Lapti cu piure de cartofi dulci

Reteta aceasta asteapta de cateva luni sa-i vina randul la publicare. Am cumparat cu ceva timp in urma, cred ca vara trecuta, o cantitate mai mare de peste. Cand am curatat-o, am avut placuta surpriza sa dau peste cateva bucati frumoase si maricele de lapti. Le-am pus la treaba imediat, incropind o reteta rapida si simpla cu ceea ce aveam prin casa si straduindu-ma s-o fac sa mearga mana-n mana cu cele doua sticle de bere din frigider.
Lapti cu piure de cartofi dulci - Lapti cu piure de cartofi dulci 1 - Retetele lui Radu

Bucatarie: Retetele lui Radu
Dificultate: usor
Cantitate: 2 portii
Timp de preparare: 10 minute
Timp de gatit: 20 minute
Ingrediente:
6 lapti marisori, circa 300 g in total
1 cartof dulce mai mare, circa 400 g, curatat si taiat cuburi
4 linguri de unt
sare
piper negru, proaspat macinat
ulei pentru prajit, cat este nevoie
2 linguri de ulei de masline
100 g faina
100 g pesmet
2 oua, batute
pesmet
2 lingurite de amestec de mirodenii (usturoi praf, boia dulce si iute, ceapa praf, zahar, coriandru macinat, sare, piper)
1 lingura de suc de lamaie
1 lingurita de sos de ardei iute
1 lingura de busuioc proaspat, tocat
Instructiuni:
Se fierb cartofii dulci la foc foarte mic, timp de 15 minute, sau pana ce sunt moi. Se scurg si se sfarama (mi-am dorit o textura mai grosiera) cu o furculita. Se adauga unt, sare si piper si se amesteca bine.
Intre timp se prepara toate cele de mai jos.
Incepem cu vinegreta, amestecand 1 lingura de suc de lamaie cu 2 linguri de ulei de masline, sosul de ardei iute, busuioc tocat, sare si piper. Se pune sosul deoparte, acoperit, pana ce se va servi preparatul.
Se spala si se sterg laptii prin tamponare cu prosoape de hartie. Se sareaza si se pipereaza. Se amesteca faina cu mixul de mirodenii. Se astern, pe cate o farfurie mare, faina asezonata si pesmetul. Se trec laptii prin faina, ou si pesmet.
Se adauga ulei intr-o tigaie mare, ca sa formeze un strat de 4-5 mm. Se incinge la foc mediu-iute. Se prajesc laptii 50-60 de secunde pe fiecare parte. Se scot si se scurg pe prosoape de hartie.
Se servesc laptii stropiti cu vinegreta, alaturi de piure de cartofi dulci, ornati cu frunze proaspete de busuioc.

12 comentarii pe “Lapti cu piure de cartofi dulci

  1. Vlad spune:

    Multumesc pentru raspuns ! Sunt incepator in materie de wok si singura sursa de documentare sunteti Dvs. Asa ca vreau sa obtin ceea ce se poate obtine din retetele pe care le-ati publicat.

  2. cristi-j spune:

    Cred ca o discutie despre linia de separare intre completare si punere in valoare pe de o parte si mascare, modificare pe de alta parte ar putea fi fara sfarsit.

    Hahaha , imi aduc aminte de faza cu orezul dar situatia e cumva diferita.

    Si in plus, eu am spus ca nu de fiecare data e mai bun copt decat fiert, asta nu e o conditie suficienta, iar uneori nici nu e nevoie sau nu e dorit copt. Nu am spus ca n-ar fi mai bun, in absolut si cu strictete, asa e, e mai bun. Tin minte cand eram mic si mancam cartofi copti zdrobiti si amestecati cu unt si cu zahar … hahaha

    La fel, o discutie despre care e importanta cuvenita pentru fiecare preparat si ingredient ar putea fi fara sfarsit. De exemplu aici, la importanta cuvenita ar putea intra si cartofii folositi, mai ales in cazul celor dulci, de unde vin, cum sunt produsi, depozitare si tot restul. Ca sa-i acorzi “importanta cuvenita” ar trebui sa faci piure numai cu anumite ingrediente.
    Eu sunt de acord ca am avea nevoie de mai multa rigoare dar ar fi bine daca s-ar aplica tot timpul, constant, in toate cazurile. Exista putine situatii cand e posibil acest lucru si putine persoane care o pot face … pana una alta, in viata reala, o aplicam cand ne convine, inclusiv eu, inclusiv tu … hehehe

  3. cristi-j spune:

    Nu cred ca cineva mananca doar piure de cartofi, sau daca se intampla asa, ce pot sa spun, e cam neplacut. Mereu e folosit impreuna cu ceva, ca garnitura. Iar eu mi l-as dori mereu facut cu lapte/smantana/unt , verdeturi si mirodenii, mereu impreuna cu un sos, mereu impreuna cu condimente (muraturi / salata), deci gustul cartofilor e deja destul de mascat si in plus de asta, in functie de reteta pe care o acompaniaza, l-as vrea mai concentrat sau mai putin pregnant, mai apos sau mai putin apos. Daca saptamana asta cartofii sunt fierti poate ca saptamana viitoare ii vreau copti, depinde de reteta si de gust/preferinta. La asta ma refeream, din nou o chestie de exprimare … hahaha
    Plus ca dureaza prea mult sa-i coci la cuptor … hahaha

    • Radu Popovici spune:

      @cristi-j: Niciodata nu am abordat un piure de cartofi altfel decat ca sa obtin ca gust principal pe cel de cartofi. la fel si in cazul celorlalte piureuri. Sigur ca este acompaniat de carne si sos, dar indiferent de cum gandesti preparatul, un piure de “chestii” trebuie sa aiba gust de “chestii”. Adausurile (unt, lapte, mirodenii si verdeturi) nu ar trebui sa faca altceva decat sa completeze si sa puna in valoare “chestiile”.

      In ce priveste durata, si aici este o discutie. Iti spuneam candva ca unii nu au rabdare sa fiarba inabusit orezul, iar tu mi-ai raspuns, aproximativ, ca daca nici de asta nu au timp, ar trebui sa se abtina de la gatit. La fel cu piureul, cel putin dupa parerea mea, caci il consider la fel de important ca orezul. Cartofii copti dau un piure mult mai bun, si merita sa-i folosesti, chiar daca dureaza mai mult. Bineinteles, daca ai timp si daca ii acorzi importanta cuvenita.

  4. cristi-j spune:

    E prima oara cand aud ca nu s-ar preta la fiert. Dar daca cineva nu vrea sa fiarba cartofii dulci si nici nu foloseste cuptorul cu microunde (ca de exemplu, eu), se pot face si la abur, la fel de simplu si cam in acelasi timp.
    Pentru mine nu orice piure iese mai bine daca se coc cartofii, cred ca cel mai bine e sa se alterneze dar cu siguranta sunt mai obisnuit cu fiertul.

    • Radu Popovici spune:

      @cristi-j: Eu (si nu doar eu) cred ca piureul iese mai bine cu cat este mai putin apos. Coacerea la cuptor, poate chiar la microunde, determina o absorbtie de apa egala cu zero, spre deosebire de fierbere. Cel mai adesea, cand am timp sa gatesc totul cum imi place mie, nu adaug la piure lichidul in care au fiert cartofii, ci lapte si unt.

  5. Virgiliu spune:

    Cartoful dulce este destul de apos, si nu prea se preteaza bine la fiert. Sapand insa pe net am dat de o metoda care functioneaza foarte bine: se gatesc in cuptorul cu microunde pentru cca. 15 – 20 min intr-un castron acoperit cu folie de plastic, sau chiar intr-o punga de plastic (care sa reziste la cuptorul cu microunde) inchisa etans. Alaturi de cartofi, se pune o jumatate de lamaie, sau un lime taiat in jumatati.

    • Radu Popovici spune:

      @Virgiliu: Se preteaza foarte bine si la fiert. Am facut asta de zeci de ori. Ce-i drept, orice piure iese mai bine daca se coc cartofii, in loc sa se fiarba. Stiu despre metoda cu microundele, dar prefer sa folosesc acest aparat cat mai rar.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.