Lamai murate in stil marocan
Tot sapand eu printre retetele bucatariilor nord-africane, am dat peste un ingredient interesant, pe care, pana acum, nu l-am vazut vreodata. Se prepara insa usor si este, se pare, extrem de deosebit ca gust si aroma, asa ca merita, cu siguranta, incercat.
Lamaile murate sunt un ingredient comun mai ales in bucataria marocana, dar si in alte bucatarii influentate de cea araba. Marocanii folosesc aceste lamai pentru a da gust si aroma taginelor. Tagina este, deopotriva, numele unui vas cu forma caracteristica, ca si numele unui fel de mancare preparat in acest vas. Dar, despre tagine, vom vorbi alta data; sa revenim la lamaile noastre. Mancarea marocana nu ar fi ceea ce este fara acest ingredient, care, din cate stiu, nici nu poate fi substituit decat cu… el insusi.

Ingrediente:
5-6 lamai, sau cate este nevoie ca sa umple borcanul
500 g sare grunjoasa
1 rulou de scortisoara
3 foi de dafin
4 linguri de ulei de masline
apa proaspata si rece, cat sa acopere restul ingredientelor si sa umple borcanul

Instructiuni:
Se spala bine lamaile si, cu un cutit ascutit, se practica 4-6 taieturi verticale, adanci cam de 1 cm, dar care nu despica total lamaia. Taieturile trebuie sa se opreasca la circa 1 cm distanta de capatele lamaii. Se deschide lamaia cu grija sa nu se rupa, se indeparteaza samburii vizibili si se indeasa sare, din belsug, in deschizaturi. Se preseaza apoi lamaia, adunand-o spre centru, cu grija sa nu se rupa.

Se pune 1 lingura de sare intr-un borcan mare, sterilizat. Se indeasa bine lamaile in borcan, punand printre ele sare si condimente. Se imping lamaile cu fermitate spre fundul borcanului, pentru  ca o parte din suc sa se scurga si sa se faca loc pentru toate lamaile preparate. Se umple borcanul cu apa calda, curata, lasand loc pentru ulei care se toarna la suprafata, pentru a proteja continutul borcanului de eventualul contact cu aerul. Se inchide bine capacul borcanului si se lasa acesta 4-6 saptamani intr-un loc uscat, intunecos si rece.

Ca sa folositi lamaile murate trebuie, mai intai, sa fie spalate de sare. Se pot utiliza fie intregi, fie tocate, tocand atat pulpa cat si coaja. Nu trebuie refrigerate dupa ce s-a deschis borcanul, dar este o idee excelenta sa existe in permanenta un strat protector de ulei la suprafata.
Lamaile astfel murate se pot pastra chiar si 1 an. Gustul lor este acrisor, sarat si picant.