Ieri, vineri 28 septembrie 2012 am avut ocazia sa petrec o zi interesanta la Aliman. Ca si în cei trei ani anteriori, WineRo a sarbatorit în ultima vineri a lunii septembrie noua recolta. Cele 38 de retete filmate în seria ”Bucate si vinuri alese” stau martore a colaborarii mele cu WineRo, asa ca nu aveam cum sa lipsesc de la acest moment important din viata colaboratorilor mei.
Îmi place aceasta sarbatoare, pentru mine seamana cu ritualurile la care se aduceau ofrande divinitatii, ca multumire pentru o noua recolta; astfel de evenimente marcheaza, în stil modern, trecerea anotimpurilor, sunt ca niste „pendule” care bat încheierea unei activitati si începerea alteia.
Au fost prezenti, cred, circa 200 de persoane, parteneri de afaceri ai companiei WineRo si oameni din presa. Din punctul meu de vedere momentul culminant al zilei a fost prezentarea vinului ALira Tribun 2011, un asamblaj de Cabernat, Merlot si Feteasca Neagra, toate aceste soiuri fiind cultivate si recoltate de pe terenurile companiei; Mark Dworkin, oenologul cu care lucreaza WineRo, si-a dovedit înca o data flerul si competenta.
Un vin bun, destul de robust dar si rafinat în acelasi timp, cu un mare potential si pe care abia astept sa-l degust peste 1-2 ani. Numele este inspirat ales, caci Tribun este bun de trei ori, toate cele trei soiuri de vin îmbinandu-se foarte bine. Alira a fost prezenta pana acum pe piata romaneasca doar cu excelentul Merlot din 2009; urmariti oferta de anul acesta, caci va vi mai interesanta si mai „stufoasa”.
Nu vreau sa insist astazi mai mult; sunt cam pe fuga si prefer sa va las sa ptiviti cateva fotografii. Veti putea observa si mancarea, oferita astfel ca sa se potriveasca bine cu vinurile rosii; si daca tot am adus vorba despre mancare, aceasta nu s-a ridicat la nivelul vinurilor. Poate nu ar fi o idee rea ca, pe viitor, prepararea ei sa fie, macar supervizata de un bucatar bun, daca nu chiar efectuata pe de-a-ntregul de acesta.
O zi interesanta si foarte placuta, culminand cu zdrobirea strugurilor sub picioarele fetelor, un ritual doar cu valoare simbolica, efectuat doar pentru oaspeti, fiindca vinul este preparat, de fapt, cu mijloace moderne, mai putin spectaculoase, dar mult mai eficiente.
Practic am petrecut ziua alaturi de prieteni, în aer liber, degustand cateva vinuri bune, unele dintre ele prezentate de Mircea Niculescu, partenerul meu de filmari si în seria „Bucate si vinuri alese”. Am ras mult, am povestit si m-am simtit bine. Vinul bun înlesneste comunicarea, pot sa va spun asta cu mana pe inima.
hmm.. eu v-as fi dat must si pastrama pana la loc comanda, n-au avutara inspiratiune..
@nea’Mielu: Must, cand fac unele dintre cele mai bune vinuri din tara? Pai, nu-i pacat? Ne-au dat vin, adica mult mai bine. 🙂