Numele induce putin in eroare, caci nu este nici pe departe o reteta atat de picanta pe cat ne-am putea astepta. Se folosesc ardei mari, a caror iuteala este destul de blanda, cu atat mai mult cu cat dispare in mare masura prin indepartarea semintelor si prin prajire.
Bucatarie: coreeana
Dificultate: usor
Cantitate: 4 portii
Timp de preparare: 20 minute
Timp de gatit: 25 minute
Ingrediente:
225 g carne de porc, tocata
4 catei de usturoi, tocati marunt
2 cm bucata de radacina proaspata de ghimbir, tocata marunt
4 cepe verzi, tocate marunt
4 lingurite de seminte de susan
1 lingurita de sare
1/2 lingurita de boia iute
1 lingurita de zahar brun
9-10 linguri de sos de soia
2 linguri de otet de orez
8-10 ardei iuti mari, verzi
faina, pentru pudrat
2 oua, batute
ulei de alune (sau de floarea-soarelui), pentru prajit
foi de salata verde, pentru servit
Instructiuni:
Se incinge o craticioara la foc mic. Se adauga semintele de susan si se prajesc pana se rumenesc putin. Se lasa sa se raceasca, apoi se piseaza intr-un mojar, impreuna cu sarea.
Se amesteca intr-un castronel 7 linguri de sos de soia cu otetul de orez. Se adauga apoi jumatate din ghimbirul tocat, zaharul, jumatate din semintele de susan macinate cu sare, boiaua iute si zaharul. Se amesteca bine de tot, pana se topeste zaharul.
Se amesteca carnea tocata cu usturoi, restul de ghimbir tocat, ceapa verde, restul de seminte de susan pisate si restul de sos de soia.
Se taie ardeii iuti in jumatate, pe lungime, cu codite cu tot, si se indeparteaza semintele si vinisoarele. Se pastreaza coditele. Se umplu cu mixtura de carne, cat mai bine.
Se tavalesc jumatatile de ardei umplute prin faina, ca sa se acopere uniform, dupa care se inmoaie in ouale batute.
Se incinge uleiul intr-o tigaie, cat sa formeze un strat gros de 1 cm. Se adauga jumatatile de ardei iute umplute si se prajesc, in transe, cate 4-5 minute pe fiecare parte, pana ce sunt rumeniti, iar carnea din umplutura este facuta. Se scot ardeii cu o spumiera si se scurg pe prosoape de hartie. Se servesc fierbinti, pe foi de salata, alaturi de orez fiert, stropiti cu sosul preparat la pasul 2.
Hai sa nu le zicem “telenovele”. :P…si da, sunt bune la ceva: mi-ai deschis apetitul. 🙂
@Amais: Ok, eu l-am deschis, tu trebuie sa-l inchizi. 🙂
😛
Da este..adica cred ca este. A dat patima in mine in urma cu cativa ani si nu m-am mai putut opri. Citind despre tot ce inseamna Coreea evident ca am citit mult si despre bucataria coreeana. Valul coreean a lovit Romania chiar prin intermediul unui serial care prezenta viata la bucataria regala a dinastiei Joseon. Multa lume s-a indragostit urmarindu-le pe femeile acelea gatind cu pricepere si daruire.
@Anais: Bune si telenovelele la ceva, daca sunt bine facute. 🙂
Se pare ca mi-am capatat un nou obicei.cand deschid calculatorul caut prima data aici inspiratie pentru bucatarealea din ziua in curs.
Azi m-a atras numele retetei asteia. Imi suna foarte coreean. 😛 Eu acum studiez limba coreeana. E musai ca si in bucatarie sa se pregateasca mai mult decat kimchi. Chiar daca nu am toate ingredientele la indemana… sa trecem la treaba!
@Anais: Numele ti-a sunat coreean dintr-un motiv bine intemeiat. 🙂 Este o bucatarie interesanta si foarte ofertanta, dar din pacate nu am apucat sa-i acord importanta cuvenita. Sunt atatea de facut…
Culmea,mama pregateste ardeii umpluti asemanator retetei acesteia,nestiind de ea!Nici eu,macar.Reteta este foarte buna!
@samoila tudorel: Se pare ca lumea este atat de mica, incat intre Coreea si Romania distanta este nici cat un ardei umplut 🙂