Apucându-mă eu de gătit asiaticeşte, m-am lovit de următorul necaz: ingredientele se găsesc greu… şi rar. Am umblat ca apucatul prin tot oraşul, cumpărând o chestie de ici şi una de colo. Mi-am adus geamantane pline cu ingrediente din străinătate. Chiar începusem să mă gândesc cum ar arăta magazinul perfect pentru mine: plin cu tot felul de produse indiene, chinezeşti, thailandeze, japoneze şi coreene şi cu ustensile de care am nevoie absolută, toate la preţuri accesibile. Bineînţeles că un magazin perfect nu există, deşi am întâlnit magazine aproape perfecte în multe oraşe, dar în niciunul din România.

Sunt absolut convins că magazinul meu perfect ar da un faliment răsunător în România, căci publicul nostru nu are încă nici educaţia şi nici curiozitatea necesară pentru a face să prospere o astfel de afacere. Ar fi, pur şi simplu, ameţit de cap între sute de produse necunoscute. Şi totuşi…
Ki-Life / Piata Amzei, Bucuresti
M-aţi citit de mai multe ori pomenind de un magazin din Piaţa Amzei, pe numele său Ki-Life. Îl vizitasem doar o dată, sau de două ori, în fugă, cu mai mult de un an în urmă. Ei bine, l-am „călcat” din nou acum câteva zile şi trebuie să recunosc că, deşi este relativ departe de perfecţiunea dorită de mine, este cam singurul magazin pe care îl ştiu şi care oferă o gamă largă de produse, la preţuri acceptabile, fără să fie situat la marginea extremă a Bucureştiului.
Ki-Life / Piata Amzei, Bucuresti
Este chiar în centrul oraşului, într-un loc uşor accesibil dacă eşti pieton (habar n-am cum stă treaba pentru şoferi) şi, în afară de o sumedenie de produse bio/eco (ştiţi cam ce părere am eu despre ele, aşa că le voi lăsa deoparte; adăugaţi dvs. la lista ingredientelor dată de mine mai jos încă pe atâta produse din această categorie), găsiţi acolo mult din ce v-aţi putea dori în materie de produse culinare asiatice. Asta nu înseamnă că are o ofertă completă, ci că are o ofertă solidă.
Ki-Life / Piata Amzei, Bucuresti
Ki-Life / Piata Amzei, Bucuresti
M-am prezentat în magazin, am dat cărţi de vizită şi am solicitat îngăduinţa de a fotografia; după o scurtă consultare cu conducerea, şefa de tură mi-a aprobat solicitarea. Nu ştiu exact cu cine a vorbit, dar persoana de la celălalt capăt al firului îmi cunoştea blogul şi a fost de acord cu cererea mea; este posibil să fi fost chiar curios/curioasă ce părere am despre oferta magazinului? Ei bine, părerea mea este bună spre foarte bună. Cred că acest magazin ar face faţă mai mult decât onorabil şi în Occident.
Ki-Life / Piata Amzei, Bucuresti
Ki-Life / Piata Amzei, Bucuresti
În mod inteligent, magazinul a ales să nu comercializeze ingrediente proaspete, ci doar pe acelea cu viaţă de raft lungă, dintre cele care pot aştepta şi câteva luni până să fie cumpărate. Spre deosebire de magazinele de la Dragonul Roşu, toate produsele sunt etichetate cu grijă, toate au datele de expirare şi conţinutul scrise la vedere.
Ki-Life / Piata Amzei, Bucuresti
Din câte am putut să-mi dau seama magazinul nu vinde atât de mult încât să-şi poată permite să achiziţioneze direct de la sursă, adică de la producătorii asiatici. Preţurile ar creşte teribil datorită transportului şi a achiziţiei de cantităţi mici. Cei de la Ki-Life au făcut exact ceea ce aş fi făcut şi eu: cumpără de la un mare angrosist din Germania, unul care aduce cantităţi însemnate şi care are un preţ pe măsură, cu discount barosan. Astfel, deşi fabricate în mare majoritate în Asia, produsele ajung şi în rafturile noastre la preţuri accesibile. Nu veţi găsi la Ki-Life chilipiruri, dar nici nu veţi face infarct citind etichetele cu preţuri. Mie preţurile mi s-au părut corecte. Am mai văzut şi destule produse româneşti (sau ambalate în România; chiar, noi mai avem agricultură?), în special făinuri, cereale şi diverse seminţe.
Ki-Life / Piata Amzei, Bucuresti
Ki-Life / Piata Amzei, Bucuresti
Iată, de pildă, care a fost coşul meu de cumpărături:
Ciuperci Mu-Err, 100 g, China, 8,9 lei
Pudra de galangal, 100 g, Thailanda, 3,6 lei
Otet de orez Chinkiang, 600 ml, China, 11,8 lei
Taitei Tomoshiraga Somen, 450 g, Coreea, 9,9 lei
Radacina de lotus in saramura, 450 g, Thailanda, 7,2 lei
Sos de peste, 200 ml, Thailanda, 4,6 lei
Boia extra-iute, 100 g, India, 4,2 lei
Seminte de chimion, 100 g, India, 5,4 lei
Zahar brun pur, 450 g, China, 10,3 lei
Lemongrass uscat, 199 g, Thailanda, 5,5 lei
Hartie de orez 22 cm, 200 g, Thailanda, 7,8 lei
Pesmet pentru Tempura, 200 g, Thailanda, 6,5 lei
Asafoetida, 100 g, India, 7,3 g
Sos Petis Udang, 150 ml, Malaezia, 9,9 lei
Pasta concentrata de tamarin, 200 g, India, 4,2 lei

Ki-Life / Piata Amzei, Bucuresti
Aş fi putut lejer să mai cumpăr încă pe atâta, mai erau pe rafturi foarte multe lucruri care mă tentau, dar mi-am spus că nu are rost să-mi umplu din nou cămara cu o sumedenie de produse şi să uit iar de ele, cu săptămânile sau chiar cu lunile. Mi-am propus să revin la Ki-Life în septembrie.
Ki-Life / Piata Amzei, Bucuresti
Acum, foarte pe scurt despre ce se găseşte acolo: condimente şi amestecuri de condimente (uscate şi umede, adică prafuri, paste şi sosuri) indiene, thailandeze, chinezeşti, japoneze şi indoneziene, ciuperci uscate de mai multe feluri, leguminoase, tăiţei de celofan (din fasole soia), de orez, din grâu, legume exotice conservate, oţeturi aromate, zahăr brun, de palmier, de trestie, melasă, pesmet, murături exotice, chutney-uri, verdeţuri aromate uscate, uleiuri etc. Destul de bine reprezentate bucătăriile indiană, chineză, thailandeză şi japoneză, mai puţin cele vietnameză şi indoneziană.
Ki-Life / Piata Amzei, Bucuresti
Ki-Life / Piata Amzei, Bucuresti
Simt că este inutil să insist mai mult, acest magazin trebuie vizitat şi cercetat cu amănuntul. Alocaţi-i cel puţin 45-60 de minute, căci aveţi ce vedea şi ce alege. N-o fi el perfect, dar măcar încearcă.
Ki-Life / Piata Amzei, Bucuresti