Korma de pui cu ciuperci si ceapa verde

Korma (sau kormaa, qorma, khorma, kurma) denumeste un tip de curry originar din Asia Centrala, la care carnea si/sau legumele sunt fierte molcom intr-un sos condimentat, pe baza de iaurt, smantana sau lapte de cocos, ingrosat cu o pasta de alune, nuci sau seminte.
Korma de pui cu ciuperci si ceapa verde
Sper ca lista de ingrediente sa nu va sperie. Pare mai lunga decat este, de fapt; reteta este si ea lunga, dar foarte usor de dus la capat, iar gustul preparatului este divin.

Bucatarie: indiana
Dificultate: usor
Cantitate: 2 portii
Timp de preparare: 10 minute
Timp de gatit: 50 minute + odihna

Ingrediente:
250 g piept de pui dezosat, fara piele, taiat cubulete
150 g ciuperci proaspete (eu am folosit galbiori)
150 g mazare congelata
4 cepe verzi, taiate bucatele
1 ardei iute rosu, curatat de seminte si tocat marunt
30 g migdale crude, curatate de coaja
15 g alune caju crude
2 linguri de seminte de susan
3 linguri de fulgi de ceapa
3 linguri de ulei de floarea-soarelui
2 lingurite de seminte de coriandru
1 lingurita de seminte de chimion
1/2 lingurita de seminte de fenicul
1/2 lingurita de seminte de mustar
1/2 lingurita de seminte de cardamom (curatate de pastaie)
2 bucati de macis (coaja de nucsoara uscata)
2 lingurite de curcuma, macinata
2 lingurite de boia dulce
1/2 lingurita de boia iute, sau dupa gustul dvs.
1 lingurita de garam masala
2-3 foi de dafin
2 lingurite de usturoi ras
2 lingurite de ghimbir ras
sare
200 g iaurt gros
4 linguri pasta de rosii
fulgi de migdale, pentru garnnisit (optional)
orez Basmati fiert, pentru servit

Instructiuni:
Se rumenesc putin la tigaie, fara ulei, fulgii de ceapa, la foc mediu. Se ia tigaia de pe foc si se lasa fulgii sa se raceasca putin.

Se fierb 15-20 de minute migdalele impreuna cu alunele caju si semintele de susan, la foc molcom. Se scurge apa, iar solidele se transfera intr-un procesor. Se adauga fulgii de ceapa si cateva linguri de iaurt si se proceseaza pana ce se obtine o pasta cat mai omogena.

Citeste si articolul →   Curry thailandez de peste

Intre timp se prajesc uscat intr-o craticioara, fara ulei, timp de 40 de secunde (sau pana ce incep sa miroasa si sa pocneasca), jumatate din semintele de chimion si coriandru. Se lasa putin sa se raceasca, apoi se piseaza fin intr-o piua.

Se incinge uleiul intr-un wok, sau cratita. Se adauga restul de seminte de coriandru si de chimion, semintele de fenicul si cele de mustar, macisul, foile de dafin si semintele de cardamom. Se prajesc aceste mirodenii circa jumatate de minut, sau pana ce semintele incep sa sfaraie si sa pocneasca.

Se adauga ghimbirul si usturoiul ras si trei sferturi din ardeiul iute tocat. Se adauga cubuletele de carne, se sareaza, si se amesteca bine. Se mareste putin flacara si se gateste carnea pana ce incepe sa devina aurie.

Se adauga pasta de rosii si se amesteca. Se gateste 1 minut. Se adauga pasta de migdale, coriandrul si chimionul pisate, pudra de curcuma, boiaua dulce si cea iute. Se amesteca si se gateste mixtura circa 5 minute.

Se adauga iaurtul, se amesteca si se gateste totul circa 10 minute, sau pana ce uleiul incepe sa se separe la marginile wokului. Se adauga ciupercile si mazarea. Daca este nevoie, se completeaza sosul cu apa. Se amesteca totul bine si se da in clocot. Se face flacara mica, se acopera vasul si se gateste kormaua 10 minute, sau pana ce carnea, ciupercile si mazarea sunt facute si fragede. Daca folositi mazare proaspata, o puteti adauga la 5 minute dupa ce ati adaugat ciupercile.
Cu 2-3 minute inainte de a opri flacara, se adauga garam masala si se amesteca bine.

Citeste si articolul →   Istoria un pic altfel (2)

Se ia wok-ul de pe foc. Se adauga ceapa verde si se amesteca. Se acopera wok-ul si se lasa sa stea 5-10 minute, ca aromele sa se amestece. Se serveste kormaua calda, garnisita cu fulgi de migdale (eu am mai folosit fasiute de ceapa verde si de ardei iute), alaturi de orez Basmati fiert.

8 comentarii pe “Korma de pui cu ciuperci si ceapa verde

  1. Didi spune:

    o fata pe un site culinar spunea ca a gatit asure de la tine. le-a incurcat. da, nu gasisem aici, dar azi mi-am amintit sa vin sa vad daca ai raspuns ceva. iti multumesc pt link.

    • Radu Popovici spune:

      @Didi: Cred ca m-a confundat. Oricum, din pacate, nu am pe blog destule retete turcesti sau arabesti. Trebuie sa repar chestia asta cat de repede. 🙂

  2. Didi spune:

    Am auzit o barfa cum ca ai avea pe blog (eu asa ii zic, chit ca este site) reteta de Asure. O gasesc eu imediat. Am intrat dupa ea si vad cat de harnic esti si cate ai postat in timpul de cand n-am mai intrat (de cand am gatit pestele in papiota).
    Mare neajuns pentru mine sa nu primesc newsletter-ul 🙁 . Eu la prima ora la cafea, dau drumul la calculator si citesc corespondenta. La newsletere citesc prin selectie, ca nu e timp, dar imi raman titlurile in minte si stiu unde sa caut atunci cand vreau sa prepar. Acum iar am de salvat in bookmarks o gramada 😛

  3. cristi-j spune:

    Nu stiam, ultima data stiam de vreo noua sute si ceva … dar cum de stii tu ? hahaha
    Pe langa numarul lor, daca mentionam si calitatea incontestabila, mai creste nivelul … hahaha . Multumesc de urare, daca mai imi dai motive cred ca se vor mai aduna si altele.

    • Radu Popovici spune:

      @cristi-j: Stiu, fiindca imi spune blogul.
      Daca mai comentezi tot la obiect si documentat, iti voi mai da prilejuri. 🙂

  4. cristi-j spune:

    Nu am nici timp nici putere acum sa trec prin articol (sigur as avea ceva de zis … hahaha) dar pot sa spun repede ca e pacat ca atata lume nici macar nu stie ce pierde. Nu stiu daca gustul e divin dar cu siguranta e pe-aproape.
    Exista multe variante si conteaza daca e iaurt, smantana sau lapte de cocos, eu as fi zis dificultate medie (mai ales prin comparatie cu unele dintre retetele tale recente unde era suficient sa deschizi niste borcane), conteaza ce mai adaugi (acum ai pus ciuperci si mazare), dar in cele din urma e o mancare care merita incercata de toata lumea, e foarte greu sa gasesti pe cineva nemultumit.
    Noroc ca tocmai am mancat pentru ca altfel as fi fost in mare pericol … hahaha

    • Radu Popovici spune:

      @cristi-j: Stii ca esti la comentariul cu nr. 1120 de pe blog? La mai multe! 🙂

      Chestia cu dificultatea este foarte subiectiva. Cred ca acum, dupa ce am trecut prin ultimii ani, mi se par grele extrem de putine retete. Ar trebui, probabil, sa ma raportez la nivelul incepatorului.

      Nu stiu daca kormaua este curry-ul meu preferat (poate ca cele thailandeze sunt inainte; mi se par mai “proaspete” ca gust si aroma decat toate cele indiene), dar… Doamne, cat este de buna. Imi plac in special cele cu iaurt; as pune pe pozitia a doua kormaua cu lapte de cocos. Smantana, daca imi amintesc eu bine, cam este mai mereu in amestec cu iaurtul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.