La München, Ana are bere (4)

Despre Tap-House

Acest bar, situat pe Rosenheimerstrasse la numarul 108, central, la doar doua statii de metrou de centrul vechi al orasului, este destinat berilor, desi ofera o gama destul de larga si din alte bauturi. Pot sa afirm cu toata siguranta ca a fost cel mai placut si mai interesant local în care am pus piciorul în München.
Tap-House, München
La Tap-House poti degusta peste 200 de beri, dintre care vreo 30-40 foarte proaspete, direct de la robinet. Localul este detinut de una dintre cele mai interesante si mai non-conformiste fabrici de bere din Germania, Camba Bavaria.

Am povestit în episoadele trecute ca berea pe care o poti bea la München, în berariile traditionale, este buna, dar „subtire” ca oferta. Sunt disponibile cam aceleasi tipuri de bere, de la diversi producatori, rareori mai mult de 8-10 beri în fiecare loc. Unele dintre acestea nu ma interesau mai deloc, caci le tot bausem acasa si le mai si am în meniul de bauturi de la Bistro GUXT; le cunosc, deci, foarte bine.
În plus, unele stiluri de bere, ca Pilsner, Helles, Kristall si altele, desi bine lucrate i frumos echilibrate, nu prea sunt pe gustul meu; prefer berile corpolente, ceva mai alcoolizate, cu gust si aroma mai pregnante.
Tap-House, München
Tap-House, München
Camba Bavaria este un producator de bere atipic. Produce peste 50 de feluri de bere; bineînteles, portofoliul sau cuprinde si atotprezentele Helles, Pilsner, Kristall, Hefeweizen, Dunkel, Hefeweizen Dunkel etc., plus mai corpolentele Weizenbock si Doppelbock, plus Oktober si Marzenbier, plus Maibock etc. În afara de acestea, Camba Bavaria mai produce, însa, mai multe beri în stil britanic si american, variante de Porter, IPA, Imperial IPA, Stout, Imperial Stout, Pale Ale, Red Ale, ESB etc., precum si o serie de beri foarte speciale, maturate în butoaie de Porto, Sherry, Bourbon etc. Sigur, berile non-traditionale sunt ceva mai scumpe, iar cele maturate sunt chiar scumpe de tot, mai ales ca sunt prezentate în sticle de 750 ml, ca cele de sampanie. Toate acestea sunt prezente, la robinet si la sticla, la Tap-House.
Tap-House, München
Tap-House, München
Pe langa berile de la beraria mama, Tap-House ofera alte multe zeci de beri, din toate stilurile posibile, provenite în general de la micro-berarii: barley wine, beri afumate, kellerbier, kolsch, milk stout, fruit beers, lambic, sour beers, dubbel, tripel, strong dark ale, scottish ale, Dortmunder Export, eisbock etc. etc. etc. Toate sunt de buna calitate, cu preturi variind în general între 4 si 5,5 euro, uneori chiar mai sus, si cu berile tip sampanie ajungand chiar la 25 de euro.
Sincer, cand am vazut lista de beri, mi-a crescut inima si aproape am lacrimat de bucurie ca ies din „cercul vicios” al berilor oferite în absolut toate celelalte berarii.
Tap-House, München
Deschis doar seara, dupa orele 18:00, localul este simpatic, desi nu straluceste de curatenie; nu este, însa, nici murdar. Este frumos decorat, cu lucruri simple si, probabil, cu costuri minime. Este primitor si te simti imediat în largul tau. Nu te intimideaza prin lux si nici nu te îndeparteaza printr-o prea mare simplitate. Este exact cum trebuie.
Tap-House, München
Exista mese cu scaune înalte, exista si mese improvizate din butoaie vechi, exista si un bar lung, tot cu scaune înalte, pentru cei care vor sa stea langa stapanii robinetelor, barmanii.
Chiar daca te asezi la mese, nu esti presat, ca în alte locuri, sa comanzi neaparat si ceva de mancare. Chelnerii se descurca binisor în engleza si sunt în stare sa-ti ofere explicatii despre beri. Esti servit în pahare potrivite pentru fiecare tip de bere si ai la dispozitie, la fiecare masa, o carticica ce prezinta toate tipurile de bere produse de Camba Bavaria.
Tap-House, München
Am fost la Tap-House de doua ori, în doua seri consecutive, si am baut mai ales beri produse de Camba Bavaria. Am încercat o Camba Coffee Porter, apoi o Camba Masterbator doppelbock (nume ales intentionat pentru jocul de cuvinte, un piculet obscen, cu trimitere ironica la traditia berilor Salvator), apoi o Camba Imperial IPA, o Camba German IPA, o Camba Hop-gun si o Camba Imperial Stout. În afara de acestea, am mai încercat o bere de la alt producator, o Stortebeker whisky-bier. Toate acestea nu într-o singura seara, ci în doua, si înca împartite cu partenera mea, asa ca amintirile mele nu sunt deloc tulburi.
Tap-House, München
Tap-House, München
Pot sa spun ca toate berile încercate mi-au placut mult. Încep sa îmi formez parerea ca cei de la Camba Bavaria chiar stiu sa faca bere foarte-foarte buna. Nu sunt ca unele berarii, care produc ceea ce este la moda, încercand în primul rand sa vanda cat mai mult. Camba Bavaria produce si ceea ce este traditional si aprioric lesne vandabil pe plan local, dar si multe beri de nisa, asumandu-si riscurile aferente.
Cred ca din toata aceasta calatorie la München, Camba Bavaria si Tap-House au fost cele mai placute surprize si regret al naibii ca în Romania nu exista înca un furnizor care sa importe gama lor de beri.
Tap-House, München
Tap-House, München
Tap-House serveste si mancare, dar oferta este extrem de limitata… probabil si de aceea chelnerii nu insista deloc pe acest subiect. Noi am comandat în prima seara ceva numit „ProBier Platte fur 2 personen” si ni s-a adus o tavita cu sase borcanele, fiecare continand o cantitate mica din diverse chestii: masline, feliute dintr-un carnat afumat-uscat, o pasta de branza picanta, rosii uscate, peste afumat si nu mai stiu ce altceva, dar cred ca v-ati cam prins despre ce este vorba. Nimic deosebit, doar ceva care sa te faca sa tii piept mai usor berilor. Cel mai bine este ca înainte, sau poate dupa, ce mergeti la Tap-House sa mancati altundeva ceva mai consistent.
Tap-House, München
Tap-House, München
Tap-House nu este un restaurant, ci doar un bar pentru iubitorii de bere buna, un loc unde te poti relaxa foarte bine, unde muzica în surdina îti permite sa discuti cu cei de la masa, unde chelnerii sunt amabili, fara sa fie insistenti, si unde poti plati cu cardul fara sa simti ostilitate din partea personalului.
Cum spuneam, este locul unde m-am simtit cel mai bine pe toata durata sederii la München.

2 comentarii pe “La München, Ana are bere (4)

 1. cristi-j spune:

  Vezi ca ai ramas in urma cu numaratoarea, asta e episodul 4 … hahaha

  Dupa cum spun chiar ei “Tap-House ist ein Craft-Beer Bar-Konzept im amerikanischen Stil” si e foarte tanar, mai putin de 2 ani vechime. Nu e detinut de Camba Bavaria sunt doar afiliati.

  • Radu Popovici spune:

   @cristi-j: Corect, este 4. Cum trece vremea… mai am vreo 5-6 de scris. 🙂
   Nu m apricep la chestiile astea, de afiliere. Mie mi-au lasat impresia ca sunt sub umbrela Camba Bavaria, o umbrela mai faina oricum decat altele. Nici nu-mi pasa, pana la urma, atata timp cat ofera berile pe care le ofera.
   Oricum, au fost o surpriza foarte placuta. 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.