Laab, sau larb, este o salata care face faima orasului Chiang Mai, al doilea oras al Thailandei, dupa Bangkok. Chiang Mai este situat in nord-estul tarii, aproape de granita cu Laos, zona in care bucatariile thailandeza si laotiana s-au influentat reciproc. Laab se poate prepara cu carne de pui, curcan, rata, vita sau porc.
Bucatarie: thailandeza
Dificultate: usor
Cantitate: 2 portii
Timp de preparare: 15 minute
Timp de gatit: 3 minute
Ingrediente:
250 g carne de pui gatita, tocata marunt
10 cm tulpina de lemongrass, tocata marunt
1 ardei iute rosu, curatat de seminte si tocat marunt
1 ardei iute rosu, taiata felii, pe diagonala, pentru servit
2 linguri de suc de limeta
1 lingura de sos de soia
1 lingura de orez cu bob rotund
2 cepe verzi, tocate marunt
1 lingura de frunze proaspete de coriandru, tocate marunt
frunze de menta proaspata, pentru ornat
Instructiuni:
Se incinge o tigaita, pe foc mic-mediu. Se adauga boabele de orez si se prajesc cateva minute, pana ce se rumenesc usor. Se ia tigaita de pe foc.
Se lasa orezul sa se raceasca putin, apoi se piseaza intr-o piua, pana ce se obtine o pulbere fina.
Se amesteca intr-un castron carnea cu lemongrass, suc de limeta, ardei iute, sos de soia, pulbere de orez, ceapa verde si coriandru. Se serveste salata presarata cu frunze de menta si ardei iute.
Foarte interesanta reteta. Nu am mai folosit niciodata orezul in acest fel. Oare ai blogul cu cele mai multe retete cu orez?
@memphis: Este posibil. Stau foarte bine la orez, creveti si salate. 🙂
Perfecta reteta asta, mai ales ca e iute, pentru caldura asta.
@Corina: Asa este. 🙂
@Radu: Si cum rezolvam cu lemongrass-ul ala? Eu personal nu am vazut decat o singura data la Selgros si cred ca a fost o intamplare 🙁
@mihai2206: Au am gasit si conservat, la borcanele, la Mega Image.
E pe gustul meu, picant…
Trebuie sã experimentez si eu “pulberea” de orez.Vara asta fug de aragaz 🙂
@Ramona: Bafta la probe! 🙂
Un preparat plin de fibre…ajuta peristaltismul intestinal…cu orezul ala pisat pulbere! Picant – creste tensiunea arteriala…comestibil…cred ca este o experienta…oricum…merita incercat!
@Gabriela Berechet: Reteta este intr-adevar interesanta, destul de diferita de multe alte salate asiatice. Iar orezul pisat ii confera o textura absolut deosebita.
Suna bine si frumos, dar ustura!!!
@incertitudini: Ei, si tu acum, depinde de cat suporti! 🙂 Poti renunta la ardeiul iute, sau la o parte din el, si ai rezolvat chestiunea.