Lisabona la cald – ziua 3

Ieri (duminica) am probat a nu stiu cata oara ca nu este bine sa vizitezi un mare oras european în week-end. Occidentalii se comporta cu totul atfel decat noi. La ei orasele sunt pustii în week-end, magazinele sunt închise, iar singurii trecatori pe care îi poti vedea înainte de pranz sunt turistii, usor de recunoscut dupa aparatele foto si aerul usor buimac.
Cam asa a început ziua pentru noi: strazi goale, liniste, soare vesel pe cer. Am purces catre cartierul Bairo Alto, spre biserica Sao Roque, un loc ce merita vizitat, a urmat apoi Igreja do Carmo, deteriorata rau de tot la cutremurul din 1755, ramanand din ea doar niste ruine, fara acoperis. Interesanta, dar ne-am fi putut lipsi de ea foarte bine.

Am luat-o apoi spre Belem, cel de-al patrulea cartier vechi al Lisabonei (dupa Alfama, Baixa, si Bairo Alto). Am dat nas în nas cu un cros, sau semi-maraton. Cred ca erau cateva mii de participanti si tot traficul era deviat. Nu stiu cum reusim dar ne ciocnim de cate un cros din acesta oriunde mergem în ultimul timp: la Roma, Paris, Barcelona si acum, aici, la Lisabona. Cred ca doar la Bruxelles am scapat de alergatori. Pe langa faptul ca era duminica, am avut acum si o explicatie suplimentara a acestui oras pustiu: toti politistii vegheau si toate persoanele valide alergau pe Avenida 24 de Julho.
Cros pe avedida 24 de Julho, Lisabona

Nu pot sa va spun cat a trebuit sa ocolim din cauza crosului. Am mers enorm de mult pe jos, am schimbat taxiuri si tramvaie de ne-a iesit pe nas. Într-un tarziu am ajuns la Torre de Belem, turn vechi de mai bine de 5 secole, construit pentru a ghida corabiile ce intrau din ocean pe fluviul Tejo. O ora mai tarziu am ajuns la cel mai extraordinar loc pe care l-am vazut în ultimul timp, Mosterio dos Jeronimos, o manastire senzationala, atat de frumos construita încat îti taie rasuflarea; curtea sa interioara este si ea o adevarata bijuterie.
Daca ajungeti veodata în Lisabona nu o ratati pentru nimic în lume. A fost cel mai frumos lucru vazut de noi pana acum si cred ca drumul pana la Lisabona a meritat facut fie si numai pentru atat.
Curtea interioara, Mosteiro dos Jeronimos

Sa revenim la bucataria portugheza. Am mancat la un restaurant aflat nu departe de Mosterio dos Jeronimos, numit „Os Jeronimos”, pe rua de Belem 74/78. Mic, cu doar vreo 40 de locuri, era plin ochi. Meniul propunea cateva preparate traditionale interesante. Am ocolit tot ce era cu bacalhao si am comandat cate o supa si o tocana cu peste.
Creme de marisco

Citeste si articolul →   Uluitoarea Cambodgie – partea 4

Portiile au fost imense, mai ales tocanele si, desi erau gustoase, nu le-am putut termina. Ni s-au adus o „creme de marisco”, o supa crema, un fel de bisque, cu creveti, foarte gustoasa, si asa-zisa supa a zilei, „sopa di dia”, cu paste scurte si carne de pui, delicioasa.
Sopa di dia

Au urmat o „caldeirada de peixe”, o tocana cu peste si cartofi, si „ensopada caçao”, o alta tocana cu paine (felii de paine erau asezate pe fundul farfuriei, iar peste ele erau cladite straturi de peste si cartofi) si mult coriandru. Tocanele erau însotite si de un ulei aromat cu mult ardei iute, foarte picant. Cred ca ce am comandat a prins esenta bucatariei portugheze, satioasa, robusta, fara multe fineturi, cu gusturi si arome bogate. Ni s-a parut cea mai buna masa din aceasta calatorie.
Caldeirada de peixe
Ensopada caçao

Am fugit apoi alaturi, sa luam desertul, unul celebru si recomandat de toate ghidurile: „pasteis de Belem”. Aceste mici tarte, cu crema de vanilie, presarate din belsug cu scortisoara si zahar pudra, se prepara aici din 1837 si sunt vestite în lumea întreaga. Ele se prepara în toate tarile si teritoriile influentate de Portugalia, din Brazilia în Macao, si în toate orasele lumii cu populatie portigheza semnificativa, de la Toronto la Paris si Brisbane.
Pasteis de Belem

Se pare ca tartele au fost preluate de la calugarii ieronimi de la manastirea aflata la doar cateva sute de metri distanta. Aceste „pasteis” sunt bune, nimic de zis, dar eu cred ca un cremsnit facut corect le bate de la mare distanta.
Pasteis de Belem

În plus, celebritatea lor se plateste, o tartleta din care abia apuci sa misti de doua ori costa 90 de centi; cred ca se vand cateva zeci de mii în fiecare zi (în permanenta este o coada de vreo 20-30 de persoane), asa ca sunt o afacere extrem de profitabila.
Pasteis de Belem

Citeste si articolul →   Lisabona la cald - zilele 5 si 6

Seara am vizitat Castelo de Sao Jorge, care este la doar 50 de m de locul în care stam si pe care l-am lasat special pentru o ocazie cand vom fi prea obositi sa mai coboram în centru. Are un parc foarte frumos, iar panorama orasului vazut de sus este superba. Castelul merita timpul acordat, inclusiv cei 5 euro intrarea.
Acum sortez pozele si termin sticla de Porto cumparata vineri seara. Maine este o zi mai usoara si vom vizita, printre altele, Mercado de Ribeiro, o piata alimentara despre care am auzit lucruri bune. Se pare ca si restaurantul aflat la etajul superior al pietei merita toata atentia, asa ca ziua de maine promite. Ţineti-mi pumnii!

In aceeasi serie de articole:
Lisabona la cald – ziua 1
Lisabona la cald – ziua 2
Lisabona la cald – ziua 4
Lisabona la cald – zilele 5 si 6
Lisabona la cald – ultima zi
Lisabona la rece

Un comentariu pe “Lisabona la cald – ziua 3

  1. Manuela spune:

    Am ajuns aici dintr-o simpla curiozitate si am ramas uimita de gama larga de informatii culinare !
    Sunt studenta in Portugalia de cateva luni si trebuie sa recunosc ca nu ma incanta deloc specialitatile culinare de portugheze. Prima data cand am ajuns si am mancat la un restaurant micut, dar destul de aglomerat, primul soc a fost cand am vazut in farfurie combinatia de orez cu cartofi prajiti/chipsuri. Adio mancare sanatoasa, bun venit mancare satioasa! Am avut totusi cateva feluri de mancare care mi-au deschis apetitul, poate datorita gustului asemanator cu mancarea de acasa. Trebuie sa recunosc ca unele prajituri, cu care se lauda atat de mult portughezii sunt delicioase, desi majoritatea mult prea dulci pentru gustul meu. Momentan prefer sa admir retetele in stilul lui Radu Popovici si sper sa gasesc una potrivita pentru fructele de mare proaspat cumparate 🙂

    • Radu Popovici spune:

      @Manuela: Cred ca este gresit sa cautati in Portugalia mancarea din Romania. Bucataria portugheza traditionala are destule de oferit, daca gasiti restaurantele potrivite.
      Am pe blog zeci sau poate sute de retete cu creveti si alte cateva zecu cu peste si alte tipuri de fructe de mare. Sper sa puteti alege ceva.

  2. Corina spune:

    Super si articolul asta. Intradevar portiile sunt foarte mari iar pretul este destul de mic., iar tartele?!….minunate. Pe mine Portugalia m-a impresionat din toate punctele de vedere si cu siguranta voi mai merge acolo…cel putin sper sa mai ajung o data!

  3. Ramona A spune:

    Locuiesc in Almancil,la cam 5km.de Quarteira,lucram pt.bogati dar casele in care stam in chirie sunt vechi ,portughezi au fost si ei emigranti in Franta au lucrat tineri,au cumparat case multe la banii putini,si acum stam noi in ele,pot sa zic ca gazda mea nici aragaz nu mi-a dat,in schimb ne ia si sufletul pe chirie.Nu vreau sa raman aici,e frumos dar eu si sotul vrem sa ne intoarcem de tot cat de curand!daca intri pe site,eu lucrez la Restaurante Rosa do Campo-Trafal Beach.Anul asta e cam rau,a scazut turismul mai mult de jumate……

    • Radu Popovici spune:

      @Ramona A: Am vazut si eu ca restaurantele sunt, cu rare exceptii, goale. Pana si la Sintra patronii de restaurante (am discutat cu unul dintre ei) o duc rau, desi asteapta o oarecare imbunatatire vara aceasta. Este greu peste tot.

  4. andra spune:

    @Ramona: Am cam sarit pe tine, dar fara rautate. Si eu iti tin pumnii, bafta multa cu scoala si sper sa ai o viata buna in Portugalia. In ce oras locuiesti?

  5. Ramona A spune:

    OK!nu stiu ca-ti romani sunt in Lisabona,dar in Algarve suntem multi,vara cand incep festivalurile ne putem mandri si noi romanii ca avem asociatie,si putem participa cu muzica si chiar mancare romaneasca!ca scriu rau romaneste i-mi cer scuze dar si politicieni gresesc,vad si eu la Cronica Carcotasilor……,lucrez de 9 ani in restaurant,am petrecut anii buni la cratita,nu am nici o scoala speciala in domeniu,desi mi-as fi dorit mult.Anul acesta o sa incep cursul de formare.Atat eu cat si multi romanii,am refuzat sa mancam bacalhau la inceput,multi nici nu vor sa guste mai ales din cauza mirosului…se zice ca sunt peste 1000 de feluri de a gati bacalhau….pot sa zic ca in casa gatesc f.putin cu peste,am experimentat toate “rasele”de pestii la servici,dar nici mie si nici lor nu le place tot,se mananca mult si carne de vaca,porc,oaie.Este un Bife Pimenta tare bun,carne de porc cu scoici(carne Alentejana),ied la cuptor,tocanita de miel(ensopado de borrego)care sunt f. apreciate de ei.Am lasat comentariu pt.ca am citit articolele si ai ramas tare dezamagit cu bucataria portugheza…..Pt. ca nu ai ajuns sa vezi Algarve,daca ai timp intra pe:www.wheninwonder.com;este tot in engleza,sunt restaurante recomandate,pareri etc.Facem pace?:d

    • Radu Popovici spune:

      @Ramona A: Din punctul mei de vedere, am fost mereu in pace. Din pacate politicienii nostri sunt niste.. ma rog, nu vreau sa ma enervez, asa ca ma opresc. Ma bucur sa vad ca romanii pot fi uniti macar dincolo de granitele tarii. In ce priveste limba romana corecta, poate ca si eu stand 9 ani departe de tara as mai fi uitat cate unele. Nu-ti face sange rau, cred ca ai fost criticata fiindca ai parut agresiva.
      Revenind la mancare, am mancat lombo de porco con ameijoas, adica porc alentajan cu scoici si a fost OK. Ar trebui sa citesti tot ce am scris despre Lisabona (articole si raspunsuri la comentarii), ca sa vezi ca nu sunt dezamagit de bucataria portugheza, ci doar de unele dintre restaurantele din oras. Imi place foarte mult Portugalia si te invidiez pentru ca stai aici. Iti tin pumnii in legatura cu scoala, sper sa obtii ceea ce-ti doresti.

  6. andra spune:

    Draga Ramona, esti tare. Pai tu vrei sa-ti “exprimi parerea” si te enervezi cand altul face exact acelasi lucru? Parca esti in clasa a doua: “na! seman cu cine ma lauda!” De ce nu si “cine zice ala e”?
    Il intrebi pe Radu ce ghiduri foloseste si tu nu stii sa scrii; pesemne fiindca le-ai citit deja pe toate. Mai afla si de la mine ca sunt multi romani care scriu corect gramatical si ca este rusinos sa nu stii sa scrii romaneste. Si mai rusinos este sa te impaci cu propria nestiinta. Tu vrei un site unde sa poti critica, si te enervezi ca te critica altul? Poate mai tii minte proverbul ala romanesc cu barna si cu paiul. 🙂

    • Radu Popovici spune:

      “Ramona: Am folosit cel mai bun ghid posibil, cel editat de Dorling and Kindersley, extrem de documentat si editat foarte ingrijit. In ce priveste ortografia nu vreau sa critic, dar cred ca este oarecum jenant sa nu scrii corect. De criticat si de dat cu parerea esti libera, mai ales daca ai argumente si daca o faci intr-o maniera ponderata si civilizata. Nu poti sa-mi impui: “vreau sa scrii de bine”. Este blogul meu si descriu lucrurile cat pot de obiectiv, dar subiectivismul este inevitabil, caci spun lucrurile asa cum le simt. Am scris si despre foarte multe lucruri bune.
      Ma bucur ca-ti place Portugalia, am inceput sa o iubesc si eu, cu toate ca nu pot scrie doar laudativ. Din pacate acest blog este culinar, asa ca despre monumente, castele, biserici etc. amintesc doar in treacat. Capitolul culinar este cel care ma intereseaza, iar acesta nu prea poate fi laudat fara rezerve.
      Ca sa revin la pasteis de nata (sau de Belem), sunt foarte bune, nimic de zis si ma bucur ca esti innebunita dupa ele. Parerea mea este ca un cremsnit este si mai bun. Asta nu inseamna ca le critic, spun doar ca eu le apreciez, ca imi plac, dar ca stiu un preparat pe care eu il consider superior. Daca eu iti accept parerea, vreau ca si a mea sa fie acceptata cu acelasi respect.

  7. Ramona A spune:

    Ducky esti tare baiete!tine-o tot asa!multumesc pt compliment!sunt eu mai taranca..na!seman cu cine ma lauda!da am o intrebare:Cati romanii vorbesc bine gramaical si daca tu esti perfect?mi-ai dat o idee buna cu acel ghid,cred ca voi invata gramatica romana cu tine,nu pot rata asa ocazie!!!Pt.Radu am lasat comentariu,nu pt. avocatii!!!nu am lasat din rautate ci pt.ca credeam ca am dreptul sa-mi exprim parerea,se pare ca am gresit site-ul.Romanii accepta numai laude…….si persoane care scriu perfect romana…..

  8. Cosmi spune:

    Ai fi putut sa ajungi la Belem cu trenul, de la Cais do Sodre. În cateva minute ajungeai, evitai si aglomeratia si aveai parte si de o calatorie foarte frumoasa – trenul merge de-a lungul raului Tajo.

  9. Ramona A spune:

    ok.prietene:d,da m-am mirat cum ai ajuns cum pe bacalhau!sunt aici de 9 ani dar abea dupa 5 ani am pus gura pe el,sunt suparata pe ala care te-a dus sa mananci afara,aici lumea traieste din turism,si majoritatea i-si deschide rest.sau cafenea in familie.Deci la fiecare casa acelasi fel de mancare poate fi dezastru sau ceva bun…….

    • Radu Popovici spune:

      @Ramona A: Pai eu ma mir cum ai ajuns la bacalhau doar dupa 5 ani! Oricum, stiu ca restaurantele ofera foarte putin, cam aceleasi preparate gasesti peste tot. Cartile de bucate portugheze sunt mult mai interesante.

  10. Ducky spune:

    @Ramona A: Daca vrei sa faci reclama Portugaliei, îti sugerez sa înveti sa scrii mai întai, si poate vei avea mai mult succes si mai multa însemnatate. Dupa ce înveti, esti libera sa scrii ghiduri de calatorie în care sa explici romanilor prosti cand e bine sa se duca la piata si ce trebuie sa le placa sa manance. Mare fraier Radu asta ca a ales feluri care nici tie nu-ti plac… cred ca ai uitat sa-l informezi în prealabil. Între timp, el scrie – si bine, si corect – iar tu pune mana si fa ceva constructiv… citeste DOOM, editia noua; o sa afli cum se scriu îmi, îti, ce-i, cum se face acordul subiectului cu predicatul, etc.

  11. Ramona A spune:

    I-mi permit sa te intreb ce ghid ai avut…..Ai picat rau duminica sau lunea la piata in Portugalia,duminica nu se pescuieste iar legumele sunt din gradina omului,cum pamantul nu e prea bun de unde vrei roade?da ce la noi in Romania cum e la zona de munte???putina lume facce piata aici…mergi la supermercado si i-ti umpli cosul.Acuma ca te-ai saturat de bacalhau,cred si eu!da cine te-a obligat???Nu stiu cine te-a dus si unde sa mananci afara!nici eu nu merg oriunde la fel si in Romania,peste tot e bun???ai experimentat mancaruri care nici mie nu mi le plac,dar tu ai ales!Nu vorbi rau de pasteis de nata!!!le ador si cei daca zici ca sunt scumpe?asa e normal aici lumea mananca afara si i-si bea cafeaua afara,asa ne intalnim cu prieteni si nme trece timpul,da ce in Romania e frumos cu atatea birturi???oameni care n-au ce manca cum deschid ochii deja e cu paharul la gura,da ala de unde are banii?vreau sa zici si bine nu numai rau!!!In legatura cu mancarea,fiecare cu gusturile lui.Cand ajungi in Algarve?

    • Radu Popovici spune:

      @Ramona A: Mai, da’ cine te-a suparat asa? Zic si eu cum imi cade, si am zis si multe de bine. Iar in Algarve nu ajung, caci asa este concediul meu, finit, nu extensibil. Poate cu alta ocazie.

  12. andra spune:

    Radu, totusi, daca spui ca supa aceea de creveti era un bisque, asta inseamna ca nu era chiar banala. Bisque nu este ingrosat cu carapacele de creveti macinate fin? Asta pare mai mult decat bucatarie taraneasca.

    • Radu Popovici spune:

      @andra: Bisque nu este neaparat ingrosat cu macinatura de carapace, poate fi doar ingrosat cu legume pasate. Nu sunt sigur cu ce era ingrosata acea creme de marisco. Chiar daca este o supa de creveti, la ei crevetii nu sunt un ingredient de lux, ca la noi. Se gasesc peste tot si cred ca toata lumea si-i poate permite. Daca mai tin minte bine, creme de marisco a costat 2 euro la restaurant, adica este o supa ieftina.
      Oricum, pentru mine caracterul taranesc si robust nu este o bila neagra. Mie imi plac astfel de mancaruri, gatite mai simplu, dar ceea ce am gustat pana acum parca nu are indeajuns gust, ca sa nu mai vorbim de aroma. Ii lipseste ceva la nivel de asezonare, dar este doar parerea mea si gustul meu. Este posibil ca altora sa le placa foarte mult aceste preparate, sau sa le deteste. Mie nu mi se pare totusi o bucatarie lipsita de virtuti. Nu este insa nici ceea ce mi-as dori sa aprofundez, sau sa mananc des. Mi-e deja dor de ceva indian sau thailandez. Din fericire, au o sumedenie de restaurante indiene, asa ca, la nevoie, am unde merge. 🙂

  13. Elena Toma spune:

    Una peste alta a fost o zi plina si cu multe experiente. Deci, pana acum, din punct de vedere gastronomic nimic spectaculos. Asia, chiar si acolo unde Portugalia a influentat fiind colonizatorul (sau macar incercand sa fie!), ramane spectaculoasa la propriu, aproape la fiecare pas. O fi de vina diferenta de civilizatie numai? Sau si accesul la o diversitate foarte mare de legume, fructe, condimente si arome, cauzata de clima? Poate ca si gastronomia Portugaliei ar fi fost mai spectaculoasa daca ar fi avut acces la o gama atat de mare de ingrediente. Distractie placuta in continuare si de-abia astept experientele din piata!

    • Radu Popovici spune:

      @Elena Toma: N-as zice ca Portugalia este lipsita de o clima favorabila si de resurse agricole. Au un climat cald si oceanul, ceea ce le da un mare avantaj fata de alte bucatarii europene. Poate nu au imaginatie… Am rasfoit si cartea de retete cumparata de aici. Si acolo retetele lor sunt cam ca cele prezentate in acest articol: robuste si satioase. Este o bucatarie mai curand rustica, buna, dar fara mari surprize.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.