Stiu ca aceasta este mai curand o reteta potrivita pentru luna noiembrie decat pentru iulie, dar zilele acestea au fost atat de ploioase, incat la GUXT in bucatarie a parut ca este toamna.
Cu un mic efort de imaginatie, intr-o zi ploioasa si racoroasa, aceasta reteta nu mai este atat de nepotrivita.
Preparatul in chestiune este unul gatit in stil german. Veti vedea mai jos cum carnatii sunt gatiti intr-un mod mai special, iar varza calita seamana, si nu prea, cu cea de pe la noi. Una peste-alta, reteta este nu doar interesanta si simpla, ea mai si duce la un preparat delicios.
Bucatarie: germana
Dificultate: usor
Cantitate: 4 portii
Timp de preparare: 10 minute + desarare
Timp de gatit: 45 minute
Ingrediente:
8 carnati de tip Knackwurst
3 linguri de ulei de floarea-soarelui
1 varza murata medie
1 ceapa mare, taiata solzisori
2 mere, curatate si taiate cubulete mici
sare
piper alb (sau piper negru, proaspat macinat)
4 foi de dafin
2 lingurite de chimen
boia dulce, dupa gust (optional)
Instructiuni:
Se incinge broilerul din cuptor.
Se taie varza fideluta si se transfera intr-un castron cu apa rece, pentru 30 de minute, ca sa se desareze putin. Se scurge apoi de apa, dar nu foarte constiincios; varza va mai avea nevoie de ceva lichid cand se va cali.
Se umple cu apa o oala si se imerseaza carnatii in lichid. Se asaza pe aragaz, la foc mediu si se mentine 30-35 de minute, sub temperatura de fierbere. Carnatii se gatesc prin astfel prin posare, se fac fermi si isi vor pastra forma; de asemenea, pielea lor nu va mai crapa atunci cand vor fi rumeniti.
Se transfera carnatii pe o tava de cuptor si se rumenesc sub broiler circa 10 minute. Se intorc o data la mijlocul acestui interval, ca sa se “bronzeze” uniform. Carnatii se pot si praji in tigaie, sau frige pe gratar. Am preferat insa broilerul, caci mi-a fost mai comod; in plus, nu s-a facut nici fum si nici miros.
Intre timp se incinge uleiul intr-o cratita mare. La foc mic-mediu se adauga ceapa si se sareaza. Se gateste amestecand frecvent circa 5 minute, pana ce se face foarte frageda si translucida. Se adauga varza, merele, foile de dafin si chimenul. Se pipereaza varza si se gateste 30-40 de minute, amestecand frecvent, pentru a nu se arde.
Daca doriti o varza un pic mai colorata, puteti adauga si boia dulce. Retetele germane nu folosesc boia, dar noi ne-am obisnuit ca varza sa fie mai colorata, asa ca daca simtiti acest imbold, dati-i curs; gustul nu se schimba semnificativ.
Se gusta varza si se asezoneaza cu sare si piper, daca este nevoie. Eu am folosit piper alb, caci mi-am dorit o culoare deschisa, dar puteti folosi la fel de bine si piper negru.
Se servesc cate doi knackwurst de portie, pe un pat de varza calita. Poate ca reteta nu pare cine stie ce, dar va asigur ca nu veti fi dezamagiti.