Aceasta reteta are si varianta video.
Serial sponsorizat de Riso Scotti Danubio.
Kedgeree este un preparat anglo-indian, devenit deja traditional, care consta din orez, peste afumat, oua fierte, patrunjel si mirodenii. Este foarte versatil, caci se poate servi cald sau rece, la oricare masa a zilei.
Bucatarie: anglo-indiana
Dificultate: usor
Cantitate: 2 portii
Timp de preparare: 10 minute
Timp de gatit: 25 minute
Ingrediente:
2 pungute cu orez Riso Scotti Basmati Easy Cook
1 ceapa, tocata
2 catei de usturoi, tocati
2 cm bucata de ghimbir, curatata de coaja si tocata
150 g somon afumat, taiat fasiute subtiri
3 oua
200 g mazare congelata
3-4 linguri de ulei de orez
200 g ciupercute, taiate in jumatate sau sferturi
2 linguri de smantana
sare
piper negru, proaspat macinat
2-3 lingurite de pudra curry
1/2 legatura de patrunjel, tocata
frunze de patrunjel, pentru ornat
Instructiuni:
Se mijoteaza orezul circa 10 minute, pana se face fraged. Se scot pungutele din apa, se scurg si se transfera orezul intr-un bol.
Intre timp se da in clocot apa intr-o craticioara, se adauga circa 1 lingura de sare si se amesteca pana se dizolva. Se micsoreaza flacara, ca apa doar sa mijoteze, si se adauga ouale, imersandu-le in apa cu o lingura. Se mijoteaza ouale 10-12 minute, apoi se scot si se racoresc in apa cu gheata. Se curata de coaja si se taie in sferturi, pe lungime.
Se fierbe mazarea in apa clocotita, la foc mediu-mare, timp de 8 minute. Se racoreste sub jet de apa si se scurge bine.
Se incinge uleiul intr-o tigaie mare. Se adauga ceapa si se gateste la foc mic, timp de 3-4 minute sau pana se inmoaie. Se adauga usturoiul, ghimbirul si ciupercile si se gatesc 5 minute, la foc mic-mediu.
Se adauga orezul si mazarea si se amesteca rapid. Se adauga somonul afumat, smantana, curry si patrunjelul si se amesteca. Se serveste preparatul ornat cu feliute de ou fiert si frunze de patrunjel.
Nota:
Am folosit termenul “a mijota” pentru a denumi fierberea molcoma, fara clocot, care are loc la 85-95 °C. Termenul vine din franceza, unde “mijoter” inseamna exact acelasi lucru (in engleza “to simmer”).
Felicitari, imi place modul in care ai gandit reteta. Imi place si genericul si reteta si explicatiile despre orez (presupun ca la fiecare tip de orez vei face asta) si sfaturile legate de ingrediente etc. Salivez cu gandul la pilaf, risotto, paella, biryani si multe altele. Bafta multa!
@andra: Ai ghicit, vor figura printre retete si paella, si risotto, si pilaf si biryani si “multe altele”. 🙂
am zis reziduala ? mai bine remanenta … hehehe … adica care mai ramane in ou … hahaha
@cristi-j: S-a inteles si asa. 🙂
legat de ouale fierte , in caz ca intereseaza pe cineva cum si de ce .
nu e o pojghita la suprafata galbenusului , e o schimbare de culoare . fierul din galbenus reactioneaza cu sulful din albus . acest lucru se petrece la suprafata de contact dintre albus si galbenus si este favorizat de temperatura ridicata deci cu cat oul e fiert mai mult cu atat sunt mai multe sanse sa apara si cu atat mai mult se va colora galbenusul . nu e suficient sa scufundam ouale in apa rece pentru a evita colorarea , trebuie respectat timpul de fierbere , scufundarea in apa rece se face pentru a opri gatirea cu caldura reziduala .
@cristi-j: Bune cpmpletari, multumesc.
Mi-a placut reteta. imi place mult si ideea proiectului. de acord si cu mijotarea ca termen nou preluat. avem nevoie de termeni specifici acolo unde acestia lipsesc.
Felicitari. abia astept un risotto nou.
@Yoyo: Asa este, cam am o obsesie cu faptul ca ne lipsesc din vocabular unii termeni, atat de comond e folosit in alte limbi. In ce priveste risotto-ul, nu vei fi dezamagit. Urmeaza unul nou cat de curand.
Imi place filmul. Genericul este vioi, iar tu ai dat pe parcursul retetei cateva sfaturi foarte utile. Foarte interesanta reteta, am remarcat combinatia de orez cu peste afumat si oua de la prima varianta de kedgeree pe care ai postat-o cu ceva vreme in urma. Aia era mai indiana, asta pare mai englezeasca. 🙂 Este gatita altfel.
Inca o data felicitari!
@simina: Asa este, reteta a fost gatita altfel si cu destule ingrediente diferite… poate, cum zici tu, mai europeneste. Multumesc pentru felicitari.