Kedgeree (sau kitcherie, kitchari ori kitchiri) este o mancare traditionala anglo-indiana, constand din orez, peste afumat, oua fierte, curry, stafide si patrunjel. Este foarte versatila, caci se poate servi calda sau rece, la oricare masa a zilei.


Se crede ca acest preparat se trage din „kichiri”, un preparat indian pe baza de orez si linte, a carui origine a putut fi urmarita pana in anul 1340. Kedgeree a fost adus in Marea Britanie de colonistii care s-au intors din India.

Bucatarie: anglo-indiana
Dificultate: usor
Cantitate: 2 portii
Timp de preparare: 10 minute
Timp de gatit: 40 minute

Ingrediente:
120 g file de peste afumat, fara piele
1 foaie de dafin
2 fire de cimbru proaspat
1 lingurita de seminte de chimion
2 lingurite de ulei de arahide
1/2 cana cu orez Basmati
2 linguri de stafide mari si carnoase
1 ceapa, tocata marunt
1 lingurita de curry
1 lingurita de coriandru, macinat
80 g boabe de mazare proaspata, sau congelata
2 rosii, curatate de coaja si samburi, apoi taiate cubulete
1 castravete, curatat de seminte si taiat cubulete
1 ceapa rosie mica, taiata cubulete
4 linguri de ulei de floarea-soarelui
1 lingura de suc de lamaie
3 linguri de coriandru (sau patrunjel) proaspat, tocat marunt
2 cepe verzi, tocate marunt
2 oua fierte tari, taiate in sferturi
sare
piper
fire de patrunjel, pentru ornat

Instructiuni:
Se pune pestele intr-o oala, taindu-l ca sa se potriveasca dimensional. Se acopera cu apa clocotita si se adauga foaia de dafin si cimbrul. Se fierbe pestele la foc mic, acoperit, timp de 8-10 minute, sau pana cand se desface usor (apa trebuie doar sa bolboroseasca usor). Se scoate pestele si se pune deoparte. Se pastreaza lichidul in care a fiert.

Se incinge uleiul intr-o tigaie mare, la foc mediu. Se adauga orezul si se amesteca pentru a se uleia uniform, apoi se gateste 2 minute, amestecand frecvent. Se adauga ceapa, curry si pudra de coriandru si se continua gatitul 2-3 minute, amestecand pana ce ceapa incepe sa se inmoaie.

Se adauga 400-500 ml din lichidul de la fierberea pestelui, impreuna cu semintele de chimion. Se face flacara medie-mica, se acopera tigaia si se fierbe incetisor 5-6 minute. Se adauga mazarea si stafidele, se acopera din nou si se continua 8-10 minute, sau pana cand orezul este fraged iar mazarea este facuta.

Intre timp, se prepara o salata amestecand intr-un castron rosiile, castravetele si ceapa rosie. Se stropeste mixtura cu ulei si suc de lamaie. Se amesteca bine si se asezoneaza cu sare si piper.

Se rupe pestele bucatele si se incorporeaza in orez, impreuna cu frunzele de coriandru si ceapa verde. Se asezoneaza cu sare si piper, dupa gust, si se transfera pe un platou cald. Se adauga sferturile de oua, se orneaza cu fire de coriandru proaspat si se serveste alaturi de salata de rosii.