La „pieting”

Partea 1: Piata Minis – Bucuresti

Nu va mirati, pieting-ul este shopping-ul meu. Nu ma atrag deloc magazinele cu îmbracaminte, cosmetice si bijuterii, eu ma simt bine în piete, sau cel putin în unele dintre ele. Am remarcat cu îngrijorate ca sunt, ca si multi altii probabil, prizonierul tabieturilor. Asta înseamna ca frecventez foarte des doar 1-2 piete aflate foarte aproape de casa, în timp ce ignor altele, mult mai mari, mai bine aprovizionate si mai ieftine, doar pentru ca trebuie sa ma abat de la traseele mele obisnuite.
Piata Minis - Bucuresti

Am hotarat deci sa-mi largesc orizontul pietar si m-am deplasat, cu aparatul foto de gat, în Piata Minis. În urma cu 5-6 ani locuisem în apropierea ei, asa ca nu-mi era total necunoscuta, dar în atatia ani lucrurile si oamenii se schimba.
Piata Minis - Bucuresti
Oameni buni, piata mi-a placut. Este alcatuita în acel sistem, practic zic eu, în care halele cu tarabe sunt înconjurate cu magazine alimentare (macelarii, branzeturi, bacanii, brutarii etc.) si altele cu vase, electro-casmice si diverse alte lucruri.
Tarabele cu vegetale sunt situate în locuri acoperite, ceea ce creeaza un efect de sera destul de neplacut. Cum am facut 2 pasi în interior m-am si simtit brusc scaldat în transpiratie; era cald si foarte umed. În plus, acoperisul modifica si culoarea luminii, cel mai adesea aceasta batand în galben, lucru ce nu face bine pozelor, caci necesita o „photoshop-eala” suplimentara.
Piata Minis - Bucuresti
Piata Minis - Bucuresti
Tarabe multe si bine aprovizionate, cu preturi substantial mai mici decat în alte parti, lucru ce explica probabil afluenta mare de persoane în varsta, miscandu-se foarte încet, tragand dupa ei diverse carucioare pentru cumparaturi. Adesea poti vedea cupluri de septuagenari, tinandu-se de mana, cu cate o sacosa în mana libera, mergand încetisor de la o taraba la alta si consultandu-se între ei pe soptite. Cupluri atat de vechi, încat partenerii au ajuns sa semene unul cu celalalt si sa se înteleaga din gesturi sau doar din 2-3 vorbe.
Piata Minis - Bucuresti
Piata Minis - Bucuresti
Piata Minis - Bucuresti
Comerciantii de la tarabe par a fi chiar producatori. Este adevarat ca unii vand si fructe din Grecia, sau ardei grasi din Spania, dar cei mai multi au palmele batatorite de munca si chipurile acelea asprite de soare si vant, pe care le au cei ce muncesc în aer liber. Cei mai multi sunt amabili, cu zambetul pe buze, bine informati despre ceea ce vand. Multi sunt curiosi, lucru dovedit si de dialogul pe care l-am avut cu mai multi dintre ei:
„Buna ziua, va deranjeaza daca fac niste poze?”
„Pozati în liniste. Da’ la ce va trebuie? Le dati la ziar?”
„Nu, le pun pe internet.”
„A, pe un sait?”
„Da, pe un sait.”
Bun, deci taranii nostri, ma rog, cei care vin cu marfa la oras, au auzit de Internet si de sait-uri. Mi-a parut rau ca n-am zis „blog”, nu m-ar fi mirat sa stie despre ce este vorba.
Piata Minis - Bucuresti
Piata Minis - Bucuresti
Piata Minis - Bucuresti
Nu vreau sa insist foarte mult asupra ofertei de produse, o puteti vedea si din fotografii, dar doresc sa punctez doua lucruri care mi-au placut în mod deosebit.
Piata Minis - Bucuresti
Primul sunt niste rosii mici, de forma alungita, ca o combinatie între rosiile cherry si prunisoare. Mi s-a dat sa gust una dintre ele si, credeti-ma, avea un gust divin, asa cum mi-l aminteam la rosiile mancate în copilarie. Cu adevarat extraordinare! Pret: 6 lei/kg. Am întrebat-o pe femeia care le vindea de unde sunt rosiile. Mi-a zis numele unei comune de langa Giurgiu.
„Ce fel de samanta ati folosit?” – am insistat eu.
„Israeliana.” – mi s-a raspuns.
Marturisesc ca ma asteptam sa fie italiana, greceasca, turceasca sau spaniola, dar fie si israeliana. Rosiile sunt de mare exceptie, le mananci goale si nu te poti opri.
Piata Minis - Bucuresti
Piata Minis - Bucuresti
Piata Minis - Bucuresti
Al doilea lucru care mi-a placut foarte mult a fost oferta de verdeturi aromate. Nu doar banalele, dar atat de minunatele, patrunjel, leustean si marar, dar si tarhon, busuioc verde si rosu, cimbru, menta, cimbrisor, levantica. Am cumparat o tufa mare de busuioc (pret 2 lei, fata de cei 6-8 lei în supermarket, aruncati pe un pliculet care contine de 20 de ori mai putine frunze decat tufa mea) si m-am bagat în vorba cu vanzatoarea, o femeie cu privirea vioare, cam de varsta mea.
„Ce faceti cu busuiocul asta acasa? La ce îl folositi?”
„La mancare.” (??? Deja îmi venea s-o iau în brate)
„Nu-l puneti la candela, sau sub perna?”
„Nu, mama îl punea, eu nu. Eu gatesc cu el.”
„Şi cum gatiti cu el?”
„Îl punem la sosuri.”
„Sosuri de rosii?”
„Da, dar nu numai. Cel mai mult ne place la paste.” (!!!)
Nu-mi venea sa cred urechilor. Am rugat-o sa-mi pozeze si am plecat încantat. O discutie similara, în Piata Domenii, acum vreo 2 ani, stransese în jurul meu o duzina de persoane care se minunau ca busuiocul se pune în mancare. Ei nu auzisera de asa ceva. Acum nimerisem o cu totul altfel de persoana, lucru ce mi-a ridicat moralul.
Piata Minis - Bucuresti
Piata Minis - Bucuresti
Piata Minis - Bucuresti
În concluzie, daca nu va deranjeaza înghesuiala si batraneii care se misca în reluare, daca suportati caldura de sub copertine si, mai ales, daca vreti o piata buna si cu preturi accesibile, Piata Minis este unul dintre locurile care ar putea sa va dea satisfactie. Nu uitati de rosiile acelea, luati si o sa ma pomeniti!

Citeste si articolul →   Cumparatori prosti si distribuitori destepti

În aceeasi serie de articole:
Piata Traian
Piata Traian – partea 2

Un comentariu pe “La „pieting”

  1. alexcipi spune:

    salut!!!la treaba cu rosiile sa sti ca ai dreptate…..cunosc si persoana si firma de la care face rost!!Am facut practica acolo si in timpu ala am facut cunostiinta cu persoana care le cultiva.

  2. Radu Popovici spune:

    Cred ca m-am lamurit cum poti prelungi viata busuiocului proaspat. In fine, daca imi rezista 5-6 zile eu sunt foarte multumit, caci am timp sa-l consum. Pur si simplu am tinut tufa de busuioc intr-un pahar inalt cu apa. Am schimbat apa zilnic si am tinut busuiocul intr-un loc unde nu bate soarele. Astazi este a cincea zi si se prezinta Ok, l-am si folosit la gatit. Dupa cum arata rezista si maine, deci se fac 6 zile, ceea ce mi se pare suficient.

  3. Katze spune:

    Hallo,
    Exact la fel procedez si eu cu verdeturile uscate,le sfaram intre degete. Avantajul celor uscate este ca le am permenent la indemana. De obicei cumpar in cantitati mici si nu au timp sa-si piarda complet aroma. Pentru sugo merg insa foarte bine cele uscate. In ce priveste clima, cred ca Romania este mult mai favorizata decat Germania. Apoi calitatea pamantului joaca un rol foarte mare. Insa din aceste diferente rezulta si specificul gastronomic al fiecarei tari. Iar la ora actuala am ajuns sa cunoastem o parte din secretele bucatariilor straine. Pentru pasionati este ceva magnific.
    Multe salutari
    Katze

  4. Katze spune:

    Hallo,
    Folia are doar rolul de a sustine tulpinile fragede ale plantei, deci numai imprejur ,fara a acoperi planta, si o protejeaza la transport si in supermarkt. Am remarcat ca la indepartarea foliei, planta s-a ofilit mult mai repede asa ca m- am gandit sa las folia,iar planta mi-a fost foarte recunoscatoare!!! Sigur ca busuiocul din zonele mediterane au o resistenta mult mai mare. Alta clima,alte soiuri.Iar busuiocul de gradina este mult mai robust. Foarte problematic este plantarea in gradina sau ghiveciul cu busuioc tinut afara. Exista o varietate de melc raspandit din Spania ( Arion lusitanicus) care pe langa salata mananca busuiocul cu un apetit!!! de nu mai ramane nimic. Un gurmet! Iar intre gradinarii amatori si el un “interminabil”razboi. Verdeturile in ghiveci sant o solutie pentru cei fara gradina sau balkon. Am pe pervazul ferestrei o colectie: busuioc, arpagic, un dafin mic, rozmarin. Cel mai bine se mentine busuiocul. Partea positiva este ca exista tot anul, asa ca se pot inlocui daca, au “decedat”. In timpul iernii folosesc insa busuioc uscat.
    Nici eu nu prea sant adepta verdeturilor congelate ,asa ca am o colectie de verdeturi uscate de care sant foarte multumita. Exceptie face doar patrunjelul pe care il gasesc mai aromat in stare congelata decat uscat.
    Multe salutari
    Katze

    • Radu Popovici spune:

      @Katze: As zice ca foarte putine verdeturi sunt mai aromate in stare uscata decat proaspata. Simplificand, se poate spune ca prin uscare se pierd apa si o parte din compusii volatili, responsabili pentru aroma, dar raman concentrate uleiurile esentiale, responsabile pentru gust. Gustul, deci, se inteteste, de aceea se si substituie in raport de 1:2 sau 1:3 uscat:proaspat. Pentru a stoarce ultimele rezerve de aroma, verdeturile uscate se freaca intre degete si se sfarama. Verdeturile delicate, in special, pierd mult de tot la acest capitol (marar, patrunjel, busuioc, menta, coriandru). Verdeturile robuste (cimbru, salvie, oregano, rozmarin, dafin) rezista ceva mai bine, iar cimbrul si oregano mie mi se par chiar mai aromate in stare uscata decat proaspata. Totusi, aroma este incomparabil mai pura daca verdeturile sunt proaspete. Pacat ca traim intr-o clima nefericita si nu avem la indemana verdeturi proaspete si ieftine.

  5. cristi-j spune:

    o fi utila chestia cu mustele dar nu stiu cat e de reala . si eu am ghivece cu busuioc la fereastra (pe afara) si mereu gasesc dimineata muste dormind acolo . e adevarat ca in timpul zilei nu prea sunt dar cred ca asta are de-a face mai mult cu primaria si campaniile de dezinsectie . hahaha .
    partea cu folia este pentru a asigura plantei atmosfera propice , ca o mini sera . dar plantele ar trebui sa o duca bine mersi si fara folie , depinde si unde sunt asezate . eu nu am cumparat plantute mici la ghiveci , am plantat seminte , a durat mai mult dar au iesit bine si sunt ok .
    partea cu cuburile congelate cu verdeturi e buna . pe de o parte merge pentru alte tipuri de ierburi care se folosesc la gatit (e adevarat , mai putin busuiocul care e bun proaspat dar la niste sosuri de paste ar merge) si pe de alta parte ar fi spectaculoasa pentru diverse cocktail-uri si alte bauturi unde cuburile ar fi si decorative si ar da si aroma . de exemplu bauturile racoritoare indiene , pe baza de iaurt , folosesc ierburi aromate .

  6. Katze spune:

    Hallo,
    Un paradis!! Mi-a trezit o multime de pofte culinare. Asa ca am dat o raita prin comune si orasele mici unde taranii vand direkt produsele proaspat recoltate de pe camp. Sigur ca nu este abundenta din pozele tale, dar parfumul legumelor proaspete inlocuieste acest mic neajuns. In ce priveste busuiocul… avem cu gramada. Se vinde in ghiveci, planta este protejata de o folie de plastic care sustine tulpinile fragede. Pastrez folia si am cateva luni bune busuioc proaspat. Tai varful, si asa cresc ramurele noi. Fara aceasta folie de protectie se ofileste repede.
    Incearca congelarea lor in tavitele in care se fac cuburi de gheata. Frunze taiate marunt un pic de apa si apoi la congelator. Folosesti cubul cu verdeturi asa congelat.
    Sau frunzele proaspete bine uscate (nu umede), congelate in portii mici. Se pun in mancare congelate. Poate ai mai mult noroc.
    Si inca ceva util… mustelor nu le place busuiocul, asa ca ghiveciul meu in fereastra are si un rol de protectie.
    O duminica placuta
    Katze

    • Radu Popovici spune:

      @Katze: Asta cu mustele este o chestie utila. In ce priveste congelarea, nu cred ca merita (din punctul meu de vedere). Decongelat busuiocul arata urat si nu mai are aroma. Busuiocul este spectaculos proaspat; nici nu se prea gateste, se foloseste mai mult proaspat, asa ca in starea lui congelata are utilizari reduse. Pentru mine nu este deci interesant sa-l congelez. Imi voi lua un ghiveci, cu prima ocazie.
      In ce priveste folia, marturisesc ca nu am vazut asa ceva. Nici nu ma priceop deloc la crescut plante, pe de alta parte. Am o nedumerire: in alte parti cum sta busuiocul fara folie? Am vazut ghivece in Grecia, Italia si Spania si nu aveau folie, iar planta era bine-mersi. Tii folia in jurul lui doar la inceput, ca sa sprijine tulpinile? Nu prea inteleg rostul ei…

  7. mihai2206 spune:

    @Radu: Nu? Am fost la Matematica – Fizica nr 3. Acum cred ca l-au botezat Cuza. E pe Barajul Dunarii la cativa metri de piata

  8. Radu Popovici spune:

    @elena: Ai avut dreptate in ce priveste busuiocul congelat. Pare OK, dar cum il scoti din congelator, frunzele se fac negre si flescaite, iar aroma este pierduta aproape in totalitate. Deci, la gunoi cu el. Menta pare sa se comporte mai bine. Frunzele sunt destul de moi, dar si-au pastrat culoarea si aroma; gustul pare a fi chiar mai puternic! Trebuie folosite imediat ce s-au dezghetat putin, altfel se deterioreaza din toate punctele de vedere.

  9. RamonaA spune:

    Imi este dor de piata de acasã…de gustul si mirosul legumelor…
    Da´tare bine aprovizionatã e aceastã piatã, vã invidiez.

    • Radu Popovici spune:

      @Ramona: Sunt piete si mai bine aprovizionate. Voi incerca sa merg in mai multe, desi sunt distante mari intre ele, iar afara este infernal de cald.

  10. alison spune:

    hmmm, pina si bame vad ca aveti! iesenii nu prea se pot lauda cu asa piete… producatori putini, marfuri de import inclusiv la piata. dar busuioc avem domnule, cu toptanul, peste tot, in schimb! o multime de bunicute care spera sa mai agoniseasca un banut il distribuie si la colt de strada, nu numai la piata. si mai avem fratii de peste prut care vin cu tot felul de delicatese!

  11. elena spune:

    Uite ca tocmai am venit de la piata..si am vazut si eu rosioare din alea de giurgiu, am stat in cumpana si pana la urma am luat unele de gradina care stiam ca-s bune. ee..Trebuia sa iau de amandoua, daca as fi vazut postarea ta inainte acum le mancam deja..
    Busuiocul nu merge congelat, se innegreste si se face nasol. Nici la frigider nu-i prieste(numai ala din supermk sta in cutia lui, ambalat , in rest..). Eu asa am patit..
    Pot sa va dau un pont (pt cine nu-l practica deja) in schimb pentru celelalte verdeturi : se pun legaturile intr-un pahar cu apa si peste ele se pune o punga, ca un cort. Si se tin asa in frigider, rezista mult mai bine, nu se ingalbenesc, vestejesc repede.

    • Radu Popovici spune:

      @elena: Hmm… sper sa nu ai dreptate. M-am uitat din nou acum cateva secunde si busuiocul meu congelat este Ok. Verde si inghetat. Sper sa nu se deterioreze in timp. Busuiocul din plicul de supermarket rezista in frigider (in sertarul de legume) doar 2-3 zile, apoi incepe sa se brumeze si sa se flescaie.
      Pontul cu pastrarea in “cort” este foarte bun. Nu-l stiam si il voi incerca la patrunjel si marar.

  12. toni spune:

    Misto titlu, misto articol, in masura in care s-a vrut a fi doar o rapida trecere in revista a pietei. pozele sunt frumoase, iar dialogul cu vanzatoarea de busuioc este simpatic. Poate ca ar fi trebuit sa insisti un pic asupra preturilor?

    • Radu Popovici spune:

      @toni: Eu stiu ce sa zic? Poate ar fi trebuit. M-a interesat insa cu totul altceva: atmosfera, lumea care cumpara, vanzatorii, culorile, nota distinctiva (daca exista). Preturile se pot schimba peste doua zile; faptul ca ele sunt, in general, modice, cred ca va ramane valabil mai mult timp. Este mai important sa stii ca este o piata relativ accesibila fata de altele, decat sa cunosti preturile per kg sau legatura la cateva produse. Nu am vrut sa fac o prezentare detaliata, ci doar un reportaj-foto rapid.

  13. mihaela spune:

    haios termen ai gasit, radu – “pietzing” 😉 ador sa merg la piata. acum cativa ani era un rasfatz pentru mine sa merg la piata duminica dimineata. nu ma simt insa deloc confortabil in pietele care arata ca niste custi din sticla si otel si cred ca ar fi mult mai placut experimentul daca ar exista spatii deschise ca pe vremuri. unii spun ca noile spatii sunt mai igienice, dar pentru mine nu au farmec deloc;-(

    • Radu Popovici spune:

      @mihaela: Spatiile inchise au probabil avantajele lor. Sunt insa prost aerisite, iar atmosfera este de obicei sufocanta pe timpul verii. AI dreptate, cele in spatii deschise sunt mai placute, dar nu cred ca am mai vazut asa ceva demult.

  14. Elena Toma spune:

    Pe langa florile din ghivece, care sunt pasiunea jumatatii mele, eu am o adevarata gradinita de plante aromate: busuioc, oregano, lamaita, creson, menta, rozmarin, cimbru, patrunjel de doua feluri, marar, leustean. menta, busuiocul si lamaita se prezinta cel mai bine pentru ca din ele rup frunze cat mai des pentru limonada, dulciuri, inghetata, gem. Iar in Piata Moghioros gasesc si salvie mereu si multe alte plante aromatice in stare proaspata, pe langa un magazin naturist destul de bine aspectat si completat de unul cu produse bio. Dar vizitez des si alte piete, doar de cand cu caldura asta ceva mai rar.

  15. ralu spune:

    recomand busuioc in ghiveci propriu. eu am plantat 4 plantute mai mici decat mana mea si in 3 saptamani aveam o tufa in toata splendoarea. e scos pe un balcon fara acoperis, doar ca nu trebuie sa stea direct in soare si trebuie udat zilnic. si cu cat ii rup din frunze cu atat creste mai mult. O MINUNATIE! 🙂

    • Radu Popovici spune:

      @dil: Am aruncat o privire adineauri si sunt OK, atat busuiocul cat si menta. Presupun ca daca stau congelate 2 zile, sau 2 luni, e cam acelasi lucru. Cred ca experimentul este reusit. 🙂

    • Radu Popovici spune:

      @dil: Cred ca merge, am pus si eu 2 pungi ieri, ca experiment. Mi-a mers bine asa cu marar si patrunjel. Busuiocul si menta par insa mai delicate. Este insa de incercat.

  16. jollyca spune:

    Eu practic “pieting” in fiecare zi cand vin de la serviciu ;).

    Cele doua piete din zona mea m-au convins de fapt sa ma mut acolo acum vreo 3 ani si pana acum nu m-au dezamagit. Ba, mai mult, m-a surprins si pe mine sa gasesc in piata cimbru proaspat si tarhon. Busuioc n-am vazut inca, dar probabil ca la ora la care ajung eu busuiocul s-a dat deja.

  17. dil spune:

    Am stat langa Piata Minis acum vreo 12 ani, cand eram în facultate, si de atunci nu am mai trecut pe acolo, desi, întamplator, acum locuiesc nu foarte departe. Dar m-ai convins. Daca se gaseste busuioc, ma duc 🙂 De îndata ce se mai potoleste vipia…

    • Radu Popovici spune:

      @dil: Gasesti si menta, cimbru si multe altele. Trebuie insa sa-ti pregatesti dinainte un adevarat meniu, caci pleci de acolo cu ditamai tufa si ti-e mila sa arunci din ea; din pacate nu rezista mai mult de 1-2 zile, caci se ofileste.

Dă-i un răspuns lui Radu Popovici Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.