Stiu ca nu prea-mi fac “datoria” fata de cei care tin post si fata de vegetarieni. Incerc sa fac acest lucru la televizor, in emisiunile de la Kanal D, dar pe blog am cam ramas dator. De aceea va propun astazi o reteta deosebita, simpla si rapida, cu care vreau sa-mi mai spal din “pacate”.


Bucatarie: chinezeasca
Dificultate: usor
Cantitate: 2 portii
Timp de preparare: 10 minute
Timp de gatit: 8 minute

Ingrediente:
2 linguri de ulei de arahide
4 catei de usturoi, feliati subtire
2-3 cm bucata de ghimbir proaspat, taiat felii subtiri si apoi julienne
10 cm bucata de castravete, curatat de seminte si taiat fasiute
1 morcov, curatat, taiat bucati de 5 cm lungime, feliat si taiat julienne
1 ardei gras verde, curatat si taiat julienne
1 ardei gras rosu, sau galben, curata si taiat julienne
4 cepe verzi, taiate bucati de 5 cm lungime si apoi taiate julienne
50 g muguri de fasole din cutie, bine scursi
2 linguri de sos de soia light
1 lingura de sos hoisin
2 lingurite de zahar brun
2 lingurite de pasta de ardei iute
2 lingurite de suc de lamaie, proaspat stors
1 lingurita de ulei brun de susan
1 lingura de seminte de susan

Instructiuni:
Se incinge un wok, se adauga uleiul si se inclina vasul ca sa se intinda uniform. Cand este incins se adauga usturoiul si ghimbirul si se prajesc la foc iute, amestecand continuu, timp de 1 minut.
Intre timp, intr-o tigaita, se prajesc uscat semintele de susan 20-30 de secunde, la foc mic-mediu, fara ulei. Cand incep sa se rumeneasca, se ia tigaia de pe foc.

Se adauga morcovii, castravetele si ardeii grasi si se continua 3-4 minute, pana ce legumele sunt fragede, dar se pastreaza inca crocante.

Intre timp se amesteca sosul de soia cu sos hoisin, suc de lamaie, zahar si pasta de ardei iute. Se toarna mixtura in wok si se amesteca. Se adauga ceapa verde, mugurii de fasole si uleiul brun de susan si se amesteca din nou.
Se servesc legumele imediat, presarate cu seminte de susan.

Sfaturi:
Sos Hoisin se gaseste in unele supermarketuri, in magazinele de delicatese sau de produse asiatice, in magazinele alimentare chinezesti din Dragonul Rosu 1 si 2 si online.