La masă cu strămoşii: Egiptul antic (3)

Dieta claselor sociale
Ţăranii şi muncitorii se hrăneau în special cu bere, ceapă şi pâine nedospită, dar nu de puţine ori căpătau suplimente în multele zile în care templele organizau sacrificii, sau în care se ţineau festivaluri. Atunci căpătau gratuit carne, fructe, pâine dospită şi alte alimente neincluse în dieta lor zilnică.

Combinaţia de bere, pâine şi ceapă forma, se pare, masa de dimineaţă luată de ţărani şi muncitori înainte de a se duce la lucru pe câmpuri sau şantiere. O altă masă simplă şi frugală era luată la începutul serii sau la sfârşitul după-amiezii, pe răcoare, şi era formată din legume fierte, pâine şi bere, la care se adăuga, uneori, un mic surplus de vânat, mai ales păsări prinse în capcane, sau peşte.
Creşterea animalelor domestice pentru carne era costisitoare, deci nu la îndemâna tuturor.
La prima vedere pare ciudat faptul că vechii egipteni nu mâncau la prânz; pot însă să înţeleg că, din cauza căldurii şi a soarelui extrem de puternic, masa de prânz nu era tocmai recomandată. Rămân însă puţin mirat că oameni care lucrau din greu puteau rezista de dimineaţă până la începutul serii, adică circa 10-12 ore, cu o singură masă.
Din ce am putut să-mi dau seama, malnutriţia exista printre clasele inferioare egiptene, deşi se pare că în cea mai mare parte a timpului acestora li s-a putut asigura necesarul de alimente. Părerea mea este că vechii egipteni, şi mă refer la clasele inferioare, erau mai bine hrăniţi decât marea majoritate a contemporanilor lor, lucru care se datora aproape exclusiv solului mănos rezultat în urma revărsărilor Nilului şi metodelor de conservare a cerealelor, legumelor, fructelor, peştelui şi cărnii.
Cei bogaţi aveau parte chiar de trei mese pe zi – dimineaţa, la începutul serii şi… noaptea – , compuse din legume, vânat, peşte, ouă şi carne de vită. Untul şi laptele, dar mai ales brânza, le erau şi ele destul de la îndemână. Deserturile erau formate din fructe, mai ales struguri, curmale, smochine şi pepeni verzi.
Într-un mormând din Saqqara, aparţinând unui nobil rămas necunoscut, din timpul celei de-a doua Dinastii, a fost găsită întinsă, gata de a fi servită, o masă completă. Vasele folosite erau din aur şi alabastru (materiale pentru clasele superioare, căci cele inferioare utilizau vase de pământ ars sau bronz) şi conţineau un fel de terci din orz, o prepeliţă friptă în frigare, doi rinichi de curcan gătiţi, o tocană de porumbel, coaste de vită fripte probabil pe grătar, bucăţi triunghiulare de pâine preparate din făină de faro (triticum dicoccum), prăjituri mici şi rotunde, un preparat din curmale călite, o farfurie cu fructe şi brânză, plus mai multe cupe care ar fi conţinut bere.
După resturile de alimente găsite în morminte şi după inscripţiile rămase se poate deduce că egiptenii ajunseseră la un grad de civilizaţie mai mult decât capabil să aprecieze şi să rafineze arta culinară. Nobilii şi preoţii erau extrem de bine hrăniţi. Există date ce confirmă cel puţin patruzeci de tipuri diferite de pâine, dospită sau nu, de diferite forme (cilindrice, conice, plate), cu adausuri nu doar de lapte şi ouă, dar şi de diverse condimente, de la miere la chimion. Resturile găsite în morminte arată, cum am văzut mai sus, o gamă largă de alimente încă din mileniul al III-lea î.H.
Din ceea ce am putut afla nu se poate deduce că egiptenii, fie şi din clasele bogate, se făceau vinovaţi de lăcomie şi de mâncatul în exces. Reprezentările oamenilor – picturi şi sculpturi-, atât nobili cât şi de rând, ilustrează aproape întotdeauna un fizic suplu şi musculos. Rareori se întâlnesc siluete dolofane sau supra ponderale. Desigur, este posibil ca aceste reprezentări să fie idealizate, dar există totuşi o şansă ca dieta de atunci să fi fost bine echilibrată calitativ şi cantitativ.
Servirea mesei
În timpul Regatului Vechi egiptenii aveau obiceiul să mănânce aşezaţi în jurul unei mese scunde, de doar 10-20 cm înălţime, folosind mâinile. În mod normal vasele cu mâncare erau plasate în centrul acestei mese, şi fiecare persoană se servea, înmuind pâinea în ele şi apucând hrana cu degetele. Clasele inferioare au continuat acest obicei şi în timpul Regatului Nou, dar clasele superioare au început să prefere să şadă pe scaune, taburete sau perne. Servitorii le aduceau vase cu apă, ca să se poată spăla pe mâini în timpul mesei.
Bucătăria
Bucătăria, ca încăpere, era adesea situată într-un colţ al curţii, sau pe câte un acoperiş plat (lucru obişnuit într-o ţară în care ploile erau foarte rare). Bucătăriile erau deschise, eventual acoperite doar cu un grilaj de crengi. Gătitul se efectua în cuptoare de lut, ca şi deasupra focului liber. Combustibilul principal era lemnul, uneori cărbunele.
Într-o ţară deşertică, lemnul trebuie să fi fost destul de rar, chiar dacă putem presupune cu mult temei că deşertificarea era mai redusă decât astăzi. Probabil că era folosit cât mai eficient şi multe dintre alimente erau consumate crude, sau gătite puţin.
În sprijinul acestei idei vine şi o însemnare din jurnalul de la Medinet Habu (templul mortuar al lui Ramses al III-lea de la Luxor), conţinut în aşa-numitul papirul Harris, lung de 42 m şi păstrat la British Museum, care consemnează cantităţi foarte mici de combustibil folosite în viaţa de zi cu zi, transportat în saci sau coşuri de dimensiuni mici. Mai mult, pentru aprinderea focului egiptenii importau un tip special de lemn, din sudul continentului. Era foarte preţios, şi chiar şi unui important templu, ca cel numit mai sus, i se alocau doar 6 bucăţi pe lună.
Alimentele erau coapte, fierte, mijotate, prăjite, fripte pe grătar sau pe frigare, dar acesta este cam tot ce se ştie despre prepararea mâncării în Egiptul antic.
Datele despre ustensilele culinare sunt şi ele sărace şi se cunosc doar din obiectele găsite în morminte. S-au găsit cupe castroane, boluri, oale şi tigăi, polonice, site şi teluri. Carnea şi peştele se tranşau uneori pe mese cu trei sau patru picioare, dar cel mai adesea pregătirile se făceau în vase aşezate direct pe podea, iar bucătarii lucrau pe vine sau şezând pe podea.
Bibliografie selectiva:
http://www.reshafim.org.il
http://www.touregypt.net


4 comentarii pe “La masă cu strămoşii: Egiptul antic (3)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.