Legume cu susan si sos de soia

Stiu ca nu prea-mi fac “datoria” fata de cei care tin post si fata de vegetarieni. Incerc sa fac acest lucru la televizor, in emisiunile de la Kanal D, dar pe blog am cam ramas dator. De aceea va propun astazi o reteta deosebita, simpla si rapida, cu care vreau sa-mi mai spal din “pacate”.


Bucatarie: chinezeasca
Dificultate: usor
Cantitate: 2 portii
Timp de preparare: 10 minute
Timp de gatit: 8 minute
Ingrediente:
2 linguri de ulei de arahide
4 catei de usturoi, feliati subtire
2-3 cm bucata de ghimbir proaspat, taiat felii subtiri si apoi julienne
10 cm bucata de castravete, curatat de seminte si taiat fasiute
1 morcov, curatat, taiat bucati de 5 cm lungime, feliat si taiat julienne
1 ardei gras verde, curatat si taiat julienne
1 ardei gras rosu, sau galben, curata si taiat julienne
4 cepe verzi, taiate bucati de 5 cm lungime si apoi taiate julienne
50 g muguri de fasole din cutie, bine scursi
2 linguri de sos de soia light
1 lingura de sos hoisin
2 lingurite de zahar brun
2 lingurite de pasta de ardei iute
2 lingurite de suc de lamaie, proaspat stors
1 lingurita de ulei brun de susan
1 lingura de seminte de susan
Instructiuni:
Se incinge un wok, se adauga uleiul si se inclina vasul ca sa se intinda uniform. Cand este incins se adauga usturoiul si ghimbirul si se prajesc la foc iute, amestecand continuu, timp de 1 minut.
Intre timp, intr-o tigaita, se prajesc uscat semintele de susan 20-30 de secunde, la foc mic-mediu, fara ulei. Cand incep sa se rumeneasca, se ia tigaia de pe foc.
Se adauga morcovii, castravetele si ardeii grasi si se continua 3-4 minute, pana ce legumele sunt fragede, dar se pastreaza inca crocante.
Intre timp se amesteca sosul de soia cu sos hoisin, suc de lamaie, zahar si pasta de ardei iute. Se toarna mixtura in wok si se amesteca. Se adauga ceapa verde, mugurii de fasole si uleiul brun de susan si se amesteca din nou.
Se servesc legumele imediat, presarate cu seminte de susan.
Sfaturi:
Sos Hoisin se gaseste in unele supermarketuri, in magazinele de delicatese sau de produse asiatice, in magazinele alimentare chinezesti din Dragonul Rosu 1 si 2 si online.


18 comentarii pe “Legume cu susan si sos de soia

  1. simina spune:

    Felicitari pentru reteta asta. Retetele de post sunt plicticoase, de obicei, dar cu astfel de retete asiatice mai c-as putea si eu sa tin post. 🙂

  2. Laura Pricop spune:

    Imi place mult reteta. Stiu si de unde sa iau sos Hoisin, am vazut la Carrefour. Vorbeai de variante cu mazare tucara. Asta este mazare mange-tout? Se gaseste prin magazine?

    • Radu Popovici spune:

      @Laura: Da, mazarea tucara este mange-tout. Am vazut candva chiar la Carrefour. A naibii de scumpa si asta, de parca ar aduce-o de peste mari si tari.

  3. Elena Toma spune:

    Da, va trebui sa intervin in ea doar pentru ca nu am sos hoisin in casa! Se mai intampla si la case mai mari… dar la mine. Cand voi face aprovizionarea voi incerca si cu el, dar pana atunci voi face cu sos de stridii pentru ca varianta prezentata de tine cu castraveti n-am incercat. Felicitari pentru emisiunea de pe Kanal D! Te urmaresc in fiecare dimineata si numai una am ratat… asa ca astept sa pui si filmuletele pe blog ca sa o am in arhiva personala.

  4. ardeiute spune:

    ce idee excelenta, chiar am majoritatea ingredientelor si ma gandeam cum as putea sa le combin.Iar faptul ca vad reteta asta aici imi da increderea ca nu are cum sa nu iasa delicios.Nu am deocamdata sos hoisin si nu stiu in ce proportie caractearizeaza gustul mancarii dar cred ca o sa incerc si eu precum Cristi, combinatie de sos de stridii si de soia. Chiar daca ii va schimba gustul, reteta ta oricum ramane un ghid.

  5. cristi-j spune:

    se pot face diferite combinatii de legume . ultima oara cand am facut nu am pus ardei verde si n-am avut muguri de fasole (ieri am pus la incoltit , o sa am in curand) dar am pus porumb tanar si tofu . si n-am avut hoisin dar am pus sos de stridii si sos de soia dulce .
    dar nu pentru ca tin post , imi plac vegetalele … hahaha
    mi s-a parut mie sau am vazut acum vreo saptamana poza asta pe facebook si parca nu era la tine ? ii mai ajuti si pe altii ? hahaha

    • Radu Popovici spune:

      @cristi-j: Ai spirit de observatie. 🙂 L-am ajutat cu cateva retete pe Andrei Crivat, de la e-bucataria. Si-a scrantit mana si nu a putut gati o perioada.
      Se pot face, intr-adevar, foarte multe combinatii de legume la aceasta reteta. La lista ta se mai poate adauga broccoli, mazare tucara, fasole verde, varza, bok choy, spanac, dovlecei, zucchini, radacina de lotus, ciuperci, morning glory, castane de apa, muguri de bambus si multe altele. Se mai poate umbla si la asezonare, de asemenea. In fine, este foarte versatila, iar varianta de pe blog este doar un punct de plecare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.