Tot sapand eu printre retetele bucatariilor nord-africane, am dat peste un ingredient interesant, pe care, pana acum, nu l-am vazut vreodata. Se prepara insa usor si este, se pare, extrem de deosebit ca gust si aroma, asa ca merita, cu siguranta, incercat.
Lamaile murate sunt un ingredient comun mai ales in bucataria marocana, dar si in alte bucatarii influentate de cea araba. Marocanii folosesc aceste lamai pentru a da gust si aroma taginelor. Tagina este, deopotriva, numele unui vas cu forma caracteristica, ca si numele unui fel de mancare preparat in acest vas. Dar, despre tagine, vom vorbi alta data; sa revenim la lamaile noastre. Mancarea marocana nu ar fi ceea ce este fara acest ingredient, care, din cate stiu, nici nu poate fi substituit decat cu… el insusi.
Ingrediente:
5-6 lamai, sau cate este nevoie ca sa umple borcanul
500 g sare grunjoasa
1 rulou de scortisoara
3 foi de dafin
4 linguri de ulei de masline
apa proaspata si rece, cat sa acopere restul ingredientelor si sa umple borcanul
Instructiuni:
Se spala bine lamaile si, cu un cutit ascutit, se practica 4-6 taieturi verticale, adanci cam de 1 cm, dar care nu despica total lamaia. Taieturile trebuie sa se opreasca la circa 1 cm distanta de capatele lamaii. Se deschide lamaia cu grija sa nu se rupa, se indeparteaza samburii vizibili si se indeasa sare, din belsug, in deschizaturi. Se preseaza apoi lamaia, adunand-o spre centru, cu grija sa nu se rupa.
Se pune 1 lingura de sare intr-un borcan mare, sterilizat. Se indeasa bine lamaile in borcan, punand printre ele sare si condimente. Se imping lamaile cu fermitate spre fundul borcanului, pentru ca o parte din suc sa se scurga si sa se faca loc pentru toate lamaile preparate. Se umple borcanul cu apa calda, curata, lasand loc pentru ulei care se toarna la suprafata, pentru a proteja continutul borcanului de eventualul contact cu aerul. Se inchide bine capacul borcanului si se lasa acesta 4-6 saptamani intr-un loc uscat, intunecos si rece.
Ca sa folositi lamaile murate trebuie, mai intai, sa fie spalate de sare. Se pot utiliza fie intregi, fie tocate, tocand atat pulpa cat si coaja. Nu trebuie refrigerate dupa ce s-a deschis borcanul, dar este o idee excelenta sa existe in permanenta un strat protector de ulei la suprafata.
Lamaile astfel murate se pot pastra chiar si 1 an. Gustul lor este acrisor, sarat si picant.
Multumesc pentru raspuns, foarte interesanta informatie, daca esti interesat iti dau si eu un link unde poti sa vezi de ce fel de mancare libaneza m-am indragostit :)) este miel libanez , dupa ce am citit informatia pe care mi-ai dat-o, am inteles ca ceea ce fac eu este un fel de tajina sau gresesc ?
http://anastassiacafe.blogspot.com/2009/10/miel-libanez-in-sos-picant.html
@Anastasia: Da, este o mancare brezata, ca si tajina, doar ca tajina se face intr-un vas special, nu intr-o cratita europeana.
Buna Radu, si sarbatori fericite !!!
Cautam pe site-ul tau o reteta libaneza, in special mi s-a dat pe gust o reteta de a lor si m-a intereseaza ce mai pot gasi bun la ei, n-am gasit libanez si am intrat la maroc, buna ziua :)) hi, hi este o reteta destul de tentanta, dar la ce mancaruri as putea folosi aceste lamai ?
@Anastasia: La multi ani si tie si bine ai venit. Marocanii folosesc lamaile murate in special la prepararea tajinelor (vezi aici). Principiul este simplu, se taie lamaia murata bucatele, iar acestea se folosesc pentru gust si aroma in diverse mancaruri: tocane, sosuri, supe, tajine etc.
Mda, cu ocazia asta mi-am adus aminte si de bucataria marocana. Ar cam fi timpul sa fac o tajina…
Hallo radu ,
si eu cunosc Lämii murate din Bucätäria Israel.
Condimentele se pun cum vrei Tu . Oamenii din Israel pun difert.
Asa cu Marokko- Accent sau si Cu Europa -Accent.Atuncia se ja Boabe de Mustar si Hrean.
Salutäri Jacktel
@Jacktel: Salutari, Jacktel, si bine ai venit! Ai un blog foarte interesant, pacat ca nu cunosc limba germana, deci pot doar sa ma uit la poze, care sunt foarte frumoase. Sper sa ne cunoastem mai bine de-a lungul timpului.
Buna, Radu! Am mancat lamai murate in Maroc si le-am vazut si in piata. Am intrat in vorba cu un pusti (bunica sa le vindea) care mi-a povestit, in engleza, cum se mureaza. Identic cum este expus aici, doar ca nu folosea scortisoara si nici foi de dafin, dar asta cred ca este o chestie de gust. Probabil exista foarte multe variante de reteta. Cred ca lamaile ar fi foarte interesante cu scortisoara. Mi-am adus aminte de Maroc si m-a apucat dorul. Este un loc unde merita sa mergi.
@mara: Buna, Mara! Marocul este pe lista mea de”LOCURIUNDEEMUSAISAAJUNG”. In ce priveste lamaile murate, stiu ca exista mai multe modalitati de a le condimenta. Aceasta varianta, cu scortisoara si foi de dafin este foarte la indemana noastra, a romanilor, caci ingredientele se gasesc usor.