Marea Grătăreală – februarie 2012

În acest final de săptămână am organizat la Casa „Mara” din Slănic-Prahova un eveniment culinar la care au participat prieteni din spaţiul real, dar şi din cel virtual.


Au fost prezenţi 3 copii (3, 5 şi 12 ani) şi 20 de adulţi, sosiţi în special din Bucureşti, dar şi din Ploieşti sau Bacău, cu toţii dornici să petreacă două-trei zile relaxante, să mănânce lucruri deosebite şi, în principal, să cunoască oameni noi. Nu a fost vreo întâlnire între pasionaţi de gastronomie, deşi câţiva dintre cei prezenţi găteau acasă în mod obişnuit, ci între oameni dornici de comunicare.


Aş zice şi curajoşi, căci deşi televiziunile şi presa se întreceau în a bombarda populaţia cu titluri ca „România sub gheţuri”, „Infernul alb” şi altele asemenea, comparând nişte fenomene absolut obişnuite pe timp de iarnă cu o calamitate la nivel naţional, au sosit cu toţii la timp şi în deplină stare de „funcţionalitate”, voioşi şi flămânzi.



Din punctul meu de vedere a fost o experienţă absolut fabuloasă. Am gătit cinci mese pentru oaspeţii mei (am avut şi ajutoare, căci pe rând Camil, Gabi şi Viviana au pus mâna la treabă alături de mine), sâmbătă seară cădeam din picioare de oboseală, dar a fost nostim, cu multe râsete şi glume. Cea mai mare mulţumire a mea a fost faptul că bucatele au plăcut mult (unele au avut chiar un succes deosebit) şi că lumea s-a simţit bine.



Sâmbătă seară, am încins şi un foc de tabără, acompaniat de mult vin fiert şi de muzică, şi am amplasat grătarul meu Ascona, primit de la campinggrill.ro – despre care v-am mai povestit şi cu altă ocazie – în zăpadă şi m-am pus pe gătit: bruschetta, legume cu vinegretă, frigărui de pui cu sos de arahide şi cu sos nuoc cham, somon glazurat cu miere şi mirodenii, frigărui de fructe cu sos de smântână şi altele asemenea. Încă o dată Ascona mi-a dovedit cât este de uşor de manevrat şi de versatil. Este o încântare să lucrezi cu el şi, pe viitor, am intenţia să-i explorez toate opţiunile.



Dulceţurile, gemurile şi murăturile de casă au avut mare succes, dulce-de-iute şi arde-iute au fost, ca de obicei, preferatele tuturor; vinul, coniacul şi palinca produse tradiţional au avut şi ele „susţinătorii” lor. La sfârşitul evenimentului toţi cei cu care am discutat mi-au spus că s-au simţit foarte bine, că le-a plăcut mâncarea şi că vor reveni cu prima ocazie.




Cum spuneam, am muncit enorm şi nu prea am avut timp să fac şi fotografii, dar sper că ceea ce vedeţi (fotografiile mele şi cele oferite cu generozitate de Camil) să vă ajute să vă faceţi o idee. Duminică la prânz eram obosit, cu mâinile crăpate de ger, cu câteva tăieturi superficiale pe degete, miroseam tot a mâncare, dar eram şi fericit că totul a ieşit bine.


Pentru prima dată, chiar cred că a ieşit foarte bine. Câteva mici amănunte pot fi, totuşi, perfectibile, lucru pe care îl voi face la cea de-a doua ediţie a „Marii Grătăreli” de pe 2-4 martie 2012. Trei zile perfecte ca să fie oferite cadou de 1 martie doamnelor importante din viaţa noastră. Amănunte veţi găsi pe pagina de FaceBook a casei „Mara”.


15 comentarii pe “Marea Grătăreală – februarie 2012

  1. Corina spune:

    Multumim tuturor pentru vizita, ati fost niste clienti de exceptie, prietenosi, intelegatori, si plini de buna dispozitie.
    Asa musafiri asteptam oricand si speram sa fim mai buni data viitoare.

  2. mariana dmt spune:

    Somonul a fost demential!!!!! Cartofii fondanti datatori de dependenta iar de frigaruile de fructe…ce sa mai zic…m-ai vazut in actiune 😀
    Esti un om grozav, iti inteleg si iti apreciez efortul si entuziasmul, iti mangai oboseala, invat mult din ce faci tu si te urmaresc atent. Pentru mine, esti o sursa de inspiratie! 🙂

    PS: Salutari si plecaciuni tuturor celor de la Casa Mara, pentru rabdarea lor, pentru bunavointa, amabilitate, ospitalitate!

    • Radu Popovici spune:

      @mariana: Multumesc. Esti mereu binevoitoare… Cei ca tine, curiosi, sufletisti, pasionati, de buna credinta si entuziasti fac, de fapt, totul posibil. Fara oameni ca tine astfel de evenimente nu ar avea rost.

  3. Viviana spune:

    Imi pare rau ca am plecat fara sa ne luam ramas bun, dar s-a dovedit ca ideea noastra de a pleca mai repede a fost inspirata, intrucat la putin timp dupa ce am trecut noi, drumul spre Moldova s-a inchis!
    in alta ordine de idei, iti multumim pentru ospitalitate si pentru acest week-end frumos, cu o vreme superba, tre’sa recunoastem ca daca nu era zapada care a dat o imagine de basm locului, focul de tabara nu avea acelasi farmec!…a fost un weekend in care ne-am simtit foarte bine si in care am petrecut cu niste oameni minunati!…si sa speram ca dupa „marea gratareala 2” o sa cada si Base! si atunci o sa ai sustinere nationala!
    O saptamana minunata!

  4. andra spune:

    Ce idee excelenta! Radu ai admiratorii tai daca s-a efortat lumea sa vina la Slanic pe vremea asta. Lumea a venit in mod clar mai mult pentru tine decat pentru altceva.
    ma bucur ca ti-a iesit bine totul si data viitoare poti conta si pe noi. Felicitari!

    • Radu Popovici spune:

      @andra: Ma bucur ca iti place ideea; eu m-am simtit foarte bine gatind pentru oaspeti si abia astept evenimentul din martie. Sper sa te numeri printre cei prezenti.

  5. Ducky spune:

    Toate arata minunat si lumea pare sa se fi simtit bine – data viitoare ma inscriu si eu. M-am temut de vreme, dar se pare ca a fost de partea voastra. Bravo pentru idee si succes pe mai departe!

  6. Uica Mihai spune:

    Daca pe vremea asta ai avut asa succes, imi inchipui ce o sa fie cand da frunza. Imi dai voie Radule sa iti copiez conceptul si sa organizez si eu astfel de intalniri la Buzias? Ar fi ca un fel de franciza!
    Îţi ţin pumnii pentru viitor !

    • Radu Popovici spune:

      @Uica: Multumesc mult. A iesit bine, cu toata opozitia televiziunilor care preziceau apocalipsa. Mai mut, dupa ce am stins gratarul, a demisionat si guvernul. Ca sa vezi ce consecinta a avut gratareala mea.
      La Buzias vrei sa incerci cu gratarul, sau cu ceaunul? Poti sa faci „Marea Ceauneala”? 🙂

    • Radu Popovici spune:

      @Dan: Ma bucur ca v-ati simtit bine si va astept oricand. Sunt convins ca datile viitoare vremea va fi si mai mult de partea noastra. 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.