Este o reteta clasica italiana, destul de laborioasa si consumatoare de timp, dar rezultatul este atat de gustos incat merita orice efort. Termenul „lasagna” denumeste atat felul de mancare, cat si foaia de aluat de paste pe care o foloseste; pluralul este „lasagne”.


Bucatarie: italiana
Cantitate: 4 portii
Dificultate: medie
Timp de preparare: 15 minute
Timp de gatit: 2 ore 30 minute

Ingrediente:
3 linguri de ulei de masline
1 ceapa, tocata marunt
1 morcov, tocat marunt
50 g radacina de telina, tocata marunt
100 g bacon, tocat marunt
175 g carne tocata de porc
175 g carne tocata de vita
100 ml vin rosu, sec
150 ml bulion de vita
1 lingura de pasta de rosii
sare
piper negru, macinat
2 foi de dafin
4 cuisoare
150 ml lapte clocotit
300 g foi de lasagna proaspete (sau uscate)
150 g branza mozzarella, rupta bucatele
150 g branza Parmesan, rasa
putin unt, pentru uns
Sos Béchamel:
50 g unt
50 g faina
500 ml lapte
1 foaie de dafin
sare
piper alb, macinat
1/2 lingurita de nucsoara, proaspat rasa

Instructiuni:
Se incinge uleiul intr-o tigaie mare, cu fund gros. Se adauga ceapa, morcovul, telina, baconul si toata carnea tocata. Se gatesc ingredientele 10 minute la foc mediu, amestecand frecvent si spargand aglomerarile de carne cu o lingura de lemn, pana ce carnea se rumeneste.

Se adauga vinul, se da in clocot si se fierbe mixtura pana ce lichidul se reduce. Se adauga doua treimi din bulion, se da din nou in clocot si se fierbe pana se reduce. Se combina restul de bulion cu pasta de rosii si se adauga in tigaie. Se asezoneaza, dupa gust, si se adauga foile de dafin, cuisoarele si laptele. Se acopera tigaie si se fierbe mixtura incet, la foc mic, timp de 1 1/2 ora.
Se incinge cuptorul la 200 °C.

Se prepara sosul Béchamel. Se topeste untul intr-o tigaie, se adauga faina si se gatesc la foc mic, amestecand continuu, timp de 1 minut. Se adauga laptele, treptat, amestecand continuu pana ce se incorporeaza complet, iar amestecul este omogen si gros. Se adauga foaia de dafin si se fierbe incet 2 minute. Se scoate foaia de dafin si se asezoneaza sosul cu sare, piper si nucsoara. Se ia oala de pe foc si se pune deoparte.

Se ia sosul de carne de pe foc si se scot cuisoarele si foaia de dafin. Se unge o tava de cuptor, sau un vas termorezistent, cu unt. Se asaza un strat de lasagna si se acopera cu sosul de carne. Se pune deasupra putin sos Béchamel, iar peste acesta se pune un strat de amestec de branza mozzarella cu Parmesan. Se continua, cladind identic straturile si terminand cu unul de paste, peste care se pune un topping de sos Béchamel care se presara cele doua tipuri de branza. Se puncteaza cu cubulete de unt si se pune in cuptor timp de 30 de minute, pana ce topping-ul se rumeneste si bolboroseste.

Sfaturi:
Daca se folosesc foi de lasagna proaspete, ele nu trebuie fierte. Daca se folosesc foi de lasagna uscate, ele se fierb in apa clocotita, cu sare, conform instructiunilor de pe ambalaj, pana ce sunt al dente, dupa care se toarna o cana cu apa rece in oala, pentru a stopa gatitul. Se scot foile cu grija si se intind, intr-un singur strat, pe un prosop curat; se lasa sa se scurga.