Reteta aceasta asteapta de cateva luni sa-i vina randul la publicare. Am cumparat cu ceva timp in urma, cred ca vara trecuta, o cantitate mai mare de peste. Cand am curatat-o, am avut placuta surpriza sa dau peste cateva bucati frumoase si maricele de lapti. Le-am pus la treaba imediat, incropind o reteta rapida si simpla cu ceea ce aveam prin casa si straduindu-ma s-o fac sa mearga mana-n mana cu cele doua sticle de bere din frigider.


Bucatarie: Retetele lui Radu
Dificultate: usor
Cantitate: 2 portii
Timp de preparare: 10 minute
Timp de gatit: 20 minute

Ingrediente:
6 lapti marisori, circa 300 g in total
1 cartof dulce mai mare, circa 400 g, curatat si taiat cuburi
4 linguri de unt
sare
piper negru, proaspat macinat
ulei pentru prajit, cat este nevoie
2 linguri de ulei de masline
100 g faina
100 g pesmet
2 oua, batute
pesmet
2 lingurite de amestec de mirodenii (usturoi praf, boia dulce si iute, ceapa praf, zahar, coriandru macinat, sare, piper)
1 lingura de suc de lamaie
1 lingurita de sos de ardei iute
1 lingura de busuioc proaspat, tocat

Instructiuni:
Se fierb cartofii dulci la foc foarte mic, timp de 15 minute, sau pana ce sunt moi. Se scurg si se sfarama (mi-am dorit o textura mai grosiera) cu o furculita. Se adauga unt, sare si piper si se amesteca bine.

Intre timp se prepara toate cele de mai jos.
Incepem cu vinegreta, amestecand 1 lingura de suc de lamaie cu 2 linguri de ulei de masline, sosul de ardei iute, busuioc tocat, sare si piper. Se pune sosul deoparte, acoperit, pana ce se va servi preparatul.

Se spala si se sterg laptii prin tamponare cu prosoape de hartie. Se sareaza si se pipereaza. Se amesteca faina cu mixul de mirodenii. Se astern, pe cate o farfurie mare, faina asezonata si pesmetul. Se trec laptii prin faina, ou si pesmet.

Se adauga ulei intr-o tigaie mare, ca sa formeze un strat de 4-5 mm. Se incinge la foc mediu-iute. Se prajesc laptii 50-60 de secunde pe fiecare parte. Se scot si se scurg pe prosoape de hartie.

Se servesc laptii stropiti cu vinegreta, alaturi de piure de cartofi dulci, ornati cu frunze proaspete de busuioc.