de atunci a berariei, Kasteelbier, iar mai recent numele seriei de beri Kasteel, din care mai fac parte, pe langa Donker, berile Tripel, Rouge, Blond si Hoppy.

Kasteel DoKasteel Donkernker este, cum veti vedea mai jos, o bere foarte tare, corpolenta, foarte aromata si delicioasa, o bere robusta, dar cu fineturi ascunse, bine echilibrata.

Denumire: Kasteel Donker
Tip: ale
Stil: Quadrupel
Producator: Castle Brouwerij Van Honsebrouck, Belgia

Ambalaj
Sticla de 330 ml, cu culoare bruna, cu o forma interesanta, dolofana si simpatica, tipica multor beri belgiene.
Eticheta are culoare maro, cu rama neagra. In mijlocul ei se afla un scut cu rame albe; in partea sa superioara este reprezentata beraria, deasupra careia se afla inscriptia Ingelmunster, iar in mijlocul scutului, usor oblica, este tiparita denumirea berii: Kasteel 11°, Donker.
Eticheta guler nu are.
Capacul este de tip coroana, de culoare maro, cu rama bej, inscriptionat cu Kasteel 11° Donker

Alcool: 11%
Temperatura de servire: Recomandarea producatorului este 12 °C, desi berile din stilul „quadrupel” se beau de obicei, dupa recomandarile specialistilor, la o temperatura intre 12-14 °C. Puteti, deci, s-o beti si mai calda cu 1 sau 2 °C.
Pahar: stil pocal, stil snifter, stil lalea

Aspect
Kasteel Donker are o frumoasa culoare bruna-inchisa, cu reflexii rosiatice atunci cand berea este tinuta in lumina. Capul de spuma este fin, de culoare bej, usor cremos. Este destul de imbelsugat, dar nu are retentie, disparand destul de rapid.

Aroma
Kasteel Donker are o aroma foarte placuta, deosebita, complexa. Predomina maltul si fructele. Se simt note de caramel, curmale, stafide si prune uscate, note fine de Porto, de amareala si de alcool. Pentru o concentratie de 11% alcoolul este bine integrat si „invaluit” de celelalte arome.

Gust
Ca la marea majoritate a berilor, gustul replica aroma. Berea este dulce, cu gust de caramel si de fructe negre. Se simt mai putin in gust notele de curmale, mai bine cele de stafide si prune. Note foarte fine de ciocolata. Destul de puternice notele de Porto si brandy, cu alcoolul foarte bine integrat.

Senzatie gustativa

Kasteel Donker este o bere destul de corpolenta, cu o carbonatare slaba, sub medie. Lasa in cavitatea bucala o senzatie calda, catifelata, usor lipicioasa, foarte placuta.

Citeste si articolul →   Berile stil Berliner Weisse

Postgustul este destul de lung si destul de intens. Debuteaza dulce-fructat, cu note slabe de fructe negre, iar finisul este un pic mai sec, cu note de fructe, brandy si vin de Porto.

Impresie generala
Kasteel Donker este o bere excelenta. Poate un pic prea dulce pentru gustul meu, dar este foarte bine lucrata. Este echilibrata, complexa, placuta, destul de racoritoare.
Este o bere care pare destinata degustatului pe indelete, ca un digestiv de buna calitate. Este racoritoare, dar nu intr-atat incat sa se bea foarte usor. Alcoolul, bine integrat, incepe sa se simta dupa cateva inghitituri, mai mult ca o senzatie de caltura, undeva in josul pieptului.

Note:
AROMA 9/10 ASPECT 9/10 GUST 9/10 SENZATIE 9/10 GENERAL 9/10
Calificativ: 45/50

Explicatii referitoare la calificative:
Exceptionala: 45-50
Foarte buna: 40-44
Buna: 35-39
Modesta: 30-34
Slaba: 25-29
Foarte slaba: 20-14
Oribila: <19

Imperechere cu mancare:
Kasteel Donker nu este cea mai versatila dintre beri, se bea foarte bine ca digestiv, dar poate fi servita si alaturi de mancare. Notele sale de caramel si fructe, ca si cele de vin si brandy o fac sa fie un partener interesant pentru unele preparate culinare.

Asemanatoare, oarecum, cu berile stil dubbel, cu arome caracteristice (caramel, melasa, rom, ciocolata, stafide, prune, Porto, brandy), cu o amareala moderata, cu alcool foarte bine integrat si cu o carbonatare medie sau chiar mai vivace, berile quadrupel sunt un partener interesant pentru unele preparate culinare.

Mai toate berile quadrupel au un postgust cu finis sec, dar pastreaza o dulceata interesanta. Sunt beri foarte complexe si merg bine cu alimente cu gust puternic, persistent, similare in complexitate.
Carnea de miel rumenita, de exemplu, care reuseste sa combine gustul specific al carnii cu dulceata caramelizarii si cu arome de ierburi este un bun partener pentru berile quadrupel. O carne rumenita isi va gasi ecou in dulceata malturilor, iar carnea se va „marita” perfect cu aromele de fructe negre ale berii. Sosurile de fructe ce pot insoti carnea, vor fi, deci, un adaus perfect in acest mariaj.

Puiul sau curcanul, cu umplutura care contine fructe ca stafide, prune. smochine etc., sunt minunate cu o bere quadrupel.
Carnea de porc bine rumenita, insotita de sosuri brune, sosuri de rosii cu ierburi aromate si masline, ba chiar si de sosuri pe baza de smantana si branza cu mucegai, este un adevarat regal langa Kasteel Donker.

Carnea de rata, piept sau pulpa, ca si sosurile brune obtinute din oasele de rata, este excelenta cu un quadrupel ca acesta. Pielea crocanta si rumenita se potriveste cu notele de caramel si ciocolata din bere. O quadrupel pare a „inunda” carnea cu gustul si aromele de fructe negre, completand-o minunat. Carbonatarea destul de vivace „taie” grasimea caracteristica ratei.
Probabil ca cea mai buna asociere, cel putin dupa gustul meu, este cea dintre un dubbel si un confit de rata, alaturate unei garnituri de varza calita bine rumenita la cuptor. Este una dintre cele mai bune mese posibile!

Citeste si articolul →   Primátor Stout

Daca tot povestim despre rate, putem largi discutia si despre „surorile” lor, gastele. Foie gras merge de minune cu o quadrupel. Notele dulcege ale berii, ca si cele fructate, sunt perfecte pentru un foie gras, care prin definitie se serveste cu sosuri dulci-picante de ceapa, varza sau fructe.

Vorbim despre ficat, deci putem devia discutia si spre pateurile de ficat, fine sau mai grosiere, cu sau fara mustar. Toate sunt parteneri potriviti pentru aceasta bere.

Culoarea si gustul caramelizat, ca si carbonatarea destul de vioaie fac din acest tip de bere un potential tovaras pentru orice este rumenit si gras. Ca sa exemplific: coaste de porc rumenite la cuptor, sarmale cu costita si pasta de rosii, rumenite si pline de gust, terine de carne (rata si porc, mai ales), carnati de porc, vita, oaie sau vanat, carne de porumbel, fazan, potarniche, prepelita.

Ce sa mai spun despre alte bucati de carne alese, cum ar fi un antricot de vita, sau un T-bone, ori un Porterhouse, bine rumenite si suculente? Si de ce sa ne limitam la carnea fripta sau prajita? Cea brezata indelung in lichid aromat (de ce nu chiar in Kasteel Donker?), cum ar fi o carbonade flamande, este absolut si la superlativ delicioasa.
Aproape orice preparat din vanat, mai ales insotit de sosuri de fructe (prune, in special) si de sosuri de ciocolata, se va potrivi cu o bere dubbel. La fel organele: nu doar ficatul, ci si momite, rinichi, inima, pipote etc.

Aveti un desert pe baza de fructe ca prune, curmale si stafide, de pilda produse de patiserie sau tarte, si nu prea stiti cu ce bautura sa-l asociati? Daca desertul nu este prea dulce, raspunsul vine de la sine: cu o bere quadrupel, asa cum este Kasteel Donker. Gustul de malt se imperecheaza bine cu cel al aluaturilor, iar notele de caramel si fructe fac casa buna cu fructele din umplutura.
La fel de bine acest quadrupel se potriveste cu merele, perele si gutuile caramelizate (ce ziceti de astfel de tarte, stil Tatin?), ca si cu deserturile pe baza de ciocolata, dar nu dintre cele prea dulci.

2 comentarii pe “Kasteel Donker

  1. cristi-j spune:

    Am incercat doar tripel, (stilul meu preferat) si mi-a placut dar nu e printre preferatele mele.

    Pentru cine nu stie, donker inseamna intunecat in olandeza, echivalentul lui dunkel in germana.

    • Radu Popovici spune:

      @cristi-j: Cum belgienii oscileaza in mod ciudat intre flamanda si franceza, aceasta bere a fost comercializata (si poate ca inca mai este) si cu specificatia “Bruine – Brune”, dar si cu o eticheta in franceza, in care denumirea era “Kasteel Donker Foncé”. Pe aceasta din urma nu am vazut-o, dar am citit despre ea. “Foncé” inseamna, de fapt, tot “donker”.

      Ca inteles, “donker” inseamna “dunkel”, dar este foarte diferita de o bere germana Dunkel. Mai dulce, corpolenta, mai alcoolizata, mai fructata, as zice si mai complexa ca aroma si gust.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.