Cum foarte multa lume gateste miel astazi si maine, va recomand o marinada interesanta si aromata, indeajuns de traditionala ca sa se potriveasca cu ceea ce mancam de obicei de Pasti, dar si cu o mica nota mai neobisnuita, ca sa merite cat de cat atentia dvs.
Gustul marinadei este “rotund”, cu mici accente picante si dulci-acrisoare, si cu o nota fina, sarat-amaruie. Puteti interveni indreptand gustul si aroma pe directia dorita de dvs.suplimentand unele dintre ingrediente: usturoiul, piperul, mierea, etc.
Ingrediente:
2 lingurite de coaja rasa de portocala
2 linguri de mustar
1 lingura de miere
4 catei de usturoi, dati prin razatoare
3 linguri de amestec Herbes de Provence
1 lingurita de piper negru, proaspat macinat
1 lingurita de sare
2 linguri de ulei de masline
suc de portocala (pentru cantitate vezi mai jos, VARIANTE)
vin (pentru cantitate vezi mai jos, VARIANTE)
Precizari:
Cantitatile din reteta corespund unei marinade potrivite pentru o pulpa de miel de circa 3 – 3,5 kg. Vinul poate fi alb sau rosu, sec sau demi-sec. Cu cat este mai aromat, cu atat mai bine. Daca golositi vin dulce, reduceti cantitatea de miere la jumatate.
Daca nu aveti herbes de Provence folositi un amestec de verdeturi uscate, cum ar fi cimbru, oregano, rozmarin, salvie, busuioc.
Instructiuni:
Se amesteca intr-un castron mustarul cu miere, sare, coaja rasa de portocala, piper, Herbes de Provence, usturoi si ulei de masline. Dupa ce mixtura este omogena, se adauga sucul de portocale si vinul si se amesteca pana ce marinada este omogena.
Marinati carnea peste noapte, apoi gatiti-o pe gratar, la cuptor, sau sub grill-ul din cuptor
Variante:
Daca doriti sa obtineti un “rub” (o pasta cu care sa frecati carnea) adaugati circa 1/4 cana cu suc de portocale si 1/4 cana cu vin. Cantitatile sunt date aproximativ, importanta este consistenta marinadei, asa ca adaugati partea lichida in cantitatea pe care o simtiti ca este cea potrivita.
Daca doriti o marinada lichida, adaugati circa 1/2 cana cu suc de portocale si 1 cana cu vin.
Si eu am avut indoieli asupra termenului ,,MARINADA” … m-am convins si mi l-am insusit , ms mult Radu .
@Diana: Cu placere. 🙂 Cred ca este important sa folosim termenii in mod corect.
am fost foarte fericit ca friptura a iesit superb (dupa gustul meu desigur) , frageda , suculenta , aromata . marinada mea a fost altfel , obisnuita as putea spune . ulei , vin rosu demisec , usturoi , foi de dafin , boia iute , piper , sare , cimbru , oregano , rozmarin .
@cristi-j: Ehei, orice marinada este “obisnuita” dupa ce o faci de cateva ori, dar ramane “neobisnuita” pentru cel ce o prepara pentru prima oara. 🙂 Ce interesant! Si marinada folosita de tine, si cea propusa de mine, sunt de inspiratie mediteraneana, si totusi sunt destul de diferite.
@nadis: Conform dictionarului oficial DEX, nici nu am avea cum sa denumim marinada, caci nu ofera niciun termen care sa denumeasca lichidul/pasta in care se marineaza carnea. Ce facem acum, daca un cuvant nu exista in DEX, nu-l folosim fiindca nu este “oficial”, desi stim in mod clar ca este corect si nici nu avem vreo alta varianta la indemana? Marinata inseamna cu totul altceva, iar DEX-ul greseste si in privinta ei; nu este o mancare de peste obtinuta prin marinare, ci o mancare de peste cu sos pe baza de rosii, dar fara ca pestele sa fi fost marinat in prealabil. Doar n-o sa vorbin gresit doar fiindca cineva “oficializeaza” aceste greseli!
@memphis: Lucrurile sunt foarte clare in privinta termenilor marinata-marinada, discutia nici nu mai are rost sa fie continuata. Dex-ul, cat o fi el de oficial, este perfectibil.
Interesanta marinada ta! Eu as fi mers doar pe cimbru, caci imi plac aromele mai “taioase” cand este vorba despre carnea de miel. Oricum, Herbes de Provence este un amestec clasic si merge foarte bine cu carnea rosie.
@memphis: Ai dreptate cu cimbrul, merge bine cu carnea cu gust puternic. Oricum, Herbes de Provence este, in cea mai mare parte cimbru si oregano.
Faptul ca un dictionar este editat de o editura privata nu-l face mai putin demn de incredere, iar faptul ca DEX are girul Academiei nu-l scuteste de omisiuni si greseli.
De pilda la explicarea termenului “bait” lipseste sensul de lichid de marinare, iar la “aperitiv” este trecut, in mod gresit, si ca ar avea semnificatia de “gustare”. Probabil ca si termenii din alte domenii sufera de aceleasi omisiuni si inexactitati. Limba evolueaza acum mult prea repede ca sa ne putem permite 10-15 ani de asteptare pana cand Academia va fi in stare sa publice o editie revizuita si completata a DEX-ului. In acest interval de timp intra in uz mii de noi cuvinte pe care trebuie sa le folosim zi de zi.
Pana una alta, lumea vorbeste si scrie o limba vie, dinamica si “reala”, nu una “oficiala”. Asa ca, marinati cu marinada, fratilor!
Mircea, pentru mine nu este. Sursa de unde a fost luat cuvantul pe dexonline este Dictionarul gastronomic explicativ (DGE), aparut la o editura care se cheama Gemma Print. Cu siguranta ca e o editura particulara, iar tipariturile lor exclus sa aiba girul Academiei. Oficial, doar DEX-ul (mare) si DOOM-ul sunt acceptate – iar in cele doua nu figureaza cuvantul “marinada”.
Dar asta e o discutie cu totul colaterala, iar astfel de nuante ma pot interesa doar pe mine, ca “lucrator cu limba romana”. Altfel, e neimportant.
Asa ca… pofta buna si Pastele cu bine! 🙂
@nadis: Pot sa certific ca la scoala de bucatari termenul marinada este folosit cu sens diferit de cel de marinata. Mai pot sa spun ca DEX-ul are destule lipsuri, mai ales in ce priveste cuvintele specializate apartinand unor domenii de activitate, cuvinte care sunt folosite mai putin, sau aproape deloc de marele public. Asta nu inseamna ca nu exista. Mai mult, o limba se imbogateste continuu, iar rolul lui dexonline este tocmai acesta: sa fie la curent in timp real cu schimbarile survenite in vocabular.
@nadis: dexonline este indeajuns de oficial pentru mine: http://dexonline.ro/definitie/marinad%C4%83.
“te-am verificat si in DEX si mi-am insusit cuvantul”
Unde ai cautat? Nu exista asa ceva intr-un dictionar OFICIAL!
Da, am aflat de la tine ca se spune marinada, te-am verificat si in DEX si mi-am insusit cuvantul, dar ma mai tradeaza obisnuinta. 🙂 Te tin la curent cu parerile mesenilor.
@Mircea: Asa sa faci! 🙂
Pica bine marinata ta, tot nu era nevasta-mea prea sigura cum sa facem friptura. 🙂
@Mircea: Marinada, tin foarte mult la cuvantul asta! 🙂 Sper sa va placa friptura.
Radu, esti culmea! Ai postat si astazi ceva, si inca ceva util si interesant! Tu nu mai iei pauza? Daca postezi si maine, chiar esti un fenomen.
@toni: Hmm, nu ma provoca! 🙂