Marturisesc ca am fost oarecum reticent cand am folosit pentru prima oara laptele de cocos, pentru ca nu stiam cum se comporta la gatit. A trebuit sa rasfoiesc cateva carti de retete sud-est asiatice si am petrecut ore documentandu-ma pana mi-am luat inima in dinti si l-am incercat. De atunci mi-a devenit tovaras nedespartit si nu-mi pot imagina un ingredient mai potrivit pentru a da consistenta, bogatie si eleganta sosurilor si supelor.
Bineinteles, folosesc lapte de cocos din cutie. Am incercat cam toate marcile de pe piata si cel cu care ma impac cel mai bine este cel din fotografie. Probabil nu am testat toate marcile de pe piata si nici nu vreau sa spun ca alte variante nu ar fi la fel de bune, pur si simplu aceasta este cea preferata de mine.
Laptele de cocos este un lichid dulce, laptos, de culoare alba, obtinut din miezul nucilor de cocos mature. Nu trebuie confundat cu lichidul continut de nuca de cocos, care este incolor si dulceag, cunoscut sub denumirea de apa de cocos.
Exista doua calitati de lapte de cocos: gros si subtire. Laptele de cocos gros este preparat direct prin stoarcerea miezului de nuca de cocos ras, prin panza de tifon. Miezul stors este apoi inmuiat in apa calda si stors a doua oara, sau chiar a treia oara, pentru a obtine laptele de cocos subtire.
Laptele gros este folosit mai ales la prepararea de deserturi si de sosuri bogate si groase. Laptele subtire este folosit in general la gatit, mai ales la prepararea de supe.
La unele marci, la suprafata cutiei, se separa un strat de consistenta unei paste. Este numit smantana de cocos, iar unele retete culinare chiar o cer, in mod specific, in lista de ingrediente. Odata deschisa, o cutie de lapte de cocos trebuie pastrata in frigider si consumata in cateva zile, caci laptele se poate acri.
Laptele de cocos este un ingredient de baza in multe bucatarii tropicale, in special in Asia de Sud-Est (Filipine, Indonezia, Myanmar, Thailanda, Cambodgia, Malaezia, Singapore, Sri Lanka). In Thailanda, de pilda, este baza celor mai multe tipuri de curry. Este mai intai gatit la foc iute, pentru a desface laptele de smantana, si a permite uleiului sa se separe. Este apoi adaugata pasta de curry, ca si alte condimente, carnea si legumele.
Eu il folosesc pe cel de la Mega Image din gama Thai, e mai gros dar poate fi diluat cu supa de carne.
@Hooda: Si eu il folosesc, este foarte bun.
F.f. interesant acest articol. Am sa incerc sa fac cozonac de post cu lapte de cocos. Spune`mi te rog frumos de unde cumperi conserva de lapte de cocos? Multumesc anticipat
@clipsy: Lapte de cocos se gaseste in mai toate supermarketurile, ambalat in cutii de carton sau metalice. Mega Image, Cora, Carrefour etc. Atentie la faptul ca laptele de cocos ar putea fi mult mai gros decat cel de vaca si mult mai gras. Va trebui sa fie diluat cu apa.
hahaha , multumesc de incurajare .
multumesc mult de tot pentru oferta , ar fi o placere sa ne intilnim si fara lapte de cocos . din pacate nu am motive sau ocazii sa ajung prin bucuresti , cel mai devreme fiind probabil prin iunie . o sa ma descurc altfel . hehehe
o sa incerc si eu cu razatura proaspata numai de curiozitate .
@cristi-j: Va fi ceva de munca. 🙂
e enervant ca in orasul asta nu se gaseste lapte de cocos . in ultimii 3 ani am vazut o singura data si era la un pret care mi s-a parut aberant , de vreo 3-4 ori mai scump decit ar trebui sa fie . cind spui ca ai incercat toate marcile de pe piata , e foarte ciudat pentru mine … hehehe .
am gasit in mai multe carti cum sa-ti faci singur si din cite inteleg eu se spunea acolo ca iese si din razatura de miez de nuca de cocos uscata . ei bine , am incercat si zic ca am urmat corect instructiunile dar nu a iesit deloc ce trebuia . o sa incerc odata sa iau nuci de cocos , sa razui miezul proaspat si sa fac lapte asa , sa vad daca iese .
prima oara cind am mincat ceva cu lapte de cocos am fost cucerit pe loc , dar totusi nu cred ca multa lume in romania apreciaza asa ceva . nu prea asociem “mincarea” cu gusturile prea dulci ori cu fructele .
ai raspuns de curind cuiva despre unde se gaseste lapte de cocos in bucuresti si cu prima ocazie o sa ma aprovizionez , daca nu , cind vine un prieten din germania , citeodata munchen e mai aproape ca bucuresti . hahaha
@cristi-j: Toate marcile inseamna vreo 3-4. 😉 Laptele de cocos se face din razatura proaspata, am si facut intr-o piata din apropierea Bangkokului. Iti pot lua eu cateva cupii de lapte de cocos si ne intalnim cand vii in Bucuresti.
Singurul mod in care carnea de vita romaneasca iese cu adevarat frageda este acela in care folosesti carne de vitel in locul ei. Am impresia ca nu avem vacile potrivite; cred ca ale noastre sunt vaci de lapte. In Asia am vazut cu totul alt fel de vite, iar carnea lor este frageda. Poate ale lor sunt vaci de carne, ca ei oricum nu consuma produse lactate, deci nu le pasa daca vaca da, sau nu, lapte.
da, recunosc, am citit acest post si am gatit carne de vita in lapte de cocos, moment in care mi-am dat seama ca nici fiarta la kukta carnea de vita (sau poate nu stiu eu cum se fierbe…) nu iese mai frageda decat folosind acest truc asiatic.