Fritatta
Continua seria experimentelor cu Vita Cook, cuptorul cu halogen si convectie propus pietei romanesti de compania Singer Romania. Iata deci o alta reteta foarte simpla, care se poate prepara rapid, fara mare bataie de cap, caci cuptorul este usor manevrabil, iar ingredientele sunt la indemana oricui.
Confundata adesea cu omleta (care este, de fapt, un fel de clatita impaturita sau rulata peste o umplutura), fritatta este buna ruda cu tortilla spaniola. La fritatta, ingredientele “de umplutura” sunt incorporate direct in ouale batute, iar preparatul este desavarsit la cuptor, ca sa capete o crusta rumenita.
Ingrediente:
3-4 oua batute cu sare, piper si 1 lingurita de mustar
50 g carnat (crud-afumat), taiat feliute
50 g cascaval, taiat cubulete
2 cepe verzi, tocate separat
sare si piper
Instructiuni:
Asaza tigaia pe raftul superior si incinge Vita Cook 5-10 minute la 180 °C.
Pune feliutele de carnat pe tava si prajeste-le, fara ulei, 3 minute, pana se rumenesc.
Unge tava uniform cu grasimea lasata de carnati.
Adauga la oua cascavalul si partea alba de la ceapa verde si toarna mixtura peste carnati. Intinde-o uniform si gateste-o 5 minute, pana se incheaga si se rumeneste putin.
Presara fritatta cu frunzele tocate de la ceapa verde si serveste-o.
Sfaturi:
Mai intai un sfat general, care nu are legatura directa cu aceasta reteta. Nu incercati sa gatiti asa cum ati face cu un cuptor obisnuit. Vita Cook are o altfel de sursa termica si trebuie sa va adaptati putin la caracteristicile ei.
Vita Cook este un cuptor transparent, care va permite observarea perfecta a ceea ce se petrece in interior. Reactionati modificant timpul si temperatura ori de cate ori simtiti ca ceva poate fi in neregula. De asemenea, amintiti-va ca puteti oricand departa alimentele de sursa de caldura folosind inelul de prelungire. Iarasi, puteti “imblanzi” actiunea termica acoperind alimentele ceu folie metalica.
Tavita trebuie sa fie foarte curata si unsa cu grija, uniform, cu grasimea lasata de carnati: altfel, fritatta are tendinta sa se lipeasca de tavita, facand un pic dificila pastrarea aspectului atunci cand se portioneaza fritatta.
Puteti folosi si 5-6 oua; tavita se umple mai bine, dar aveti nevoie de 1-2 minute in plus la gatit, caci stratul de ou este mai gros.
Puteti “umple” fritatta si cu alte ingrediente: inele de ceapa, rondele de cartofi, mazare, cubulete de legume diferite, ciuperci tocate, bacon tocat etc. Bineinteles, legumele se gatesc mai intai in “pachetele”, ca in acest exemplu, iar ciupercile si baconul se gatesc asemenator carnatilor.
FAQ:
Pretul unui Vita Cook este intre 249 si 299 lei (functie de magazin) si se gaseste in toate supermarketurile si in retele de magazine ca Flanco, Altex, Domo, Media Galaxy etc.
Poate lucra cu vase metalice, ceramice, sticla termorezistenta, vase de pamant etc.
Consumul aparatului este 1,4 kw/ora. Vita Cook are insa termostat, iar sursa de caldura nu functioneaza continuu. Odata ce a fost atinsa temperatura fixata pe termometru, lampile cu halogen se sting. Ca estimare, as zice ca in decursul unei ore de gatit continuu sursa de caldura functioneaza doar 60% din timp, consumul reducandu-se in consecinta. Costul orar, din cate am putut afla, nu depaseste 1 leu.
In curand Vita Cook va avea un site separat unde toate acestea vor fi explicate in detaliu si unde va vor fi puse la dispozitie adrese, telefoane, adrese de e-mail pentru a fi facilitat contactul cu firma producatoare.
Pot sa bag in Vita cook si cratita emaila acoperita cu capac ?
@auras: Da. Se poate folosi orice vas termorezistent.
Am primit si eu astazi cadou un astfel de cuptor. Retetele dumneavoasta imi vor fi de mare folos. Multumesc pentru efortul de a le filma si posta! 🙂
Ma intreb daca voi putea face oua ochiuri in el cu o cantitate redusa de ulei.
foarte interesant acest aspect !am intes totusi ca aparatul are si propriul vas .
@pansy: Are vasul mare, de sticla, in care se petrece “actiunea”. Mai are o sita si o tavita. pentru detalii aici.
adica trebuie sa ai vase de care zici,de diametru corespunzator capacului?sau e vorba de altfel de folosire.care e diametrul capacului,in cazul raspunsului afirmativ la prima intrebare ?
@pansy: Trebuie sa ai vase de dimensiune potrivita. Aparatul vine doar cu o tavita si cu o sita, plus doua grilaje metalice (rafturile inferior si superior). Diametrul este, cred, 30-35 cm, dar o sa il masor ca sa-ti spun exact. In orice caz, am cratita, caserola de pamant ars, vas de Jena, castroane ceramice, chiar si un vas roman care intra in aparat, asa ca este probabil ceva mai mare decat una dintre dimensiunile standard.
ce inseamna asta :Poate lucra cu vase metalice, ceramice, sticla termorezistenta, vase de pamant etc.
i-ai facut atata reclama si bag seama ca a inceput sa-ti placa .
@pansy: Inseamna exact ce am spus: poate lucra cu vase din toate aceste materiale. Nu i-as face reclama daca nu mi-ar placea cu adevarat.
Interesanta denumirea asta fritatta..de multe ori si eu fac asa dar tot omleta (paparaie) ii spun.
Interesanta “scula”asta Vita Cook…vad ca face treaba buna. Pacat ca mai am spatiu in bucatarie de atatea aparate.
A..si filmul super!!! Imi place ca e scurt si esenta e spusa intr-un minut si ceva. Felicitari .
O saptamana usoara va doresc!
@Bianca: Multumesc pentru urare. Si dvs. la fel! 🙂
si fritatta si tortilla imi par doua idei exceptionale de aplicat la acest cuptor,merci mult de “revelatie”!
@alison: Chiar ies bine, sa stii. Cum ziceam si in text, trebuie doar sa te adaptezi putin conditiilor.