Lup-de-mare cu sos de mango

Aceasta reteta are si varianta video.
Serial realizat in colaborare cu WineRo.
Pestele este un aliment usor, foarte bun in zilele de vara si potrivit asocierii cu vinurile albe si rose, fructate si cu aciditatea potrivita. Un peste servit intreg este intotdeauna spectaculos, iar in cazul de fata este insotit de un sos exotic si de vegetale colorate.


Bucatarie: Retetele lui Radu
Dificultate: usor
Cantitate: 1-2 portii
Timp de preparare: 10 minute
Timp de gatit: 10 minute
Ingrediente:
1 lup-de-mare, circa 300 g fiecare
2 felii de paine cu o grosime de 8-10 mm, fara coaja
1 catel de usturoi
2 linguri de ulei de masline extra virgin
1 mango, curatat de coaja
2 lingurite de pasta de ardei iute
1/2 lingura de suc proaspat de lamaie
1 lingura de frunze proaspete de roinita (melissa officinalis)
150 g frunze de valeriana (spanac, rucola, sau amestec ce frunze de salata)
cateva rosii cherry, taiate in jumatate
sare
piper negru, proaspat macinat
cateva frunze proaspete de roinita, pentru ornat

Instructiuni:
Se decojeste mango-ul. Se taie din el 3-4 felii, iar restul de miez se toaca. Se transfera tocatura intr-un blender si se proceseaza cu pasta de ardei iute, suc de lamaie, sare, piper si frunze de roinita. Se ajusteaza consistenta sosului, daca doriti, adaugand apa (circa 2-3 linguri).
Se ung feliile de paine cu ulei. Se incinge un gratar la foc mic-mediu si se prajesc, pana se fac crocante. Se freaca usor cu catelul de usturoi. Se taie bari de 1,5 cm latime si 4 cm lungime.
Se unge pestele cu ulei, se sareaza si se pipereaza. Se frige pe gratarul bine incins, la foc mediu, cate 3 minute pe fiecare parte, sau functie de grosimea sa.
Se amesteca frunzele de valeriana cu rosii cherry, putin ulei, sare si piper. Se amesteca. Se presara cu crutoane de paine. Se servesc pestii alaturi de salata de valeriana, stropiti cu dressing de mango, alaturi de felii de mango, ornati cu frunze de roinita.
Vinul potrivit: Enira Rose 2011
Sfaturi:
Daca nu aveti roinita la indemana, folositi frunze proaspete de menta si adaugati la sos si 2 lingurite de praf de ghimbir.
WineRo pe FaceBook.
Iata lista magazinelor de unde se pot cumpara vinurile produse si distribuite de WineRo.


10 comentarii pe “Lup-de-mare cu sos de mango

  1. OWA spune:

    -Super tare si super simplu de facut !…..retele video sunt f apreciate…indraznesc si EU !….
    -Toata stima , pt tot ceea ce faci !….
    Cu deosebita stima,
    Ovidiu

    • Radu Popovici spune:

      @OWA: Ma bucur ca indraznesti si chiar nu vad de ce nu ai face asta. Spor la lucru si stima celor care doresc sa experimenteze si sa incerce sa faca ce nu au facut pana acum. 🙂

  2. monica spune:

    Problema mea cu mango este ca nu-l nimeresc intodeauna bun. Ba este palit, ba prea atos, ba prea verde, ba prea copt. Inca nu am reusit sa aleg fructul bun. Am dat destule rateuri. Ceva sfaturi?

    • Radu Popovici spune:

      @monica: Eu le iau semi-coapte si le aleg le cele care sunt ferme si au parfum. Se mai coc daca sunt tinute la temperatura camerei. La reteta asta merge un mango mai necopt; este acrisor si se potriveste cu pestele.

  3. Georgiana spune:

    O reteta la minut sa-i zic asa! Foarte simpla si daca te mai si grabesti e cea mai potrivita ;). Iar pestele … delicios, tot in Grecia l-am intalnit si eu :).

    • Radu Popovici spune:

      @Georgiana: Culmea este ca si eu am dat de el prima data tot in Grecia; fizic vreau sa spun, fiindca inainte de Grecia il intalnisem intr-o gramada de retete din toata lumea. Este gustos si usor de preparat.

  4. nea'Mielu spune:

    eu m-am intalnit cu asta la greci, care-i spun lavrak, deci cam tot pe-acolo.. multa vreme am ocolit pestele de groaza oaselor, dar am crescut mare intre timp 😛
    astia albi (dorada, lavrak) imi plac mai ales in crusta de sare..
    apropo de pesti, in ultima vreme auchan-ul e destul de bine aprovizionat, gasesti frecvent ton negru, anghila, calcan, limba de mare, macrou, cam intotdeauna lupi d-astia, somon, pastrav si dorade.. toti proaspeti si intregi.. nu fac reclama si nici nu lucrez acolo, doar locuiesc in coasta unuia..

    • Radu Popovici spune:

      @nea’Mielu: Din pacate Auchan nu imi este deloc in drum; se pare insa ca o sa fiu silit sa fac ocoluri pe acolo. Stau bine de tot si la carne.

  5. cristi-j spune:

    nu era folositor daca spuneai putin ce e lup-de-mare, de ce l-ai ales, cum ai ajuns la el ? despre roinita ai spus in film si bine ai facut.

    • Radu Popovici spune:

      @cristi-j: Am luat lup-de-mare, levrek cum i se spune in hipermarket (probabil este luat de la turci, caci denumirea este in turca), fiindca era singurul peste intreg pe care l-am gasit. Fiind vorba de peste, nu risc sa-l cumpar prea din timp, ci doar cu maxim o zi inainte de filmare, asa ca nu am mai avut timp sa caut altceva. Puteam lua la fel de bine orice alt peste cu carne alba. In general, pe cat pot cumpar pesti care nu sunt grasi si care nu au prea multe oase.
      Nu am povestit de levrek fiindca nu conta. I-am zis pe nume insa, caci daca nu o faceam se gasea neaparat cineva care sa se infoaie ca nu am mentionat ce fel de peste folosesc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.