La München, Ana are bere (7)

Despre Andechser am Dom

Am ajuns la München pe data de 16 august, pe la şapte şi jumătate dimineaţa. Oraşul ne-a întâmpinat cu un cer noros, cu ploaie rece şi mocnită şi cu o temperatură de doar 14 °C. Adică exact ce ne trebuia după o noapte doar semi-dormită şi după călătoria cu avionul care, cu excepţia celor care îşi permit să călătorească la business class, este pentru toţi ceilalţi incomodă şi obositoare.
Andechser am Dom - Munchen

Ne-am depus bagajele la hotel şi, cum cel mai devreme ne puteam caza doar pe la orele 14:00, am pornit-o către centrul oraşului, adăpostiţi sub glugile canadienelor. Ne doream din tot sufletul să mâncăm ceva şi să bem o cafea, nu neapărat în această ordine. Spre neplăcerea noastră, toate localurile din centrul istoric erau închise, sau aveau doar cafea, nu şi mâncare… cu o singură excepţie: Andechser am Dom. Am văzut această berărie ca pe o salvare. Am intrat, am găsit o masă liberă şi ne-am aşezat. Înăuntru era cald şi atmosfera mi s-a părut teribil de prietenoasă. Era exact ce ne trebuia în acel moment.
Andechser am Dom - Munchen
Mă opresc puţin din povestirea acestei prime vizite la Andechser am Dom, ca să descriu puţin locul. Nu se numără printre cele mai spaţioase berării müncheneze, dar este una destul de mare. Are o parte exterioară, adăpostită sub un fel de acoperiş, foarte cochetă, cu mese înalte, unde se bea, se mănâncă şi se fumează la greu, mai ales stând în picioare. Când vremea este frumoasă, afară se amenajează rapid o mică terasă, sub cerul gol de data aceasta, cu scaune cochete, de culoare roşie, dotate cu perne şi pături pentru cei mai friguroşi.
Andechser am Dom - Munchen
Interiorul este împărţit pe două niveluri, parter şi subsol. Locul este primitor, fără să aibă, totuşi, fastul altor berării. Mult lemn, multe tablouaşe, scări interioare, lămpi… în fine, mie mi s-a părut la prima vizită, cea din friguroasa şi ploioasa dimineaţă de 16 august, un adevărat rai.
Andechser am Dom - Munchen
Deşi era devreme, am văzut la celelalte mese că nimeni nu se formaliza de tâmpenia aceea cu alcoolul servit doar după ora 10:00; aproape pe fiecare masă trona măcar câte un pahar cu bere. Oricum, îmi era şi sete, iar la München ar fi fost culmea să cer ceai sau apă… sau chiar cafea, dacă tot punem astfel problema. Ce te poate readuce la viaţă mai bine decât o bere bună?

Citeste si articolul →   Mic concediu Sicilian (4)

Am comandat, deci, un Andechser Dunkel şi o cafea (ghiciţi care dintree cel două băuturi era pentru mine), plus mâncare: ouă scrob cu cârnăciori picanţi şi chiftele de viţel cu sos de bere brună şi un fel de “salată” de cartofi fierţi şi pătrunjel. Nu ştiu dacă bucuria de a sta la căldură şi de a ne potoli setea şi foamea a plusat la calitatea reală a bucatelor de pe masa noastră, dar totul ni s-a părut delicios. Berea era poraspătă, carbonatată exact cât trebuie şi delicioasă. În Bucureşti nu am apucat să degust berile Andechser, cu excepţia unui doppelbock superb, aşa că am profitat acum de ocazie. Berea Dunkel este nu foarte bună, ci chiar excelentă. A trecut mai mult de o lună de la vizita noastră acolo, dar parcă îi simt şi acum gustul. Delicioasă!

Mâncarea mi s-a părut fără cusur: simplă, bine gătită, echilibrat asezonată, adică exact ce ne trebuia. A fost una dintre cele mai bune 4 mese pe care le-am avut la München. Am regretat faptul că, din cauza ploii, lăsasem aparatul foto la hotel (mai fac uneori greşeli din acestea), aşa că nu pot să vă arăt fotografii cu cele două preparate. Pot să vă spun însă că punctau decent şi ca aspect, nu doar la gust.
Andechser am Dom - Munchen
De fapt, Andechser am Dom ne-a oferit 2 dintre cele mai bune 4 mese, căci am revenit la local după câteva zile, într-o după-amiază, pe o vreme mai frumoasă; măcar nu mai ploua, deşi era destul de rece. Am stat afară, pe scaunele acelea roşii, înveliţi cu pături de aceeaşi culoare şi aşezaţi pe pernuţe negre. De data aceasta localul era plin ochi în toate secţiunile sale, aşa că am avut noroc să găsim o masă liberă. Am comandat, din nou, bere, de data aceasta acel Doppelbock Dunkel pe care îl mai gustasem şi la Bucureşti, şi o Weizen Dunkel.
Fac aici o scurtă menţiune, căci Andechser am Dom este un loc rar, locul unde am găsit beri bock şi doppelbock; acestea apar pe piaţă abia în septembrie, când vremea se răceşte, şi, cum am spus-o de mai multe ori cu alte ocazii, toate berăriile oferă cam aceeaşi gamă de beri, mai toate light: helles, dunkel, hefeweizen, kristall, hefeweizen dunkel, Edelstoff etc. Locuri ca acesta şi ca Weisses Brauhaus sunt o raritate din acest punct de vedere.
Andechser am Dom - Munchen
Ca să nu uit nici de mâncare, am comandat cârnaţi picanţi pe varză căliră, serviţi alături de piure de cartofi şi un topping din ceapă prăjită, foarte crocantă şi un burger bavarez din carne de vită wagyu, într-o chiflă proaspătă, în care mai figurau, în roluri secundare, castraveciori muraţi, totul alăturat unei mici salate din roşii cherry, gătite foarte uşor, ceva verdeaţă şi un dressing cu oţet balsamic. Din nou, totul foarte gustos, frumos prezentat, cu un serviciu bunicel, fără acele mutre acre şi fără manierele repezite afişate de cei mai mulţi ospătari bavarezi.
Andechser am Dom - Munchen
Dacă ajungeţi la München, nu ocoliţi acest restaurant. Este uşor accesibil, super-central, cu mâncare, bere şi servicii peste medie şi cu preţuri decente pentru capitala Bavariei.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.