La München, Ana are bere (4)

Despre Tap-House

Acest bar, situat pe Rosenheimerstrasse la numărul 108, central, la doar două staţii de metrou de centrul vechi al oraşului, este destinat berilor, deşi oferă o gamă destul de largă şi din alte băuturi. Pot să afirm cu toată siguranţa că a fost cel mai plăcut şi mai interesant local în care am pus piciorul în München.
Tap-House, München
La Tap-House poţi degusta peste 200 de beri, dintre care vreo 30-40 foarte proaspete, direct de la robinet. Localul este deţinut de una dintre cele mai interesante şi mai non-conformiste fabrici de bere din Germania, Camba Bavaria.

Am povestit în episoadele trecute că berea pe care o poţi bea la München, în berăriile tradiţionale, este bună, dar „subţire” ca ofertă. Sunt disponibile cam aceleaşi tipuri de bere, de la diverşi producători, rareori mai mult de 8-10 beri în fiecare loc. Unele dintre acestea nu mă interesau mai deloc, căci le tot băusem acasă şi le mai şi am în meniul de băuturi de la Bistro GUXT; le cunosc, deci, foarte bine.
În plus, unele stiluri de bere, ca Pilsner, Helles, Kristall şi altele, deşi bine lucrate i frumos echilibrate, nu prea sunt pe gustul meu; prefer berile corpolente, ceva mai alcoolizate, cu gust şi aromă mai pregnante.
Tap-House, München
Tap-House, München
Camba Bavaria este un producător de bere atipic. Produce peste 50 de feluri de bere; bineînţeles, portofoliul său cuprinde şi atotprezentele Helles, Pilsner, Kristall, Hefeweizen, Dunkel, Hefeweizen Dunkel etc., plus mai corpolentele Weizenbock şi Doppelbock, plus Oktober şi Marzenbier, plus Maibock etc. În afară de acestea, Camba Bavaria mai produce, însă, mai multe beri în stil britanic şi american, variante de Porter, IPA, Imperial IPA, Stout, Imperial Stout, Pale Ale, Red Ale, ESB etc., precum şi o serie de beri foarte speciale, maturate în butoaie de Porto, Sherry, Bourbon etc. Sigur, berile non-tradiţionale sunt ceva mai scumpe, iar cele maturate sunt chiar scumpe de tot, mai ales că sunt prezentate în sticle de 750 ml, ca cele de şampanie. Toate acestea sunt prezente, la robinet şi la sticlă, la Tap-House.
Tap-House, München
Tap-House, München
Pe lângă berile de la berăria mamă, Tap-House oferă alte multe zeci de beri, din toate stilurile posibile, provenite în general de la micro-berării: barley wine, beri afumate, kellerbier, kolsch, milk stout, fruit beers, lambic, sour beers, dubbel, tripel, strong dark ale, scottish ale, Dortmunder Export, eisbock etc. etc. etc. Toate sunt de bună calitate, cu preţuri variind în general între 4 şi 5,5 euro, uneori chiar mai sus, şi cu berile tip şampanie ajungând chiar la 25 de euro.
Sincer, când am văzut lista de beri, mi-a crescut inima şi aproape am lăcrimat de bucurie că ies din „cercul vicios” al berilor oferite în absolut toate celelalte berării.
Tap-House, München
Deschis doar seara, după orele 18:00, localul este simpatic, deşi nu străluceşte de curăţenie; nu este, însă, nici murdar. Este frumos decorat, cu lucruri simple şi, probabil, cu costuri minime. Este primitor şi te simţi imediat în largul tău. Nu te intimidează prin lux şi nici nu te îndepărtează printr-o prea mare simplitate. Este exact cum trebuie.
Tap-House, München
Există mese cu scaune înalte, există şi mese improvizate din butoaie vechi, există şi un bar lung, tot cu scaune înalte, pentru cei care vor să stea lângă stăpânii robinetelor, barmanii.
Chiar dacă te aşezi la mese, nu eşti presat, ca în alte locuri, să comanzi neapărat şi ceva de mâncare. Chelnerii se descurcă binişor în engleză şi sunt în stare să-ţi ofere explicaţii despre beri. Eşti servit în pahare potrivite pentru fiecare tip de bere şi ai la dispoziţie, la fiecare masă, o cărticică ce prezintă toate tipurile de bere produse de Camba Bavaria.
Tap-House, München
Am fost la Tap-House de două ori, în două seri consecutive, şi am băut mai ales beri produse de Camba Bavaria. Am încercat o Camba Coffee Porter, apoi o Camba Masterbator doppelbock (nume ales intenţionat pentru jocul de cuvinte, un piculeţ obscen, cu trimitere ironică la tradiţia berilor Salvator), apoi o Camba Imperial IPA, o Camba German IPA, o Camba Hop-gun şi o Camba Imperial Stout. În afară de acestea, am mai încercat o bere de la alt producător, o Stortebeker whisky-bier. Toate acestea nu într-o singură seară, ci în două, şi încă împărţite cu partenera mea, aşa că amintirile mele nu sunt deloc tulburi.
Tap-House, München
Tap-House, München
Pot să spun că toate berile încercate mi-au plăcut mult. Încep să îmi formez părerea că cei de la Camba Bavaria chiar ştiu să facă bere foarte-foarte bună. Nu sunt ca unele berării, care produc ceea ce este la modă, încercând în primul rând să vândă cât mai mult. Camba Bavaria produce şi ceea ce este tradiţional şi aprioric lesne vandabil pe plan local, dar şi multe beri de nişă, asumându-şi riscurile aferente.
Cred că din toată această călătorie la München, Camba Bavaria şi Tap-House au fost cele mai plăcute surprize şi regret al naibii că în România nu există încă un furnizor care să importe gama lor de beri.
Tap-House, München
Tap-House, München
Tap-House serveşte şi mâncare, dar oferta este extrem de limitată… probabil şi de aceea chelnerii nu insistă deloc pe acest subiect. Noi am comandat în prima seară ceva numit „ProBier Platte fur 2 personen” şi ni s-a adus o tăviţă cu şase borcănele, fiecare conţinând o cantitate mică din diverse chestii: măsline, feliuţe dintr-un cârnat afumat-uscat, o pastă de brânză picantă, roşii uscate, peşte afumat şi nu mai ştiu ce altceva, dar cred că v-aţi cam prins despre ce este vorba. Nimic deosebit, doar ceva care să te facă să ţii piept mai uşor berilor. Cel mai bine este ca înainte, sau poate după, ce mergeţi la Tap-House să mâncaţi altundeva ceva mai consistent.
Tap-House, München
Tap-House, München
Tap-House nu este un restaurant, ci doar un bar pentru iubitorii de bere bună, un loc unde te poţi relaxa foarte bine, unde muzica în surdină îţi permite să discuţi cu cei de la masă, unde chelnerii sunt amabili, fără să fie insistenţi, şi unde poţi plăti cu cardul fără să simţi ostilitate din partea personalului.
Cum spuneam, este locul unde m-am simţit cel mai bine pe toată durata şederii la München.


2 comentarii pe “La München, Ana are bere (4)

 1. cristi-j spune:

  Vezi ca ai ramas in urma cu numaratoarea, asta e episodul 4 … hahaha

  Dupa cum spun chiar ei „Tap-House ist ein Craft-Beer Bar-Konzept im amerikanischen Stil” si e foarte tanar, mai putin de 2 ani vechime. Nu e detinut de Camba Bavaria sunt doar afiliati.

  • Radu Popovici spune:

   @cristi-j: Corect, este 4. Cum trece vremea… mai am vreo 5-6 de scris. 🙂
   Nu m apricep la chestiile astea, de afiliere. Mie mi-au lasat impresia ca sunt sub umbrela Camba Bavaria, o umbrela mai faina oricum decat altele. Nici nu-mi pasa, pana la urma, atata timp cat ofera berile pe care le ofera.
   Oricum, au fost o surpriza foarte placuta. 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.