La “pieţing” – partea 3

Din nou Piaţa Traian

Acum câteva săptămâni soţia mea a venit acasă foarte veselă: „Am o surpriză pentru tine!”, m-a anunţat ea. Cui nu-i plac surprizele plăcute? A mea a fost chiar deosebită, fiindcă pe masă a apărut un pacheţel cu câteva… pasteis de Nata.
Cei care mi-au citit serialul de relatări din Lisabona îşi aduc probabil aminte de aceste bunătăţi preparate cu multe ouă şi servite presărate cu scorţişoară. Le-am şi gustat amândoi: erau aproape identice cu cele de la Lisabona. Ambalate mai puţin inspirat şi oferite fără (obligatoriul) pliculeţ cu scorţişoară, dar foarte bune la gust. „Unde le-ai găsit?” a fost prima mea întrebare. Probabil că aţi ghicit deja răspunsul, din moment ce acest articol este o revenire în Piaţa Traian.
Pasteis de Nata

Pretextul acestei reveniri au fost pasteis de Nata, dar adevărata surpriză a fost cea de la faţa locului, adică micul magazin, nou apărut (doar pentru noi, căci a împlinit deja vreo 4-5 luni de activitate). Pasteis-iurile erau doar unul dintre produsele oferite şi am aflat despre ele că sunt preparate de nişte portughezi care au deschis în Bucureşti, în Piaţa Victoriei, o cofetărie lusitană numită… „Lusitana”. La Piaţa Traian se vând ca pastel de Nata, dar sunt doar unul dintre punctele de atracţie ale magazinaşului.
Branzeturi romanesti in Piata Traian
Punctul forte sunt produsele tradiţionale româneşti: brânzeturi, mezeluri, raţe, pate de gâscă şi de raţă, vânat, pui, zacuscă, gemuri, murături, vinuri, uleiuri, condimente etc.
Voi lăsa pozele să vorbească în locul meu şi aş vrea să remarc doar câteva lucruri.
Rate si alte bunatati
Personalul este foarte simpatic, vorbăreţ, direct şi sincer: Te face să te simţi imediat de-al casei şi poate răspunde destul de competent la întrebările obişnuite pe care le-ar pune un client normal.
Branzeturi romanesti in Piata Traian
Am cumpărat, şi pot deci recomanda în deplină cunoştinţă de cauză, brânzeturile maturate şi aromatizate cu chimen, cu ceapă şi cu ardei, cârnaţi cabanos din… somon, o chestie cu adevărat interesantă, şi un Cabernet de la Cricova, care mi-a ţinut o bună tovărăşie în seara următoare.
Zacusca, gemuri si vinuri
Preţurile mi s-au părut corecte. Despre Piaţa Traian se spune că este o piaţă scumpă, mulţi dintre comercianţii întrebaţi de mine punând acest lucru pe seama chiriilor foarte mari percepute de proprietar. Totuşi, magazinaşul despre care vă vorbesc (situat, cum intri în hală, pe latura dreaptă a pieţei, undeva aproape de mijlocul ei) are preţuri accesibile, unele chiar mai mici faţă ca cele din supermarket – aruncaţi o privire la preţul raţelor, de exemplu. Pasteis-urile sunt foarte scumpe, au cam acelaţi preţ ca la Lisabona, dar restul produselor se încadrează în categoria „mi le pot permite”.
Cabanos de somon
Unele produse de aici sunt aceleaşi cu cele văzute de mine la „Băcănia Veche”, dar preţurile de la Băcănie sunt cam cu 15% mai mari. Probabil magazinul din Piaţa traian vinde mai bine şi mai mult, sau este vorba doar despre politica de preţuri.
Produse alimentare romanesti la Piata Traian
Patronul, dl. Lucian Timofte, o persoană amabilă şi (după cum mi s-a părut mie) cu mare experienţă în comerţ, mi-a spus că este mulţumit deocamdată de cum îi merge afacerea. Eu îi urez baftă şi clienţi fideli şi vă invit şi pe dvs. să faceţi o vizită pe-acolo. Veţi găsi lucruri interesante, la preţuri abordabile, şi veţi pleca mulţumit de felul în care aţi fost servit.

Citeste si articolul →   Tortelloni cu trufe

Spor la cumpărături!

Alte articole din aceeasi serie:
Piata Minis
Piata Traian – prima parte


19 comentarii pe “La “pieţing” – partea 3

  1. Timi spune:

    Servus Radu. Sunt Lucian Timofte, cel despre care amintesti in povestirea ta. Daca ai timp, iti pot arata si alte initiative care le iau pentru ademonstra ca vanzarile catre clienti trebuie sa treaca rapid printr-o revolutie conceptuala daca doresc sa aiba succes intr-o perioada de recesiune. Sunt incantat sa te regasesc…

  2. Tudosiei spune:

    Nu e musai sa fie politica de preturi, cat mai degraba niste „costuri de regie” diferite. In piata e una, la propriul aer conditionat si adresa cu numar unic e altceva… 🙂

  3. RamonaA spune:

    Trebuie sã mã laud cã merg in concediu 1 lunã jumate in România in decembrie!!! am inceput dieta de 2 sãptãmâni, nu de alta dar unde mai intrã atâtea bunãtãti in noi? 🙂

    • Radu Popovici spune:

      @nicoleta & Ramona: Voua de fapt va e dor de Romania, nu de branza. Si portughezii si, mai ales, italienii, fac o gramada de branzeturi, asa ca aveti de unde alege si acolo unde sunteti. 🙂

  4. nicoleta spune:

    O mamma mia ce de bunatati pe acolo ! O adevarata delicatesa cabanosul afumat de somon ..apoi m-au omorat branzuturile alea . Sper sa ajung cat de curand prin tara ..asa dau si eu o fuga la PiataTraian.
    Mersi de informatie…toate cele bune!

  5. Katze spune:

    Hallo,
    Asi gusta branza cu chimen! Cu denumirile branzeturilor am o mica nedumerire…”branza fara colesterol”!? Grasimea in masa uscata 10%, 20%, 45%, 52%, 70% ar fi mai informativa. Parerea mea personala.
    Desi nu prea ma omor cu rata asi cumpara o „Frische junge Ente” crescuta in Romania. O data pe an in perioada craciunului prepar rillettes de gasca sau rata, maghiara sau polonesa!
    O zi frumoasa
    Katze

    • Radu Popovici spune:

      @Katze: Branza fara colesterol este o branza vegetala, de fapt. Am intrebat si eu ce este cu ea. Seamana al naibii de bine cu una reala, cel putin ca aspect. In fine, presupun ca pentru cei care tin un regim strict este mai mult decat nimic.

  6. Ada spune:

    Le fac si eu o vizita, m-ai facut curioasa din pricina desertului portughez dar sunt interesante si celelalte produse, mai ales ca nu pot rezista unei oferte variate de branzeturi. 🙂 pe care le ador. Referitor la prajiturelele lusitane, presupun ca e o baza din aluat umpluta cu o crema de galbenusuri, gresesc? Are curaj patronul magazinului sa se apuce de asa ceva intr-o tara unde saracia ii impinge pe oameni spre marile magazine unde la doua pungi de malai primesc una gratis, bravo lui, sper sa aiba succes.

    • Radu Popovici spune:

      @Ada: Patronul nu risca din cauza acestor pasteis. Le ia de la portughezii de la Lusitana si, presupun ca daca nu s-ar vinde, nu le-ar mai lua. Bravo lui insa ca s-a incumetat sa incerce.

    • Radu Popovici spune:

      @Edith: Cu mare placere. Lucrurile bune si deosebite merita sa fie cunoscute de cat mai multi. Au astfel o sansa in plus sa supravietuiasca.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.