Din nou Piaţa Traian

Acum câteva săptămâni soţia mea a venit acasă foarte veselă: „Am o surpriză pentru tine!”, m-a anunţat ea. Cui nu-i plac surprizele plăcute? A mea a fost chiar deosebită, fiindcă pe masă a apărut un pacheţel cu câteva… pasteis de Nata.
Cei care mi-au citit serialul de relatări din Lisabona îşi aduc probabil aminte de aceste bunătăţi preparate cu multe ouă şi servite presărate cu scorţişoară. Le-am şi gustat amândoi: erau aproape identice cu cele de la Lisabona. Ambalate mai puţin inspirat şi oferite fără (obligatoriul) pliculeţ cu scorţişoară, dar foarte bune la gust. „Unde le-ai găsit?” a fost prima mea întrebare. Probabil că aţi ghicit deja răspunsul, din moment ce acest articol este o revenire în Piaţa Traian.
Pasteis de Nata

Pretextul acestei reveniri au fost pasteis de Nata, dar adevărata surpriză a fost cea de la faţa locului, adică micul magazin, nou apărut (doar pentru noi, căci a împlinit deja vreo 4-5 luni de activitate). Pasteis-iurile erau doar unul dintre produsele oferite şi am aflat despre ele că sunt preparate de nişte portughezi care au deschis în Bucureşti, în Piaţa Victoriei, o cofetărie lusitană numită… „Lusitana”. La Piaţa Traian se vând ca pastel de Nata, dar sunt doar unul dintre punctele de atracţie ale magazinaşului.
Branzeturi romanesti in Piata Traian
Punctul forte sunt produsele tradiţionale româneşti: brânzeturi, mezeluri, raţe, pate de gâscă şi de raţă, vânat, pui, zacuscă, gemuri, murături, vinuri, uleiuri, condimente etc.
Voi lăsa pozele să vorbească în locul meu şi aş vrea să remarc doar câteva lucruri.
Rate si alte bunatati
Personalul este foarte simpatic, vorbăreţ, direct şi sincer: Te face să te simţi imediat de-al casei şi poate răspunde destul de competent la întrebările obişnuite pe care le-ar pune un client normal.
Branzeturi romanesti in Piata Traian
Am cumpărat, şi pot deci recomanda în deplină cunoştinţă de cauză, brânzeturile maturate şi aromatizate cu chimen, cu ceapă şi cu ardei, cârnaţi cabanos din… somon, o chestie cu adevărat interesantă, şi un Cabernet de la Cricova, care mi-a ţinut o bună tovărăşie în seara următoare.
Zacusca, gemuri si vinuri
Preţurile mi s-au părut corecte. Despre Piaţa Traian se spune că este o piaţă scumpă, mulţi dintre comercianţii întrebaţi de mine punând acest lucru pe seama chiriilor foarte mari percepute de proprietar. Totuşi, magazinaşul despre care vă vorbesc (situat, cum intri în hală, pe latura dreaptă a pieţei, undeva aproape de mijlocul ei) are preţuri accesibile, unele chiar mai mici faţă ca cele din supermarket – aruncaţi o privire la preţul raţelor, de exemplu. Pasteis-urile sunt foarte scumpe, au cam acelaţi preţ ca la Lisabona, dar restul produselor se încadrează în categoria „mi le pot permite”.
Cabanos de somon
Unele produse de aici sunt aceleaşi cu cele văzute de mine la „Băcănia Veche”, dar preţurile de la Băcănie sunt cam cu 15% mai mari. Probabil magazinul din Piaţa traian vinde mai bine şi mai mult, sau este vorba doar despre politica de preţuri.
Produse alimentare romanesti la Piata Traian
Patronul, dl. Lucian Timofte, o persoană amabilă şi (după cum mi s-a părut mie) cu mare experienţă în comerţ, mi-a spus că este mulţumit deocamdată de cum îi merge afacerea. Eu îi urez baftă şi clienţi fideli şi vă invit şi pe dvs. să faceţi o vizită pe-acolo. Veţi găsi lucruri interesante, la preţuri abordabile, şi veţi pleca mulţumit de felul în care aţi fost servit.

Spor la cumpărături!

Alte articole din aceeasi serie:
Piata Minis
Piata Traian – prima parte