La gatit cu Vita Cook – partea 6

Peste cu curry
Peste cu curry, gatit la Vita Cook
Iata o noua reteta gatita cu Vita Cook, un cuptor a carui sursa termica sunt lampile cu halogen, iar distribuirea temperaturii si pastrarea si recircularea umiditatii eliberate de alimente se realizeaza cu ajutorul curentilor de convectie generati de un ventilator.

Peste cu curry, gatit la Vita Cook
Ingrediente:
1 file de peste (pangasius, cod etc.), fara piele, circa 200 g
4 lingurite de suc de lamaie
1/2 lingurita de curry
1 lingurita de mustar
1 lingurita de zahar
1/2 lingura de suc de lamaie
1 catel de usturoi, tocat marunt
3 linguri de ulei de masline extra virgin
sare
piper negru, proaspat macinat
frunze mixte de salata

Post by Radu Popovici.

Instructiuni:
Introdu in Vita Cook raftul superior. Asaza deasupra tigaia.
Incinge aparatul la 180 °C, timp de 5 minute.

Unge pestele cu ulei, sareaza si pipereaza. Presara deasupra curry si usturoi tocat. Taie fileul in jumatate.
Unge tigaia cu putin ulei.
Asaza pestele in tigaie si gateste-l 2 minute, la 180° C.

Intoarce bucatile de peste, unge-le cu putin ulei, sareaza, pipereaza, presara deasupra curry si usturoi. Gateste 2 minute, la 180 °C.

Intre timp prepara un sos amestecand intr-un castron mustarul cu sare, zahar, suc de lamaie si piper.
Serveste pestele stropit cu sos, alaturi de o salata din frunze tinere de spanac

Sfaturi:
Nu incercati sa gatiti asa cum ati face cu un cuptor obisnuit. Vita Cook are o altfel de sursa termica si trebuie sa va adaptati putin la caracteristicile sale.

Concluzii partiale:
Am gatit deja vreo 25-30 de retete cu Vita Cook, folosindu-l in fel si chip, si cred acum ca pot pune in evidenta partule sale bune si mai putin bune.
In opinia mea Vita Cook nu este un aparat ideal, caci nu poate gati absolut orice; pe de alta parte, ce aparat poate face acest lucru? Vita Cook este insa extrem de util in anumite conditii si ofera neasteptat de mult pentru pretul sau. De fapt, aceasta este concluzia cea mai importanta: nu este perfect, dar isi merita banii.

Parti bune si foarte bune:
Tine loc de cuptor, grill, friteuza, tigaie, steamer si cuptor cu microunde. Poate praji, rumeni, coace, frige, incalzi si decongela. Poate gati o multime de preparate, de la fripturi la tarte, sufleuri si budinci.

Gateste fara sa usuce alimentele, caci pastreaza umezeala in interiorul vasului si o recircula datorita ventilatorului situat in capac.

Vita Cook este transparent, lucru care permite observarea perfecta a ceea ce se petrece in interior. Puteti reactiona modificand timpul si temperatura ori de cate ori simtiti ca ceva poate fi in neregula.

Se poate gati in el folosind vase metalice, ceramice, sticla termorezistenta, vase de pamant etc.

Se poate varia distanta fata de sursa de caldura folosind rafturile (grilajele) metalice si inelul de prelungire. Se poate, de asemenea, “imblanzi” actiunea termica acoperind alimentele cu folie metalica.

Nu murdareste in jur, nu lasa miros, nu face fum, ocupa loc putin si este comod de folosit.

Este un aparat sigur. Chiar cand este bine incins, vasul nu este atat de fierbinte incat sa provoace arsuri la o atingere superficiala.

Are termostat, ceea ce reduce considerabil consumul de curent.

Este un aparat care gateste sanatos, avand nevoie de putine grasimi. De asemenea, nu vine cu inconvenientele aparatului cu microunde (distrugerea calitatii nutritive ale alimentelor si improscarea cutiei interioare cu reziduuri de la alimente – pete de sos, bucati de alimente improscate, stropi de grasime etc.).

Parti mai putin bune:
Este un aparat cu un comportament oarecum diferit de cel al unui cuprot clasic. Nu stii intotdeauna cum se comporta; este nevoie, deci, de abordari prudente si de incercari. Dupa cateva retete insa, cam stii la ce sa te astepti, mai males dupa ce inveti sa jonglezi cu rafturile si capacul de prelungire, in speta cu distanta dintr sursa de caldura si alimente.

Vasul de sticla este mare si incapator, dar destul de greu de manuit. Nu se murdareste prea usor, dar se spala relativ greu din cauza dimensiunilor si a greutatii.

Tavita are un strat aderent relativ fragil. Aveti grija cu ce spatula amestecati, ca sa nu o zgariati.

Am simtit nevoia si a unui alt fel de vas, cu pereti mai inalti.

FAQ:
Site-ul vitacook.ro este de catva zile operational. Acolo puteti gasi nu doar toate amanuntele tehnice si cele legate de distributie si garantie, dar si mai multe retete si video-retete puse la dispozitie de producator.

Pretul unui Vita Cook este intre 249 si 299 lei (functie de magazin) si se gaseste in toate supermarketurile si in retele de magazine ca Flanco, Altex, Domo, Media Galaxy etc.

Consumul aparatului este 1,4 kw/ora. Vita Cook are insa termostat, iar sursa de caldura nu functioneaza continuu. Odata ce a fost atinsa temperatura fixata pe termometru, lampile cu halogen se sting. Ca estimare, as zice ca in decursul unei ore de gatit continuu sursa de caldura functioneaza doar 60% din timp, consumul reducandu-se in consecinta. Costul orar, din cate am putut afla, nu depaseste 1 leu.

Citeste si articolul →   Sarbatori fericite tuturor!

Un comentariu pe “La gatit cu Vita Cook – partea 6

  1. ConstantinV spune:

    In primul articol ati spus ca aparatul poate fierbe in aburi. Ati preparat astfel? Ma intereseaza cum sta problema cu depunerile de calcar.

    • Radu Popovici spune:

      @ConstantinV: Nu prea va inteleg. Ce depuneri de calcar?
      Apoi, articolul este vechi de cativa ani. Nici macar nu stiu daca Vita Cook se mai aduce pe piata noastra.

  2. MARIA spune:

    Mi s-a ars rezistenta cu halogen. Imi pare atat de rau | Poate sa-mi spuna cineva de unde pot cumpara o alta lampa? Sau unde gasesc un service pentru un astfel de aparat.

  3. Serandco spune:

    Eu am avut acest cuptor iar dupa un an s-a spart rezistenta cu halogen si nu a mai putut fi reparat. Fiind in garantie mi-am luat banii inapoi pe el

    • Radu Popovici spune:

      @Serandco: Ghinion, presupun. Eu il am deja de 18 luni si inca functioneaza bine. Si am avut perioade cand l-am folosit intens, in deplasari.

  4. Nora spune:

    Ma intreb cum se comporta la o tocana, de exemplu. Din cate inteleg, apa nu fierbe in vitacook; din asta (si din lipsa exemplelor de pe net), deduc ca mancarurile cu sos, gen tocana, nu ar fi potrivite pentru aparatul asta.

    Nu am cuptor si nici loc pentru unul, prin urmare am jinduit mult timp la un minicuptor electric (pana cand n-am mai gasit), asa ca m-am reorientat catre cuptoarele acestea cu halogen si imi voi cumpara cu siguranta unul. Mie mi-ar servi mai mult pentru deserturi & patiserie – carnurile si legumele se fac oricum suficient de bine & fara ulei intr-o tigaie de teflon – insa ma gandeam daca m-ar ajuta si la o tocana gen boeuf bourguignon care trebuie sa stea la nesfarsit la foc mic, in cuptor. Probabil ca la asta nu ma va ajuta, insa in rest pare exact ceea ce imi trebuie. Singura mea obiectie e ca arata extrem de urat, e o dihanie mare si rotunda ca un OZN care va arata teribil in bucataria mea! :)) Ma intreb de ce nu l-au facut cubic, dar poate ca are de-a face cu distributia uniforma a caldurii in interior..

    • Radu Popovici spune:

      @Nora: Nu am facut probe, dar as zice ca in VitaCookse poate gati si tocana, desi poate ca ar dura mai mult. Apa nu trebuie sa clocoteasca, ci sa fie sub punctul de clocot, pe la 90-95 °C. Nu stiu exact ce temperatura poate atinge apa in VitaCook, dar o tocana se poate gati si la temperaturi mai mici, desi, desigur, ar avea nevoie de mai mult timp.

  5. justitiar spune:

    Am luat ieri cuptor VitaCook si am facut cartofi prajiti. Vreo 3 cartofi potriviti taiati normal (nici mari, nici subtiri). Am setat cuptoru conform retetei furnizate la 250 grade si 6 min pentru incalzit cuptorul. Apoi am setat temp. la 200 grade si 10 minute. SI am asteptat 🙂 Rezultatul? O MARE TEAPA :)) Mai bine ii prajeam dracu in tigaie. SImplu si eficient. O laie :))) Serios vorbind acum, i-am mai lasat inca 15 min ca sa se faca bine. Deci 3 cartofi amarati, taiati potrivit, se coc in 25 minute 🙂 Pai ce afacere am facut? Si gustul e diferit. Lumea nu zice asta… Ies crocanti la suprafata daca ii dai cu putin ulei si moi la interior intradevar. Dar gustul… departe de a fi pe placul unuia care mananca de la McDonalds, sau din friteusa sau tigaie. Sunt …. seci

    • Radu Popovici spune:

      @justitiar: Imi pare rau ca ce ati gatit cu VitaCook nu este pe gustul unuia care mananca la Mc Donalds. Inteleg ca acei cartofi au iesit crocanti la suprafata si moi la interior. Si cum ati fi vrut sa iasa? Stiti pe lumea asta vreun cuptor care sa faca cartofii ca in friteuza? Stiti vreun alt cuptor la care cartofii sa iasa corect gatiti in mai putin de 25 de minute?
      Eu zic ca VitaCook este foarte bun la pretul sau, dar ca dvs. nu stiti, poate, ce ati cumparat. Incercati sa faceti la friteuza o tocana, sau un pui la cuptor. Va va dezamagi in mod sigur.

    • Radu Popovici spune:

      @Paul: Eu personal nu stiu nimic despre vreun pericol asociat lampilor cu halogen. Dar nu sunt atotstiutor. Sunt sigur ca undeva in lume cineva se crispeaza deja pe tema asta. Chiar daca nu exista un pericol real, el trebuie inventat, ca sa fim tinuti in priza si sa ni se dea motiv de panica. Daca stam linistiti si avem timp de gandire, dauneaza altora.
      Revenind la partile mai putin bune de la Vita Cook, tavitele sunt cam fragile; asta nu tine de obisnuinta cu el. Nici vasul prea greu, dar aici chiar este vorba despre un compromis intre capacitate si rezistenta fata de dimensiune si grosime.
      Sa ne nintelegem, eu nu vreau sa critic aparatul aiurea, mie chiar imi este simpatic. Dar incerc sa fiu obiectiv si sa va pun in tema. Nu vreau ca cineva sa-l cumpere fara sa stie despre ce este vorba.

  6. Sylvia spune:

    Radu exact asta ar fi concluzia :)))) nimic nu e sanatos, culmea ca eu pe toti vegetarienii pe care ii stiu sunt sub indicele ponderal normal si cu pb de sanatate deci pun arma jos 🙂 . Acum serios vorbind cred ca trebuie gasit echilibrul intre alimente si modul de a le prepara, cate putin din toate.

    • Radu Popovici spune:

      @Sylvia: Asta tot zic si eu. Echilibru in toate cele; un pic din toate, dar fara exagerare. Revenind la Vita Cook, din cate fizica si chimie imi mai amintesc eu, la prima vedere mi se pare mai sigur decat un gratar, grill sau cuptor. Dar nu poti sa stii niciodata. Deocamdat, si actul de a respira este nesanatos in multe locuri, daramite acela de a manca. 🙂

  7. Sylvia spune:

    Nu stiu de ce dar am retineri mereu in a adopta alte aparate pentru gatit decat cele traditionale, exact pe motivul ca nu stiu exact care este influenta microundelor sau a lampii cu halogem asupra moleculelor si particulelor din carne si legume. Eu mi-am achizitionat de curand un nou cuptor cu microunde performant cu gril si caldura cu ventilatie 🙂 sa-i mai dau o sansa pentru ca sincer cel vechi m-a dezamagit complet la capitolul tentative de gatit.

    • Radu Popovici spune:

      @Sylvia: pai ti-ai luat ceva despre care se stie deja ca nu este sanatos. In ce priveste lampa cu halogen, acesta este inchis intr-un tub de sticla ermetic. In acest tub maia este si rezistanta electrica, iar halogenul actioneaza doar vca mediu inert in jurul acestei rezistentew. Pana la urma, alimentul este mai izolat de sursa de caldura decat ar fi intr-un cuptor obisnuit. Si acolo este un grill, adica o rezostanta electric. Nu mai zic de gazul care arde, iese fum, iar aacesta este precis format din ceva compusi nasoi. la fel este si fumul de la gartar etc. Nimic nu este sanatos, de fapt.

  8. Claudia spune:

    Totusi lampile cu halogen sunt sigure pt sanatate? cam toate inventiile pt bucatarie au efecte adverse (ex teflonul, microundele, etc). Nu se cunoaste la inceput efectul, ci dupa timp indelungat ce presupune studii.

  9. Ada spune:

    nu mai stau sa curat cuptorul cu microunde toata ziua-buna ziua, acopar ce am de incalzit si stiu ca sare cu hartie pergament sau cu o alta farfurie, comoditatea nascoceste diferite trucuri 🙂 da’ de gatit am stiut de la inceput ca nu e pt. asa ceva, cu toate ca am auzit pe multi spunand ca ei gatesc la el, nu stiu exact ce intelegeau persoanele respective prin “a gati”; e clar ca Vita Cook e cu totul altceva.

  10. Ada spune:

    Pai nu se poate spune ca e pt. gatit cuptorul cu microunde. Eu il folosesc la incalzit, dezghetat, topit ciocolata, chestii marunte. Am copt un cartof in 3 min. si pe urma l-am aruncat, nu avea nici un gust, prefer sa astept o ora cartofii copti in cuptorul normal. Din ce am vazut in retetele tale, in cuptorul cu halogen ti-au iesit bucatele, intrebarea e: diferenta de gust exista?

    • Radu Popovici spune:

      @Ada: Asa este, cel cu microunde nu gateste. Dar si chiar la incalzit, cel cu microunde improasca totul in jus.
      Nu exista diferente de gust intre bucate gatite cu Vita Cook si cuptorul normal. Nici nu are de la ce, cred eu. As zice chiar ca Vita Cook are si un avantaj asupra cuptorului obisnuit, caci este mai putin probabil sa ti se usuce alimentele: umiditatea care se pierde, ci este recirculata de ventilatorul din capac (convectie). Bucatariile profesionale folosesc cuptoare cu convectie, de alta capacitate si putere, bineinteles, iar asta arata doar ca aceasta convectie este folositoare.

  11. doru spune:

    Mi-am luat si eu vitacook acum vreo 2 saptamini, dupa ce am citit la tine despre el. Ai dreptate cind spui ca se gateste altfel decit la un cuptor obisnuit, dar diferentele nu mi se par atit de mari, eu m-am obisnuti deja cu el si am gatit citeva chestii care mi-au iesit foarte bine. Am facut pui in pachet, cum ai facut tu pestele de la postarea trecuta, am facut friptura si am copt cartofi in coaja.
    Cred ca un aparat trebuie judecat nu doar dupa ce face ci si dupa pret. la cit am dat pe vitacook, eu zic ca merita banii cu virf si indesat. am dat cam tot atita pe un cuptor cu microunde care face mult mai putine chestii, plus ca face o mizerie de mzile mari, asa cum ai mentionat in articol. Chiar si cind prajesti ceva in tigaie, sare uleiul in toate partile. Cu vitacook nu am avut necazurile astea. Imi prinde bine sa-l am in casa mai ales ca eu sunt si cam comod cand vine vorba despre spalatul vaselor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.