Cum foarte multa lume gateste miel astazi si maine, va recomand o marinada interesanta si aromata, indeajuns de traditionala ca sa se potriveasca cu ceea ce mancam de obicei de Pasti, dar si cu o mica nota mai neobisnuita, ca sa merite cat de cat atentia dvs.

Gustul marinadei este “rotund”, cu mici accente picante si dulci-acrisoare, si cu o nota fina, sarat-amaruie. Puteti interveni indreptand gustul si aroma pe directia dorita de dvs.suplimentand unele dintre ingrediente: usturoiul, piperul, mierea, etc.

Ingrediente:
2 lingurite de coaja rasa de portocala
2 linguri de mustar
1 lingura de miere
4 catei de usturoi, dati prin razatoare
3 linguri de amestec Herbes de Provence
1 lingurita de piper negru, proaspat macinat
1 lingurita de sare
2 linguri de ulei de masline
suc de portocala (pentru cantitate vezi mai jos, VARIANTE)
vin (pentru cantitate vezi mai jos, VARIANTE)

Precizari:
Cantitatile din reteta corespund unei marinade potrivite pentru o pulpa de miel de circa 3 – 3,5 kg. Vinul poate fi alb sau rosu, sec sau demi-sec. Cu cat este mai aromat, cu atat mai bine. Daca golositi vin dulce, reduceti cantitatea de miere la jumatate.
Daca nu aveti herbes de Provence folositi un amestec de verdeturi uscate, cum ar fi cimbru, oregano, rozmarin, salvie, busuioc.

Instructiuni:
Se amesteca intr-un castron mustarul cu miere, sare, coaja rasa de portocala, piper, Herbes de Provence, usturoi si ulei de masline. Dupa ce mixtura este omogena, se adauga sucul de portocale si vinul si se amesteca pana ce marinada este omogena.
Marinati carnea peste noapte, apoi gatiti-o pe gratar, la cuptor, sau sub grill-ul din cuptor

Variante:
Daca doriti sa obtineti un “rub” (o pasta cu care sa frecati carnea) adaugati circa 1/4 cana cu suc de portocale si 1/4 cana cu vin. Cantitatile sunt date aproximativ, importanta este consistenta marinadei, asa ca adaugati partea lichida in cantitatea pe care o simtiti ca este cea potrivita.

Daca doriti o marinada lichida, adaugati circa 1/2 cana cu suc de portocale si 1 cana cu vin.