La gatit cu Vita Cook – partea 1

Cum va spuneam acum cateva zile, am început o colaborare cu compania Singer Romania, urmand ca eu sa va prezint, cat de obiectiv pot, aparatura lor electro-casnica de bucatarie.
Vita Cook de la Singer
Vreau sa încep cu un aparat care are, în opinia mea un potential extrem de mare. Este un cuptor cu lampi de halogen si curenti de convectie, numit Vita Cook. Se gaseste pe piata la pretul de 300 lei, pret pe care eu îl consider mic pentru ceea ce stie sa faca.

Pe mine ma cam stiti deja. Mie îmi place sa umblu cu tigaia, cu wok-ul, nu am prea mare aplecare spre aparatele de gatit electrice, pana si de plitele pe care am lucrat pe vremea cand filmam la Brava TV, fugeam ca „stiti voi cine” de tamaie.
Totusi, din cate îmi pot da eu seama, acest Vita Cook este extrem de util pentru anumite categorii de persoane. Dar, mai întai, ce se poate face cu el?
Vita Cook de la Singer
Are o capacitate de 12 litri si o putere de 1400 w. Poate decongela, poate fierbe, poate gati în aburi, poate praji, poate frige si poate coace. Adica face tot ceea ce face un cuptor obisnuit, plus înca alte cateva operatiuni, si toate acestea mai rapid, mai uniform (datorita aerului cald) si mai curat. Foloseste putine grasimi si asigura o pierdere limitata a nutrientilor, ceea ce asigura o mancare sanatoasa.
Este extrem de usor de folosit, permite reglarea facila a timpului si a temperaturii, si ajustarea acestor parametri în timpul functionarii si, în plus, este însotit de cateva accesorii importante: rafturi (grilaj metalic subtire) inferior si superior, care permit asezarea ingredientelor mai departe sau mai aproape de sursa de caldura, aflata în capacul aparatului; mai exista si un inel de prelungire care poate înalta capacul cu vreo 20 de cm, ceea ce permite gatirea si a unui curcan de talie medie; aparatul are si o tigaie, o sita pentru steamer, tepuse pentru frigarui, clesti si un suport foarte practic pentru capac. Toate partile componente sunt detasabile si usor de curatat. Foarte important, permite observarea perfecta a tot ceea ce se întampla în interior, caci vasul este din sticla termorezistenta. Un alt avantaj: fata de cuptoarele cu microunde poate gati si mancarea din vase metalice, sau învelita în folie metalica, si nici nu foloseste sistemul de încalzire al acestora, socotit acum de nutritionisti a fi nesanatos.
Vita Cook de la Singer
Din punct de vedere constructiv nu i-am putut gasi niciun defect vizibil. Pare solid si, daca se respecta instructiunile de folosire, cred ca nu veti avea probleme cu el nici peste 5 ani.
Pare ideal pentru studentii care vor sa-si gateasca în camin, pentru mamele cu copii mici, caci poate gati în absoluta siguranta, rapid si fara sa necesite supraveghere, pentru cei grabiti si care nu au timp sa petreaca mult timp langa aragaz, pentru familiile cu copii, plecate în concediu, care trebuie sa gateasca zilnic si nu au acces la un restaurant sau la vreun aragaz, pentru cei carora li se face foame la serviciu, caci pot prepara ceva rapid si fara sa umple de miros si aburi biroul sau bucataria, pentru cei netalentati la bucatarie, caci gateste practic de unul singur… ca si pentru cei aflati în multe alte situatii, care nu-mi vin acum în minte.
Vita Cook de la Singer
Dupa cum v-ati dat seama este un aparat complex; performantele sale trebuie analizate cu atentie, caci nu vreau sa va recomand ceva în care nu am încredere, sau care nu este testat de mine personal. Ca atare, am început sa gatesc cu el si voi face acest lucru în mai multe reprize, caci vreau sa verific toate facilitatile pe care le ofera. Iata mai jos cateva retete preparate în mare viteza; aparatul mi s-a parut, dupa aceasta prima sedinta, foarte usor de folosit si sunt multumit de ceea ce am obtinut cu el.

Citeste si articolul →   Premii de la Singer

Ciupercute umplute
Am încins Vita Cook timp de 3 minute, la 180 °C. Umplutura este o tocatura din codite de ciuperci, pasta 7AR (7 arome romanesti), putina carne de pui, 1 lingura de brandy si patrunjel tocat. Am pus ciupercile umplute în Vita Cook, pe gratarul cel înalt, adica aproape de sursa de caldura aflata în capac, si le-am gatit 8 minute la 180 °C. Le-am presarat apoi cu cascaval ras si am continuat alte 3-4 minute. Au iesit excelente, rumenite la suprafata, dar suculente în interior .
Vita Cook de la Singer
Vita Cook de la Singer
Piepti de pui condimentati
Am încins Vita Cook timp de 3 minute, la 180 °C. Între timp am despicat pieptii de pui pe orizontala, fara sa-i separ total. I-am uns în interior cu pasta 7AR, i-am „închis” si i-am uns si la suprafata cu putina pasta de condimente. Am folosit gratarul cel mic, departat de sursa de caldura si i-am copt 5 minute pe fiecare parte. I-am transferat pe gratarul cel înalt si am continuat alte 5 minute pe fiecare parte, pana s-au facut si s-au rumenit pe ambele parti. Au iesit perfect: aromati, deliciosi, suculenti, rumeniti si un pic crocanti la suprafata.
Vita Cook de la Singer
Vita Cook de la Singer
Copane de pui la cuptor
Am amestecat într-un castronel boia dulce si iute, sare, piper, usturoi pisat, seminte de chimen pisate si putin patrunjel tocat. Am adaugat ulei de floarea-soarelui si am amestecat pana am obtinut un fel de pasta cu care am uns pulpele, pe ambele parti.
Pentru gatit am procedat identic ca mai sus, cu precizarea ca am marit timpii de gatit cu cateva minute, atat pe gratarul cel mic cat si pe cel înalt. Verificati întepand copanele în partea lor cea mai groasa cu o frigare din dotarea Vita Cook. Daca sucurile care ies sunt incolore, carnea este facuta. Pielea copanelor a iesit crocanta, iar carnea suculenta. Am fost deci multumit si de aceasta reteta.
Vita Cook de la Singer
Vita Cook de la Singer
Creveti fripti
Am gatit si cativa creveti, simplu, doar putin cu putina sare, si i-am folosit apoi ca sa prepar o salata. Bineînteles, cuptorul Vita Cook a fost încins 3 minute la 180 °C, iar crevetii au avut nevoie de doar 5 minute ca sa fie gatiti. Au iesit suculenti si fragezi, cu o culoare frumoasa, adica exact ceea ce aveam eu nevoie.
Vita Cook de la Singer
Cartofi la cuptor
Am curatat si taiat cartofii bucatele. I-am fiert cateva minute (cat sa fie pe trei sferturi facuti) pe aragaz, si i-am scurs bine. Am încins Vita Cook timp de 3 minute, la 180 °C. Am asezat cartofii pe tigaia din dotarea Vita Cook, i-am stropit cu putin ulei de masline si i-am condimentat. Eu am folosit pudra 7AR, dar puteti utiliza curry, garam masala, 5 arome chinezesti sau orice alt amestec preferati. Am amestecat bine cartofii, ca sa se acopere uniform cu ulei si condimente. I-am rumenit apoi pe raftul superior, la 200 °C, timp de 10 minute, pana ce au început sa se rumeneasca la muchii. În acest rastimp am ridicat capacul si i-am amestecat cu grija de 2-3 ori, ca sa se rumeneasca uniform.
Vita Cook de la Singer
Vita Cook de la Singer
Toate acestea mi-au luat cam 1 ora si jumatate si am fost extrem de multumit de cum au decurs lucrurile, mai ales ca era pentru mine prima oara cand încercam „utilajul”. Oricum, îmi dau seama ca nu i-am explorat decat o foarte mica parte din posibilitati, dar voi reveni de cateva ori cu retete diferite. Pana acum, la acest prim test, VitaCook s-a comportat excelent.

Citeste si articolul →   Un pic de orez parboiled

In aceeasi serie de articole:
La gatit cu Vita Cook – partea 2


  1. Mariana spune:

    Ce noroc pe mine. Chiar azi ma gandeam cat de bun ar fi un astfel de aparat si cine ar putea sa imi spuna. Uite ca am gasit si nu de la oricine, chiar de la un specialist in ale bucatariei. Daca pana acum era sceptica, deja sunt pentru si o sa caut o oferta cat mai buna ca sa il achizitionez, dar pana atunci am sa fiu cu ochii pe urmatoarele ,,teste” pe care aveti amabilitatea sa le faceti si sa ni le impartasiti, desi nu am prea mari sperante, dat fiind ca articolul este postat in 2010. Oricum pentru mine a fost suficient si atat.
    Felicitari si spor la gatit !

    • Radu Popovici spune:

      @Mariana: Vita Cook este OK pentru cei care nu vor sa se complice prea mult sau care au aragaz cu butelie. Cum ati remarcat, articolul este deja vechi, asa ca alte teste nu voi mai face cu acest cuptor.
      L-am vazut recent la 185 lei, parca in Cora; este un pret foarte bun.

  2. luana spune:

    Pare cuptorul perfect!!! Intrebarea este cat consuma….la energie electrica ma refer, bineinteles!
    Stau la casa, pt apa folosesc hidrofor, centrala, tv-urile,aspiratorul, combina figorifica, pc-ul, laptop-ul…bla,bla,bla….am o factura la curent de ma ustura sufletul!
    Deci ma intereseaza daca merita si din acest punct de vedere! In rest m-ati convins! Multumesc.

    • Radu Popovici spune:

      @luana: Nu consuma decat atunci cand se aprind lampile cu halogen, caci are un termostat care mentine temperatura constanta. Nu stiu chiar exact, depinde si de ce gatiti, caci consuma mai mult cuc at temperatura este mai ridicata, dar as zice in medie vreo 700 w pe ora de functionare.

  3. Irina spune:

    Painea poate fi coapta in acest cuptor? La cuptorul conventional cu gaze iese coaja groasa si tare si ma gandeam ca vita cook ar putea inlocui cu succes un cuptor electric de care nu dispun.

    • Radu Popovici spune:

      @Irina: Da. Trebuie insa tinut seama de apropierea de sursa de caldura si de temperatura la care este setat aparatul. Trebuie putin experimentat ca sa gasesti combinatia optima de temperatura si distanta fata de sursa termica.

  4. ghita spune:

    Buna seara domnule Radu (la mine e seara acum) sunt pe cale sa achizitionez acest cuptor care pare „perfect pentru mine” dar ma intereseaza un sungul lucru daca alimentele oricare ar fii ele gatite la acest cuptor isi pastreaza valorile nutritive. din motive de sanatate nu-mi mai permit sa gatesc alimentele in uleiuri sau grasimi. cuptorul asta ma intereseaza… pentru cata reclama s-a facut la el 🙂 .

    • Radu Popovici spune:

      @ghita: Exista acest site care are exemple de retete filmate, cu vitacook. Se poate gati fara grasimi, sau cu foarte putine grasimi, dupa cum puteti vedea in filmuletele de acolo.

    • Radu Popovici spune:

      @Diana: Dupa ce te obisnuiesti putin cu aparatul, iti vei inventa propriile retete. Pana la urma este similar unui cuptor cu grill. 🙂

  5. Corina spune:

    Excelenta prezentare, si mise pare si onesta.
    Singura mea problema este daca se gasesc vase de schimb.Faptul ca acel corp e din sticla ma face sa ma intreb daca o pot inlocui, in caz ca sunt neindemanatica.

    • Radu Popovici spune:

      @Corina: Vasul are pereti grosi de 1 cm, sticla termorezistenta. Sunt convins insa ca exista piese de schimb. Pe mine m-ar ingrijora mai mult lampile cu halogen, care sunt sursa termica. Ma voi interesa la SInger si voi reveni cu raspunsuri.

  6. alison spune:

    radu,multumim de prezentarea aparatului,complex si cu valente multiple,mobil(ceea ce-i f. important pentru cei cu copii mici ,cum sunt eu,deci il pot lua si pe virf de munte cu mine sa-i pot oferi juniorului o masa sanatoasa!),un pret modic,iar bucatele tale preparate in el sunt foarte convingatoare!

    • Radu Popovici spune:

      @alison: Aparatul poate face mult mai multe decat am reusit eu intr-o singura „sedinta”. In ce priveste mobilitatea, este adevarat ca il poti lua si in varf de munte, dar cu conditia sa ai o sursa de curent electric. 🙂

  7. Claudia spune:

    Foarte interesant articolul, imi pare util aparatul mai ales pt studentii din camin, geniala idee, chiar zilele trecute le plangeam de mila, oare ei ce pot manca inafara de sandwichiuri si mancare de cantina.

  8. Laura Pricop spune:

    Foarte interesant si tentant! Mi s-ar potrivi perfect acest cuptor! Nu suntem in fonduri chiar acum, dar il pot lua intr-o saptamana sau doua. Poate pana atunci mai postezi niste retete cu el?

  9. toni spune:

    Sora mea are ceva asemanator, dar nu cred ca de la Singer. Este foarte multumita de aparat si au trecut deja vreo 2 ani de cand il foloseste. Este normal sa vrei sa gatesti cateva serii de retete cu el inainte de a-l recomanda.
    Spuneai ca are si steamer. Ai apucat sa-l incerci?

  10. doru spune:

    eu sunt cam reticent cand mi se „recomanda” vreo ustensila pe bloguri . am senzatia ca este de fapt o reclama platita dar mi se ascunde faptul ca sa fiu pacalit . asa sunt eu mai banuitor .imi place ca tu ai spus din capul locului cum sta tarasenia si nici nu te-ai avintat sa recomanzi aparatul fara sa-l testezi de mai multe ori . este un mod corect de apreciat si cei de la singer par a fi oameni onesti daca au acceptat o astfel de colaborare .
    vita cook pare a fi interesant, eu sunt singur cu doi copii si cred ca m-ar ajuta mult fiindca nu am mereu chef si timp de gatit . o sa urmaresc si restul articolelor si astept concluzia ta finala.

  11. Adrian Stefan spune:

    M-ar interesa foarte mult un astfel de cuptor, mai ales daca ziceti ca este bun. Pretul este si el accesibil. Stiti cumva si unde se comercializeaza?

  12. simina spune:

    Radu, ma bucur pentru tine ca ai gasit aceasta colaborare. O meriti, caci iti faci treaba cu pasiune si seriozitate.
    Imi place vita Cook, cel putin pana acum. Imi place cum arata, imi plac accesoriile, imi place pretul si imi place ce ai gatit cu el. Ciupercutele si pieptii de pui ma fac sa salivez 🙂 As avea o gramada de intrebari, dar prefer sa astept inca 1-2 articole despre Vita Cook ca sa ma lamuresc mai bine cu facilitatile sale.

    • Radu Popovici spune:

      @simina: Inca mai am si eu o gramada de nelamuriri cu el, caci mai sunt inca atatea lucruri de incercat. Am in cap inca cel putin 20 de retete pe care as vrea sa le testez. Ce ma uimeste este pretul foarte bun; la banii astia iei un jaf de cuptor cu microunde. 🙂

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.