Acum câteva zile am dat o raită la magazinele chinezeşti din Dragonul Roşu 1 şi 2. Printre alte diverse ingrediente am cumpărat o cutie cu mantou congelate.

Mantou este echivalentul chinezesc al pâinii occidentale. Sunt foarte populare în nordul ţării, unde orezul este privit ca un aliment scump. Se consumă la micul dejun, sau ca gustare. Pot fi simple, ca cele luate de mine, sau cu diverse umpluturi.

Vă dau mai jos şi reţeta, pentru că se prepară destul de uşor. Bineînţeles, este doar o reţetă de bază, puteţi fi creativi şi să vă creaţi propriile variante.

Bucătărie: chinezească
Dificultate: uşor
Cantitate: 24 bucăţi
Timp de preparare: 3 ore
Timp de gătit: 20 minute

Ingrediente:
1 lingură de zahăr
2 linguriţe de drojdie uscată
300 ml apă caldă
450 g făină care creşte singură
făină, pentru presărat
2 linguri de sos de soia light
1 lingură de sos de soia dark
2 linguri de vin de orez
2 linguriţe de ulei brun de susan

Instrucţiuni:
Se dizolvă zahărul şi drojdia în apă călduţă şi se lasă 5 minute, până ce mixtura se face spumoasă. Se cerne făina într-un castron, apoi se adaugă treptat, amestecând, mixtura de drojdie; se obţine un aluat ferm. Se frământă 5 minute, apoi se acoperă cu un prosop umed şi se lasă la crescut, într-un loc cald, circa 90 de minute.

Între timp se prepară dipul amestecând într-un castronel sosurile de soia cu vin de orez şi cu ulei brun de susan.

Se frământă 5 minute aluatul pe o suprafaţă plană, presărată cu făină, apoi se rulează ca un cârnat mare. Se taie în 24 de porţii. Se gătesc gogoşile într-un steamer circa 20 de minute. Se servesc fierbinţi, înmuiate în dipul preparat mai sus.

Sfaturi:
Se poate improviza un steamer folosind un… wok. Se pune în wok un gratar metalic pe care se aşază sita de bambus. Se pun în sită gogoşelele şi, când apa dă în clocot, se micşorează flacăra cât să menţină apa bolborosind uşor şi se acoperă wok-ul cu capacul său. Aburul va găti gogoşelele mantou.

Dacă nu aveţi vin de orez, folosiţi un amestec de părţi egale de vin alb cu brandy, sau doar vin alb.