Korma de berbecut cu migdale

Korma de berbecut cu migdale

La Bistro GUXT ne-a fost mare dor de o korma. Necazul cu un meniu a la carte este ca, la un moment dat, incep sa-ti lipseasca anumite gusturi sau preparate. Pur si simplu aveam pofta de ceva aromat si picant, la care sa folosim eficient si niste bucati de muschiulet de berbecut care nu se pretau sa fie gatite intregi.
Korma de berbecut cu migdale
Am oferit aceasta korma ca specialitate a zilei celor care ne-au trecut pragul in ultimele zile.

Curry-urile, nu numai cele pakistaneze si indiene, nu arata prea grozav. Sunt, una peste alta, un fel de tocane cu mai putina ceapa si cu multe mirodenii; arata ca atare. Spun asta ca sa evit observatiile unor fanatici ai montajelor sofisticate si complicate. Nu este cazul la o korma.

O korma poate fi doar aromata si un pic picanta, dar si foarte iute. Depinde doar de gustul dumneavoastra. Daca doriti ceva mai iute decat varianta mea, nu va opreste nimeni sa plusati la cantitatea de ardei iute sau sa adaugati in sos o lingurita de fulgi de ardei iute. Oricum, sporiti iuteala gradat, pana ce ajungeti la ceea ce va place; intotdeauna se poate adauga, cu scosul este mai greu.

Bucatarie: pakistaneza
Dificultate: usor
Cantitate: 4 portii
Timp de preparare: 15 minute
Timp de gatit: 90 minute + odihna

Ingrediente:
2 cepe mari, tocate
4 catei de usturoi, tocati
4 cm bucata de ghimbir, curatat si tocat
1 ardei iute verde, tocat
100 g migdale oparite si curatate de coaja
4 linguri de alune caju
500 g muschi de berbecut, taiat cubulete
100 g ghee (sau unt)
1 lingurita de seminte de chimion
2 lingurite de boabe de coriandru
6-7 cm bucata de scortisoara, rupta in jumatate
cateva cuisoare
1 lingurita de boabe de piper negru
1/2 lingurita de piper alb, macinat
2 linguri de stafide
1/2 lingurita de firisoare de sofran
2 lingurite de pudra de curcuma (optional)
750 g iaurt gras (10-12% grasime este ideal)
sare, dupa gust
frunze de coriandru, pentru servit

Citeste si articolul →   Noi retete video

Instructiuni:
Se proceseaza intr-un blender ceapa cu usturoi, ardei iute si ghimbir, pana ce formeaza o pasta. Daca simtiti nevoia, puteti adauga 1-2 linguri de iaurt, ca sa lege mai bine compozitia.

Se proceseaza migdalele cu jumatate din alunele caju si apa, casa formeze o pasta.

Se incinge ghee intr-o cratita cu fund gros. Se rumenesc bucatile de carne la foc iute, cat mai uniform. Se scoate carnea din vas si se pune deoparte.

Se adauga in ghee-ul fierbinte semintele de chimion si coriandru. Se prajesc circa 2 minute, amestecand frecvent. Se adauga mixtura de ceapa, usturoi, ardei iute si ghimbir si sare. Se gateste amestecul pana ce dispare uniditatea si incepe sa se rumeneasca putin.

Se adauga scortisoara, cuisoare, cardamom si piper. Se continua 2 minute.

Se readuce carnea in cratita, impreuna cu sucurile scurse din ea. Se face focul mic. Se adauga iaurtul si se amesteca bine. Se mareste flacara putin (aceste schimbari de temperatura sunt necesare pentru a iaurtul sa nu se branzeasca). Se adauga o cana de apa si se da amestecul in clocot molcom. Se mijoteaza carnea circa 1 ora, sau pana ce devine frageda. Daca este nevoie, mai adaugati apa.

Se prajesc usor (atentie, sa nu se arda) si se piseaza firisoarele de sofran si se presara in cratita. Se adauga piper alb, curcuma (daca o folositi; eu am adaugat-o mai mult pentru un plus de culoare) stafide si pasta de migdale. Se potriveste de sare, se amesteca bine si se continua gatitul, acoperind de data aceasta cratita, timp de 5-10 minute.

Citeste si articolul →   Tagliatelle cu sos de unt si trufa alba

Se stinge flacara si se lasa kormaua sa se odihneasca 10-15 minute inainte de a o servi. Cel mai bine este sa fie servita a doua zi, astfel ca aromele sa aiba timp sa se amestece pe deplin.
Se serveste cu orez Basmati fiert, presarand kormaua cu alune caju si frunze de coriandru.

Note:
Korma (sau kormaa, qorma, khorma, kurma, qovurma, kavurma) este un preparat culinar originar din sudul Asiei si consta din carne sau legume brezate intr-un sos de iaurt, asezonat cu mirodenii si ingrosat cu migdale, fistic, nuci sau seminte pisate sau sub forma de pasta.

Cuvantul “korma” deriva din limba urdu, unde inseamna “brezat” (mai intai rumenit si apoi fiert foarte lent). Unii specialisti afirma ca termenul din limba urdu provine din turcescul :kavurma”, insemnand “carne gatita”.

In limba farsi, “korma” provine din bucataria mogula aparetinand teritoriilor incluse astazi in Pakistan si India de nord. Korma era un preparat traditional, ale carui radacini se pot gasi in secolul al XVI-lea. In mod clasic, korma este un preparat in care carnea si/sau legumele sunt brezate in apa sau fond, cu adaos substantial de iaurt sau smantana.

Exista, bineinteles, mai multe stiluri de korma, dar in cazul tuturor aroma preparatului este data de un amestec de mirodenii care includ, cel mai adesea, coriandru si chimion, dar si cardamom negru si verde, scortisoara, curcuma etc.

Iaurtul este mentinut sub temperatura la care se branzeste, iar sosul astfel format incorporeaza lent si sucurile lasate de carne.

2 comentarii pe “Korma de berbecut cu migdale

  1. Madalina spune:

    In cele din urma, gustul conteaza la o mancare, nu modul in care au fost aranajate sau aspectul(asta nu inseamna ca trebuie sa arate oribil, doar decent). Sunt sigura ca acel curry are un gust super bun. In general ce este foarte condimentat are gust bun. Reteta asta ma face sa vreau s-o incerc.

    • Radu Popovici spune:

      @Madalina: Total de acord. Pentru mine gustul primeaza. Estetica este un aspect secundar, dar care, pe cat posibil, nu ar trebui neglijat.
      In general curry-urile contin carne si legume gatite in sosuri puternic aromate, uneori chiar si foarte picante. Aspectul este cel al unei mancarici preparate in casa, cel mai bun exemplu fiind tocanele. Arata cum arata… dar gustul este excelent.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.