Am avut acum 2 zile ideea sa comand, din nou, mancare de la Wuxing. Am facut-o deseori in ultimii ani, cu rezultate destul de confuze. In opinia mea, Wuxing si cu mine am trecut prin 2 faze distincte. In prima, mancarea era foarte buna, dar daca nu apucai sa o comanzi inainte de ora 10:30, nu o capatai mai devreme de ora 16:00, cand ori erai deja mort de foame, ori te descurcai cu alimentara din colt. A doua faza este aceasta in care ii contactezi la ora 11:00, iar ei se oferea sa aduca mancarea la 11:30. Din pacate, cand deschizi cutiutele cu papa, poti avea diverse surprize.

Ideea mea de acum doua zile s-a dovedit a fi nefericita. Sa nu va inchipuiti ca am dat de vreun gandac prin sos, nici chiar asa! Am comandat la birou, impreuna cu prietenul meu, Marian, 4 feluri: vita Gan bian, porc dulce-acrisor, pui Sichuan si pui Gong bao. Chiar ne era foame…

Cu exceptia vitei Gan bian, care are un aspect oarecum specific, celelalte 3 aratau identic, si chiar si gustul era foarte asemanator. Aveam impresia ca mancam un fel de tocana preparata in graba. Vita Gan bian nu era de loc picanta, desi in meniu este semnalata ca „foarte iute”. Pentru cineva caruia chiar ii place mancarea iute, a fost o mare dezamagire. Mai mult, ca de obicei, era prea seaca, presupusii morcovi si ceapa erau cam lipsa la apel, iar semintele de susan nu erau prajite, ceea ce le facea doar sa scrasneasca printre dinti, fara a oferi prea multa aroma.

Despre celelalte 3 tocane as putea detalia alte cateva randuri, dar nu are rost. Erau si mai rele. Desi calitatea a mai suferit cateodata si inainte, atat de rau nu am patit-o niciodata. Fata de ultima mea comanda, de acum cateva luni, preturile au crescut destul de semnificativ, dar calitatea a luat-o in sens invers, adica in jos. Ce folos ca te-ai corectat si ai devenit punctual, ba chiar ai si capacitatea de a onora mai multe comenzi, daca ai realizat asta in detrimentul calitatii? Ce ni s-a adus nu avea nimic in comun cu mancarea chinezeasca. Toate cele 4 feluri sunt printre preferatele mele si le-am gatit de multe ori; am acasa un vraf de carti unde aceste retete sunt explicate detaliat si, credeti-ma, nu ai cum sa le gresesti decat daca iti bati joc de ele. Fie te calicesti la condimente, fie inlocuiesti ingredientele de buna calitate cu altele mai ieftine, ca sa-ti iasa costurile mai mici… desi, cum am scris mai sus, mancarea este deja mai scumpa.

Nu-mi pasa prea tare de banii aruncati in vant, ma doare insa faptul ca exista clienti dezamagiti si ca s-a facut o proasta propaganda mancarii chinezesti si, implicit, asiatice. Deja sunt multi care-mi spun „nu mananc eu melci si greieri d-aia, de la asiaticii tai„. Daca ar mai fi si gustat, Doamne fereste, din comanda mea de la Wuxing, cum sa le mai explic ca mancarea asiatica este proaspata, aromata, gustoasa si sanatoasa? Cel putin doua dintre cele 4 epitete ar fi fost contrazise flagrant.
Am decis, in concluzie, ca vreme de cateva luni sa ma abtin sa-mi mai „wuxinghez” stomacul. Institui o carantina! La naiba, dacă acesta este nivelul lor, îmi pot gati singur de zece ori mai bine! Poate, cat dureaza carantina, se schimba bucatarul, sau gusta si patronul din ceea ce se comite prin bucatarie.