Aceasta reteta are si varianta video.
Serial sponsorizat de Riso Scotti Danubio.

Kedgeree este un preparat anglo-indian, devenit deja traditional, care consta din orez, peste afumat, oua fierte, patrunjel si mirodenii. Este foarte versatil, caci se poate servi cald sau rece, la oricare masa a zilei.
Kedgeree cu somon afumat

Bucatarie: anglo-indiana
Dificultate: usor
Cantitate: 2 portii
Timp de preparare: 10 minute
Timp de gatit: 25 minute

Ingrediente:
2 pungute cu orez Riso Scotti Basmati Easy Cook
1 ceapa, tocata
2 catei de usturoi, tocati
2 cm bucata de ghimbir, curatata de coaja si tocata
150 g somon afumat, taiat fasiute subtiri
3 oua
200 g mazare congelata
3-4 linguri de ulei de orez
200 g ciupercute, taiate in jumatate sau sferturi
2 linguri de smantana
sare
piper negru, proaspat macinat
2-3 lingurite de pudra curry
1/2 legatura de patrunjel, tocata
frunze de patrunjel, pentru ornat

Instructiuni:
Se mijoteaza orezul circa 10 minute, pana se face fraged. Se scot pungutele din apa, se scurg si se transfera orezul intr-un bol.

Intre timp se da in clocot apa intr-o craticioara, se adauga circa 1 lingura de sare si se amesteca pana se dizolva. Se micsoreaza flacara, ca apa doar sa mijoteze, si se adauga ouale, imersandu-le in apa cu o lingura. Se mijoteaza ouale 10-12 minute, apoi se scot si se racoresc in apa cu gheata. Se curata de coaja si se taie in sferturi, pe lungime.

Se fierbe mazarea in apa clocotita, la foc mediu-mare, timp de 8 minute. Se racoreste sub jet de apa si se scurge bine.

Se incinge uleiul intr-o tigaie mare. Se adauga ceapa si se gateste la foc mic, timp de 3-4 minute sau pana se inmoaie. Se adauga usturoiul, ghimbirul si ciupercile si se gatesc 5 minute, la foc mic-mediu.

Se adauga orezul si mazarea si se amesteca rapid. Se adauga somonul afumat, smantana, curry si patrunjelul si se amesteca. Se serveste preparatul ornat cu feliute de ou fiert si frunze de patrunjel.

Nota:
Am folosit termenul „a mijota” pentru a denumi fierberea molcoma, fara clocot, care are loc la 85-95 °C. Termenul vine din franceza, unde „mijoter” inseamna exact acelasi lucru (in engleza „to simmer”).