Kayseri Mantisi cu sos de iaurt

Manti sunt o varietate de coltunasi (umpluti de obicei cu un amestec de carne tocata de miel, la care se adauga naut, nuci si alune diverse, mirodenii si ierburi aromate) specifice bucatariei turce, dar si celor din Asia Centrala, Caucaz si chiar nordului Chinei, unde traieste o importanta comunitate turcica. De altfel, numele lor provine din chinezescul “mantou” (sau “mantu”).
Kayseri Mantisi cu sos de iaurt

Exista mai multe variante de retete pentru a prepara manti. Poate diferi tipul de umplutura continuta de coltunasi, dimensiunea acestora si compozitia celor doua sosuri. Varianta propusa de mine foloseste “Kayseri mantisi”, o varietate de coltunasi de dimensiuni foarte mici umpluti cu carne de miel, provenind din zona orasului Kayseri, situat in Anatolia. Reteta se gateste foarte simplu, iar sosurile sunt usoare, gustoase si aromate.
Bucatarie: turceasca
Dificultate: usor
Cantitate: 2 portii
Timp de preparare: 10 minute
Timp de gatit: 15 minute
Ingrediente:
200 g Kayseri Mantisi
2 catei de usturoi, dati prin razatoare
100 g iaurt gros
1/2 lingurita de seminte de chimion
2 lingurite de ulei de masline extra virgin
3 lingurite de menta uscata
1 lingura de pasta de rosii
1/2 lingurita de boia iute
1 lingurita de sumac
sare
piper negru, proaspat macinat
frunze proaspete de menta, pentru ornat
Instructiuni:
Se prajesc uscat semintele de chimion, intr-o craticioara, la foc mic-mediu, timp de 1 minut. Se lasa sa se raceasca.
Se amesteca intr-un castron iaurtul cu sare, chimion, o treime din menta uscata, piper si usturoi. Se pune deoparte.
Se fierb pastele in apa clocotita, cu adaus de sare, conform instructiunilor de pe ambalaj. In principiu, atunci cand coltunasii se ridica la suprafata, inseamna ca sunt gatiti.
Cat timp fierb pastele se incinge o tigaie la foc mic-mediu. Se adauga uleiul si, cand este incins, se adauga pasta de rosii, restul de menta uscata si boiaua. Se gateste mixtura 2 minute, amestecand constant.
Se transfera coltunasii in castroane individuale. Se pune sosul de iaurt peste coltunasi, apoi se puncteaza cu sosul rosu; se orneaza cu frunze proaspete de menta si se presara cu sumac.
Nota:
Kayseri Mantisi se gasesc in magazinele alimentare sau macelariile turcesti si sunt accesibile ca pret.
Sumac si chimion (atentie, nu este acelasi lucru cu chimen) se gasesc tot in magazinele turcesti, dar si in cele specializate pe delicatese, ca Bacania Veche, Ki-Life si altele.

Un comentariu pe “Kayseri Mantisi cu sos de iaurt

  1. Lidia spune:

    Pasiunea pentru gatit este una,dar minunatia numita arta ce o poti oferi fiecarui fel de mancare este de nepretuit. Daca ochiului place, stomacul saliveaza!!!

    • Radu Popovici spune:

      @Lidia: Un preparat poate sa arate minunat, dar sa nu aiba gust sau sa nu fiegatitperfect. Degeaba saliveaza ochii, daca papilele si nasul sunt dezamagite. Multe forografii minunate din reclame sau carti culinare prezinta preparate care sunt, de fapt, aproape necomestibile, dar arata bine.
      Pentru mine, intotdeauna va prima gustul si aroma.

  2. speranta spune:

    Buna.suna bine.sosurile sunt moartea noastra.doar ca eu nu pun chimen nu stiu de ce nu am incercat,dar nu se stie multumim.am avut o vecina turcoaica si am invatat ceva de la ea.cel mai mult imi place menemen sper ca l am scris corect.nu stiu turca.ms.

    • Radu Popovici spune:

      @speranta: L-ati scris foarte bine. 🙂 Menemen este si el pe lista mea de retete ce trebuie facute la un moment dat. Este o lista imens de lunga, cred ca acopera cel putin urmatorii 2-3 ani de activitate. 🙂

  3. cristi-j spune:

    tzatziki – cacik … numele seamana putin mai mult si asta pentru ca tzatziki in greceste vine din cacik (se pronunta ceva de genul giagic, nu ?) in turceste ca etimologie (desi eu m-as fi asteptat sa fie invers)
    kashik nu mi-am dat seama ce inseamna sau daca e scris corect . kasik inseamna lingura. cred ca mai curand e vorba de cacik si cacik berek shorba ar fi ceva de genul ciorba de coltunasi dreasa cu sos de iaurt.
    eu am descoperit cacik ca supa si nu stiu cum e mai raspandit(a) , ca supa sau ca dip (n-am fost in turcia)

    • Radu Popovici spune:

      @cristi-j: Pentru mine este clar: berek=borek=patiserie, aluat, coltunasi / kashik=cacik=iaurt dres cu usturoi si menta / shorba=ciorba. Si eu am avut surpriza sa constat ca multe preparate comune Greciei si Turciei au etimologii turcesti; aceste doua tari au un fond culinar care se suprapune in multe zone. Ca si cu al nostru, de fapt; ne-au influentat si grecii (inca din Antichitate), si turcii, si o fac chiar si acum.

      Si eu am descoperit cacik tot ca supa, apoi am dat de un dip cu acelasi nume, apoi am aflat ca acest dip poate fi mai diluat sau mai putin diluat, adica prezinta o consistenta intre sos si supa. Eu am fost in Turcia demult, intr-o vreme cand nu ma preocupa mancarea. Sper sa ajung anul viitor. Am in plan Cappadocia, dar pana atunci se poate intampla orice.

    • Radu Popovici spune:

      @pansy: Daca zici mataluta. 🙂 Apropo de “kashik”, turcii mai au “cacik”, un dip asemanator cu tzatziki (si numele seamana putin), pe care uneori il dilueaza cu apa, astfel ca devine un fel de supa de iaurt, racoritoare pe timp de vara. De fapt, la ciorba despre care vorbesti, parca la un moment dat, peste supa de rosii se adauga un fel de tzatziki, adica iaurt cu usturoi si menta.
      Toate preparatele astea au o origine comuna, probabil central asiatica. Foarte interesant.

  4. Miroslav spune:

    Am mancat asa ceva la Ankara acum vreo 2-3 saptamani. Foarte bun! Reteta asta chiar merita incercata. Ce ai facut tu arata chiar mai bine decat ce mi s-a dat mie atunci. Imi place mult poza.

    • Radu Popovici spune:

      @Miroslav: Ma chinui si eu de 1-2 ani sa ajung la Ankara. Am acolo un prieten, dar nu ne potrivim deloc concediile. Imi pare bine ca iti place fotografia.

  5. Katze spune:

    Ha, ha, pai seamana, coltunasi, ravioli, Maultaschen…avem de ales 😀
    Eu iau si un coltunas cu carne si unul cu branza…mi-e cam foame 🙂

  6. Katze spune:

    In loc de ravioli asi recomanda tortellini, sau pelmeni. Asta in loc de original.
    Manti…lucru migalos 😀 Dar cum in Turcia familia este mare, merge mai repede prepararea lor.
    Timpurile moderne au rezolvat si acest capitol, se prepara in cantitati mari si se congeleaza.
    Clasic se serveste cu un sos rece (iaurt, usturoi, menta) si unul cald ( ulei, boia, poate fi si pul biber).

    • Radu Popovici spune:

      @Katze: As fi pus pul biber, dar nu am gasit. Buna si boiaua de casa, mai grosier macinata.
      Ce-ar fi sa incercam cu coltunasi de-ai nostri? Chiar ma mir ca, luand atatea preparate de la turci, nu am luat si manti. Sau poate nu stiu eu; cert este insa ca la noi eu nu am vazut ceva similar.

      Dar, uite asa, dintr-una in alta, mi s-a facut dor de coltunasi cu visine. 🙂

  7. cristi-j spune:

    tocmai umplutura de miel si combinatia cu sosurile m-a atras, din punctul meu de vedere asta e lucrul important … hahaha … mai e si varianta sa fac singur ravioli cu carne de miel.

    • Radu Popovici spune:

      @cristi-j: Sa stii ca nu s-a simtit cine stie ce carnea de miel. Mai continea, probabil, si naut si poate si altceva. Din pacate eticheta era scrisa doar in turca si mi-a fost lene sa traduc cuvant cu cuvant de pe Internet. Daca iti faci ravioli singur, pune deci accent pe miel. 🙂

      Combinatia de miel cu sosuri de iaurt este, intr-adevar, deosebita, mai ales cu mirodeniile si ierburile potrivite.

  8. cristi-j spune:

    eu n-as putea, mi se pare ca nu e deloc acelasi lucru

    cu siguranta o sa-ti dau de stire.

    banuiesc ca in bucuresti exista mancatorii/restaurante turcesti, nu ? cum se face totusi ca inafara de kebab/saorma nu se deschid locuri cu mancare turceasca prin tara? hai ca vietnamezi si thailandezi gasesti mai greu dar turci tot se mai gasesc … hehehe

    • Radu Popovici spune:

      @cristi-j: Puteau fi foarte bine manti cu altceva decat miel. Ravioli chiar merg bine, mai ales cei cu pancetta, prosciutto si alta carne de acest gen. Am o varianta de reteta cu sos de iaurt si paste scurte si a iesit excelent. Sigur ca nu este acelasi lucru, dar merita o incercare. Din punctul meu de vedere nu pastele sunt lucrul cel mai important aici, ci sosurile si mirodeniile.

      In Bucuresti exista restaurante turcesti si altele siriene si libaneze, si toate servesc cam aceleasi preparate. Cred ca meniul este acelasi peste tot in proportie de peste 50%. Nu au insa manti, din cate tin eu minte. Parca nu am vazut paste nicaieri, dar s-ar putea sa nu fi retinut eu.

      Turci sunt destui, ai dreptate, dar publicul roman dicteaza cine supravietuieste si cine nu. Nici in Bucuresti nu rezista toate restaurantele; se inchid pe capete. Turismul este aproape inexistent, iar localurile trebuie sa se bazeze doar pe publicul autohton, care este sarac, needucat culinar (asa-numita bucatarie de la mama de acasa, gatita de mame uneori total netalentate si nestiutoare, face ravagii din punctul asta de vedere; clasele de gospodarie de pe vremuri aveau mare importanta si ar fi necesare si azi), foarte traditionalist la mancare si indaratnic atunci cand este vorba de experiente noi.

  9. cristi-j spune:

    imi place carnea de miel
    as vrea sa incerc
    am pana si sumac
    doar magazine turcesti nu am … hehehe

    daca iti mai amintesti cand vorbeam odata de fotografii si de decor, la asta ma refeream.

    • Radu Popovici spune:

      @cristi-j: Fa cu ravioli, sau cu paste scurte ca farfalle, penne, fusilli etc. Daca vii prin Bucuresti, da-mi de stire inainte sa-mi fac liber, sa te duc prin cateva magazine. Sau spune-mi ce ai nevoie si iti trimit un pachet.

      Am inceput sa schimb stilul de a fotografia, cel putin atunci cand imi permite timpul (nu si la filmari, din pacate, acolo totul este in foc continuu si nu am timp de amenajat decoruri). Inca am multe de invatat. Asta este farmecul vietii. 🙂

  10. Laura Pricop spune:

    Wow! Arata superb! As putea folosi si ravioli in loc de manti? Nu sunt sigura ca am in drum un magazin turcesc. 🙁 Mi-ar placea insa sa o incerc.

    • Radu Popovici spune:

      @Laura: Sigur. Cum spuneam si in reteta, mantisi sunt coltunasii foarte mici, manti au dimensiuni mai mari. Au alta forma decat ravioli, dar merg si acestia foarte bine. Combinatia de sosuri este cheia, de fapt poti folosi orice fel de paste.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.