Aceasta reteta delicioasa poate fi gasita in meniul restaurantului craiovean „Casa cu Tei” unde, impreuna cu proetenul Costel Clipescu, am elaborat meniul si retetarul.
Kofte kebab sau shish kofte este o varianta de frigarui din Orientul Mijlociu, de obicei pe baza de carne de miel (dar si de pui, sau doar cu vegetale, ca linte, naut, cartofi) amestecata cu ierburi aromate si mirodenii.
Termenul „kofte” privine din persana, unde „kufteh” inseamna „pisat”, sau „sfaramat”, ori „tocat marunt”.


Bucatarie: turceasca
Dificultate: usor
Cantitate: 4 portii
Timp de preparare: 20 minute
Timp de gatit: 10 minute

Ingrediente:
800 g carne tocata de miel sau oaie (amestec de pulpa cu piept)
sare
piper negru, proaspat macinat
1 lingura de boia dulce
1/2 lingurita de fulgi de ardei iute
1 lingura de coriandru, pisat
1 1/2 lingurita de chimion, pisat
4-6 catei de usturoi, pisati
1 ceapa medie, tocata cat mai fin
3 linguri de ulei de masline
200 g iaurt grecesc
1 legatura de menta, tocata marunt
1 legatura de patrunjel, tocat marunt
2 linguri de castravete tocat marunt (optional)
salata de cruditati, pentru servit
paine, sau orez fiert, pentru servit

Instructiuni:
Se amesteca intr-un castron mare carnea tocata cu sare, piper, boia, fulgi de ardei iuti, coriandru, chimion, jumatate din menta si patrunjel, usturoi pisat si ceapa. Cu mainile umede, se modeleaza carnea sub forma de rulouri si se infige pe cateva frigari de lemn, inmuiate dinainte in apa, timp de minim 30 de minute.

Se incinge un gratar, la foc mediu-iute. Se stropesc frigaruite cu putin ulei de masline si se prajesc cateva minute pe fiecare fata, pana ce sunt facute. Atentie, nu trebuie gatite prea mult, caci se vor usca.

Intre timp se prepara sosul amestecand iaurtul cu sare, piper, castravete tocat (daca doriti sa folositi), marar si menta.
Se servesc frigaruile alaturi de sosul de iaurt, totul stropit cu putin ulei de masline, alaturi de o salata de cruditati, dreasa cu o vinegreta de lamaie si ulei de masline extra virgin.
Langa acestea, puteti incerca paine sau orez fiert.