La “pieting” – partea 3

Din nou Piata Traian

Acum cateva saptamani sotia mea a venit acasa foarte vesela: „Am o surpriza pentru tine!”, m-a anuntat ea. Cui nu-i plac surprizele placute? A mea a fost chiar deosebita, fiindca pe masa a aparut un pachetel cu cateva… pasteis de Nata.
Cei care mi-au citit serialul de relatari din Lisabona îsi aduc probabil aminte de aceste bunatati preparate cu multe oua si servite presarate cu scortisoara. Le-am si gustat amandoi: erau aproape identice cu cele de la Lisabona. Ambalate mai putin inspirat si oferite fara (obligatoriul) pliculet cu scortisoara, dar foarte bune la gust. „Unde le-ai gasit?” a fost prima mea întrebare. Probabil ca ati ghicit deja raspunsul, din moment ce acest articol este o revenire în Piata Traian.
Pasteis de Nata

Pretextul acestei reveniri au fost pasteis de Nata, dar adevarata surpriza a fost cea de la fata locului, adica micul magazin, nou aparut (doar pentru noi, caci a împlinit deja vreo 4-5 luni de activitate). Pasteis-iurile erau doar unul dintre produsele oferite si am aflat despre ele ca sunt preparate de niste portughezi care au deschis în Bucuresti, în Piata Victoriei, o cofetarie lusitana numita… „Lusitana”. La Piata Traian se vand ca pastel de Nata, dar sunt doar unul dintre punctele de atractie ale magazinasului.
Branzeturi romanesti in Piata Traian
Punctul forte sunt produsele traditionale romanesti: branzeturi, mezeluri, rate, pate de gasca si de rata, vanat, pui, zacusca, gemuri, muraturi, vinuri, uleiuri, condimente etc.
Voi lasa pozele sa vorbeasca în locul meu si as vrea sa remarc doar cateva lucruri.
Rate si alte bunatati
Personalul este foarte simpatic, vorbaret, direct si sincer: Te face sa te simti imediat de-al casei si poate raspunde destul de competent la întrebarile obisnuite pe care le-ar pune un client normal.
Branzeturi romanesti in Piata Traian
Am cumparat, si pot deci recomanda în deplina cunostinta de cauza, branzeturile maturate si aromatizate cu chimen, cu ceapa si cu ardei, carnati cabanos din… somon, o chestie cu adevarat interesanta, si un Cabernet de la Cricova, care mi-a tinut o buna tovarasie în seara urmatoare.
Zacusca, gemuri si vinuri
Preturile mi s-au parut corecte. Despre Piata Traian se spune ca este o piata scumpa, multi dintre comerciantii întrebati de mine punand acest lucru pe seama chiriilor foarte mari percepute de proprietar. Totusi, magazinasul despre care va vorbesc (situat, cum intri în hala, pe latura dreapta a pietei, undeva aproape de mijlocul ei) are preturi accesibile, unele chiar mai mici fata ca cele din supermarket – aruncati o privire la pretul ratelor, de exemplu. Pasteis-urile sunt foarte scumpe, au cam acelati pret ca la Lisabona, dar restul produselor se încadreaza în categoria „mi le pot permite”.
Cabanos de somon
Unele produse de aici sunt aceleasi cu cele vazute de mine la „Bacania Veche”, dar preturile de la Bacanie sunt cam cu 15% mai mari. Probabil magazinul din Piata traian vinde mai bine si mai mult, sau este vorba doar despre politica de preturi.
Produse alimentare romanesti la Piata Traian
Patronul, dl. Lucian Timofte, o persoana amabila si (dupa cum mi s-a parut mie) cu mare experienta în comert, mi-a spus ca este multumit deocamdata de cum îi merge afacerea. Eu îi urez bafta si clienti fideli si va invit si pe dvs. sa faceti o vizita pe-acolo. Veti gasi lucruri interesante, la preturi abordabile, si veti pleca multumit de felul în care ati fost servit.

Citeste si articolul →   Eveniment "Sarea în bucate", februarie 2013

Spor la cumparaturi!

Alte articole din aceeasi serie:
Piata Minis
Piata Traian – prima parte


19 comentarii pe “La “pieting” – partea 3

  1. Timi spune:

    Servus Radu. Sunt Lucian Timofte, cel despre care amintesti in povestirea ta. Daca ai timp, iti pot arata si alte initiative care le iau pentru ademonstra ca vanzarile catre clienti trebuie sa treaca rapid printr-o revolutie conceptuala daca doresc sa aiba succes intr-o perioada de recesiune. Sunt incantat sa te regasesc…

  2. Tudosiei spune:

    Nu e musai sa fie politica de preturi, cat mai degraba niste „costuri de regie” diferite. In piata e una, la propriul aer conditionat si adresa cu numar unic e altceva… 🙂

  3. RamonaA spune:

    Trebuie sã mã laud cã merg in concediu 1 lunã jumate in Romania in decembrie!!! am inceput dieta de 2 sãptãmani, nu de alta dar unde mai intrã atatea bunãtãti in noi? 🙂

    • Radu Popovici spune:

      @nicoleta & Ramona: Voua de fapt va e dor de Romania, nu de branza. Si portughezii si, mai ales, italienii, fac o gramada de branzeturi, asa ca aveti de unde alege si acolo unde sunteti. 🙂

  4. nicoleta spune:

    O mamma mia ce de bunatati pe acolo ! O adevarata delicatesa cabanosul afumat de somon ..apoi m-au omorat branzuturile alea . Sper sa ajung cat de curand prin tara ..asa dau si eu o fuga la PiataTraian.
    Mersi de informatie…toate cele bune!

  5. Katze spune:

    Hallo,
    Asi gusta branza cu chimen! Cu denumirile branzeturilor am o mica nedumerire…”branza fara colesterol”!? Grasimea in masa uscata 10%, 20%, 45%, 52%, 70% ar fi mai informativa. Parerea mea personala.
    Desi nu prea ma omor cu rata asi cumpara o „Frische junge Ente” crescuta in Romania. O data pe an in perioada craciunului prepar rillettes de gasca sau rata, maghiara sau polonesa!
    O zi frumoasa
    Katze

    • Radu Popovici spune:

      @Katze: Branza fara colesterol este o branza vegetala, de fapt. Am intrebat si eu ce este cu ea. Seamana al naibii de bine cu una reala, cel putin ca aspect. In fine, presupun ca pentru cei care tin un regim strict este mai mult decat nimic.

  6. Ada spune:

    Le fac si eu o vizita, m-ai facut curioasa din pricina desertului portughez dar sunt interesante si celelalte produse, mai ales ca nu pot rezista unei oferte variate de branzeturi. 🙂 pe care le ador. Referitor la prajiturelele lusitane, presupun ca e o baza din aluat umpluta cu o crema de galbenusuri, gresesc? Are curaj patronul magazinului sa se apuce de asa ceva intr-o tara unde saracia ii impinge pe oameni spre marile magazine unde la doua pungi de malai primesc una gratis, bravo lui, sper sa aiba succes.

    • Radu Popovici spune:

      @Ada: Patronul nu risca din cauza acestor pasteis. Le ia de la portughezii de la Lusitana si, presupun ca daca nu s-ar vinde, nu le-ar mai lua. Bravo lui insa ca s-a incumetat sa incerce.

    • Radu Popovici spune:

      @Edith: Cu mare placere. Lucrurile bune si deosebite merita sa fie cunoscute de cat mai multi. Au astfel o sansa in plus sa supravietuiasca.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.