Mantou – Gogosi chinezesti gatite în aburi

Acum cateva zile am dat o raita la magazinele chinezesti din Dragonul Rosu 1 si 2. Printre alte diverse ingrediente am cumparat o cutie cu mantou congelate.
mantou1 - Mantou - Gogosi chinezesti gatite în aburi 1 - Retetele lui Radu
Mantou este echivalentul chinezesc al painii occidentale. Sunt foarte populare în nordul tarii, unde orezul este privit ca un aliment scump. Se consuma la micul dejun, sau ca gustare. Pot fi simple, ca cele luate de mine, sau cu diverse umpluturi.

Va dau mai jos si reteta, pentru ca se prepara destul de usor. Bineînteles, este doar o reteta de baza, puteti fi creativi si sa va creati propriile variante.

Bucatarie: chinezeasca
Dificultate: usor
Cantitate: 24 bucati
Timp de preparare: 3 ore
Timp de gatit: 20 minute

Ingrediente:
1 lingura de zahar
2 lingurite de drojdie uscata
300 ml apa calda
450 g faina care creste singura
faina, pentru presarat
2 linguri de sos de soia light
1 lingura de sos de soia dark
2 linguri de vin de orez
2 lingurite de ulei brun de susan

Instructiuni:
Se dizolva zaharul si drojdia în apa calduta si se lasa 5 minute, pana ce mixtura se face spumoasa. Se cerne faina într-un castron, apoi se adauga treptat, amestecand, mixtura de drojdie; se obtine un aluat ferm. Se framanta 5 minute, apoi se acopera cu un prosop umed si se lasa la crescut, într-un loc cald, circa 90 de minute.

Între timp se prepara dipul amestecand într-un castronel sosurile de soia cu vin de orez si cu ulei brun de susan.

Se framanta 5 minute aluatul pe o suprafata plana, presarata cu faina, apoi se ruleaza ca un carnat mare. Se taie în 24 de portii. Se gatesc gogosile într-un steamer circa 20 de minute. Se servesc fierbinti, înmuiate în dipul preparat mai sus.

Citeste si articolul →   Scurt interviu in www.culinar.ro

Sfaturi:
Se poate improviza un steamer folosind un… wok. Se pune în wok un gratar metalic pe care se asaza sita de bambus. Se pun în sita gogoselele si, cand apa da în clocot, se micsoreaza flacara cat sa mentina apa bolborosind usor si se acopera wok-ul cu capacul sau. Aburul va gati gogoselele mantou.

Daca nu aveti vin de orez, folositi un amestec de parti egale de vin alb cu brandy, sau doar vin alb.


4 comentarii pe “Mantou – Gogosi chinezesti gatite în aburi

  1. Anais spune:

    Cautam azi o reteta cu faina de orez.Iata ca am dat peste “rudele” din China ale galustelor Mandu coreene care pot fi prajte(gunmandu),gatite pe abur(jjinmandu) sau fierte(mulmandu).Varianta coreeana am incercat-o.Acum merg direct in bucatarie si testez varianta chinezeasca.:D

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.