Marea Gratareala – februarie 2012

În acest final de saptamana am organizat la Casa „Mara” din Slanic-Prahova un eveniment culinar la care au participat prieteni din spatiul real, dar si din cel virtual.


Au fost prezenti 3 copii (3, 5 si 12 ani) si 20 de adulti, sositi în special din Bucuresti, dar si din Ploiesti sau Bacau, cu totii dornici sa petreaca doua-trei zile relaxante, sa manance lucruri deosebite si, în principal, sa cunoasca oameni noi. Nu a fost vreo întalnire între pasionati de gastronomie, desi cativa dintre cei prezenti gateau acasa în mod obisnuit, ci între oameni dornici de comunicare.


As zice si curajosi, caci desi televiziunile si presa se întreceau în a bombarda populatia cu titluri ca „Romania sub gheturi”, „Infernul alb” si altele asemenea, comparand niste fenomene absolut obisnuite pe timp de iarna cu o calamitate la nivel national, au sosit cu totii la timp si în deplina stare de „functionalitate”, voiosi si flamanzi.



Din punctul meu de vedere a fost o experienta absolut fabuloasa. Am gatit cinci mese pentru oaspetii mei (am avut si ajutoare, caci pe rand Camil, Gabi si Viviana au pus mana la treaba alaturi de mine), sambata seara cadeam din picioare de oboseala, dar a fost nostim, cu multe rasete si glume. Cea mai mare multumire a mea a fost faptul ca bucatele au placut mult (unele au avut chiar un succes deosebit) si ca lumea s-a simtit bine.



Sambata seara, am încins si un foc de tabara, acompaniat de mult vin fiert si de muzica, si am amplasat gratarul meu Ascona, primit de la campinggrill.ro – despre care v-am mai povestit si cu alta ocazie – în zapada si m-am pus pe gatit: bruschetta, legume cu vinegreta, frigarui de pui cu sos de arahide si cu sos nuoc cham, somon glazurat cu miere si mirodenii, frigarui de fructe cu sos de smantana si altele asemenea. Înca o data Ascona mi-a dovedit cat este de usor de manevrat si de versatil. Este o încantare sa lucrezi cu el si, pe viitor, am intentia sa-i explorez toate optiunile.



Dulceturile, gemurile si muraturile de casa au avut mare succes, dulce-de-iute si arde-iute au fost, ca de obicei, preferatele tuturor; vinul, coniacul si palinca produse traditional au avut si ele „sustinatorii” lor. La sfarsitul evenimentului toti cei cu care am discutat mi-au spus ca s-au simtit foarte bine, ca le-a placut mancarea si ca vor reveni cu prima ocazie.




Cum spuneam, am muncit enorm si nu prea am avut timp sa fac si fotografii, dar sper ca ceea ce vedeti (fotografiile mele si cele oferite cu generozitate de Camil) sa va ajute sa va faceti o idee. Duminica la pranz eram obosit, cu mainile crapate de ger, cu cateva taieturi superficiale pe degete, miroseam tot a mancare, dar eram si fericit ca totul a iesit bine.


Pentru prima data, chiar cred ca a iesit foarte bine. Cateva mici amanunte pot fi, totusi, perfectibile, lucru pe care îl voi face la cea de-a doua editie a „Marii Gratareli” de pe 2-4 martie 2012. Trei zile perfecte ca sa fie oferite cadou de 1 martie doamnelor importante din viata noastra. Amanunte veti gasi pe pagina de FaceBook a casei „Mara”.


15 comentarii pe “Marea Gratareala – februarie 2012

  1. Corina spune:

    Multumim tuturor pentru vizita, ati fost niste clienti de exceptie, prietenosi, intelegatori, si plini de buna dispozitie.
    Asa musafiri asteptam oricand si speram sa fim mai buni data viitoare.

  2. mariana dmt spune:

    Somonul a fost demential!!!!! Cartofii fondanti datatori de dependenta iar de frigaruile de fructe…ce sa mai zic…m-ai vazut in actiune 😀
    Esti un om grozav, iti inteleg si iti apreciez efortul si entuziasmul, iti mangai oboseala, invat mult din ce faci tu si te urmaresc atent. Pentru mine, esti o sursa de inspiratie! 🙂

    PS: Salutari si plecaciuni tuturor celor de la Casa Mara, pentru rabdarea lor, pentru bunavointa, amabilitate, ospitalitate!

    • Radu Popovici spune:

      @mariana: Multumesc. Esti mereu binevoitoare… Cei ca tine, curiosi, sufletisti, pasionati, de buna credinta si entuziasti fac, de fapt, totul posibil. Fara oameni ca tine astfel de evenimente nu ar avea rost.

  3. Viviana spune:

    Imi pare rau ca am plecat fara sa ne luam ramas bun, dar s-a dovedit ca ideea noastra de a pleca mai repede a fost inspirata, intrucat la putin timp dupa ce am trecut noi, drumul spre Moldova s-a inchis!
    in alta ordine de idei, iti multumim pentru ospitalitate si pentru acest week-end frumos, cu o vreme superba, tre’sa recunoastem ca daca nu era zapada care a dat o imagine de basm locului, focul de tabara nu avea acelasi farmec!…a fost un weekend in care ne-am simtit foarte bine si in care am petrecut cu niste oameni minunati!…si sa speram ca dupa „marea gratareala 2” o sa cada si Base! si atunci o sa ai sustinere nationala!
    O saptamana minunata!

  4. andra spune:

    Ce idee excelenta! Radu ai admiratorii tai daca s-a efortat lumea sa vina la Slanic pe vremea asta. Lumea a venit in mod clar mai mult pentru tine decat pentru altceva.
    ma bucur ca ti-a iesit bine totul si data viitoare poti conta si pe noi. Felicitari!

    • Radu Popovici spune:

      @andra: Ma bucur ca iti place ideea; eu m-am simtit foarte bine gatind pentru oaspeti si abia astept evenimentul din martie. Sper sa te numeri printre cei prezenti.

  5. Ducky spune:

    Toate arata minunat si lumea pare sa se fi simtit bine – data viitoare ma inscriu si eu. M-am temut de vreme, dar se pare ca a fost de partea voastra. Bravo pentru idee si succes pe mai departe!

  6. Uica Mihai spune:

    Daca pe vremea asta ai avut asa succes, imi inchipui ce o sa fie cand da frunza. Imi dai voie Radule sa iti copiez conceptul si sa organizez si eu astfel de intalniri la Buzias? Ar fi ca un fel de franciza!
    Îti tin pumnii pentru viitor !

    • Radu Popovici spune:

      @Uica: Multumesc mult. A iesit bine, cu toata opozitia televiziunilor care preziceau apocalipsa. Mai mut, dupa ce am stins gratarul, a demisionat si guvernul. Ca sa vezi ce consecinta a avut gratareala mea.
      La Buzias vrei sa incerci cu gratarul, sau cu ceaunul? Poti sa faci „Marea Ceauneala”? 🙂

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.