Limete uscate pe birou

Acum cateva luni am cumparat o cantitate mai mare de limete pentru un eveniment organizat la Bistro GUXT, legat de bucataria asiatica. La sfarsitul acestuia mi-au ramas neatinse cateva limete, pe care le-am asezat pe o farfurie mare, pe biroul meu. Le-am lasat acolo saptamani de zile, ca sa vad ce se întampla cu ele.
Limete uscate

Tot citind despre bucatariile iraniana, israeliana, siriana etc. aflasem despre diverse feluri de limete uscate si începusem sa ma simt interesat. Am de gand sa reproduc, cum scrie la carte, limetele uscate, negre, numite “loomi”, caracteristice culturii culinare din Orientul Mijlociu, dar deocamdata am facut propriul experiment, foarte simplu si usor de reprodus, de altfel.

Nu am facut nimic special, doar am lasat limetele sa se usuce lent, la temperatuta camerei, adica pe la 22-25 °C. A durat mult, nici nu mai stiu exact cat… poate 2 luni. În tot acest timp au mirosit frumos, a citrice, si au început sa se stranga, sa se scofalceasca putin si sa-si schimbe culoarea: din verde vibrant culoarea a devenit verde-cenusie, cu note galbui si vinetii.
La un moment dat a pierit si mirosul. Aveam în fata niste fructe uscate, usoare, aratand nu prea apetisant.

Am decis sa le tai în jumatate, ca sa vad ce se întamplase în interior. Am facut acest lucru cu un cutit foarte bine ascutit si am reusit o taietura aproape perfecta, fara sa sfaram coaja. Miejul capatase o culoare mierie, si se stransese în jurul membranelor ce delimitau o data feliile de miez. Din nou, limetele mele uscate nu aratau prea grozav nici în interior.

Am avut însa o surpriza. Parfumul era extraordinat. Aroma de citrice devenise doar o nota secundara, prim-planul fiind dominat de arome de caramel, stafide, prune si smochine uscate, cu usoare adieri de miere si ciocolata. Un adevarat deliciu.
Gustul era, însa, mai aproape de “destinatia” initiala a fructului: acrisor, dar fara acea nota “cristalin” de proaspata a limetei, ci parca mai corpolenta, usor mai dulceaga si un pic amaruie. Oricum, foarte interesant si placut.

Citeste si articolul →   Pasta masala - baza de asezonare pentru curry-urile indiene

Va voi spune ce am de gand sa fac mai departe. Vreau sa folosesc aceste limete, taiate bucatele ori pisate, ca aromatizant pentru sosurile ce vor însoti pestele si puiul. Va voi tine, bineînteles, la curent cu experimentele si sper sa iasa ceva deosebit, caci si gustul, dar mai ales aroma, limetelor uscate sunt deosebite. Înca nu stiu ce se va întampla cu aroma daca limetele sunt gatite lent în sos, circa 20-25 de minute, dar abia astept sa aflu.

Ştiu ca limetele uscate vor da un gust acrisor, cu nuante amarui-dulcege si cu acea nota caracteristica, de fruct uscat, pe care nu stiu cum s-o numesc. Nu stiu însa ce efect vor avea temperatura si timpul de gatit asupra aromei; voi afla curand.

2 comentarii pe “Limete uscate pe birou

  1. cristi-j spune:

    Coincidenta. Am venit cu ceva calamansi, unele cumparate mai devreme iar altele in ultima zi. Cele mai vechi m-am decis sa le las la uscat pentru ca nu mai aratau prea bine si incepusera deja sa se usuce in valiza. Exact ca tine, pur si simplu la temperatura camerei. Acum e mult mai cald iar ele sunt o treime cat limetele asa ca va dura mult mai putin. Inca nu stiu ce sa fac cu ele dar probabil le voi adauga la un sos fara sa le gatesc prea mult.

    • Radu Popovici spune:

      @cristi-j: Cred ca taierea lor in junatati sau sferturi si fierberea in sos, cateva minute, ar fi singura modalitate de a le folosi la gatit, poate in afara de marinade.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.