Manti sunt o varietate de coltunasi (umpluti de obicei cu un amestec de carne tocata de miel, la care se adauga naut, nuci si alune diverse, mirodenii si ierburi aromate) specifice bucatariei turce, dar si celor din Asia Centrala, Caucaz si chiar nordului Chinei, unde traieste o importanta comunitate turcica. De altfel, numele lor provine din chinezescul “mantou” (sau “mantu”).
Kayseri Mantisi cu sos de iaurt

Exista mai multe variante de retete pentru a prepara manti. Poate diferi tipul de umplutura continuta de coltunasi, dimensiunea acestora si compozitia celor doua sosuri. Varianta propusa de mine foloseste “Kayseri mantisi”, o varietate de coltunasi de dimensiuni foarte mici umpluti cu carne de miel, provenind din zona orasului Kayseri, situat in Anatolia. Reteta se gateste foarte simplu, iar sosurile sunt usoare, gustoase si aromate.

Bucatarie: turceasca
Dificultate: usor
Cantitate: 2 portii
Timp de preparare: 10 minute
Timp de gatit: 15 minute

Ingrediente:
200 g Kayseri Mantisi
2 catei de usturoi, dati prin razatoare
100 g iaurt gros
1/2 lingurita de seminte de chimion
2 lingurite de ulei de masline extra virgin
3 lingurite de menta uscata
1 lingura de pasta de rosii
1/2 lingurita de boia iute
1 lingurita de sumac
sare
piper negru, proaspat macinat
frunze proaspete de menta, pentru ornat

Instructiuni:
Se prajesc uscat semintele de chimion, intr-o craticioara, la foc mic-mediu, timp de 1 minut. Se lasa sa se raceasca.

Se amesteca intr-un castron iaurtul cu sare, chimion, o treime din menta uscata, piper si usturoi. Se pune deoparte.

Se fierb pastele in apa clocotita, cu adaus de sare, conform instructiunilor de pe ambalaj. In principiu, atunci cand coltunasii se ridica la suprafata, inseamna ca sunt gatiti.

Cat timp fierb pastele se incinge o tigaie la foc mic-mediu. Se adauga uleiul si, cand este incins, se adauga pasta de rosii, restul de menta uscata si boiaua. Se gateste mixtura 2 minute, amestecand constant.
Se transfera coltunasii in castroane individuale. Se pune sosul de iaurt peste coltunasi, apoi se puncteaza cu sosul rosu; se orneaza cu frunze proaspete de menta si se presara cu sumac.

Nota:
Kayseri Mantisi se gasesc in magazinele alimentare sau macelariile turcesti si sunt accesibile ca pret.

Sumac si chimion (atentie, nu este acelasi lucru cu chimen) se gasesc tot in magazinele turcesti, dar si in cele specializate pe delicatese, ca Bacania Veche, Ki-Life si altele.