Kedgeree cu stafide

Kedgeree (sau kitcherie, kitchari ori kitchiri) este o mancare traditionala anglo-indiana, constand din orez, peste afumat, oua fierte, curry, stafide si patrunjel. Este foarte versatila, caci se poate servi calda sau rece, la oricare masa a zilei.
kedgeree1 - Kedgeree cu stafide 1 - Retetele lui Radu

Se crede ca acest preparat se trage din “kichiri”, un preparat indian pe baza de orez si linte, a carui origine a putut fi urmarita pana in anul 1340. Kedgeree a fost adus in Marea Britanie de colonistii care s-au intors din India.

Bucatarie: anglo-indiana
Dificultate: usor
Cantitate: 2 portii
Timp de preparare: 10 minute
Timp de gatit: 40 minute

Ingrediente:
120 g file de peste afumat, fara piele
1 foaie de dafin
2 fire de cimbru proaspat
1 lingurita de seminte de chimion
2 lingurite de ulei de arahide
1/2 cana cu orez Basmati
2 linguri de stafide mari si carnoase
1 ceapa, tocata marunt
1 lingurita de curry
1 lingurita de coriandru, macinat
80 g boabe de mazare proaspata, sau congelata
2 rosii, curatate de coaja si samburi, apoi taiate cubulete
1 castravete, curatat de seminte si taiat cubulete
1 ceapa rosie mica, taiata cubulete
4 linguri de ulei de floarea-soarelui
1 lingura de suc de lamaie
3 linguri de coriandru (sau patrunjel) proaspat, tocat marunt
2 cepe verzi, tocate marunt
2 oua fierte tari, taiate in sferturi
sare
piper
fire de patrunjel, pentru ornat

Instructiuni:
Se pune pestele intr-o oala, taindu-l ca sa se potriveasca dimensional. Se acopera cu apa clocotita si se adauga foaia de dafin si cimbrul. Se fierbe pestele la foc mic, acoperit, timp de 8-10 minute, sau pana cand se desface usor (apa trebuie doar sa bolboroseasca usor). Se scoate pestele si se pune deoparte. Se pastreaza lichidul in care a fiert.

Citeste si articolul →   Carnati cu fenicul, in stil italienesc

Se incinge uleiul intr-o tigaie mare, la foc mediu. Se adauga orezul si se amesteca pentru a se uleia uniform, apoi se gateste 2 minute, amestecand frecvent. Se adauga ceapa, curry si pudra de coriandru si se continua gatitul 2-3 minute, amestecand pana ce ceapa incepe sa se inmoaie.

Se adauga 400-500 ml din lichidul de la fierberea pestelui, impreuna cu semintele de chimion. Se face flacara medie-mica, se acopera tigaia si se fierbe incetisor 5-6 minute. Se adauga mazarea si stafidele, se acopera din nou si se continua 8-10 minute, sau pana cand orezul este fraged iar mazarea este facuta.

Intre timp, se prepara o salata amestecand intr-un castron rosiile, castravetele si ceapa rosie. Se stropeste mixtura cu ulei si suc de lamaie. Se amesteca bine si se asezoneaza cu sare si piper.

Se rupe pestele bucatele si se incorporeaza in orez, impreuna cu frunzele de coriandru si ceapa verde. Se asezoneaza cu sare si piper, dupa gust, si se transfera pe un platou cald. Se adauga sferturile de oua, se orneaza cu fire de coriandru proaspat si se serveste alaturi de salata de rosii.

15 comentarii pe “Kedgeree cu stafide

  1. FlyingRoo spune:

    @Liana Poti folosi linistita scrumbie afumata, vezi primul meu comentariu, cu fierberea domoala in lapte.

    @Lia Tonul care ajunge in magazinele romanesti desi este vandut ca “proaspat” te asigur ca a fost congelat la un moment dat, si apoi decongelat in vederea vanzarii – asta pentru ca tonul traieste in ocean nu in Dunare ca sa poata fi transportat si vandut in cel mult 2 zile. A existat ton si in Marea Neagra insa a fost pescuit pana la extinctie. Tonul este congelat direct pe trailerele care il pescuiesc deci cand este foarte proaspat, si techonologia care se foloseste, flash freezing, permite pastrarea calitatii si sigurantei consumului asa incat nu trebuie sa eziti in folosirea sa.

    • Radu Popovici spune:

      @Lia: Eu m-as baza mai mult pe viata actuala, nu pe cea viitoare. Mai ai destul timp sa ajungi si in India, si sa gasesti si ingrediente mai exotice in orasul tau. Crezi ca eu mi-as fi inchipuit, in urma cu cativa ani, ca voi ajunge in Asia, sau ca ma voi indragosti de gaatronomie? Nici prin cap nu-mi trecea… Viata ti se poate schimba intr-o clipa! 🙂

  2. Lia spune:

    Radu,

    M-as converti,dar din pacate in orasul meu din Nord lipsesc inca ingredientele,si cele necesare.
    Daca nu pun ceea ce trebuie intr-o reteta,mai bine nu o fac.

    Au deschis acum un Cora si speram in sfarsit sa pot lua ton proaspat.Dar bineinteles ca nu au raion de peste.
    Doar congelat. 🙁
    De fructe de mare ce sa mai zic. 🙁
    Na ca iar ma lungesc la povesti …..

    • Radu Popovici spune:

      @Lia: Imi pare rau. Este frustrant sa vrei sa realizezi niste proiecte si sa-ti dai seama ca zona in care traiesti este privita ca fiind de “mana a doua”, intr-o tara care este si ea, din punctul de vedere al ingredientelro culinare, tot de “mama a doua”… 🙁

  3. LIANA spune:

    N-am fost in India si nici intr-un restaurant indian, deci mi-e necunoscut acest fel de mancare. Dar daca-i cu orez, imi place. Pestele afumat poate fi si ansoa? Multumesc!

    • Radu Popovici spune:

      @Liana: Este prea scump pentru a fi folosit astfel. 🙂 In plus, fileurile de ansoa sunt “ambalate” in mult ulei, ceea ce le face improprii pentru aceasta reteta. Kedgeree trebuie sa fie o reteta robsta si satioasa, ansoa este un ingredient prea fin pentru asa ceva.

  4. Radu Popovici spune:

    @Sylvia: Poate cateva zile dupa Revelion, ar fi o schimbare interesanta. Ce pregatesti de Sarbatori? Ceva romanesc, sau te adaptezi la obieciul local?

  5. cristi-j spune:

    excelent ! nu am mancat niciodata dar face parte clar din grupa de mancaruri favorite .
    din cate stiu eu e o mancare traditionala britanica (asa cum ai spus) care insa traditional era servita la micul dejun (acum desigur e mai mult pentru pranz , eventual cina) si era tipul de mancare care folosea ce-a ramas de la cina din ziua precedenta . tu ai facut varianta in stilul pilafului dar cred ca traditional era mai raspandita varianta in stilul orezului prajit .
    interesanta adaugarea salatei , banuiesc ca exista si posibilitatea incorporarii ingredientelor ei in orez .
    nu ar merge si putin ardei iute ?
    ce peste afumat ai folosit ?

  6. FlyingRoo spune:

    Ah, ce mai “lovit” cu reteta asta 😀 … daca ai stii cat ador mancare asta! Am trait 3 saptamani in casa unor indieni, acolo am avut prima oara placerea si de atunci la noi in casa e pe lista scurta cum se spune. Copiii in general il adora.

    Incearca-l cu peste afumat, fiert inabusit intr-o cana de lapte, si stafide aurii daca gasesti.

    • Radu Popovici spune:

      @FlyingRoo: Cand am pozat reteta n-am avut decat stafide negre, dar mari si destul de carnoase. De obicei gatesc cu sultana, care sunt preferatele mele. Stiu si de varianta cu pestele fiert molcom (simmered) in lapte, dar n-am incercat-o inca. Presupun ca are un plus de gust si ca acidul din lapte fragezeste si desface mai mult fibrele pestelui.

Dă-i un răspuns lui FlyingRoo Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.