Cum vă spuneam acum câteva zile, am început o colaborare cu compania Singer Romania, urmând ca eu să vă prezint, cât de obiectiv pot, aparatura lor electro-casnică de bucătărie.
Vita Cook de la Singer
Vreau să încep cu un aparat care are, în opinia mea un potenţial extrem de mare. Este un cuptor cu lămpi de halogen şi curenţi de convecţie, numit Vita Cook. Se găseşte pe piaţă la preţul de 300 lei, preţ pe care eu îl consider mic pentru ceea ce ştie să facă.

Pe mine mă cam ştiţi deja. Mie îmi place să umblu cu tigaia, cu wok-ul, nu am prea mare aplecare spre aparatele de gătit electrice, până şi de plitele pe care am lucrat pe vremea când filmam la Brava TV, fugeam ca „ştiţi voi cine” de tămâie.
Totuşi, din câte îmi pot da eu seama, acest Vita Cook este extrem de util pentru anumite categorii de persoane. Dar, mai întâi, ce se poate face cu el?
Vita Cook de la Singer
Are o capacitate de 12 litri şi o putere de 1400 w. Poate decongela, poate fierbe, poate găti în aburi, poate prăji, poate frige şi poate coace. Adică face tot ceea ce face un cuptor obişnuit, plus încă alte câteva operaţiuni, şi toate acestea mai rapid, mai uniform (datorită aerului cald) şi mai curat. Foloseşte puţine grăsimi şi asigură o pierdere limitată a nutrienţilor, ceea ce asigură o mâncare sănătoasă.
Este extrem de uşor de folosit, permite reglarea facilă a timpului şi a temperaturii, şi ajustarea acestor parametri în timpul funcţionării şi, în plus, este însoţit de câteva accesorii importante: rafturi (grilaj metalic subţire) inferior şi superior, care permit aşezarea ingredientelor mai departe sau mai aproape de sursa de caldură, aflată în capacul aparatului; mai există şi un inel de prelungire care poate înălţa capacul cu vreo 20 de cm, ceea ce permite gătirea şi a unui curcan de talie medie; aparatul are şi o tigaie, o sită pentru steamer, ţepuşe pentru frigărui, cleşti şi un suport foarte practic pentru capac. Toate părţile componente sunt detaşabile şi uşor de curăţat. Foarte important, permite observarea perfectă a tot ceea ce se întâmplă în interior, căci vasul este din sticlă termorezistentă. Un alt avantaj: faţă de cuptoarele cu microunde poate găti şi mâncarea din vase metalice, sau învelită în folie metalică, şi nici nu foloseşte sistemul de încălzire al acestora, socotit acum de nutriţionişti a fi nesănătos.
Vita Cook de la Singer
Din punct de vedere constructiv nu i-am putut găsi niciun defect vizibil. Pare solid şi, dacă se respectă instrucţiunile de folosire, cred că nu veţi avea probleme cu el nici peste 5 ani.
Pare ideal pentru studenţii care vor să-şi gătească în cămin, pentru mamele cu copii mici, căci poate găti în absolută siguranţă, rapid şi fără să necesite supraveghere, pentru cei grăbiţi şi care nu au timp să petreacă mult timp lângă aragaz, pentru familiile cu copii, plecate în concediu, care trebuie să gătească zilnic şi nu au acces la un restaurant sau la vreun aragaz, pentru cei cărora li se face foame la serviciu, căci pot prepara ceva rapid şi fără să umple de miros şi aburi biroul sau bucătăria, pentru cei netalentaţi lă bucătărie, căci găteşte practic de unul singur… ca şi pentru cei aflaţi în multe alte situaţii, care nu-mi vin acum în minte.
Vita Cook de la Singer
După cum v-aţi dat seama este un aparat complex; performanţele sale trebuie analizate cu atenţie, căci nu vreau să vă recomand ceva în care nu am încredere, sau care nu este testat de mine personal. Ca atare, am început să gătesc cu el şi voi face acest lucru în mai multe reprize, căci vreau să verific toate facilităţile pe care le oferă. Iată mai jos câteva reţete preparate în mare viteză; aparatul mi s-a părut, după această primă şedinţă, foarte uşor de folosit şi sunt mulţumit de ceea ce am obţinut cu el.

Ciupercuţe umplute
Am încins Vita Cook timp de 3 minute, la 180 °C. Umplutura este o tocătură din codiţe de ciuperci, pastă 7AR (7 arome româneşti), puţină carne de pui, 1 lingură de brandy şi pătrunjel tocat. Am pus ciupercile umplute în Vita Cook, pe grătarul cel înalt, adică aproape de sursa de căldură aflată în capac, şi le-am gătit 8 minute la 180 °C. Le-am presărat apoi cu caşcaval ras şi am continuat alte 3-4 minute. Au ieşit excelente, rumenite la suprafaţă, dar suculente în interior .
Vita Cook de la Singer
Vita Cook de la Singer
Piepţi de pui condimentaţi
Am încins Vita Cook timp de 3 minute, la 180 °C. Între timp am despicat piepţii de pui pe orizontală, fără să-i separ total. I-am uns în interior cu pastă 7AR, i-am „închis” şi i-am uns şi la suprafaţă cu puţină pastă de condimente. Am folosit grătarul cel mic, depărtat de sursa de căldură şi i-am copt 5 minute pe fiecare parte. I-am transferat pe grătarul cel înalt şi am continuat alte 5 minute pe fiecare parte, până s-au făcut şi s-au rumenit pe ambele părţi. Au ieşit perfect: aromaţi, delicioşi, suculenţi, rumeniţi şi un pic crocanţi la suprafaţă.
Vita Cook de la Singer
Vita Cook de la Singer
Copane de pui la cuptor
Am amestecat într-un castronel boia dulce şi iute, sare, piper, usturoi pisat, seminţe de chimen pisate şi puţin pătrunjel tocat. Am adăugat ulei de floarea-soarelui şi am amestecat până am obţinut un fel de pastă cu care am uns pulpele, pe ambele părţi.
Pentru gătit am procedat identic ca mai sus, cu precizarea că am mărit timpii de gătit cu câteva minute, atât pe grătarul cel mic cât şi pe cel înalt. Verificaţi înţepând copanele în partea lor cea mai groasă cu o frigare din dotarea Vita Cook. Dacă sucurile care ies sunt incolore, carnea este făcută. Pielea copanelor a ieşit crocantă, iar carnea suculentă. Am fost deci mulţumit şi de această reţetă.
Vita Cook de la Singer
Vita Cook de la Singer
Creveţi fripţi
Am gătit şi câţiva creveţi, simplu, doar puţin cu puţină sare, şi i-am folosit apoi ca să prepar o salată. Bineînţeles, cuptorul Vita Cook a fost încins 3 minute la 180 °C, iar creveţii au avut nevoie de doar 5 minute ca să fie gătiţi. Au ieşit suculenţi şi fragezi, cu o culoare frumoasă, adică exact ceea ce aveam eu nevoie.
Vita Cook de la Singer
Cartofi la cuptor
Am curăţat şi tăiat cartofii bucăţele. I-am fiert câteva minute (cât să fie pe trei sferturi făcuţi) pe aragaz, şi i-am scurs bine. Am încins Vita Cook timp de 3 minute, la 180 °C. Am aşezat cartofii pe tigaia din dotarea Vita Cook, i-am stropit cu puţin ulei de măsline şi i-am condimentat. Eu am folosit pudră 7AR, dar puteţi utiliza curry, garam masala, 5 arome chinezeşti sau orice alt amestec preferaţi. Am amestecat bine cartofii, ca să se acopere uniform cu ulei şi condimente. I-am rumenit apoi pe raftul superior, la 200 °C, timp de 10 minute, până ce au început să se rumenească la muchii. În acest răstimp am ridicat capacul şi i-am amestecat cu grijă de 2-3 ori, ca să se rumenească uniform.
Vita Cook de la Singer
Vita Cook de la Singer
Toate acestea mi-au luat cam 1 oră şi jumătate şi am fost extrem de mulţumit de cum au decurs lucrurile, mai ales că era pentru mine prima oară când încercam „utilajul”. Oricum, îmi dau seama că nu i-am explorat decât o foarte mică parte din posibilităţi, dar voi reveni de câteva ori cu reţete diferite. Până acum, la acest prim test, VitaCook s-a comportat excelent.

In aceeasi serie de articole:
La gatit cu Vita Cook – partea 2