Macroul este unul dintre pestii preferati de mine: are carnea ferma, oase putine si este satios. Reteta aceasta il gateste intr-un sos de rosii robust si il insoteste cu o garnitura mai “light”, care sa puna in valoare duo-ul peste-sos.
Reteta aceasta a fost gatita in cadrul cursurilor de practica si teorie culinara cu tema “Cum gatim pestele”, desfasurate la GUXT.
Bucatarie: romaneasca
Dificultate: usor
Cantitate: 2 persoane
Timp de preparare: 5 minute
Timp de gatit: 30 minute
Ingrediente:
2 macrouri intregi, circa 450-500 g fiecare
1-2 linguri de ulei de masline
400 g rosii tocate, din cutie
sare
piper negru, proaspat macinat
2 frunze de dafin
2 crengute de cimbru
1 ceapa medie, tocata marunt
2 catei de usturoi, tocati marunt
1 pahar de vin alb
2 cartofi mai mari, curatati de coaja
patrunjel proaspat, tocat
Instructiuni:
Se curata pestii, se spala bine si se usuca prin tamponare cu prosoape de hartie. Se sareaza si se pipereaza in interior si pe exterior. Se transfera intr-o tava de cuptor. Se incinge cuptorul la 180-200 °C.
Se fierb molcom cartofii in apa cu sare, pana ce sunt facuti. Se scurg si se taie cubulete.
Intre timp se incinge uleiul intr-o tigaie mare, la foc mediu. Se face flacara mica si se adauga ceapa. Se sareaza si se gateste 5 minute, sau pana ce se face translucida si devine foarte frageda. Daca simtiti ca este in pericol sa se rumeneasca, adaugati 1 lingura de vin alb.
Se adauga usturoiul si se amesteca. Se continua gatitul circa 1 minut. Se adauga vinul, cimbrul si frunzele de dafin, se amesteca si se mareste flacara. Cand vinul da in clocot, se micsoreaza flacara si se fierbe molcom vinul pana ce se reduce cam la jumatate.
Se adauga rosiile tocate, cu sucul lor cu tot, si se amesteca. Se gateste sosul la foc mic-mediu circa 10 minute, amestecand ocazional. Se toarna sosul fierbinte peste macrouri, in tava de cuptor. Trebuie ca lichidul sa ajunga cel putin la jumatate din grosimea macrourilor; daca este nevoie, suplimentati lichidul cu putin vin alb.
Se transfera tava in cuptor si se gateste 15 minute. De 2-3 ori in acest interval, stropiti pestele cu sosul din tava.
Se serveste pestele alaturi de cartofii natur, stropit din belsug cu sos de rosii si presarat cu patrunjel tocat.
Imi pare rau pentru tine ca de cativa ani n-ai mai avut parte de rosii bune, din fericire la acest capitol nu ma pot plange.
@cristi-j: Singurele rosii pasabile pe care le gasesc aproape permanent sunt cele cherry. Sunt insa atat de scumpe incat nu-mi vine sa le folosesc la un sos de rosii. Sunt rezervate salatelor si, rareori, gatitului, insa trase doar un pic la tigaie, de obicei cu usturoi, ulei de masline si ierburi.
Si pentru mine macroul e unul dintre pestii preferati. Dar in schimb asocierea peste – sos de rosii nu e niciodata pe lista de prioritati, nu mi se pare cea mai potrivita … chestie de gusturi.
Cred totusi ca in loc de rosii din conserva as incerca rosii proaspete plus putin zahar si ceva suc de lamaie.
@cristi-j: Asta daca gasesti rosii de calitate, coapte, gustoase si aromate. Nu este cazul, cel putin pentru mine. De ani de zile nu am mai intalnit asa ceva. Prefer de departe rosiile conservate; ma scutesc de continua lergatura prin piete si imi si economisesc timp. In plus, desi nu se compara cu rosiile proaspete de buna calitate, chiar imi plac… chestie de gusturi.