Khasta kachory

“Khasta” inseamna “sfaramicios”, iar preparatul este originar din Rajahstan. Este un “chaat”, adica o gustare, si face parte din repertoriul foarte bogat oferit de mancarea stradala. Kachory se servesc oricand in timpul zilei, dar mai ales la micul dejun.
Khasta kachory - Khasta kachory 1 - Retetele lui Radu
Aceste gustarele – kachory sfaramicioase – sunt pufoase si umflate, crocante si sfaramicioase la suprafata, iar umplutura de linte si mirodenii nu ocupa intreg interiorul; la apasare, suprafat unei kachory se rupe, descoperind o concavitate care se poate umple, la servire cu sosuri, mirodenii si ierburi aromate.

Exista multe variante de umplutura, toate fiind bogat aromate si picante. Variantele care folosesc linte ca parte a umpluturii sunt printre cele mai populare. Mie mi se par si interesante, caci lintea este doar rehidratata si gatita relativ superficial, capatand o textura frageda, usor al dente, interesanta si placuta.
Bucatarie: indiana
Dificultate: usor
Cantitate: 12 bucati
Timp de preparare: 30 minute + rehidratare
Timp de gatit: 15 minute
Ingrediente:
2 cani cu faina de grau, cernuta
1 lingura de faina de orez, cernuta (optional)
sare
60 g ghee, sau unt, lichid
60 g linte rosie
60 g linte neagra
1 lingurita de seminte de chimion
1 lingurita de seminte de fenicul
2 lingurite de seminte de coriandru
1/2 lingurita de asafoetida
1 lingurita de ghimbir, pisat
1 lingurita de ardei iute verde, pisat
1/2 lingurita de boia iute
1 lingurita de garam masala
1 lingura de amchur (mango uscat si pisat), optional
2 linguri de faina de naut
3 linguri de ulei de arahide
Instructiuni:
Se pun cele doua tipuri de linte la rehidratat in apa rece, timp de 4 ore. Se scurg bine de apa.
Se prajesc uscat, fara ulei, la foc mic-mediu, semintele de chimion, coriandru si fenicul, pana ce incep sa miroasa. Se lasa apoi sa se raceasca 2 minute, dupa care se piseaza. Aceasta operatie are rolul de a potenta aromele mirodeniilor si de a usca semintele, facandu-le mai casante si mai usor de pisat.
Se combina faina cu 1 lingurita de sare si cu unt si se framanta 5-6 minute, eventual adaugand si putina apa ca sa regleze consistenta, pana se obtine un aluat ferm. Se imparte aluatul in 12 parti egale, iar acestea se pastreaza acoperite cu un prosop umed pana ce le vine randul sa fie prelucrate, dar minim 25-30 minute.
Se incinge uleiul intr-un wok. Se adauga asafoetida si mixtura de chimion, coriandru si fenicul; se amesteca circa 1 minut, apoi se adauga lintea rosie si cea neagra si se soteaza circa 30 de secunde.
Se adauga ghimbir si ardei iute, boia, garam masala, amchur, faina de naut si sare si se gateste mixtura 5-6 minute. Se ia wok-ul de pe foc si se lasa amestecul sa se raceasca. Se imparte apoi in 12 portii egale.
Se ruleaza fiecare portie de aluat sub forma unui cerc cu diametrul de 5 cm. Se pune in mijlocul cercului de aluat cate o portie din mixtura de linte. Se aduna in jurul umpluturii lateralele cercului de aluat, ca sa formeze o punga, apoi se preseaza “baierile” pungii peste umplutura. Daca este nevoie, se indeparteaza excesul de aluat.
Se asaza pungile de aluat pe suprafata de lucru, presarata in prealabil cu faina. Se ruleaza pungile cu un facalet ca sa se obtine un disc cu diametrul de circa 6 cm. Se face asta cu mare grija, ca aluatul sa nu se rupa. Se preseaza usor, cu degetele, centrul fiecarei kachory.
Se pune ulei intr-un wok, cat sa formeze un strat gros de circa 7-8 cm. Se incinge la flacara medie. Se prajesc cele 12 kachory pana ce se umfla si se rumenesc uniform. Se scot cu o spumiera si se scurg de ulei pe prosoape de hartie.
Se servesc kachory caldute, reci, sau la temperatura camerei. Se aplatizeaza, se apasa, pentru a forma in centrul sau o concavitate. Aceasta se umple cu chutney, iaurt amestecat cu mirodenii, sare si frunze de coriandru, presarate cu sev (un tip de taitei crocanti, preparati din faina de naut si mirodenii).
Nota:
Daca modul de servire indicat de mine vi se pare complicat, simplificati-l mancand kachory ca atare, sau cu orice sos picant va place.

Citeste si articolul →   La masa cu stramosii: Dacia (2)

3 comentarii pe “Khasta kachory

  1. Elena Toma spune:

    Oh, cand am vazut linte neagra, nu avea Puy, 28,47 – 500 g am luat-o la fuga. Nu mai zic de unele “bio”. Am avut senzatia de un management armonizat cu unele magazine on line sau altele, nu dau nume, ca sa cauti de sa inebunesti unele lucruri relativ simple deja. O sa fac fara asafoetida, daca nu gasesc intre timp. Multumesc.

  2. Elena Toma spune:

    Scuze, ca te intreb, dar asafoetida e esentiala in chestia asta? Stiu ca da un gust special dar… Magazinul de mirodenii n-are pe stoc si oricum la ei e cam scumput totul. Am gasit la K-life, dar tot asa era cam piperat pretul, dar nici acolo nu mai avea acum cateva zile si nici n-au putut sa-mi spuna daca mai aprovizioneaza. Oricum, asa-zisa diversificare de la K-life este o porcarie, au disparut lucruri pe care stiai ca le gasesti acolo sigur, in detrimentul unor produse extrem de scumpe si de fitze. Mi se pare interesant si as fi testat, ca mi s-a pus pata pe linte de ceva timp!

    • Radu Popovici spune:

      @Elena Toma: variantele de umplutura sunt foarte diverse. Asafoetida nu este neaparat necesara; merge bine cu linte, de aceea am folosit-o aici. Elimin-o, pur si simplu.

      In ce priveste Ki-Life, ai dreptate. Am trecut pe acolo acum 3-4 zile si, asa cum ai remarcat, au disparut multe dintre produse, inlocuite cu tot felul de alimente asa-zise naturale, la niste preturi care iti dau fiori.

Dă-i un răspuns lui Radu Popovici Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.