La München, Ana are bere (8)

Ordine, curăţenie şi disciplină

Nu ştiu câţi dintre dvs. au făcut armata. Pe vremea mea, demult, era obligatorie şi pot să spun că am o sumedenie de amintiri de acolo, şi bune şi rele. Unul dintre lucrurile cu care noi, bieţii TR-işti, urâţi de trupeţi şi de subofiţeri, eram terorizaţi zilnic era deviza lătrată pe diverse tonuri de fiecare gradat: „Ordine, curăţenie şi disciplină!”.
München, Viktualienmarkt
Cum într-un sistem închis, oarecum apropiat de unul de încarcerare, cum era armata pe vremea aceea, aveam nevoie să defulăm din când în când, ne distram printre altele traducând deviza în limba germană, căci pe atunci nu erau deloc rare filmele, mai ales ruseşti, dedicate ultimului război mondial, în care germanii erau întotdeauna „the bad guys”. Ieşea „Ordnung, Sauberkeit und Disziplin!” ceea ce, inexplicabil acum, pe atunci ne distra de minune.

München, Viktualienmarkt
Spuneam în celelalte episoade ale seriei dedicate călătorii mele la Munchen că germanii nu mai sunt cei de altădată. Nu mai sunt atât de serioşi cum li se dusese vestea şi nici atât de bine organizaţi, politicoşi şi conştiincioşi cum încă ne mai place să-i credem. Cu toate acestea, piaţa alimentară muncheneză, vestita Viktualienmarkt, la care mă dusesem cu multe speranţe, chiar s-a pliat destul de bine pe deviza „Ordnung, Sauberkeit und Disziplin!”.

München, Viktualienmarkt
München, Viktualienmarkt
Piaţa este situată foarte central, lângă oraşul vechi, foarte aproape de Marienplatz şi este uşor accesibilă cu mijloacele de transport în comun (iar München este, din ce oraşe am vizitat până acum, cel care stă cel mai bine la capitolul transport în comun).

Aproape că nu-ţi dai seamă că te apropii de piaţă, căci niciunul dintre semnele obişnuite, ca mirosuri, larmă, gunoaie, nu este perceptibil. Piaţa pare o continuare firească a centrului vechi şi doar după ce treci binişor de graniţa invizibilă care o separă de restul oraşului, începi să-ţi dai seama că ai ajuns într-o piaţă de alimente.

München, Viktualienmarkt
Obişnuit cu freamătul şi dinamismul extraordinar al pieţelor asiatice, cu larma şi culorile celor siciliene sau cu imaginaţia şi trepidaţia, mascate de o aparenţă de ordine, a pieţelor barceloneze, Viktualienmarkt mi s-a părut a fi o treabă nemţească cinstită: ordonată, curată şi disciplinată.

Citeste si articolul →   Între Occident şi Orient - scurt sejur la Istanbul (6)

München, Viktualienmarkt
München, Viktualienmarkt
Nu veţi vedea aici simpatica harababură a pieţelor asiatice, nimeni nu găteşte sub ochii dvs., nimeni nu strigă lăudându-şi marfa, nu te loveşti de cărucioare cu care taragabii îşi transportă marfa… totul este liniştit şi civilizat, după mine chiar mult prea civilizat, ordonat, curat şi super-disciplinat!

München, Viktualienmarkt
München, Viktualienmarkt
München, Viktualienmarkt
Ce mai, o piaţă foarte foarte nemţească, în care aproape totul este compartimentat, îngrădit, acoperit şi etichetat. Cu mici excepţii totuşi… Mai poţi vedea tarabe pe care, frumos rânduite, sunt coşuri cu fructe şi legume, punguliţe diverse cu ciuperci uscate, borcănaşe cu sosuri, pungi cu paste etc. Aceste tarabe îmi aduc cumva aminte de pieţele asiatice sau de cele de la Mediterană, dar şi ele sunt ordonate şi aliniate. Mai rup însă „monotonia” ordinii desăvârşite şi aduc câteva pete de culoare.

München, Viktualienmarkt
München, Viktualienmarkt
Nu pot să spun că senzaţia pe care mi-a lăsat-o Viktualienmarkt a fost una neplăcută, departe de asta, doar că mie mi-a indus o stare specială: m-a făcut să mă simt nu relaxat, ci chiar anesteziat, lipsit de entuziasm şi de spontaneitate. A fost o experienţă plăcută, nimic de zis, dar nu una care să mă dea pe spate, aşa cum am fost dat în alte pieţe din alte locuri şi culturi culinare.

München, Viktualienmarkt
München, Viktualienmarkt
München, Viktualienmarkt
Impresia de „Ordnung, Sauberkeit und Disziplin!” pe care o lasă Viktualienmarkt este dublată şi, oarecum îmblânzită, de belşugul de alimente. O să las fotografiile să vorbească, oricum o imagine face cât o mie de cuvinte, mărginindu-mă doar să remarc câteva lucruri.
München, Viktualienmarkt
München, Viktualienmarkt
Mă aşteptam ca vinurile şi brânzeturile germane să împânzească piaţa şi să ofere o gamă largă de tipologii. Din păcate, vinurile expuse erau mai ales italieneşti şi franţuzeşti, iar brânzeturile aşişderea.
München, Viktualienmarkt
München, Viktualienmarkt
München, Viktualienmarkt
Oferta de produse din carne de porc a fost neaşteptat de redusă. Mă aşteptam la o avalanşă de cârnaţi, şunci şi alte alea, plus carnea în sine, dar am găsit, cred, doar un singur magazin cu astfel de produse şi o ofertă ceva mai bogată de tot felul de cârnaţi preparaţi industrial şiu ambalaţi în vid. Nu-mi dau seama dacă produsele din carne şi carnea au o piaţă separată, sau dacă, pur şi simplu, asta este oferta şi gata.
München, Viktualienmarkt
München, Viktualienmarkt
München, Viktualienmarkt
Mult peşte şi fructe de mare, multe fructe şi legume exotice, multe mirodenii, multe sosuri şi vegetale uscate, de la ciuperci la ardei iuţi şi, destul de multe semi-preparate: caserole cu risotto, paste, pilaf, bulgur etc. ce trebuiau doar încălzite acasă. Oamenii de astăzi sunt prea ocupaţi ca o piaţă să se poată lipse de astfel de produse.

Citeste si articolul →   La München, Ana are bere (4)

München, Viktualienmarkt
München, Viktualienmarkt
München, Viktualienmarkt
În apropierea pieţei se află câteva restaurante interesante. Unele dintre ele erau închise în august, lună în care Europa occidentală pare să intre într-un fel de comă autoindusă, căci nenumărate restaurante şi magazine sunt închise taman atunci când fluxul de turişti este mai mare. Managerii inteligenţi îşi ţin deschise afacerile în august şi îşi iau concedii în mai sau octombrie, luni mult mai sărace în potenţiali clienţi. Se pare însă că astfel de manageri ori nu se prea găsesc lângă Viktualienmarkt, ori sunt nepăsători faţă de afluxul de turişti; probabil clientela locală este mai mult decât suficientă.

München, Viktualienmarkt
München, Viktualienmarkt
München, Viktualienmarkt
Recitesc acum cele scrise şi realizez că las, probabil, impresia că Viktualienmarkt m-a dezamăgit. Nu este cazul. A fost doar altfel decât alte mari pieţe văzute de mine. În niciun caz nu este de ocolit în cazul în care ajungeţi la München, iar dacă nu aţi apucat încă să vedeţi pieţe mari din Asia sau de la Mediterană, chiar este indicat să începeţi cu o piaţă ca Viktualienmarkt. Vă va plăcea mult, căci, chiar dacă aveţi aceleaşi gusturi ca mine, veţi fi în fericita postură de a avea alţi termeni de comparaţie.

München, Viktualienmarkt
München, Viktualienmarkt


4 comentarii pe “La München, Ana are bere (8)

  1. cristi-j spune:

    Foarte frumos ce se vede in poze iar pozele sunt multe si reusite. Cand am fost eu nu erau atat de multe produse. In schimb daca ajungi acolo in perioada pranzului e o animatie foarte placuta la terasele din jur si la restaurantele mai mult sau mai putin fast food de pe margine, lumea isi cumpara ceva de mancat si, daca nu mai e loc, sta pe banci, pe borduri sau pe unde apuca alaturi de o halba de bere. Dimineata era foarte linistit, aproape pustiu, nici turisti nu prea erau, iar seara, din pacate, nu am ajuns pe-acolo. Experienta mea a fost ca locul arata mai mult ca un supermarket foarte frumos in aer liber decat ca o piata.
    https://www.youtube.com/watch?v=UdwzUSTJahY

    • Radu Popovici spune:

      @cristi-j: Corect. Viktualienmarkat este ca un urias supermarket in aer liber. Nu are vibratia unei piete vii si dinamice, pline de sunet, culori si arome. Este, insa, un loc placut si nu-mi pare deloc rau ca l-am vizitat. Eu am fost de doua ori, in cursul saptamanii, intr-o dupa-amiaza ploioasa, si sambata in jurul pranzului. Am si mancat undeva langa piata, la Zwickl.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.