La masă cu strămoşii – India (14)

Acest nou episod al articolului dedicat culturii culinare indiene continuă seria bucătăriilor regionale ale ţării, ocupându-se de partea central-vestică; tratează foarte succint cultura culinară din statul Maharashtra ca şi bucătăriile konkani şi parsi.

bucatariiRegionaleIndia1 - La masă cu strămoşii – India (14) 1 - Retetele lui Radu
Bucătăria central-vestică: Maharashtra, bucătăria konkani şi bucătăria parşilor
Capitala statului Maharashtra, Mumbay, sau Mumbai (fost Bombay), este un centru comercial dinamic, extrem de „viu”, loc unde proprietăţile imobiliare au printre cele mai mari preţuri din lume, celebru şi pentru Bollywood, prolificul centru de producţie de film. Acest oraş a fost, însă, creaţia britanicilor şi nu a avut timpul şi resursele pentru a creea o bucătărie de mare calitate.
Bucătăria locală nu este socotită în India a fi una de prim rang. Este condimentată delicat, fără vreo exagerare, dar şi într-un fel oarecum lipsit de personalitate, asta dacă ne referim la alte bucătării regionale indiene. Preparatele sunt majoritar vegetariene, iar leguminoasele, mai ales năutul şi lintea, sunt extrem de populare.
Clima este perfectă pentru viticultură şi se obţin chiar două recolte de struguri în fiecare an. Interesant este faptul că aici se fabrică o şampanie destul de bună, exportată în Occident sub eticheta Omar Khyam.
Cerealele de bază sunt grâul, orezul şi meiul. Aici pâinea chapati se numeşte „ghadichi poli” şi se prepară din făină de grâu. „Bhakri” este o altă pâine din mei, iar „puran poli” este o lipie dulce, din făină de năut, aromatizată cu cardamom.
Fiecare bucătărie regională a dezvoltat câteva preparate socotite a fi emblematice. Pentru statul Maharashtra unul dintre acestea este „ukdiche modak”, un fel de gogoşi dulci preparate din făină de orez, miez bde nucă de cocos şi zahăr brut de trestie, „batata wada”, un fel de chipsuri de cartofi înmuiate într-un aluat subţire pe bază de făină de năut şi prăjite în baie-de-ulei, şi „kande-pohe”, o gustare preparată din fulgi de orez şi mirodenii.
„Bhaaji” denumeşte o gamă de preparate pe bază de legume, aromatizate cu „goda masala”. O variantă de „bhaaji” se numeşte „rassa” şi este un fel de curry, preparat mai ales din cartofi şi conopidă. „Aamti” este o variantă de curry care constă dintr-o supă de leguminoase aromatizată cu „goda masala”, tamarin, zahăr şi, uneori, nucă de cocos.
„Varan” denumeşte, de fapt, un „daal” simplu, preparat din leguminoase.
După cum aţi putut vedea, „goda masala” sau „kalaa” este amestecul de mirodenii specific acestui stat.
Populaţia veche din Maharashtra, triburile de pescari numite „kholi”, a produs câteva delicatese deosebite. Una dintre acestea se numeşte „raţă Bombay”. În ciuda numelui, acest preparat nu conţine carne de raţă, ci constă din peşte (Harpadon nehereus, numit de localnici „bummalo macchli” sau doar ”machi”) uscat. Este unul dintre puţinii peşti uscaţi care sunt folosiţi în bucătăriile indiene. Aceşti peşti sunt curăţaţi de capete şi cozi, filetaţi şi apoi atârnaţi ca să se usuce la soare. Odată uscaţi au aspectul unor fâşii de culoare gălbuie, tari şi neapetisante. Au avantajul că se pot păstra chiar ani de zile în recipiente închise ermetic. Acest peşte uscat poate fi folosit ca ingredient în diverse curry-uri sau poate fi murat. Totuşi, cel mai comun mod de a-l servi este ca atare, ca gustare sau ca topping peste un curry sau peste orez. Specialiştii considera „raţa Bombay” a fi un condiment, cam cum este anşoaua mediteraneană. Se găteşte prin prăjire în ulei, devenind auriu şi crocant, cam ca baconul prăjit.
Un alt preparat purtând marca „kholi” este „bangda”, un curry preparat din capete de peşti.
Unul dintre preparatele de excepţie originar din această zonă este „bhel puri”, o gustare, sau un tip de „chaat”, pe bază de orez expandat, legume şi sos de tamarin. De altfel, tamarinul şi nuca de cocos sunt două dintre alimentele atotprezente în bucătăria locală.
Aş mai putea enumera câteva zeci de preparate locale, dar nu cred că acestea ar modifica imaginea generală a acestei bucătării.
Ca o concluzie, o masă tipică din Maharashtra începe cu chapati acompaniată de unul sau mai multe „bhaaji” şi o salată de legume amestecate cu iaurt şi alune prăjite, numită „koshimbir” (de fapt, celebrele raita sunt variante ale salatei koshimbir), acompaniate de murături, chutney-uri sau papadoms. Acestea sunt urmate de un „varan”, „aamti” sau „rassa” servit cu orez.
Coasta Konkan se întinde pe o lungime de 800 km de la Mumbai, trecând prin Goa şi ajungând în sudul statului Karnataka. Konkan este şi una dintre subdiviziunile statului Maharashtra. Un trib indigen, numit „malvani” a reuşit să-şi dezvolte o bucătărie proprie, cu influenţe din Maharashtra, Goa şi Karnataka. Reţete malvani tipice sunt „paplet saar” (un curry de peşte) şi „cheemen manga karavali” (creveţi cu mango).
Eticheta de bucătărie regională nu se potiveşte bine cu bucătăria parsi. Parşii sunt, mai curând, o sectă religioasă, cu o evoluţie de peste 800 de ani. În India există circa 100.000 de parşi, majoritatea trăind în Mumbay, dar mai sunt grupuri relativ numeroase şi în statele Gujarat şi Hyderabad.
Cultura parşilor este una de inspiraţie persană, iar acest lucru se vede foarte clar şi în alimentaţie. Parşii nu au restricţii religioase legate de mâncare, aşa că, cel puţin teoretic, pot mânca şi vacă şi porc, ca şi miel, peşte, fructe de mare, ouă şi vânat.
Carnea amestecată cu legume şi fructe este tipică bucătăriei parsi; aceştia au incorporat tradiţiei mirodeniile, care abundă în India, obţinând combinaţii de gusturi şi arome absolut excepţionale.
Un preparat tipic acestei culturi este „dhansak”, în care carnea cu os (mai ales de oaie, mai rar de miel sau pui), este gătită cu patru tipuri de leguminoase (mung, masoor, chana şi toor dal, respectiv fasile mung, linte roşie, năut şi mazăre pigeon / Cajanus cajan). Gătitul se face lent, cu adaus de mirodenii, la temperatură mică, într-un vas acoperit ermetic, iar aromele se amestecă într-un mod delicios. În timpul gătitului se mai adaugă un fel de ghiveci de legume (vinete, roşii, spanac şi ardei iute), şi se asezonează cu zahăr, suc de limetă sau tamarin.
Denumirea preparatului provine din „dhan”, care în limba gujarati înseamnă „bogat”, şi „sak”, care înseamnă „legume”. Ca o anecdotă, dat fiind că „dhaan” înseamnă orez şi se pronunţă aproape la fel ca „dhan”, a apărut o variantă de „dhansak” ce conţine orez brun, care se găteşte duminica şi la ocazii mai speciale.
Dat fiind că vorbim despre legume, mai există un preparat parsi, numit „oonbhariu”, care conţine legume prăjite în ulei aromatizat cu chimion, ajwain, curcuma, asafoetida şi frunze de curry, şi este socotit unul dintre cele mai gustoase preparate vegetariene din întreaga ţară.
Tipice parşilor sunt curry-urile de fructe de mare, numite „patia” sau „patio”, foarte aromate şi delicioase. „Jardaloo boti” este un preparat pe bază de carne de miel, gătit cu caise uscate, şi „patrani maachli”, peşte în custă de coriandru.
(va urma)
Bibliografie:
en.wikipedia.org
www.haldiramusa.com
www.theculinaryscoop.com
www.inmamaskitchen.com
www.indianetzone.com
indiaheritage.org
www.zum.de
www.bizymoms.com


4 comentarii pe “La masă cu strămoşii – India (14)

 1. cristi-j spune:

  Pentru mine pare cam ciudat sa spui ca orasul Mumbai a fost creatia britanicilor. Asezarea exista de mii de ani si exista temple, moschei si biserici (catolice-portugheze) vechi de mii sau sute de ani, mult inainte de cedarea teritoriului catre britanici. La preluarea de catre britanici in 1661 orasul avea 10 mii de locuitori. Si chiar si asa, cred ca 400 de ani e timp suficient pentru crearea unei bucatarii. Ca sa nu mai spun ca marimea si importanta lui aduc si beneficiul de a aduna ce e mai bun in ceea ce priveste bucatariile regionale si influente cosmopolite. Pe de alta parte, comparativ cu alte regiuni, intr-adevar nu e considerata de prim rang.

  Vinul spumant nu e Omar Khyam (apropo, asta e numele unui terorist britanico-pakistanez), e Omar Khayyam (poetul persan – o legatura fiind ca persanii au adus strugurii in India acum 2300 de ani)

  Poli este roti in limba murathi. Ghadichi poli este o lipie in straturi, oarecum asemanatoare cu o paratha (ghadi inseamna pliu, de unde paine pliata) si deci nu doar ca “chapati se numeste ghadichi poli”, e vorba de tehnica care e diferita.

  Ai uitat sa spui de ce rata de Bombay se numeste asa daca nu e rata ci peste si nici nu e din Bombay. In primul rand pestele respectiv are carnea foarte moale si se strica usor, de aceea e uscat, asa cum ai spus, o practica foarte rara in India. Ar putea fi 2 explicatii pentru nume : bombil sau bamaloh (nume locale pentru acest preparat) erau prea greu de pronuntat pentru britanici. Pe vremea cand pestele uscat era transportat de posta (Bombay Dak), a devenit celebru datorita mirosului sau si a capatat numele de Bombay Duck (rata).

  Koshimbir, asa cum ai spus, o parte integranta dintr-o masa tipica in Maharashtra, este o salata, de fapt seamana mult cu o salsa, exista multe variante dar iaurtul nu e prea des folosit si nu vad deloc ca raita sa fie o varianta de koshimbir (ai intalnit asta si in alta parte decat un rand intr-un articol pe wikipedia ?)

  Pe langa cele mentionate de tine despre bucataria parsi as mai adauga : principiul “khattu mithu” al echilibrului intre otet si zahar in preparate / prezenta importanta a pestelui si fructelor de mare / prezenta oualelor – preparate de genul fritatelor / combinatia de fructe uscate, fructe proaspete si diverse nuci in mancaruri / prezenta painii, nu a lipiilor / prezenta budincilor (influenta britanica)

  • Radu Popovici spune:

   @cristi-j: La 10.000 de locuitori Mumbai era cat o comuna mai mare; la dimensiunea Indiei, cam cat un satuc, de fapt. Oricum, indiferent de asta, britanicii au avut aportul lor.
   Omar Khayam… asa este, am „mancat” o litera si l-am facut un „terorist” al sampaniei. 🙂
   Multumesc pentru completari, ma bucur ca cineva este atat de interesat incat sa faca asta.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.