Lapte de cocos
Marturisesc ca am fost oarecum reticent cand am folosit pentru prima oara laptele de cocos, pentru ca nu stiam cum se comporta la gatit. A trebuit sa rasfoiesc cateva carti de retete sud-est asiatice si am petrecut ore documentandu-ma pana mi-am luat inima in dinti si l-am incercat. De atunci mi-a devenit tovaras nedespartit si nu-mi pot imagina un ingredient mai potrivit pentru a da consistenta, bogatie si eleganta sosurilor si supelor.

Bineinteles, folosesc lapte de cocos din cutie. Am incercat cam toate marcile de pe piata si cel cu care ma impac cel mai bine este cel din fotografie. Probabil nu am testat toate marcile de pe piata si nici nu vreau sa spun ca alte variante nu ar fi la fel de bune, pur si simplu aceasta este cea preferata de mine.
Laptele de cocos este un lichid dulce, laptos, de culoare alba, obtinut din miezul nucilor de cocos mature. Nu trebuie confundat cu lichidul continut de nuca de cocos, care este incolor si dulceag, cunoscut sub denumirea de apa de cocos.  

Exista doua calitati de lapte de cocos: gros si subtire. Laptele de cocos gros este preparat direct prin stoarcerea miezului de nuca de cocos ras, prin panza de tifon. Miezul stors este apoi inmuiat in apa calda si stors a doua oara, sau chiar a treia oara, pentru a obtine laptele de cocos subtire.
Laptele gros este folosit mai ales la prepararea de deserturi si de sosuri bogate si groase. Laptele subtire este folosit in general la gatit, mai ales la prepararea de supe.
La unele marci, la suprafata cutiei, se separa un strat de consistenta unei paste. Este numit smantana de cocos, iar unele retete culinare chiar o cer, in mod specific, in lista de ingrediente. Odata deschisa, o cutie de lapte de cocos trebuie pastrata in frigider si consumata in cateva zile, caci laptele se poate acri.

Laptele de cocos este un ingredient de baza in multe bucatarii tropicale, in special in Asia de Sud-Est (Filipine, Indonezia, Myanmar, Thailanda, Cambodgia, Malaezia, Singapore, Sri Lanka). In Thailanda, de pilda, este baza celor mai multe tipuri de curry. Este mai intai gatit la foc iute, pentru a desface laptele de smantana, si a permite uleiului sa se separe. Este apoi adaugata pasta de curry, ca si alte condimente, carnea si legumele.