La München, Ana are bere (5)

În vizită la cea mai veche berărie din lume

Am pomenit adesea despre Bayerische Staatsbrauerei Weihenstephan, care produce excelentele beri Weihenstephaner (adică ale Sfântului Ştefan). Berăria iniţială se afla lângă o veche biserică, înfiinţată pe la anul 720 de Sfântul Korbinian, şi dedicată la început Sfântului Vitus. Biserica era situată în districtul Freising, în Bavaria, la 41 de km depărtare de München.
În vizită la cea mai veche berărie din lume

Între anii 811 şi 835, episcopul Hitto von Freising, pornind de la această biserică, a construit o mânăstire. Aceasta a aparţinut la început ordinului Augustinilor, apoi Benedictinilor. A fost secularizată în 1803.
În vizită la cea mai veche berărie din lume
Berăria a fost înfiinţată probabil înainte de anul 768. Există, datând din acel an, un document care se referă la taxele plătite mânăstirii, în hamei, de cultivatorii din zonă. Berăria a primit de la oraşul Freising licenţă pentru comercializarea berilor către populaţie în anul 1040.
În vizită la cea mai veche berărie din lume
Astăzi, berăria este proprietatea statului Bavaria. Este o berărie de dimensiune medie, care produce circa 300.000 de hectolitri în fiecare an. Ea face acum parte dintr-un complex mare unde, în colaborate cu Universitatea Tehnică din München, se şcolesc viitorii maeştri berari din Bavaria, dar şi din alte ţări ale lumii.

Bun, paragrafele de mai sus, plus legendele care sunt legate de sfinţii Korbinian şi Vitus erau cam ceea ce ştiam despre Weihenstephan. În plus, gustasem şi răs-gustasem berile lor. Şase dintre ele sunt în meniul de băuturi de la Bistro GUXT şi am de-a face cu ele zilnic. Pe multe le-am şi prezentat pe blog, iar părerea mea este că toate sunt de calitate excepţională.
În vizită la cea mai veche berărie din lume
Berăria produce câteva beri lager şi cîteva beri ale, din grâu. Preferatele mele sunt Hefe Weissbier, Hefe Weissbier Dunkel, Vitus şi Korbinian. Le găsesc perfecte.

Bineînţeles, dacă tot am bătut drumul până la München, nu puteam să sar din schemă un tur al acestei berării. Nu a fost uşor. Ca să o iau un pic de la paşopt încoace, am trimis iniţial mail-uri, cerând o rezervare pentru tururi în perioada 17-22 august la mai multe berării: Weihenstephan, Hacker-Pschorr, Crew Republic şi Augustiner. De la ultimele două nici măcar nu am primit răspuns. Hacker-Pschorr nu avea programat niciun tur în perioada respectivă, iar Weihenstephan nu avea în program niciun tur în limba engleză. În cele din urmă, cum discuţiile acestea s-au purtat prin iulie, a apărut la Weihenstephan un grup care a cerut ghid de limbă engleză, iar la acesta ne-am alipit şi noi. Nu a fost deloc simplu şi a necesitat un îndelung schimb de mesaje.
Atenţie, nu mergeţi acolo cu copii sub şapte ani, căci prezenţa acestora este interzisă.
În vizită la cea mai veche berărie din lume
M-a mirat faptul că două berării nici măcar nu au catadicsit să răspundă. Chestia asta mi s-a părut foarte negermană… cum spuneam altundeva, nemţii de altădată au cam dispărut.
În vizită la cea mai veche berărie din lume
Freising, oraşul unde trebuia să ajungem, este la 41 de kilometri de München. Am ajuns acolo cu trenul, iar drumul spre berărie este bine semnalizat; dacă alegeţi să mergeţi pe jos şi nu cu un taxi, fiţi atenţi să nu faceţi confundaţi semnele şi să o luaţi pe drumul destinat maşinilor. Acesta ocoleşte mult, este foarte lung şi obositor.
În vizită la cea mai veche berărie din lume
Complexul de la Bayerische Staatsbrauerei Weihenstephan este enorm şi foarte frumos. Clădirile sunt construite pentru eficienţă, nu pentru aspect, dar sunt curate, lucrate îngrijit, pline de flori şi bine întreţinute. Mai există şi câteva clădiri mai vechi, interesante, care au fost renovate.
În vizită la cea mai veche berărie din lume
În vizită la cea mai veche berărie din lume
În vizită la cea mai veche berărie din lume
În vizită la cea mai veche berărie din lume
Vă vor plăcea grădinile, care arată superb. Acolo vă puteţi relaxa pe băncuţe, la umbră; locurile sunt frumoase, pline de flori şi arbori, liniştite, îndemnând la meditaţie sau conversaţie şoptită.
În vizită la cea mai veche berărie din lume
În vizită la cea mai veche berărie din lume
De vizitat este magazinul de băuturi, căci acolo puteţi găsi orice bere produsă de berărie, pahare, tirbuşoane, tricouri, caschete şi tot felul de alte obiecte inscripţionate cu sigla şi numele berăriei.
În vizită la cea mai veche berărie din lume
Nu trebuie ocolit nici restaurantul, căci oricum sunteţi relativ departe de oraşul propriu-zis şi precis vi se va face foame. Interiorul este frumos şi destul de elegant. Mult lemn, coarne de cerbi pe pereţi, tablouri, perniţe… totul arată şi este comod.
În vizită la cea mai veche berărie din lume
Mâncarea este, ca la orice berărie. Adică multă carne, multă grăsime, cu preparate gătite cam fără gust; aş zice că a fost mediocră. Noi am ales o salată de cârnaţi de Regensburg, care s-a dovedit a nu fi deloc pe gustul nostru.
În vizită la cea mai veche berărie din lume
Cârnaţii cu pricina au un diametru de 6-7 cm şi o consistenţă ca de parizer. Nu sunt răi la gust, dar erau asociaţi cu rondele de ceapă roşie şi felii de castravete acru, totul înotând într-o zeamă care putea foarte bine proveni chiar de la castraveţii muraţi. Se simţeau în ea oţetul, sarea şi zahărul, posibil şi ceva mirodenii. Oricum, combinaţia nu era doar ciudată şi cam neapetisantă la vedere, ci şi destul de neplăcută la gust. Mi-am propus ferm s-o ocolesc de acum încolo.
În vizită la cea mai veche berărie din lume
Am mai comandat chiftele de porc cu sos brun şi cu un fel de salată de cartofi, iar acest preparat, deşi neavând nimic deosebit, s-a dovedit a fi gustos, mai ales în comparaţie cu salata de Regensburg; în plus, chiar ne era foame, adică eram „însoţiţi” de cel mai bun dintre bucătari, foamea însăşi.

Citeste si articolul →   La München, Ana are bere (2)

Berea a fost însă cel mai bun lucru de pe masa noastră. Am luat o sticlă de Weihenstephaner Infinium, o bere specială, realizată în colaborare cu berăria americană Samuel Adams. Sticla are 750 ml şi arată exact ca o sticlă de şampanie. A costat cât toată mâncarea la un loc, adică 25 de euro. A fost bună, dar nu cred că merită aceşti bani. Oricum, nu aş mai repeta experienţa.

Weihenstephaner Infinium este o bere care arată spectaculos şi are 10% alcool. Este, de altfel, cea mai tare bere produsă de Bayerische Staatsbrauerei Weihenstephan. Nu face parte dintre berile cărora le-aş da notă maximă, căci mi s-a părut un pic ne-echilibrată. Ne-a căzut însă bine, mai ales că eram cam dezamăgiţi şi cam dezumflaţi după turul berăriei.
În vizită la cea mai veche berărie din lume
Bun, iată că am ajuns, în sfârşit, şi la motivul prezenţei noastre acolo: turul berăriei. Mă aşteptam la altceva şi cred că un astfel de tur se putea organiza mai bine şi putea fi mai interesant şi mai interactiv. Totul a început cu un filmuleţ, destul de bine făcut, care acoperea oarecum partea de informaţie istorică: începuturile, dezvoltarea, starea de astăzi. Totuşi, eram în cea mai veche berărie din lume, oameni buni! Lucrul acesta putea fi pus mult mai bine în valoare. Unde erau toate legendele legate de începuturile berii în lume, de călătoria sfântului Korbinian între Roma şi Freising, de activitatea Sfântului Vitus şi de atâtea alte lucruri care s-au petrecut în 1000 de ani?
În vizită la cea mai veche berărie din lume
Turul propriu-zis a început cu un mare număr de atenţinări şi de avertismente legate de utilajele pe lângă care urma să trecem; am fost apoi îmbrăcaţi în veste portocalii şi plimbaţi în două săli. Ghid ne era un student al institutului, adică cineva care urma să devină curând un maestru berar. Din păcate, engleza sa era foarte proastă, cu un accent puternic şi cu o pronunţie destul de aproximativă. În plus, cele două hale pe unde am trecut erau zgomotoase, iar gălăgia aceasta acoperea aproape total vocea ghidului.
În vizită la cea mai veche berărie din lume
Totul a fost scurt şi conceput parcă pentru copii de clasele 1-4, atât de jos mi s-a părut nivelul expunerii. Nicio vorbă despre tipurile de bere produse, despre caracteristicile lor, despre noile tipuri de bere aflate în stadiu de proiect… dezamăgitor. Nici măcar nu ni s-au arătat, măcar, câteva tipuri de malţuri şi de hamei. Se vedea bine că aceste tururi îi încurcă, de fapt. Mă mir că nimeni de acolo nu-şi dă seama ce grozav instrument de promovare pot fi astfel de evenimente. Pe măsură ce trecea timpul îmi tot veneau în minte modalităţi de a-l îmbunătăţi, de a-l face interactiv, de a captiva vizitatorii.

Citeste si articolul →   Între Occident şi Orient - scurt sejur la Istanbul (2)

Toată lumea a părut că se plictiseşte copios, iar eu am răsuflat uşurat că turul s-a terminat. Mă şi gândeam: la ce naiba să mă aştept, de fapt, atunci când turul costă doar 6 euro, dintre care 2 sunt voucher pentru magazinul de băuturi? Adică, de fapt, costă doar 4 euro. Ce ţi se poate oferi în doar 4 euro? Atât plăteşti, atât face.
Oricum, şi zău că sunt modest, prezentările despre bere pe care le susţin la Bistro GUXT sunt mai interesante şi mai bine făcute.

În concluzie: la pomul lăudat să nu te duci cu sacul. Rămân la părerea că berile de la Bayerische Staatsbrauerei Weihenstephan sunt excelente, dar vizitarea complexului a fost, aş zice mediocră şi dezamăgitoare. Turul în sine a fost mediocru, masa la fel, dar locul este frumos şi ne-a făcut mare plăcere să ne plimbăm prin complex. Nu regret această vizită, doar că aveam aşteptări mult mai mari. Probabil este vina mea, căci din tot ce am aflat ulterior cam aşa se petrec toate tururile de berării din Bavaria. Ăsta o fi standardul german.

Dacă aveţi de gând să vizitaţi Bayerische Staatsbrauerei Weihenstephan, aveţi grijă să vă rezervaţi loc din timp pentru tur. Apoi alocaţi-vă pentru acesta minim jumătate de zi, căci durează: veţi pierde două-trei ore pe drum venind de la München şi alte două-trei minim la faţa locului, inclusiv masa.


4 comentarii pe “La München, Ana are bere (5)

 1. Dana spune:

  Am auzit de ea de multe ori, m-am chinuit de fiecare data sa-i retin numele macar partial dar n-am putut. Nu sunt consumatoare dar citesc articole de orice fel si prima data cand am dat de unul de genul asta, am ramas putin captivata mai mult de detaliile legate de istoria acestui „mic” brand.

 2. cristi-j spune:

  Eu nu prea tin cont de tururi si ghizi. Imi e de ajuns sa vad locul respectiv, sa fiu acolo intr-un loc important. iar informatiile le pot gasi in alta parte. Nu stiu ce iti doreai tu de la aceasta vizita si ce noutati te asteptai sa afli din turul cu ghid dar e neplacut sa te simti dezamagit si asta sa afecteze intreaga vizita. Locurile sunt insa frumoase si mi-au amintit de atmosfera pe care am gasit-o si eu in locuri asemanatoare, mie mi-a placut.
  Multumesc pentru descrierea detaliata si pentru multele poze reusite. Ai mai fost si la alta berarie, parca ziceai ceva si de Paulaner?

  • Radu Popovici spune:

   @cristi-j: Paulaner si Hacker-Pschorr sunt impreuna, sub acelasi management. Am primit raspuns ca nu au niciun tur in engleza in perioada care ma interesa.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.