La "Casa cu Tei"

Am început acest blog în urma cu 4 ani si 4 luni, cam la 2-3 ani dupa ce am început sa ma interesez de gatit si sa trebaluiesc prin bucataria mea de acasa. Pana atunci nu gatisem, practic, nimic, fiindca nu poti spune ca gatesti atunci cand faci doar niste cartofi prajiti sau cateva ochiuri. Doar Dumnezeu mai stie cum le faceam, pe atunci, si pe acelea.

Între timp, îmi place sa cred ca am evoluat mult. Am facut cursuri, am citit enorm de mult, am gatit mult si des, am facut emisiuni TV si evenimente. Am avut sansa sa întalnesc, dar si întelepciunea de a le gasi, aprecia si cultiva, cateva persoane care m-au îndrumat bine si de la care am învatat multe lucruri. Mi-am dat seama ce diferenta uriasa este între a gati acasa cateva portii, pe îndelete si fara vreo preocupare legata de eficienta financiara si organizatorica, si a gati cateva zeci sau sute de portii, sub presiune si încadrandu-te într-un buget fix.

A fi blogger culinar, chiar daca unul bun, este cu totul altceva decat a fi bucatar profesionist. Ştiam asta în teorie de la bun început, dar am realizat mai exact ce înseamna acest lucru mai ales în ultimul an, cand am început sa organizez evenimente cultural-culinare. Am regretat mereu ca, desi sunt (sau asa ma consider eu) bine pregatit la nivel teoretic si am o buna creativitate, nu am o experienta reala, de restaurant. Desigur, am intrat în multe bucatarii profesioniste si am si gatit în cateva dintre ele, dar experienta se capata doar lucrand continuu, 10-12 ore zilnic, timp de cativa ani.

Ma aflu acum într-o etapa în care sunt pe cale sa fac, macar partial, aceasta trecere. Am început sa gatesc la evenimente, alaturi de un excelent profesionist, Costel Clipescu si de cateva zile, în aceeasi onoranta tovarasie, „construim” un restaurant, din postura de consultanti.

Reorganizam bucataria, refacem totalmente meniul si retetarul, rescriem procedurile de lucru si regulile de functionare, reutilam bucataria, antrenam personalul. Acest lucru se întampla la complexul „Casa cu Tei” din Craiova, un loc superb aflat într-un oras frumos.

Punctul forte al complexului constituit din hotel, restaurant si gradina este aceasta din urma. Mare, plina de verdeata si flori, aranjata cu gust, are o frumusete deosebita; ai senzatia ca te afli nu în Craiova, ci undeva în Italia, Spania sau Grecia.
Restaurantul, desi parca un pic cam „rece” pentru gustul meu, este spatios si decorat cu gust, iar camerele hotelului, ca întreaga cladire de altfel, sunt frumoase si cu personalitate. Bucataria este, si ea, spatioasa si destul de bine dotata. Sper ca la terminarea proiectului, punctul forte de la „Casa cu Tei” sa fie echipa de acolo, pe care mi-o doresc unita, competenta si eficienta.

Am început deja lucrul la „Casa cu Tei”, iar în luna iunie voi fi acolo aproape în fiecare zi. Costel Clipescu si cu mine avem mult de lucru, caci totul trebuie reglat din mers. Promit sa organizam la Craiova, pentru cei interesati, si cateva evenimente culinare cu tematica legata de noul meniu. Acesta are tenta mediteraneana si contine preparate simple, dar pline de gust, gatite cu ingrediente de calitate buna, pe care vi le voi dezvalui treptat, caci voi publica si pe blog o mare parte din retetele noastre de la „Casa cu Tei”.

Pentru mine proiectul „Casa cu Tei” este extrem de important. M-am îndragostit de acest loc, am mare încredere în potentialul sau si am ocazia de a lucra alaturi de un adevarat profesionist. Am privilegiul de a învata pe altii, dar de a învata si eu. Sper ca la final sa las în urma un lucru bine facut si sa devin, eu însumi, un profesionist mai bun; îmi place atat de mult ceea ce am început, încat abia astept ca proiectul sa-si continue cursul.
Ţineti-mi pumnii si promit sa va tin la curent cu tot ce se întampla. Deocamdata, maine, va voi prezenta o prima reteta din noul meniu, o salata mediteraneana cu caracatita si masline.


  1. memphis spune:

    Gradina arata superb! Nu iti urez barfta, caci nu ai nevoie. Doar fa ce stii tu sa faci, impreuna cu Costel de care sunt sigur ca este un meserias foarte bun. Tine-ne la curent cu ce se intampla pe acolo!

  2. Cami spune:

    Ma intrebam de ce au trecut atatea zile fara nici o postare. Probabil ca asta era cauza, ca erai foarte ”prins” in munca la noul proiect. Sunt sigur ca entuziasmul si energia cu care te-ai implicat sunt la cote maxime. La fel si interesul cititorilor, daca ne uitam la numarul de comentarii pe care l-a generat aceasta postare.
    Succes!

    • Radu Popovici spune:

      @Cami: Asa este. Am cam „sarit” postarile cateva zile. Nu am avut nici timp si nici mintea directionata catre blog. Multumesc pentru urare, poate faci un drum la Craiova? 🙂

  3. Serban Comanescu spune:

    He, he, Radu, ne vom vedea prin Craiova. Eu acilea locuiesc, de ma mai stii. Şi de nu ma mai stii, tot acilea locuiesc.

    • Radu Popovici spune:

      @Serban: Daca tot in Craiova locuiesti, te astept in iunie pe la „Casa cu Tei”. Berea e rece si in Oltenia. 🙂

  4. Gabriela Berechet spune:

    Radu, ai uitat sa adaugi o calitate, care la tine se amplifica, nu se erodeaza, indiferent de cate greutati intampini: ENTUZIASMUL!
    Iti doresc ca acest proiect, ca si viitoarele, sa-ti ofere satisfactia de a demonstra ca un pasionat cu scoala plus un profesionist rodat este egal succes!
    Bafta!

  5. OWA spune:

    Radu noi iti tine-mi pumnii desi nu cred deloc ca ai nevoie caci pe linag profesionalismul din tine mai esti si pasionat de ceea ce faci, ca atare nu are cum sa iasa prost.
    -Spor la treaba si succes !

  6. Mirela Stanescu spune:

    Alaturi si datorita tie, am evoluat si noi, cititorii tai, foarte mult.
    Succes, sanatate si inspiratie in noua intreprindere.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.