Leerdammer între Original şi Delacrème

Am primit zilele trecute, spre degustare, câteva pacheţele cu brânza Leerdammer. A început să fie un lucru obişnuit pentru agenţiile de PR şi publicitate în a-şi sfătui clienţii, producători şi/sau importatori, să ofere spre degustare bloggerilor diferite mostre. Este o modalitate de promovare ieftina si, in acelasi timp, bine targetata.
leerdammer
În ceea ce mă priveşte, nu mă deranjează sa scriu câteva rânduri despre un aliment care oferă o bună calitate în raport cu preţul şi cu publicul ţintă.

În plus, mărturisesc că mi-a plăcut reîntâlnirea cu o brânză olandeză, după scurtul meu sejur la Amsterdam. Chiar dacă preferinţele mele se îndreaptă net spre brânzeturile tari şi îndelung maturate, o brânză trebuie judecată nu doar funcţie de preferinţele personale, ci şi după criterii obiective.

Din păcate, expeditorii pachetului nu au considerat necesar să ofere informaţii cu adevărat utile. Ce mi s-a oferit a fost un format A5, cu un text banal şi neconvingător, redactat într-un limbaj, aş zice, deja caracteristic:
„Leerdammer este o brânză de origine olandeză cu un gust irezistibil, uşor dulceag, cu note de nuci – gustarea perfectă pentru orice moment al zilei. Leerdammer, irezistibil până la ultima felie! Încearcă şi tu şi spune-ne dacă ţi-a plăcut!”

Singurele informaţii cu adevărat folositoare sunt doar trei: numele brânzei, faptul că provine din Olanda şi că are gust dulceag, cu note de nuci. Într-adevăr, Leerdammer este o brânză olandeză, are un gust „potolit”, cu accente dulcegi, şi merge foarte bine cu nucile.
Ca unul care am fost, practic, invitat să povestesc despre Leerdammer, simt însă nevoia unor informaţii suplimentare, cum ar fi timpul de maturare, brânzeturi cu care seamana, ce o deosebeste de aceste brânzeturi, istoria ei etc.

A trebuit deci, să mă informez singur, şi asta nu de dragul expeditorului sau al producătorului, ci pentru că mă simt penibil să postez pe blog ceva lipsit totalmente de substanţă. Aflaţi, deci, că Leerdammer este o brânză semitare, obţinută din lapte de vacă şi maturată o perioadă cuprinsă între 3 şi 12 luni. Nu pot decât să presupun că ceea ce am primit eu este maturat cel mult 3 luni. Gustul ei devine mai pregnant pe măsură ce se învecheşte, deci ar fi sost interesant să gust şi o variantă de brânză maturatză timp de 1 an. Poate găsesc una la viitoarea călătorie în Olanda.
Este o brânză similară ca aspect cu Emmental, dar are, cel puţin aşa se spune, un gust mai blând şi mai rotund. Secţiunea sa prezintă găuri, iar una dintre campaniile publicitare din Olanda afirma, în glumă, că gustul se concentrează în jurul acestora.

Citeste si articolul →   Cum au trecut ultimele două săptămâni

Leerdammer nu este o brânză cu tradiţie, ea a fost inventată în 1977 de Cees Boterkooper, care deţinea un mic atelier de lactate în Schoonrewoerd, aparţinând municipalităţii Leerdam, oraşul care a dat numele brânzei, şi de Bastiaan Baars, care avea un magazin de brânzeturi într-o localitate din apropiere. Aceştia au iniţiat în 1970 o colaborare care avea să aibă ca rezultat brânza Leerdammer. Aceasta era diferită de Gouda, Emental sau Edam, brânze cu care trebuia să concureze. Secţiunea cu găuri şi gustul diferit erau atuurile de care s-a folosit ca să intre pe piaţă.
Brânza este produsă astăzi de Bel Group, care este singurul deţinător al mărcii Leerdammer, restul producătorilor marketând brânza ca Maasdam.

Mi s-au oferit spre degustare mai multe feluri de Leerdammer, patru dintre ele feliate şi una ambalată ca bucată întreagă, numite Original (în variantă feliată şi bucată întreagă), Caractère, Lightlife şi Delacrème. Gustul lor nu este deloc irezistibil, aşa cum punctează în două rânduri textul de pe flyer-ul primit de mine, ci mai degrabă destul de banal. Seamănă binişor cu multe alte brânzeturi aflate deja pe piaţă. Preferata mea, ca să desemnez totuşi una, a fost ultima variantă, Delacrème, poate fiindcă este cea mai grasă şi mai catifelată (de, are adaus de smântână).

Ce părere am despre ceea ce mi s-a trimis? Leerdammer-ul din pachetul meu a fost o brânză normală, decentă, de supermarket. Genul de brânză feliată, ambalată într-un fresh pack, comodă atunci când vrei să mănânci ceva în grabă, la micul dejun de pildă, şi nu ai mari pretenţii.

Nu ştiu ce preţ are în magazine, dar presupun că este unul care corespunde calităţii. Aici nici nu prea ai loc de mari scamatorii, căci piaţa este plină de produse aflate la mare concurenţă, deci trebuie să te încadrezi într-o marjă destul de strânsă.
Brânza Leerdammer din pachetul meu este un produs destinat marelui public, fără mari valenţe organo-leptice, dar probabil OK pentru preţul său. Este încă o marcă de brânză care intră pe piaţa noastră, dar din păcate nu prea aduce ceva în plus faţă de cele deja existente.
Încă o brânză pentru cumpărătorul neinformat şi nepăsător, preocupat de preţ mai mult decât de calitate.

Desigur, este nevoie şi de aceste produse, ba chiar, dată fiind situaţia (aici discuţia ar fi una lungă şi astăzi nu am chef de ea), ele sunt şi vor fi preponderente în oferta magazinelor mari. În ce mă priveşte, Leerdammer-ul feliat în 4 variante a fost exact ceea ce mă aşteptam: o brânză industrială, banală, corectă, decentă şi targetată către publicul de supermarket.


2 comentarii pe “Leerdammer între Original şi Delacrème

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.